Kaupunki

Lontoosta tuodaan Suomeen lastensuojelun vallankumousta – näin se taipuu Vantaan oloihin

Lastensuojelussa testataan nyt neljälläkymmenellä paikkakunnalla Hackneyn mallia.

Suomeen ollaan voimalla tuomassa Britanniasta uutta konstia nostaa lastensuojelu kriisistä. Sen ydin on tässä: sosiaalityöntekijällä pitää olla tarpeeksi aikaa lapselle ja hänen perheelleen.

Jos ajatus kuulostaa tutulta, ei ihme. Juuri tästä uupuneet alan ammattilaiset ovat Suomessa puhuneet vuosia, osin turhaan.

Vuodenvaihteessa asiat ovat siinä mielessä nytkähtäneet isosti eteenpäin, että noin neljässäkymmenessä kunnassa ollaan alkamassa tai alettu testata brittikeksintöä käytännössä.

Mukaan ovat liittyneet myös Helsinki, Espoo ja Vantaa, joskin kaupunkien isoissa organisaatioissa kokeilu koskettaa vasta kourallista työntekijöitä. Kokeilut liittyvät yhteen hallituksen kärkihankkeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brittikonstin nimi on joko Hackneyn malli tai systeeminen työote.

Ensimmäinen viittaa kaupunginosaan Lontoossa, jossa uuden työtavan avulla onnistuttiin vähentämään lasten sijoituksia kodin ulkopuolelle. Huostaanotoista säästyneillä rahoilla taas lisättiin varhaista tukea perheille.

Jälkimmäinen on virallinen nimi, joka kuvaa mallin soveltamista Suomen oloihin. Kävimme Vantaalla kurkistamassa, mistä on kyse.

Vantaalla juuri aloittaneeseen tiimiin kuuluu johtava sosiaalityöntekijä, erityissosiaaliohjaaja, perheterapeutti ja kolme sosiaalityöntekijää, joista kukin ottaa asiakkaakseen enintään kaksikymmentä lasta.

Siis vain kaksikymmentä. Muualta Vantaalta tiimiin siirtyneet työntekijät kertovat, että heillä määrä on tähän asti ollut kuudenkymmenen paikkeilla. Tämä ei ole Suomen ennätys, pahimmillaan lastensuojelun avohuollossa on puhuttu yli sadasta asiakkaasta.

Vantaan tiimi tapaa lapsia ja perheitä niin usein kuin tarvitaan, kasvokkain tai puhelimessa. Tarpeeksi tiheään, että opitaan tuntemaan ja luottamaan.

”Se voi olla parin viikon välein. Tai päivittäin, jos on on akuutti hätä. Kotona, tiimin toimistolla, vaikka kävelylenkillä ulkona, jos perhe sellaista haluaa”, luettelee sosiaalityöntekijä Eija Hildén.

Nuppiluvun ja riittävän väljän kalenterin lisäksi eroa on myös siinä, mitä kohtaamisissa tapahtuu.

”Työskentelyssä pyritään keskittymään erityisesti perheen voimavaroihin ja omiin tavoitteisiin”, tiivistää tiimiä kouluttava Anne Kantoluoto.

Perheeltä itseltään kysytään siis vaikka, mikä heidän perheessään on hyvää ja miten hyvää voisi kasvattaa. Tämä ei tarkoita, että ongelmia lakaistaisiin maton alle. Raskaammat lastensuojelun keinot kuten huostaanotto ovat yhä olemassa. Perheet ovat oikeutettuja muihin kunnan palveluihin kuten vaikka perheneuvolaan tai kuntoutukseen kuten ennenkin.

Mutta vahvuuksista lähdetään liikkeelle, ei heikkouksista. Mietitään, keitä ihmisiä perheen lähellä on.

”Lastensuojelu ei ole vain toimenpiteiden maailma vaan myös kohtaamisten ja vuorovaikutuksen maailma”, selittää perheterapeutti Marja Kaikkonen. Malli ei siis varsinaisesti tarjoa terapiaa perheille, vaan muille työntekijöille eväitä nähdä asiat uudesta kulmasta.

Sitten on työnjako. Koska lapsia on kunkin työntekijän vastuulla tarpeeksi vähän, kaikki tuntevat myös toistensa asiakkaat. Niinpä jos oma työntekijä on sairaana tai lomalla kriisitilanteessa, tiimistä löytyy silti perheen jo tapaama ihminen auttamaan.

Työntekijöille tämä tarkoittaa taakan jakamista. Vastuusta ei tarvitse kantaa yksin. Malliin kuuluu myös se, että tiimi keskustelee asioista paljon ja miettii jatkuvasti omaa toimintaansa.

Britanniassa tiimissä on sosiaalityöntekijöiden ajan säästämiseksi erikseen käytännön asioita ja paperitöitä hoitava työntekijä.

Vantaallakin mukana on erityissosiaaliohjaaja juoksevia asioita hoitamassa, mutta hän ei ole mikään sihteeri vaan itsekin sosiaalialan ammattilainen. Tai kuten erityissosiaaliohjaaja Anne Kurppa selittää: myös ihmissuhdetyöntekijä.

Vantaalaiset korostavat, että kyseessä on pilotti. Tiimin on tarkoitus opetella asioiden tekemistä uudella tavalla, ei alkaa heti toimia valmiiksi lukkoon lyötyjen suunnitelmien pohjalta.

Jos jokin ei toimi, sitä muutetaan.

Onko lastensuojelun tulevaisuus tällainen? Liian aikaista sanoa.

Tulokset jo aiemmin malliin siirtyneistä Mäntsälästä ja Pornaisista ovat rohkaisevia, mutta ne ovat pikkukuntia. Suurissa kaupungeissa tarvitaan luultavasti jotain enemmän.

THL kouluttaa parhaillaan uusia ammattilaisia mallin osaajiksi, mutta se tekee samalla myös tutkimusta kokeilujen vaikuttavuudesta. Vantaalla tiimin työlle ei siis ole asetettu takarajaa, mutta valtakunnallisesti tämän vuoden aikana selviää, miten jatketaan.

Kaksikymmentä lasta yhden työntekijän vastuulla on yhä kaukana todellisuudesta suurimmassa osassa Suomen kunnista. Helsingissä ja Espoossa avohuollossa luku alkaa nelosella, monissa muissa kunnissa tilanne on yhä paljon pahempi.

Helsingissä 2012 tapahtuneen kahdeksanvuotiaan tytön kuoleman jälkeen lakia muutettiin Suomessa niin, että kunnat velvoitettiin tarjoamaan monia palveluita herkemmin ja aikaisemmin myös ilman lastensuojelun asiakkuutta. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi perhetyötä tai lapsiperheiden kotipalvelua.

Muutoksen vuoksi asiakasmäärät lastensuojelussa ovat pienentyneet monessa kunnassa verrattuna kaikkein vaikeimpiin vuosiin, mutta monet sosiaalityöntekijät kokevat edelleen syvää uupumusta ja heidän rekrytoimisensa on vaikeaa. Esimerkiksi vantaalaiset työntekijät ovat useaan otteeseen olleet huolissaan lapsista Helsingin Sanomissa, joskin kaupunki on myös pyrkinyt korjaamaan ongelmaa.

Osalla perheistä tilanne on ehtinyt luisua jo todella epätoivoiseksi. Syksyllä tuhat sosiaalialan ammattilaista vaati muutosta, tällä viikolla sosiaalityöntekijät ehdottivat keinoja muutoksen tekemiseksi.

Poliittista yksimielisyyttä asiakasmäärän rajaamiseksi ei ole valtakunnallisesti löytynyt. Tätä ei ehdota ainakaan tällä viikolla julkistamassa väliarviossaan myöskään sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilöksi asettama Aulikki Kananoja. Hänkin kehottaa edelleen vahvistamaan peruspalveluja sekä myös rakentamaan moniammatillisia tiimejä, ei tosin ainoastaan Hackneyn mallilla vaan myös esimerkiksi lisäämällä mukaan päihdetyöntekijöitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia.

Hackneyn malli on toisaalta osa yhtä hallituksen kärkihanketta, lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa. Ehkä siksi siihen uskotaan nyt niin monessa kunnassa.

Isoissa kaupungeissa liikkeelle lähdetään hyvin pienestä. Vantaalla on erikseen varattu rahaa tämän yhden tiimin palkkaamiseen. Muu lastensuojelu jatkaa toistaiseksi kuten ennenkin, vaikka toki opeista on tarkoitus muidenkin hyötyä.

Espoossa ja Helsingissä lähdetään vielä pienemmin liikkeelle, kummassakin kaupungissa uutta työtapaa kokeillaan kahdella alueella osana muuta toimintaa. Tätä varten ei siis ole omaa budjettia tai vain tähän keskittyvää henkilökuntaa.

”Mennään eteenpäin askel kerrallaan ja tutkitaan samalla, mikä oikeasti toimii”, sanoo lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jaana Leppäkorpi Espoosta.

”Tavallaan tässä palataan perusasioihin. Että lapsi itse on keskiössä ja hänen pitää tulla kuulluksi”, kuvailee johtava sosiaalityöntekijä Riikka Pyykönen Helsingin Maunulasta.

Fakta

Mikä Hackneyn malli?


 Hackneyssa Lontoossa lastensuojelu oli viime vuosikymmenellä kriisissä, osin samoista syistä kuin tämän päivän Suomessa. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä räjähti käsiin. Sosiaalityöntekijät väsyivät työmäärään ja pätevistä työntekijöistä oli jatkuva pula.

 Uudessa mallissa keskeisin idea on, että työntekijöillä pitää olla tarpeeksi kiireetöntä aikaa tavata lapsia ja näiden perheitä. Toinen keskeinen asia oli moniammatillisuus, se että töitä tehtiin uudella tavalla yhdessä.

 Hackneyssa saatiin tuloksia. Huostaanottojen määrä laski seitsemässä vuodessa 40 prosenttia. Perheet antoivat positiivista palautetta siitä, miten heidät oli kohdattu. Työntekijät puolestaan viihtyivät aiempaa paremmin työssään.

 Suomeen mallia ei tuoda ihan sellaisenaan vaan kokeilujen kautta. Isoissa kunnissa uutta kokeilee siis ensin vain yksi tiimi, ei koko lastensuojelun organisaatio kerrallaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  3. 3

   Kersantti Marika Teini ottaa työeduistaan kaiken irti – ”Sitä työnantajakin toivoo, että olisin mahdollisimman hyvässä kunnossa”

  4. 4

   Poliisi: Kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui, kun pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  5. 5

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  6. 6

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen Suomen sankari oli Viron verivihollinen, jonka joukot saivat virolaisilta selkään

  8. 8

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  9. 9

   Syöpäleikkauksen jälkeen lääkäri lohdutti minua tulevista hormonihoidoista: ”Älä pelkää, ei sinulle pippeli kasva”

  10. 10

   Raportti: Suuri osa suosituista vaate­brändeistä ei kerro mitään vaatteidensa alku­perästä – Dior, Desigual, Mexx ja Max Mara sijoittuivat hännille vertailussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  3. 3

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  4. 4

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  5. 5

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  6. 6

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Video näyttää tuhot: Bussi ajoi ulos tieltä Helsingin Vartiokylässä – ”Ihmiset huusivat ja sisään alkoi tulla savua”

  8. 8

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  9. 9

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  10. 10

   Historiallinen päätös vapauttaa talvisodan jälkeen rakennetun Salpalinjan bunkkerit ja linnoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää