Kaupunki

Lontoosta tuodaan Suomeen lastensuojelun vallankumousta – näin se taipuu Vantaan oloihin

Lastensuojelussa testataan nyt neljälläkymmenellä paikkakunnalla Hackneyn mallia.

Suomeen ollaan voimalla tuomassa Britanniasta uutta konstia nostaa lastensuojelu kriisistä. Sen ydin on tässä: sosiaalityöntekijällä pitää olla tarpeeksi aikaa lapselle ja hänen perheelleen.

Jos ajatus kuulostaa tutulta, ei ihme. Juuri tästä uupuneet alan ammattilaiset ovat Suomessa puhuneet vuosia, osin turhaan.

Vuodenvaihteessa asiat ovat siinä mielessä nytkähtäneet isosti eteenpäin, että noin neljässäkymmenessä kunnassa ollaan alkamassa tai alettu testata brittikeksintöä käytännössä.

Mukaan ovat liittyneet myös Helsinki, Espoo ja Vantaa, joskin kaupunkien isoissa organisaatioissa kokeilu koskettaa vasta kourallista työntekijöitä. Kokeilut liittyvät yhteen hallituksen kärkihankkeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brittikonstin nimi on joko Hackneyn malli tai systeeminen työote.

Ensimmäinen viittaa kaupunginosaan Lontoossa, jossa uuden työtavan avulla onnistuttiin vähentämään lasten sijoituksia kodin ulkopuolelle. Huostaanotoista säästyneillä rahoilla taas lisättiin varhaista tukea perheille.

Jälkimmäinen on virallinen nimi, joka kuvaa mallin soveltamista Suomen oloihin. Kävimme Vantaalla kurkistamassa, mistä on kyse.

Vantaalla juuri aloittaneeseen tiimiin kuuluu johtava sosiaalityöntekijä, erityissosiaaliohjaaja, perheterapeutti ja kolme sosiaalityöntekijää, joista kukin ottaa asiakkaakseen enintään kaksikymmentä lasta.

Siis vain kaksikymmentä. Muualta Vantaalta tiimiin siirtyneet työntekijät kertovat, että heillä määrä on tähän asti ollut kuudenkymmenen paikkeilla. Tämä ei ole Suomen ennätys, pahimmillaan lastensuojelun avohuollossa on puhuttu yli sadasta asiakkaasta.

Vantaan tiimi tapaa lapsia ja perheitä niin usein kuin tarvitaan, kasvokkain tai puhelimessa. Tarpeeksi tiheään, että opitaan tuntemaan ja luottamaan.

”Se voi olla parin viikon välein. Tai päivittäin, jos on on akuutti hätä. Kotona, tiimin toimistolla, vaikka kävelylenkillä ulkona, jos perhe sellaista haluaa”, luettelee sosiaalityöntekijä Eija Hildén.

Nuppiluvun ja riittävän väljän kalenterin lisäksi eroa on myös siinä, mitä kohtaamisissa tapahtuu.

”Työskentelyssä pyritään keskittymään erityisesti perheen voimavaroihin ja omiin tavoitteisiin”, tiivistää tiimiä kouluttava Anne Kantoluoto.

Perheeltä itseltään kysytään siis vaikka, mikä heidän perheessään on hyvää ja miten hyvää voisi kasvattaa. Tämä ei tarkoita, että ongelmia lakaistaisiin maton alle. Raskaammat lastensuojelun keinot kuten huostaanotto ovat yhä olemassa. Perheet ovat oikeutettuja muihin kunnan palveluihin kuten vaikka perheneuvolaan tai kuntoutukseen kuten ennenkin.

Mutta vahvuuksista lähdetään liikkeelle, ei heikkouksista. Mietitään, keitä ihmisiä perheen lähellä on.

”Lastensuojelu ei ole vain toimenpiteiden maailma vaan myös kohtaamisten ja vuorovaikutuksen maailma”, selittää perheterapeutti Marja Kaikkonen. Malli ei siis varsinaisesti tarjoa terapiaa perheille, vaan muille työntekijöille eväitä nähdä asiat uudesta kulmasta.

Sitten on työnjako. Koska lapsia on kunkin työntekijän vastuulla tarpeeksi vähän, kaikki tuntevat myös toistensa asiakkaat. Niinpä jos oma työntekijä on sairaana tai lomalla kriisitilanteessa, tiimistä löytyy silti perheen jo tapaama ihminen auttamaan.

Työntekijöille tämä tarkoittaa taakan jakamista. Vastuusta ei tarvitse kantaa yksin. Malliin kuuluu myös se, että tiimi keskustelee asioista paljon ja miettii jatkuvasti omaa toimintaansa.

Britanniassa tiimissä on sosiaalityöntekijöiden ajan säästämiseksi erikseen käytännön asioita ja paperitöitä hoitava työntekijä.

Vantaallakin mukana on erityissosiaaliohjaaja juoksevia asioita hoitamassa, mutta hän ei ole mikään sihteeri vaan itsekin sosiaalialan ammattilainen. Tai kuten erityissosiaaliohjaaja Anne Kurppa selittää: myös ihmissuhdetyöntekijä.

Vantaalaiset korostavat, että kyseessä on pilotti. Tiimin on tarkoitus opetella asioiden tekemistä uudella tavalla, ei alkaa heti toimia valmiiksi lukkoon lyötyjen suunnitelmien pohjalta.

Jos jokin ei toimi, sitä muutetaan.

Onko lastensuojelun tulevaisuus tällainen? Liian aikaista sanoa.

Tulokset jo aiemmin malliin siirtyneistä Mäntsälästä ja Pornaisista ovat rohkaisevia, mutta ne ovat pikkukuntia. Suurissa kaupungeissa tarvitaan luultavasti jotain enemmän.

THL kouluttaa parhaillaan uusia ammattilaisia mallin osaajiksi, mutta se tekee samalla myös tutkimusta kokeilujen vaikuttavuudesta. Vantaalla tiimin työlle ei siis ole asetettu takarajaa, mutta valtakunnallisesti tämän vuoden aikana selviää, miten jatketaan.

Kaksikymmentä lasta yhden työntekijän vastuulla on yhä kaukana todellisuudesta suurimmassa osassa Suomen kunnista. Helsingissä ja Espoossa avohuollossa luku alkaa nelosella, monissa muissa kunnissa tilanne on yhä paljon pahempi.

Helsingissä 2012 tapahtuneen kahdeksanvuotiaan tytön kuoleman jälkeen lakia muutettiin Suomessa niin, että kunnat velvoitettiin tarjoamaan monia palveluita herkemmin ja aikaisemmin myös ilman lastensuojelun asiakkuutta. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi perhetyötä tai lapsiperheiden kotipalvelua.

Muutoksen vuoksi asiakasmäärät lastensuojelussa ovat pienentyneet monessa kunnassa verrattuna kaikkein vaikeimpiin vuosiin, mutta monet sosiaalityöntekijät kokevat edelleen syvää uupumusta ja heidän rekrytoimisensa on vaikeaa. Esimerkiksi vantaalaiset työntekijät ovat useaan otteeseen olleet huolissaan lapsista Helsingin Sanomissa, joskin kaupunki on myös pyrkinyt korjaamaan ongelmaa.

Osalla perheistä tilanne on ehtinyt luisua jo todella epätoivoiseksi. Syksyllä tuhat sosiaalialan ammattilaista vaati muutosta, tällä viikolla sosiaalityöntekijät ehdottivat keinoja muutoksen tekemiseksi.

Poliittista yksimielisyyttä asiakasmäärän rajaamiseksi ei ole valtakunnallisesti löytynyt. Tätä ei ehdota ainakaan tällä viikolla julkistamassa väliarviossaan myöskään sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilöksi asettama Aulikki Kananoja. Hänkin kehottaa edelleen vahvistamaan peruspalveluja sekä myös rakentamaan moniammatillisia tiimejä, ei tosin ainoastaan Hackneyn mallilla vaan myös esimerkiksi lisäämällä mukaan päihdetyöntekijöitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia.

Hackneyn malli on toisaalta osa yhtä hallituksen kärkihanketta, lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa. Ehkä siksi siihen uskotaan nyt niin monessa kunnassa.

Isoissa kaupungeissa liikkeelle lähdetään hyvin pienestä. Vantaalla on erikseen varattu rahaa tämän yhden tiimin palkkaamiseen. Muu lastensuojelu jatkaa toistaiseksi kuten ennenkin, vaikka toki opeista on tarkoitus muidenkin hyötyä.

Espoossa ja Helsingissä lähdetään vielä pienemmin liikkeelle, kummassakin kaupungissa uutta työtapaa kokeillaan kahdella alueella osana muuta toimintaa. Tätä varten ei siis ole omaa budjettia tai vain tähän keskittyvää henkilökuntaa.

”Mennään eteenpäin askel kerrallaan ja tutkitaan samalla, mikä oikeasti toimii”, sanoo lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jaana Leppäkorpi Espoosta.

”Tavallaan tässä palataan perusasioihin. Että lapsi itse on keskiössä ja hänen pitää tulla kuulluksi”, kuvailee johtava sosiaalityöntekijä Riikka Pyykönen Helsingin Maunulasta.

Fakta

Mikä Hackneyn malli?


 Hackneyssa Lontoossa lastensuojelu oli viime vuosikymmenellä kriisissä, osin samoista syistä kuin tämän päivän Suomessa. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä räjähti käsiin. Sosiaalityöntekijät väsyivät työmäärään ja pätevistä työntekijöistä oli jatkuva pula.

 Uudessa mallissa keskeisin idea on, että työntekijöillä pitää olla tarpeeksi kiireetöntä aikaa tavata lapsia ja näiden perheitä. Toinen keskeinen asia oli moniammatillisuus, se että töitä tehtiin uudella tavalla yhdessä.

 Hackneyssa saatiin tuloksia. Huostaanottojen määrä laski seitsemässä vuodessa 40 prosenttia. Perheet antoivat positiivista palautetta siitä, miten heidät oli kohdattu. Työntekijät puolestaan viihtyivät aiempaa paremmin työssään.

 Suomeen mallia ei tuoda ihan sellaisenaan vaan kokeilujen kautta. Isoissa kunnissa uutta kokeilee siis ensin vain yksi tiimi, ei koko lastensuojelun organisaatio kerrallaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  5. 5

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  6. 6

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää