Oikeudenkäynti päättyi - tuomio myöhemmin kansliaratkaisuna

Asian hovioikeuskäsittely saatiin hoidettua yhdessä päivässä. Kiitos kaikille HS:n liveseurantaa seuranneille.

Helsingin hovioikeus antaa tuomion kansliaratkaisuna huhtikuun loppuun mennessä.

Puolustus: "Näyttöä ei ole oikeastaan minkään vertaa"

Puolustusasianajaja Kari Eriksson tyrmäsi loppulausuntonsa aluksi syyttäjän ja asianomaisten asianajajan näkemykset tapahtumien kulusta.

"Vaikuttavaa, että syyttäjä ja asianomistajien asianajaja saavat tuollaiset tarinat aikaan. Näyttöä ei ole oikeastaan minkään vertaa", Eriksson tylytti.

Kritiikkiä satoi puolustuksen suunnalta muun muassa silminnäkijätunnistukseen, dominan todistukseen sekä 17-vuotiaan isän vaihtuviin muistikuviin liittyen. Viimeksi mainittu liittyy siihen, että tämä ei muistanut tarkasti, milloin ovesta sisään pyrkiminen tapahtui.

Puolustuksen mukaan Penttilä on syytön. Kirjeen viemistä ei kiistetä, mutta sekin tapahtui vain siksi, että Penttilä sekoitti 17-vuotiaan tytön "Suzyyn".

"Hänen aseensa ovat mustat nahkakäsineet"

Syyttäjä katsoo, että Penttilä on täysin harkitusti tarkkaillut 17-vuotiasta tyttöä ja odottanut hetkeä, jolloin voisi päästä tämän kanssa kahden samaan tilaan.

Mitään asetta syytetty ei syyttäjän mukaan tarvitse vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Aiemmissa tapoissa ja muissa väkivaltarikoksissakaan hänellä ei ollut mitään asetta.

"Hänen aseensa ovat mustat nahkakäsineet", syyttäjä totesi dramaattisesti.

Syyttäjä: Vain oven lukko esti Penttilää pääsemästä toteuttamaan voimakasta kuristustarvettaan

Entäpä sitten suunnitelmallisuus? Törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuva rikoksen suunnittelu on verrattain tuore rikosnimike. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Pelkkä ajatustyö ei riitä näytöksi, vaan kyse pitää olla varsinaisesta valmistelusta - sisältäen esimerkiksi rikoksessa käytettävän aseen hankkiminen.

Syyttäjä näkee, että valmistelutoimi alkoi viimeistään siinä vaiheessa, kun Penttilä lähti asunnostaan kohti 17-vuotiaan asuntoa ja yritti murtautua sinne. Murtovaiheessa päätös rikoksen toteuttamisesta oli syyttäjän mukaan jo syntynyt.

"Ainoastaan se, että hän ei saanut oven lukkoa murretuksi esti sen, että Penttilä ei päässyt toteuttamaan voimakasta kuristamistarvettaan", Velitski sanoi.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski nosti loppulausuntonsa aluksi esiin kaksi ydinkysymystä: Onko asianomistaja pystynyt tunnistamaan ovisilmästä näkemänsä henkilön luotettavasti? Onko Penttilällä ollut yksityiskohtainen suunnitelma rikoksen toteuttamiseen?

Syyttäjä näkee tunnistuksen olevan luotettava. Hän perusteli tätä erityisesti silminnäkijätunnistukseen erikoistuneen asiantuntijan todistuksella.

Seuraavaksi on vuorossa loppulausunnot

Asian käsittely hovioikeudessa on edennyt aikataulussa. Enää on vuorossa loppulausunnot.

Puolustuksen nimeämänä todistajana kriminaalihuollon asiantuntija

Puolustuksen nimeämänä todistajana kuultiin vastaavaa asumisohjaajaa Kriminaalihuollon tukisäätiöstä. Hänen mukaansa säätiön edustajat tapasivat Penttilää 27. joulukuuta 2016 jälkeen henkilökohtaisesti vähintään joka toinen viikko kesään 2017 asti. Tämän lisäksi oli vielä puhelimitse tehtyä yhteydenpitoa.

"Miten Penttilä on sopeutunut yhteiskuntaan?" puolustusasianajaja Eriksson kysyi.

"Asumisen näkökulmasta katsoen ei ole ollut mitään moittimista."

Todistajan tiedossa ei myöskään ole, että Penttilä olisi joutunut viimeisimmän vankilasta vapautumisensa jälkeen minkäänlaisissa ikävissä merkeissä tekemisiin viranomaisten kanssa. Poislukien nyt käsittelyssä oleva rikosasia.

Puolustusasianajaja Eriksson kysyi, voisiko tunnistusta haitata se, jos 17-vuotias oli nähnyt esimerkiksi netistä vanhoja kuvia Penttilästä tämän rikoshistorian varrelta.

Todistajan mukaan tämä on mahdollista. Tyttö ei kuitenkaan kertomansa mukaan ollut yhdistänyt kirjeessä olleen puhelinnumeron perusteella jäljittämäänsä Penttilää ovisilmän takana olleeksi mieheksi nettikuvien perusteella. Yhdistäminen siis tapahtui hänen mukaansa vasta siinä vaiheessa, kun hän kuvasi isänsä ja Penttilän tapaamista piha-alueella.

17-vuotias tyttö tunnisti Penttilän ovisilmän takana käyneeksi mieheksi siinä vaiheessa, kun hänen isänsä jutteli tämän kanssa kirjeestä pihalla. Tyttö videoi kohtaamisen. Tammikuisen oviepisodin ja kirjeen yhdistäminen tapahtui siis huhtikuussa.

"Jos mielessä ei ollut enää se aiempi tapahtuma, niin se nostaa tunnistuksen luotettavuutta", silminnäkijätunnistuksen tunteva todistaja arvioi.

Syyttäjä on kutsunut todistajaksi oikeuspsykologian dosentin, joka johtaa Åbo Akademissa silminnäkijätunnistukseen liittyvää tutkimusprojektia. Hän arvioi tapahtumahetkellä 17-vuotiaan tytön tekemän tunnistuksen luotettavuutta.

Salissa arvioidaan poliisin demonstraatiovideota

Oikeussalissa katsotaan nyt poliisin demonstraatiovideota, jossa näytetään, miltä ovisilmän peittäminen näyttää asunnon sisältä katsottuna. Testissä on erilaisia hanskoja ja eri valaistusolosuhteita.

Asiantuntija ei osaa arvioida, kuinka todennäköisesti Penttilä käyttäisi edelleen väkivaltaa.

"Siihen on erittäin vaikea vastata. En osaa lähteä tässä lähteä spekuloimaan."

Läpikäymänsä materiaalin pohjalta psykologi kertoi arvion Penttilän suhteesta "Suzyyn".

"Jonkinlainen fiksaatio, joka on ohjannut hänen toimintaansa vahvasti", hän arvioi.

Asfyksiofilia ei ole sairaus, asiantuntija kertoo.

"Kyse on piirteistä, erittäin pysyvistä ominaisuuksista, joista on vaikea päästä pois."

Psykologi kertoo seksuaalisista perversioista

Asiantuntijana kuullaan nyt filosofian tohtoria ja psykologian lisensiaattia, joka on muun muassa poliisin esitutkintamateriaalin perusteella laatinut lausunnon Penttilästä. Tämä ei halunnut selvityksen aikana keskustella psykologin kanssa.

Toistaiseksi psykologi on nostanut esiin asfyksiofilian, joka on tukehduttamiseen liittyvä seksuaalisen perversion muoto.

"Asfyksiofiliaan liittyy suuri kuolleisuus. Tiedämme, että se on hengenvaarallista ja lähtee usein käsistä. Siksi niitä kuolemantapauksia sattuu", hän kertoi yleisellä tasolla.

Dominan jälkeen todistajaksi saliin astui taloyhtiön isännöitsijä. Syyttäjä ja puolustus kyselivät häneltä kysymyksiä lähinnä siihen liittyen, kuinka helposti Penttilän ja tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön taloyhtiössä pääsee kulkemaan rapusta toiseen.

Isännöitsijä kertoi myös asuntojen ovissa olevista kopiosuojatuista lukoista. Oikeuden puheenjohtaja kysyi isännöitsijältä myös arviota mahdollisesta kyseisten lukkojen tiirikoitavuudesta.

"Lukot ovat rehellisiä ihmisiä varten. Kyllä kaikki lukot saa tiirikoitua", isännöitsijä sanoi.

Penttilä kiisti aiemmin omassa kuulemisessaan olleensa 26. joulukuuta 2016 tapahtuneen vankilasta vapautumisensa jälkeen missään muualla kuin Helsingissä. Hän siis kiistää käyneensä joulun jälkeen todistajana kuullun dominan luona Oulussa.

Penttilä oli dominan mukaan käynyt vuosien varrella useamman kerran hänen asiakkaanaan Oulussa. Kaikki kerrat eivät sujuneet ongelmitta Penttilän dominalle sopimattomien toiveiden tai muun käytöksen vuoksi. Mitään väkivallantekoja Penttilä ei kuitenkaan naiseen kohdistanut. Ainakin kerran domina käski Penttilää poistumaan paikalta.

Domina kertoi tunnistavansa Penttilän muun muassa sen vuoksi, että yhdellä tapaamiskerralla tämä jätti studiolle kassin, jossa oli esimerkiksi miehen Kela-kortti.

Todistajana kuultiin oululaista dominaa

Domina kertoi tavanneensa Penttilän studiossaan Oulussa joulun jälkeen vuonna 2016. Todistajaksi oululaisdomina päätyi kertomansa mukaan sen vuoksi, että poliisi sai selville Penttilän olleen häneen puhelimitse yhteyksissä tulevan tapaamisen tiimoilta.

Nainen sanoi Penttilän saapuneen studiolle jonkinlaisessa lentäjän asussa ja liian isoissa kiiltonahkakengissä.

"Hän esittäytyi lentäjänä alun perinkin, kun hän varasi sitä aikaa. Ei kertonut nimeään", domina kertoi.

Myös hän halusi tulla kuulluksi siten, että Penttilä ei pysty näkemään häntä.

"Mua kiinnostaa rahan tekeminen ja menestys"

Syytetyn kuulemisen loppupuolella Penttilä kertoi tavoitteistaan:

"Haluan saada elämäni kuntoon. Mua kiinnostaa rahan tekeminen ja menestys. Sain tarpeekseni vankilamaailmasta, kun olen istunut puolet elämästäni vankilassa", Penttilä sanoi.

"Onko kuristamisfantasiasi hallinnassa?" syyttäjä kysyi.

"Se on ollut jo pitkän aikaa. Ja koko tuo S/M-homma", Penttilä vastasi.

Kirjeen viemisen jälkeen Penttilän puhelin soi. Hän arveli soittajan olevan "Suzy", koska hän oli kirjoittanut kirjeeseen puhelinnumeronsa. Soittaja oli kuitenkin 17-vuotiaan tytön isä. Miehet sopivat tapaavansa kerrostalon piha-alueella.

"Onko sulla 29-vuotias tytär tai vaimo?" Penttilä kertoo kyselleensä.

Kieltävä vastaus hämmensi häntä.

"Kysyin vielä, onko teillä asunnossa ammetta", Penttilä sanoo viitaten kuviin, joissa "Suzy" on kylpyammeessa.

Vastaus oli jälleen "ei".

Tämän jälkeen Penttilä kertomansa mukaan tajusi viimeistään erehtyneensä henkilöstä. Hän sanoo pyytäneensä sitten kaksi kertaa anteeksi.

Penttilä kertoo nähneensä tupakanhakumatkallaan, mihin rappuun ja asuntoon "Suzy" meni. Tämä on hänen mukaansa ainoa kerta, jolloin hän naisen näki elävässä elämässä.

Seuraavaksi Penttilä päätti muodostaa yhteyden naiseen.

"Kirjoitin sen onnettoman kirjeen", Penttilä kuvailee.

Hän pääsi viemään kirjeen naapurirappuun pyytämällä oven avausta ilmaisjakelulehtien jakajalta.

Penttilä liittyi treffipalveluun maaliskuun lopussa 2016. Kirjeen vieminen tapahtui huhtikuussa sen jälkeen, kun hän oli nähnyt "Suzyn" taloyhtiön piha-alueella.

”Onko tämä se nainen?” Penttilä sanoi ajatelleensa.

Penttilä siis versionsa mukaan sekoitti 17-vuotiaan naapurirapun tytön deittisivuston naiseen, jolta oli tullut viestejä hänen puhelimeensa. Treffipalvelun kautta hän oli myös nähnyt kuvia, joissa "Suzy" oli muun muassa yläosattomissa kylpyammeessa.

Syytetty väittää sekoittaneensa 17-vuotiaan tytön aikuiseen "Suzyyn"

Penttilän kertoman mukaan koko asian taustalla on sekaannus, jossa hän sotki naapurirapussa asuvan 17-vuotiaan tytön 29-vuotiaaseen Suzy-nimiseen naiseen. Suzy oli Penttilän mukaan nainen, jolta hänelle alkoi tulla viestejä maksulliseen nettitreffipalveluun liittymisen jälkeen.

"Tarkoitus oli hakea elämänkumppania."

"Tulin aloittamaan uutta elämää Helsinkiin"

Penttilä kertoi aluksi, mitä tapahtui heti sen jälkeen, kun hän vapautui Mikkelin vankilasta 26. joulukuuta 2016. Hän kertoo tulleensa heti vapautumisen jälkeen Helsinkiin.

"Tulin aloittamaan uutta elämää Helsinkiin", Penttilä kertoi.

Hän vietti ensimmäisen yön hotellissa ja sai pian vankeja tukevan järjestön avulla asunnon Myllypurosta.

Oikeudenkäynti jatkuu - nyt kuullaan syytettyä

Michael Penttilä siirtyi kuultavaksi pöytään, joka sijaitsee vastapäätä syyttäjää.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu kriminalisoitiin Suomessa vuonna 2013.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Siitä voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Syyttäjä siis vaatii Penttilälle enimmäistuomiota.

Syyttäjä vaati välitöntä vangitsemista käräjätuomion jälkeen

Vapauttavan tuomion jälkeen kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski vaati yhä, että Penttilä on vangittava välittömästi. Vaatimus nojasi rikosten jatkamisvaaraan.

"Penttilä on toistuvasti vankilasta vapaaksi päästessään syyllistynyt joko tappoihin, törkeisiin pahoinpitelyihin tai niiden yrityksiin sekä törkeään raiskaukseen”, Velitski listasi vangitsemisvaatimuksessaan.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei vangitsemiselle ollut riittävästi perusteita. Näin ollen Penttilä on odottanut hovioikeuskäsittelyä vapaalla jalalla.

Lounastauon loppuhetkillä hieman taustaa

Syyte törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta kaatui aiemmin käräjäoikeudessa näytön puutteen vuoksi. Asiassa ei siis tullut varmuudella näytetyksi, että tytön oven takana olisi ollut pyrkimässä rikosaikeissa sisään Penttilä. Näyttöä ei ollut siitäkään, että Penttilä olisi muutoinkaan tarkkaillut samassa taloyhtiössä asuvaa tyttöä.

Penttilä kiistää olevansa mies, jonka tyttö näki ovisilmästä. Kirjettä syytetty sekä hänen asianajajansa Kari Eriksson selittävät sillä, että kyse oli sekaannuksesta. Penttilä oli siis heidän mukaansa luullut toimittaneensa kirjeen Suzy-nimiselle naiselle, jonka kuvan hän oli nähnyt netissä.

Oikeudessa lounastauko - istunto ja HS:n liveseuranta jatkuu kello 13

Oikeusistunnossa alkoi juuri tunnin pituinen lounastauko.

"Oliko hänellä silloin nahkakäsineitä käsissä?" syyttäjä Velitski kysyi.

"Minusta oli", tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön isä vastasi hovioikeudessa.

Nyt kuullaan tytön isää

Isä kertoi soittaneensa kirjeestä löytyneeseen puhelinnumeroon ja ehdottaneensa tapaamista Penttilän kanssa. Penttilä suostui ja miehet tapasivat taloyhtiön pihalla.

Penttilä ei tapaamisessa ensin suostunut kertomaan kysyttäessä nimeään, mutta myöntyi hetken päästä. Myös isä teki tämän jälkeen nettihakuja Penttilästä.

Niin puolustusasianajaja, syyttäjä kuin hovioikeuden puheenjohtajakin ovat kyselleet naiselta valaistusolosuhteista rappukäytävässä. Naisen mukaan rapussa ei ollut valoja, mutta luonnonvaloa pääsi kuitenkin käytävään reilusti.

Tällä pyritään selvittämään, kuinka luotettavasta ovisilmän kautta tehdystä näköhavainnosta on kyse.

Penttilän puolustus kiinnitti nuorta naista haastatellessaan huomiota muun muassa siihen, että tämän arviot tilanteen kestosta ovella ovat vaihdelleet prosessin aikana.

"En katsonut kelloa siinä tilanteessa", nainen vastasi.

Puolustusasianajaja kysyi myös mahdollisista murtojäljistä ovessa sekä siitä, oli jokin erityinen syy siihen, miksi poliisille ei tehty ilmoitusta heti ovella tapahtuneen tilanteen jälkeen.

Nainen sanoi, ettei hänellä ole tietoa murtojäljistä. Poliisille ilmoittamatta jättämistä hän selitti siten, että aluksi hän piti isänsä kanssa mahdollisena myös sitä, että joku oli vain erehtynyt heidän ovensa taakse. Huoli kasvoi suuremmaksi vasta kirjeen jälkeen.

"En ole pystynyt kulkemaan tosi pitkään aikaan yksin"

Nuori nainen kertoi tapauksen vaikuttaneen rajusti hänen elämäänsä. Aiheutuneesta pelosta kertoessaan hän purskahti itkuun.

"En pystynyt keskittymään kouluun yhtään", hän sanoi.

Tyttö kertoi tapahtumista lukionsa rehtorille. Tämä saattoi tytön sen jälkeen metroasemalle. Myös vanhemmat ovat saattaneet tyttöä, koska hän ei pelkotilan vuoksi pysty liikkumaan yksin.

"En ole kulkenut tosi pitkään aikaan yksin."

Tyttö ei kertomansa mukaan tunnistanut Penttilää netissä vastaan tulleista vanhoista kuvista. Tämän yhdistäminen oven takana nahkahanskoissa olleeksi mieheksi tapahtui siinä vaiheessa, kun tyttö näki Penttilän keskustelemassa taloyhtiön pihalla isänsä kanssa.

Myöhemmin alkuvuodesta 2017 tytön perheen postiluukusta putosi "Michael"- allekirjoituksella varustettu kirje, jossa kehuttiin vastaanottajan ulkonäköä ja nostettiin esille tapaamisen mahdollisuus. Kirjeessä oli myös puhelinnumero.

Tyttö alkoi puhelinnumeron avulla jäljittää Instagramin avulla, kuka kirjeen on tuonut. Tässä vaiheessa hänelle selvisi Penttilän rikoshistoria.

Kaikki alkoi nuoren naisen mukaan siitä, että heidän perheensä asunnon ovelta kuului sisään pyrkimisen ääniä, kun tyttö oli yksin kotona. Hän luuli ensin, että kyseessä oli hänen isänsä, joka oli lähtenyt hetkeä aiemmin töihin.

Kun rapistelu ovella jatkui pitkään, tyttö lähti tarkistamaan, mistä on kyse. Hän näki ovisilmästä vaaleaihoisen miehen, joka oli sonnustautunut nahkatakkiin ja nahkahanskoihin. Päässä tällä oli pipo. Vilkaisun aikana mies peitti ovisilmän nahkahanskalla verhotulla kädellään.

Ääneen nuori nainen, jonka kotiin tunkeutumisen yrittämisestä Penttilää syytetään

Nyt oikeudessa kuullaan nuorta naista, joka oli tapahtuma-aikaan 17-vuotias.

Kuvia jopa itsensä kuristamisesta

Syyttäjä arvioi kirjallisten todisteiden perusteella, että Penttilällä on yhä voimakas kiinnostus kuristamiseen. Tähän taipumukseen liittyy myös nahkahanskojen käyttö.

Miehen puhelimelta löytyi esitutkinnassa myös sellaisia kuvia, joissa hän kuristaa itseään. Osassa kuvista hän esitteli penistään.

"Hän käsittelee itseäänkin näillä nahkakäsineillä", syyttäjä totesi.

Kirjallisina todisteina syyttäjä esittelee myös Penttilän rikoshistoriaa. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuoli Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö.

Tapaus, jossa uhrina oli tekijän äiti, tuomittiin myös aluksi tappona. Rovaniemen hovioikeus lievensi kuitenkin tuomion vuonna 1987 törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi.

Penttilä on saanut tuomioita myös väkivallanteoista, joissa kuristamisen uhri on jäänyt henkiin.

Kirjallisissa todisteissa runsaasti kuristamiseen liittyvää materiaalia

Syyttäjä esitteli esitutkinnan aikana Penttilän tietokoneen selaushistoriasta löytyneitä kuvia ja sivustoja. Sisältö oli väkivaltaista, ja monissa kuvissa mukana oli kuristamista tai tukehduttamista.

"On ihannoitu väkivaltaa, kuristamista, tappamista. Tämä osoittaa sitä luonteenlaatua", syyttäjä arvioi.

Syyttäjän mukaan kirjeen perusteella on ilmeistä, että Penttilä oli tarkkaillut tyttöä. Hän muun muassa kertoo kirjeessä nähneensä vastaanottajan sekä livenä että kuvissa.

Kirje: "Huuda vaikka ikkunasta, jos haluat tavata"

Ensimmäisenä kirjallisena todisteena tutkaillaan kirjettä, jonka Penttilä pudotti 17-vuotiaan postiluukusta. Kirjeessä kehutaan vuolaasti vastaanottajan ulkonäköä. Hän kertoo etsivänsä parisuhdetta, ei "pelkkää seksiseuraa".

"Huuda vaikka ikkunasta, jos haluat tavata", kirjeessä kannustettiin. Allekirjoituksena lukee "Michael".

Kirjallisten todisteiden esittely alkaa

Syyttäjä alkaa esitellä kirjallisia todisteita. Nähtäville on tulossa muun muassa kirje, jonka syytetty toimitti 17-vuotiaalle tytölle väitetyn kotiin tunkeutumisyrityksen jälkeen.

Puolustuksen mukaan syyttäjä liittää tapaukseen runsaasti oletuksia. Avainkysymys on siis se, pyrkikö Penttilä rikollisissa aikeissa 17-vuotiaan tytön kotiin alkuvuodesta 2017. Tytön mukaan hän näki syytetyn ovisilmästä.

"Mustat nahkahanskat käsissään pyrkii kuristamaan uhrin"

 Puheenvuoronsa päätteeksi syyttäjä kuvaili sarjakuristajan toimintatapaa: "Hän pyrkii tilanteisiin, joissa hän on kaksin naisen kanssa. Sitten hän mustat nahkahanskat kädessään pyrkii kuristamaan nopeasti uhrin. Näin on tapahtunut jo kolmesti aiemmin.''

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski aloitti asiaesittelynsä. Hän kertoo asian selvittämisen alkaneen siitä, kun 17-vuotias tyttö meni ilmoittamaan epäilyttävistä ja pelottavista kokemuksistaan Pasilan poliisitalolle keväällä 2017.

Oikeudenkäynti alkoi - syytetty ja asianomistaja erotettu sermillä

Oikeudenkäynti alkoi juuri. Syytetyn ja asianomistajan välissä on sermi, eli he eivät ole näköyhteydessä toisiinsa.

Syytetty on jo paikalla - istunnon alku viivästynyt

Oikeudenkäynnin alku on hieman viivästynyt. Mustilla aurinkolaseilla silmänsä peittänyt syytetty saapui salin edustalle hetki sitten. Lehtikuvaajat piirittivät hänet saman tien.

Syytetyn kontolla kolme kuolemaan päättynyttä kuristustapausta

Michael Penttilää on kutsuttu julkisuudessa sarjakuristajaksi hänen synkän rikoshistoriansa vuoksi. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuoli Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö. Lisäksi hän on yrittänyt kuristaa muitakin naisia ja syyllistynyt lukuisiin muihin rikoksiin.

Penttilä oli päässyt vankilasta joulukuussa 2016, ja nyt käsittelyssä olevat rikossyytteet liittyvät alkuvuodesta 2017 tapahtuneisiin asioihin. Syyttäjän mukaan Penttilä valmisteli samassa kerrostalossa itsensä kanssa asuneen 17-vuotiaan tytön kuristamista.

Oikeudenkäynti alkaa kello 9

Tervetuloa seuraamaan Helsingin hovioikeudessa kello 9 alkavaa oikeudenkäyntiä, jossa syytettynä on sarjakuristajana julkisuudessa tunnettu mies. Häntä syytetään törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  2. 2

   Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  5. 5

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”

  8. 8

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  3. Liisa Jaakonsaari harmittelee kirjassaan valo­voimaisten demari­miesten harva­lukuisuutta
  4. Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet Tilaajille
  5. Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi Tilaajille
  6. Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä
  7. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
  8. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  9. Mitä ensiaputaitoja lastenkin olisi hyvä osata? – Opettele tärkeimmät taidot uutislähetyksestä
  10. Venäläisten rahanpesuun puuttuminen on vaikeaa
  11. Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin
  12. Näytä lisää