Kaupunki

HS vietti päivän asunnottomien päivä­keskuksessa ja sai kuulla, missä on asunnottomien ”helvetin esikartano” – Yli puolet suomalaisista ei juuri välitä asunnottomista, kertoo tutkimus

Myötätunto heikossa asemassa olevia kohtaan vaihtelee merkittävästi sen mukaan, ovatko ihmiset itse kokeneet esimerkiksi köyhyyttä tai asunnottomuutta.

Helsingin Vaasankadulla sijaitsevassa asunnottomien päivätilassa on aamuyhdeksän jälkeen täyttä.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n 40 neliön kokoinen tila on lämmin. Ulkona on toisin: helmikuun viimeisenä päivänä aamulämpötila hätyyttelee 20:tä pakkasastetta. On vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmä.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan kuolleisuusriski kasvaa noin 14 prosenttia, kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle −20:n.

Tarjolla on aamiaista. Kahvia, ruisleipää ja meetvurstia, croissanteja, pullaa. Osa antimista on tullut kaupoilta ja leipomolta lahjoituksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahta muovipöytäliinoilla päällystettyä pöytää ympäröi 18 tuolia. Kaikki aamupalalle tulleet eivät mahdu istumaan. Sääntöjen mukaan ruoka-aikoina ei jäädä notkumaan vaan oma paikka luovutetaan syömisen jälkeen seuraavalle.

Sisään astuu vihreässä toppatakissaan Vesa, 24. Hän ei kävele useimpien muiden tapaan suoraan tiskille hakemaan kupillista kahvia vaan istahtaa seinän vierustalle poissaolevan näköisenä.

Kysyttäessä Vesa kertoo, että hänellä on kyllä nykyisin asunto mutta hän käy täällä kahvilla ja syömässä. Hän puhuu hitaasti ja venyttäen. Pupillit ovat pienet ja terävät.

Kovalla pakkasella ne asunnottomat, jotka löytävät jostain väliaikaisen majapaikan, pysyttelevät herkästi sisällä eivätkä tule edes aamiaiselle. Siksi paikalla on tavallista enemmän vastikään asunnon löytäneitä, jotka ovat saapuneet paikalle vanhasta tottumuksesta ja turisemaan tuttujen kanssa. Asunto ei myöskään takaa sitä, että olisi rahaa ruokaan.

”Olin asunnoton puolisen vuotta, mutta sain vähän aikaa sitten kodin Y-säätiön kautta. Perhe asuu Tampereella ja Lahdessa”, Vesa kertoo.


Hän kertoo joutuneensa 14-vuotiaana Hollolaan perhekotiin päihteiden käytön takia. ”Pillereitä” ja amfetamiinia hän ei kuulemma enää käytä. Vesa kertoo päässeensä edellisellä viikolla pois vankilasta, jossa hän oli sakkojen takia.

”Perhekodissa ei voinut polttaa eikä dokata, mutta siellä pystyi käyttämään huumeita. Vankilassakin oli kivempaa kuin siellä, se oli ihan yhtä helvettiä. Opettajat laittoivat siivoamaan toimistoaan ja punnertamaan, jos kiroili.”

Pullatarjottimen alla muovipöytäliinassa lukee New York. Ikkunan eteen on vedetty sälekaihdin, ja ikkunalaudalla on rivissä pikkuisia viherkasveja. Yhdellä seinustalla on lukollisia pikkulolerikkoja, häkkikaapista voi hakea lahjoitusvaatteita ja hyllyn päällä maljakossa on kimppu vielä muovikääreessä olevia violetteja tulppaaneja.

Viereisessä pöydässä Kimmo Vaalanti, 55, puhuu painokkaaseen sävyyn asunnottomalle Annalle, 42.

Vaalanti ei ole asunnoton vaan René Hurstin kanssa vuosia töitä tehnyt vapaaehtoinen, joka on tullut tänne kertomaan ihmisille, mistä he voisivat yrittää löytää asunnon.

”Asunnottomille jaetaan Kadunkansan opasta, josta ihminen voi lukea, mistä löytyy suihku, mistä saa ruoka-apua ja mistä voi hakea kierrätysvaatteita. Sen sijaan oppaassa ei kerrota, mistä asunnoton voi löytää itselleen kodin”, Vaalanti puhisee.


Kadunkansan opas on kännykän kokoinen pieni vihkonen, johon on kirjattu asunnottomien palvelut Helsingissä.

Jokaisen kirjasessa esiteltävän palveluyksikön kohdalla on lista symboleita, jotka viittaavat eri asioihin. Mikron kuva tarkoittaa, että yksikössä on ruoanlämmitysmahdollisuus. Ruisku ja alaspäin osoittava nuoli viittaavat neulojen vaihtoon, sängyn kuva majoitukseen.

Anna kertoo olleensa asunnottomana kuukauden. Hänellä oli Kodittomien tuki ry:n asunto Vuosaaressa, mutta vuokrasopimusta ei jatkettu.

Anna pystyy puhumaan vain muutaman lauseen ennen kuin kyyneleet alkavat valua.

”Olen nukkunut Hämeentiellä Hermannin diakoniatalon yömajoituksessa ja käynyt pesulla Sininauhasäätiön päiväkeskus Illusiassa. Hämeentien paikka on ainut päihteetön vaihtoehto, ja se on vähän onnen kauppaa, mahtuuko sinne sisään.”

Helsingin kaupungin asunnottomien yömajaa Hietaniemenkadulla Anna kutsuu ”helvetin esikartanoksi”. Miehet käyvät käsiksi, ja tunnelma on arvaamaton, koska osa naisistakin tulee suoraan vankilasta. Kimmo Vaalanti nyökyttelee.

”Se on aivan villi länsi. Siellä saa käyttää päihteitä, joten paikka on täynnä pillerikauppaa. Vaikka tunkisi puhelimensa muniin, se pöllitään sieltä. Ei sinne uskalla mennä kukaan selvin päin oleva”, hän sanoo.

”Kysynpä vaan, kenellä on kanttia lähteä esimerkiksi duuniin tuollaisesta paikasta.”


Moni päivätilassa olevista asunnottomista jakaa näkemyksen Hietaniemenkadun yömajasta. Lisäksi lähes kaikki väittävät, että ulkomaalaiset ja turvapaikanhakijat saavat yöpaikan helpommin kuin suomalaiset asunnottomat.

”Aiemmin stadilaisilla oli etuoikeus Stadin kämppään, vaan ei enää. Ulkomaalaiset otetaan ensin myös yömajoitukseen sisään, ja jos härmäläinen eksyy sinne, niin lähetetään kalsarit jalassa pakkaseen”, huikkaa Arska, 53, pöydän yli.

Hämeentien diakoniatalolta pitää lähteä kello 7 aamulla, joten Anna kertoo joutuvansa päivittäin odottelemaan kadulla tunnin ennen kuin Vaasankadun asunnottomien päivätila avaa ovensa kello 8.

Päivätila menee kiinni kello 13 iltapäivällä. Sen jälkeen pitää viettää aikaa jossain ennen kuin diakoniatalolle voi taas yrittää päästä nukkumaan kello 21.

”Kerran henkilökunnan piti auttaa minut diakkarille sisään, koska en pystynyt liikkumaan kunnolla. Toinen jalka oli niin turta kylmästä”, Anna sanoo.

Hänellä on päihdetausta toisessa sukupolvessa. Äiti oli kuulemma juoppo. Takana on ero, ja työkin lähti alta vuosia sitten. Kahdesta lapsesta nuorempi on sijoitettu toiseen kaupunkiin, mutta vanhempi kirjoittaa pian ylioppilaaksi.

”Hänen kanssaan ollaan voiton puolella”, Anna sanoo ja hymyilee vaisusti.

Kimmo Vaalanti antaa Annalle erään tuntemansa asumisneuvojan käyntikortin ja näyttää hänelle vielä tulostamaansa listaa paikoista, joista asuntoa voi hakea.

”Kyllä sinusta välitetään”, hän sanoo ja painaa käden Annan olkapäälle.


Takaseinustalla oleva ovi aukeaa, ja ulos astuu talvitamineissa oleva mies hiukset märkänä. Hän on hyödyntänyt kerran viikossa tarjolla olevaa saunavuoroa.

Valtaosa päivätilassa olevista on miehiä, mutta naisia on kuulemma viime aikoina alkanut näkyä entistä enemmän.

Katonrajassa olevaa televisiota tuijottaa nuori nainen, jolla on mustaksi meikatut silmät. Hän ei halua jutella.

”Sori, nyt on vähän huono hetki”, hän sanoo sarkastisesti.

Odeksi esittäytyvä 36-vuotias nainen kiroaa äänekkäästi ja pyytää sormikkaita.

”Mitkä vaan käy. Mä palellun kuoliaaksi. Ihan sama saatana, jotain mikä lämmittää. Ihan sama.”

Tapsa, 55, huitaisee kädellään ilmaan ja kehottaa olemaan kuuntelematta.

”Suomessa kaikille löytyy asunto. Ongelma on, miten ihminen opetetaan sisäsiistiksi eli asumaan samassa asunnossa yli puoli vuotta ilman että lentää ulos.”

Lounasaikaan kello 11 väkeä on vielä enemmän kuin aamiaisella, jonoksi asti. Kinkku-meetvurstikiusausta hakevat esimerkiksi sisarukset Roni, 21, ja Saara, 17. Kaikki huikkaavat muille tervehdyksen tullessaan ja lähtiessään. Monet tuntevat toisensa.

Illalla päivätila muuttuu yökahvila Kalkkersiksi. Tällä lattialla on nukuttu monet kerrat kylki kyljessä.


Moni lounaalle tulevista on päihtynyt alkoholista tai jostain muusta. Yleensä ketään ei silti heitetä ulos, mutta toissa viikolla pari nuorta naista oli henkilökunnan mukaan pakko heittää pihalle. He olivat niin sekaisin.

Iltapäivän edetessä päivätilan tuolit alkavat tyhjentyä. Ne nostetaan pöydille ja leivänmuruset imuroidaan lattialta, jotta paikka on siisti yökahvilan avatessa ovensa.

Göran, 64, istuu vielä ikkunan vieressä. Hänen kanssaan oleva mies ei esittäydy.

”No niin, shall we go, my friend?” Göran huikkaa miehelle.

”Sytytetään röökit, kun päästään tonne ulos.”

Asunnottomuus on monitahoinen yhteiskunnallinen ongelma

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari pohtii kirjassaan Huono-osaiset (2015) asunnottomuutta monitahoisena yhteiskunnallisena ongelmana.

Asunnottomuus ja siihen lähes erottamattomasti kietoutuvat päihdeongelmat herättävät usein keskustelua yksilön omasta vastuusta ja toisaalta yhteiskunnan velvollisuuksista.

Tutkimusten mukaan selkeä enemmistö asunnottomista katsoo olevansa vastuussa omasta tilanteestaan. Toisaalta iso osa vastaa myöntävästi väitteeseen ”olen tässä tilanteessa hyväksikäytön tai muiden ihmisten laiminlyöntien takia”.

Tutkimusten mukaan ainakin neljänneksellä asunnottomista on ollut lapsuudessa huonot lähtökohdat, sillä heidät on otettu huostaan.

Suomalaisilta on kysytty tutkimuksissa asunnottomuuden syitä. Vastauksissa korostuvat enemmän yksilölliset asiat, kuten addiktiot ja ylivelkaantuminen, kuin pitkäaikaistyöttömyyden kaltaiset rakenteelliset seikat.

Saari korostaa, että kun on kyseessä asunnottomuuden tapainen monimutkainen ilmiö, kannattaisi kuitenkin pohtia niin sanottuja juurisyitä.

Millaiseksi elämänhallinta ja arjen taidot muodostuvat, jos lapsi on elänyt kaoottisissa olosuhteissa päihdeongelmaisten vanhempien kanssa tai tottunut siihen, että joku muu – esimerkiksi vanhempi tai sosiaalitoimen työntekijä – hoitaa aina hänen asiansa?


Asunnottomien asumisyksiköiden ja asuntoloiden rakentaminen taas on usein mutkikasta, sillä rakentamissuunnitelmat herättävät alueen asukkaiden huolen rauhattomuudesta, lasten turvattomuudesta ja asuntojen hinnan laskusta.

Useissa oikeudenmukaisuusteorioissa päädytään lopputulemaan, jossa ihminen on itse vastuussa valintojensa piirissä olevista asioista, kun taas valinnoista riippumattomat asiat ovat vastuun ulkopuolella.

Tästä seuraa kuitenkin lisäkysymyksiä: onko niin, että omasta syystä tai omien valintojen takia huonossa asemassa oleva ihminen ei ole missään olosuhteissa oikeutettu eriarvoisuutta vähentäviin tukiin tai toimenpiteisiin?

Oman vastuun korostus pakottaa myös pohtimaan, missä määrin ihminen on ylipäätään vastuussa omien valintojensa ennakoimattomista ja tahattomista seurauksista.

Valtaosa suomalaisista tarkastelee asunnottomuutta sosiaalisen etäisyyden päästä, sillä heillä ei ole aiheesta omakohtaista kokemusta tai muuta tietämystä. Tilanne on omiaan aiheuttamaan empatiakuilun.

Myötätunto heikossa asemassa olevia kohtaan vaihtelee merkittävästi sen mukaan, onko ihminen itse kokenut esimerkiksi köyhyyttä tai asunnottomuutta. Tutkimusten mukaan 60 prosenttia köyhyydestä kärsineistä ihmisistä kertoo välittävänsä köyhistä paljon. Niillä, jotka eivät ole joutuneet kohtaamaan köyhyyttä edes ystäväpiirissä, prosenttiluku on alle 40:n.

Suomen Akatemian rahoittaman WEBE-tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kertoo välittävänsä vähän asunnottomista. Toisaalta maahanmuuttajista kertoo välittävänsä vähän yli 60 prosenttia suomalaisista.

Samaan aikaan suomalaiset arvioivat, että asunnottomat ovat huomattavasti tyytymättömämpiä elämänlaatuunsa kuin maahanmuuttajat: liki yhdeksän kymmenestä asunnottomasta arvioidaan olevan tyytymätön omaan elämänlaatuunsa, kun maahanmuuttajilla määrän arvioidaan olevan alle kolmannes.

Fakta

Yli puolet asunnottomista on helsinkiläisiä


 Nuorten asunnottomuus kasvoi viime vuonna yli 13 prosenttia.

 Kaikissa muissa ryhmissä asunnottomuus väheni.

 Vuonna 2017 yksin eläviä asunnottomia oli 6 620 ja asunnottomia perheitä 214.

 Pääkaupunkiseudulla asunnottomuus väheni hieman edellisvuodesta.

 Joka neljäs asunnoton on maahanmuuttajataustainen.

 Naisten ja maahanmuuttajien asunnottomuus väheni edellisvuoteen verrattuna.

 84 prosenttia asunnottomista majailee tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona.

Lähde: Ara

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnottomuus
 • Asuminen
 • Helsinki
 • Pakkanen
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  4. 4

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  10. 10

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää