Kaupunki

Lumisade tekee Helsingin edustan jäistä entistä kavalampia – ”Jää ei ole mikään asfalttikenttä vaan alati muuttuva luonnonilmiö”

Pelastuslaitos ja merivartiosto kehottavat ihmisiä pysymään kaukana laivaväylistä ja kulkemaan jäällä mielellään rannan suuntaisesti.

Pitkä pakkasjakso on jäädyttänyt merta Helsingin edustalla ulkoilijoiden iloksi. Jään paksuus kuitenkin vaihtelee petollisesti. Virtapaikkoihin ja laivaväylille ei saa mennä.

Jos jään päälle sataa lumipeite, se on kaunis mutta kavala, sillä lumi kätkee jään pinnan ja kantavuutta on entistäkin vaikeampi arvioida. Säätiedotukset lupaavat pääkaupunkiseudulle lunta torstai-illaksi. Suomenlahden merivartiosto varoitti keskiviikkona, että tuoreen lumipeitteen alla voi vaania vaarallisen ohut jää tai jopa railo.

Lisäksi jäällä liikkuvan on huomioitava, että kantavankin jään väliin voi tulla railoja.

Hyvä ohje jäällä liikkumiseen onkin, että aina kun sinne menee, on varauduttava siihen, että voi joutua veden varaan. Asia ei ehkä tule mieleen, kun käyttää esimerkiksi jäälle muodostunutta polkua työmatkansa oikaisemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Jäällä on aina on varauduttava siihen, että voi joutua veden varaan.

Helsingin Sanomiin on lähetetty viime päivinä useita kuvia, joista näkee, että monet ulkoilijat kulkevat Helsingin merialueilla hyvin lähellä laivaväyliä.


Se ei missään nimessä ole suotavaa, muistuttaa Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

”Laivaväylät, satamat, virtauspaikat ja esimerkiksi sillanalukset ovat kaikkein vaarallisimpia paikkoja”, sanoo Hakala.

Ehdottomia listoja ei Hakalan mukaan kannata alkaa laatia siitä, minkä saaren edustalla jää on turvallisempaa tai vaarallisempaa kuin muualla tai kuinka lähelle laivaväyliä voi mennä.

”Kannattaa muistaa, että jää ei ole mikään asfalttikenttä vaan alati muuttuva luonnonilmiö. Missä tänään on puoli metriä hyvää jäätä, voi huomenna olla railo.”


Laivojen jäljiltä väylät ovat sulia, mutta kirpeällä pakkassäällä ne voivat jäätyä uudelleen hetkeksi. Silloin voi näyttää siltä kuin jään voisi turvallisesti ylittää esimerkiksi matkalla lähisaareen. Laivat puskevat ympäröiviä jäitä liikkuessaan ja aiheuttavat pitkiäkin railoja, joiden väliin putoaminen voi päättyä hyvin kohtalokkaasti.

”Siellä voi hyvinkin olla ihmisen painon kestäviä murikoita – ja seuraavan askeleen jälkeen olet siellä niiden alla vedessä”, Hakala sanoo.

Lisäksi laivojen peräaaltojen vaikutukset ulottuvat hämmästyttävän kauas laivaväylästä, kymmenien metrien tai jopa sadan metrin päähän.

Suomenlahden merivartioston meripelastuspäällikkö Tommi Karppi muistuttaa, että vaikka parin viikon kovien pakkasten jakso teki jäästä pääosin rannikon tuntumassa hyvää ja kestävää, voi laivareittien läheisyydessä olla kohtia, joissa jää on ehtinyt muodostua vain yhden yön ajan.

Sen takia ei kannata luottaa edes siihen, että lumipeitteiselle jäälle muodostunutta polkua pitkin voi hyvin mennä. Se, että jää on kestänyt eilen tai tänä aamuna, ei takaa, että jää kestäisi nyt. Pimeällä jäälle ei kannata missään nimessä lähteä. Jäihin putoaminen on paljastunut monen Suomessa talvella baari-illan jälkeen kadonneen kohtaloksi.

Jäihin pudonneiden pelastaminen ei ole tänä talvena työllistänyt Helsingin pelastuslaitosta tai Suomenlahden merivartiostoa. Meripelastusjohtaja Karpin tiedossa on tosin tapaus, jossa kaksi ihmistä oli Helsingin edustalla joutunut jäällä liikkuessaan veden varaan. He pääsivät vedestä ylös omin avuin.

Laivareiteille ja veden varaan päätymisen riskiä voi pienentää pysymällä Helsingin kaupungin ylläpitämillä reiteillä ja lähellä rantaa. Liikkumisen suunta kannattaa ottaa ennemmin rannanmyötäisesti kuin jään poikki.

”Ylipäänsä kannattaa suhtautua jäähän sellaisella pienellä kunnioituksella, vaikka sinne kannattaakin nyt mennä nauttimaan”, Hakala sanoo.

Veteen putoaminen ei toki ole ainoa jäällä vaaniva vaara. Avoimella ulapalla tuuli saa pakkasen puremaan pahemmin, mikä kannattaa ottaa pukeutumisessa huomioon.

”Tuuli jäähdyttää tosi nopeasti, mikä kasvattaa hypotermian vaaraa”, sanoo Hakala.

Hypotermia eli ruumiinlämmön laskeminen normaalia alemmaksi voi olla hengenvaarallinen tila. Ruumiinlämmön laskeminen heikentää ihmisen toimintakykyä. Erityisen vaarallista se on, jos on reippaillessaan päätynyt kauas rannasta eikä lähellä ole muita ihmisiä.

Vähätellä ei voi myöskään liukastumisen aiheuttamaa vaaraa.

”Harva ajattelee tätä, mutta liukkaalla jäällä kaatuminen on ihan yhtä vaarallista kuin jäisellä kadulla kaatuminen”, Hakala sanoo.

Loppuviikolla pakkaset väistyvät pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä on odotettavissa lumisateita.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson varoittaa, että myös lumesta paljas jää alkaa maaliskuun loppua ja huhtikuun alkua kohti muuttua vaaralliseksi, kun aurinko alkaa pikkuhiljaa haurastuttaa sitä lämmöllään.

”Auringon säteet voivat jo viikonlopusta eteenpäin haurastuttaa sellaista jäätä, jossa ei ole kuivaa lumipeitettä”, Eriksson sanoo.

Lumi estää jään haurastumista heijastamalla osan auringon lämmöstä takaisin avaruuteen.

Ulkoilijoiden kannattaa muistaa myös se, että Helsingin ulkosaariston jää on ohutta. Muuten jää on helmikuun pakkasjakson ansiosta vahvaa ja alkaa haurastua vasta, kun vuorokauden keskilämpötila pysyy plussan puolella. Jäälle voi siis mennä ulkoilemaan, kunhan varautuu ja katsoo, mihin astuu.

Jäällä kannattaa varautua pahimpaan

Naskalien piikkien avulla voi vetää itsensä avannosta. Naskalit eivät paljon paina, mutta se ei vielä riitä, että ne ovat mukana. Naskalit pitää saada käyttöön ja niitä pitää osata käyttää. Jäistä ylös pääsemistä voi treenata etukäteen esimerkiksi avantouintipaikalla. Märillä vaatteilla, saati suksilla, avannosta on raskasta päästä pois. Kun jäihin putoaa, pitää toimia nopeasti, sillä hypotermian vaara on suuri.

Pilli kannattaisi jäällä liikkujan pitää myös aina mukanaan, sillä pillillä voi hälyttää apua hädän hetkellä. Pillin ääni kuuluu huutoa paremmin kauemmaksi. Pilliin myös jaksaa puhaltaa vielä silloinkin, kun voimat eivät enää riitä huutamiseen.

Kuivapuku tai kelluntahaalari eristää lämpöä ja pitää vettä.


Keppi on hyvä olla mukana, koska sillä voi kokeilla jään kestävyyttä. Hädän tullen metallipäisestä jääsauvasta voi olla vedestä jäälle pelastautumisessa.

Puhelin kannattaa ennen jäälle menemistä laittaa vesitiiviiseen suojapussiin. Pussissa puhelin säilyy suuremmalla todennäköisyydellä toimintakykyisenä pienestä uintireissusta ja sen avulla voi hälyttää itselleen apua.

Puhelimeen kannattaa ladata Hätäkeskuslaitoksen kanssa yhteistyössä tehty ilmainen 112 Suomi -mobiilisovellus. Sovelluksen avulla voi soittaa suoraan hätäkeskukseen, joka saa samalla automaattisesti tietoonsa puhelimen sijainnin koordinaatit. Se nopeuttaa pelastajien saapumista.

Ilmoita aina jollekin läheiselle, mihin olet menossa ja milloin aiot palata.

Lisätietoja turvallisesta jäällä liikkumisesta Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton Järki jäällä -oppaassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • jää
 • Ulkoilu
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  5. 5

   Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

  6. 6

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  7. 7

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  8. 8

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  9. 9

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  10. 10

   Ensikosketukseni seksiin oli raiskaus – pystyin sanoittamaan kokemukseni vasta aikuisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  8. 8

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää