Sarjakuristajaksi kutsuttua Michael Maria Penttilää syytettiin törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta Helsingin hovioikeudessa tiistaina käydyssä oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan Penttilä suunnitteli tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön kuristamista viime vuoden alkupuolella.

HS seurasi oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä. Koko seuranta löytyy tämän uutisen alta.

Käräjäoikeus vapautti Penttilän, 52, syytteestä viime heinäkuussa. Syyttäjä ei tuomioon tyytynyt, ja asian käsittely eteni korkeampaan oikeusasteeseen.

Tiistaina, muutamaa minuuttia ennen aamuyhdeksää, syytetty Penttilä saapui Helsingin hovioikeuteen. Hän oli peittänyt silmänsä mustilla aurinkolaseilla. Vanhoissa uutiskuvissa näkynyt pitkä tukka oli vaihtunut lyhyeen malliin.

Syytetyn ja asianomistajan väliin oli viritetty oikeussalissa sermi, joten heillä ei ollut näköyhteyttä toisiinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudenkäynti alkoi kirjallisten todisteiden esittelyllä. Nähtävillä oli muun muassa kirje, jonka Penttilä oli pudottanut 17-vuotiaan tytön perheen kodin postiluukusta.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski esitteli myös nettisivuja, joilla syytetty oli vieraillut viime vuoden alkupuolella. Ne viittaavat syyttäjän mukaan siihen, että aiemmin jo kolmesti kuristamalla kuoleman aiheuttaneella Penttilällä on edelleen kiinnostusta samankaltaisiin rikoksiin.

”Muovikelmun kanssa tukehduttamista, kuristamista”, Velitski esitteli kankaalle oikeussalissa heijastettuja kuvia.

Syyttäjän mukaan Penttilä valmisteli vakavaa väkivaltarikosta viime vuonna tammikuun ja huhtikuun välillä.

Syyttäjän mukaan väkivallanteko oli konkretisoitumassa jo tammikuussa, kun Penttilä pyrki murtautumaan 17-vuotiaan tytön kotiin. Kumpikin heistä asui samassa taloyhtiössä Helsingissä, eikä asunnossa ollut tuolloin muita kuin kyseinen tyttö.

Penttilä oli syyttäjän mukaan tarkkaillut tytön liikkeitä ja odottanut sopivaa tilaisuutta, jotta pääsisi tämän kanssa kaksin samaan tilaan.

Tyttö kertoi nähneensä ovisilmästä, kuinka tummiin vaatteisiin ja mustiin nahkahanskoihin pukeutunut mies rapisteli ovella. Mies peitti tytön mukaan tämän jälkeen ovisilmän kädellään.

”Ainoastaan se, että hän ei saanut oven lukkoa murretuksi esti sen, että Penttilä ei päässyt toteuttamaan voimakasta kuristamistarvettaan”, Velitski sanoi.

Huhtikuussa 2017 tytön perheen postiluukusta pudotettiin Suzy-nimiselle vastaanottajalle osoitettu kirje. Siinä kehuttiin vastaanottajan ulkonäköä ja ehdoteltiin tapaamista. Kirjeessä oli myös puhelinnumero ja allekirjoituksena ”Michael”.

Tyttö onnistui selvittämään Instagramin avulla, kenelle numero kuului. Tässä vaiheessa hänelle selvisi, minkälainen henkirikostausta Penttilällä on. Hän ei kuitenkaan internetistä löytämiensä kuvien perusteella yhdistänyt Penttilää henkilöksi, joka oli tammikuussa pyrkinyt nahkahanskat käsissään heidän asuntoonsa.

Tytön isä soitti kyseiseen puhelinnumeroon ja sopi Penttilän kanssa tapaamisen taloyhtiön pihalle, koska hän halusi selvittää, miksi tämä oli pudottanut kirjeen heidän postiluukustaan. Tyttö kuvasi miesten kohtaamista ikkunasta ja yhdisti Penttilän ovisilmästä nähdyksi henkilöksi. Tämän jälkeen perhe teki rikosilmoituksen.

Penttilä kiistää yrittäneensä tunkeutua tytön kotiin tai valmistelleensa mitään rikollista toimintaa. Liehittelykirjettä hän selitti oikeudessa sillä, että se oli tarkoitettu kokonaan toiselle henkilölle. Kirjeen piti puolustuksen mukaan mennä Suzy-nimiselle naiselle, jonka kuvia Penttilä oli nähnyt liityttyään maksulliseen treffisovellukseen internetissä.

Penttilä luuli kertomansa mukaan nähneensä kyseisen 29-vuotiaan naisen kerran taloyhtiön pihalla. Hän kertoi oikeudessa nähneensä tässä yhteydessä myös, mihin rappuun ja asuntoon nainen meni.

Seuraavaksi mies päätti muodostaa yhteyden ”Suzyyn”.

”Kirjoitin sen onnettoman kirjeen”, Penttilä kertoi.

Puolustusasianajaja Kari Erikssonin mukaan Penttilällä ei ollut rikollisia aikomuksia, vaan ennemminkin sinisilmäinen halu löytää parisuhde.

”Hän on ollut yksinäinen ja osittain tästä ajasta vieraantunut”, Eriksson sanoi viitaten siihen, että Penttilä saattoi kokemattomana nettiseuranhakijana haksahtaa jonkinlaiseen huijaukseen. Koko ”Suzya” ei siis tässä tapauksessa olisi ollut olemassakaan, vaikka Penttilä niin luuli.

Syyttäjä vaatii Penttilälle neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Se on maksimirangaistus törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Käräjäoikeus katsoi aiemmin, ettei näyttö riittänyt siihen, että ovisilmästä nähty henkilö olisi ollut väkivaltaisissa aikeissa sisään pyrkinyt Penttilä. Nyt on hovioikeuden vuoro arvioida asiaa, ja tuomio tulee huhtikuun loppuun mennessä.

Penttilää on kutsuttu julkisuudessa sarjakuristajaksi hänen synkän rikoshistoriansa vuoksi. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja, ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi.

1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuolivat Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö.

Lisäksi hän on yrittänyt kuristaa muitakin naisia ja syyllistynyt lukuisiin muihin rikoksiin.

Hän on käyttänyt usein väkivaltarikoksia tehdessään mustia nahkahanskoja.

Oikaisu 13.3. kello 11.50: Korjattu, että yksi Penttilän aiemmista rikoksista lieveni Rovaniemen hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi.

HS seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä Helsingin hovioikeudessa. Koko seuranta löytyy alta.

Oikeudenkäynti päättyi - tuomio myöhemmin kansliaratkaisuna

Asian hovioikeuskäsittely saatiin hoidettua yhdessä päivässä. Kiitos kaikille HS:n liveseurantaa seuranneille.

Helsingin hovioikeus antaa tuomion kansliaratkaisuna huhtikuun loppuun mennessä.

Puolustus: "Näyttöä ei ole oikeastaan minkään vertaa"

Puolustusasianajaja Kari Eriksson tyrmäsi loppulausuntonsa aluksi syyttäjän ja asianomaisten asianajajan näkemykset tapahtumien kulusta.

"Vaikuttavaa, että syyttäjä ja asianomistajien asianajaja saavat tuollaiset tarinat aikaan. Näyttöä ei ole oikeastaan minkään vertaa", Eriksson tylytti.

Kritiikkiä satoi puolustuksen suunnalta muun muassa silminnäkijätunnistukseen, dominan todistukseen sekä 17-vuotiaan isän vaihtuviin muistikuviin liittyen. Viimeksi mainittu liittyy siihen, että tämä ei muistanut tarkasti, milloin ovesta sisään pyrkiminen tapahtui.

Puolustuksen mukaan Penttilä on syytön. Kirjeen viemistä ei kiistetä, mutta sekin tapahtui vain siksi, että Penttilä sekoitti 17-vuotiaan tytön "Suzyyn".

"Hänen aseensa ovat mustat nahkakäsineet"

Syyttäjä katsoo, että Penttilä on täysin harkitusti tarkkaillut 17-vuotiasta tyttöä ja odottanut hetkeä, jolloin voisi päästä tämän kanssa kahden samaan tilaan.

Mitään asetta syytetty ei syyttäjän mukaan tarvitse vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Aiemmissa tapoissa ja muissa väkivaltarikoksissakaan hänellä ei ollut mitään asetta.

"Hänen aseensa ovat mustat nahkakäsineet", syyttäjä totesi dramaattisesti.

Syyttäjä: Vain oven lukko esti Penttilää pääsemästä toteuttamaan voimakasta kuristustarvettaan

Entäpä sitten suunnitelmallisuus? Törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuva rikoksen suunnittelu on verrattain tuore rikosnimike. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Pelkkä ajatustyö ei riitä näytöksi, vaan kyse pitää olla varsinaisesta valmistelusta - sisältäen esimerkiksi rikoksessa käytettävän aseen hankkiminen.

Syyttäjä näkee, että valmistelutoimi alkoi viimeistään siinä vaiheessa, kun Penttilä lähti asunnostaan kohti 17-vuotiaan asuntoa ja yritti murtautua sinne. Murtovaiheessa päätös rikoksen toteuttamisesta oli syyttäjän mukaan jo syntynyt.

"Ainoastaan se, että hän ei saanut oven lukkoa murretuksi esti sen, että Penttilä ei päässyt toteuttamaan voimakasta kuristamistarvettaan", Velitski sanoi.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski nosti loppulausuntonsa aluksi esiin kaksi ydinkysymystä: Onko asianomistaja pystynyt tunnistamaan ovisilmästä näkemänsä henkilön luotettavasti? Onko Penttilällä ollut yksityiskohtainen suunnitelma rikoksen toteuttamiseen?

Syyttäjä näkee tunnistuksen olevan luotettava. Hän perusteli tätä erityisesti silminnäkijätunnistukseen erikoistuneen asiantuntijan todistuksella.

Seuraavaksi on vuorossa loppulausunnot

Asian käsittely hovioikeudessa on edennyt aikataulussa. Enää on vuorossa loppulausunnot.

Puolustuksen nimeämänä todistajana kriminaalihuollon asiantuntija

Puolustuksen nimeämänä todistajana kuultiin vastaavaa asumisohjaajaa Kriminaalihuollon tukisäätiöstä. Hänen mukaansa säätiön edustajat tapasivat Penttilää 27. joulukuuta 2016 jälkeen henkilökohtaisesti vähintään joka toinen viikko kesään 2017 asti. Tämän lisäksi oli vielä puhelimitse tehtyä yhteydenpitoa.

"Miten Penttilä on sopeutunut yhteiskuntaan?" puolustusasianajaja Eriksson kysyi.

"Asumisen näkökulmasta katsoen ei ole ollut mitään moittimista."

Todistajan tiedossa ei myöskään ole, että Penttilä olisi joutunut viimeisimmän vankilasta vapautumisensa jälkeen minkäänlaisissa ikävissä merkeissä tekemisiin viranomaisten kanssa. Poislukien nyt käsittelyssä oleva rikosasia.

Puolustusasianajaja Eriksson kysyi, voisiko tunnistusta haitata se, jos 17-vuotias oli nähnyt esimerkiksi netistä vanhoja kuvia Penttilästä tämän rikoshistorian varrelta.

Todistajan mukaan tämä on mahdollista. Tyttö ei kuitenkaan kertomansa mukaan ollut yhdistänyt kirjeessä olleen puhelinnumeron perusteella jäljittämäänsä Penttilää ovisilmän takana olleeksi mieheksi nettikuvien perusteella. Yhdistäminen siis tapahtui hänen mukaansa vasta siinä vaiheessa, kun hän kuvasi isänsä ja Penttilän tapaamista piha-alueella.

17-vuotias tyttö tunnisti Penttilän ovisilmän takana käyneeksi mieheksi siinä vaiheessa, kun hänen isänsä jutteli tämän kanssa kirjeestä pihalla. Tyttö videoi kohtaamisen. Tammikuisen oviepisodin ja kirjeen yhdistäminen tapahtui siis huhtikuussa.

"Jos mielessä ei ollut enää se aiempi tapahtuma, niin se nostaa tunnistuksen luotettavuutta", silminnäkijätunnistuksen tunteva todistaja arvioi.

Syyttäjä on kutsunut todistajaksi oikeuspsykologian dosentin, joka johtaa Åbo Akademissa silminnäkijätunnistukseen liittyvää tutkimusprojektia. Hän arvioi tapahtumahetkellä 17-vuotiaan tytön tekemän tunnistuksen luotettavuutta.

Salissa arvioidaan poliisin demonstraatiovideota

Oikeussalissa katsotaan nyt poliisin demonstraatiovideota, jossa näytetään, miltä ovisilmän peittäminen näyttää asunnon sisältä katsottuna. Testissä on erilaisia hanskoja ja eri valaistusolosuhteita.

Asiantuntija ei osaa arvioida, kuinka todennäköisesti Penttilä käyttäisi edelleen väkivaltaa.

"Siihen on erittäin vaikea vastata. En osaa lähteä tässä lähteä spekuloimaan."

Läpikäymänsä materiaalin pohjalta psykologi kertoi arvion Penttilän suhteesta "Suzyyn".

"Jonkinlainen fiksaatio, joka on ohjannut hänen toimintaansa vahvasti", hän arvioi.

Asfyksiofilia ei ole sairaus, asiantuntija kertoo.

"Kyse on piirteistä, erittäin pysyvistä ominaisuuksista, joista on vaikea päästä pois."

Psykologi kertoo seksuaalisista perversioista

Asiantuntijana kuullaan nyt filosofian tohtoria ja psykologian lisensiaattia, joka on muun muassa poliisin esitutkintamateriaalin perusteella laatinut lausunnon Penttilästä. Tämä ei halunnut selvityksen aikana keskustella psykologin kanssa.

Toistaiseksi psykologi on nostanut esiin asfyksiofilian, joka on tukehduttamiseen liittyvä seksuaalisen perversion muoto.

"Asfyksiofiliaan liittyy suuri kuolleisuus. Tiedämme, että se on hengenvaarallista ja lähtee usein käsistä. Siksi niitä kuolemantapauksia sattuu", hän kertoi yleisellä tasolla.

Dominan jälkeen todistajaksi saliin astui taloyhtiön isännöitsijä. Syyttäjä ja puolustus kyselivät häneltä kysymyksiä lähinnä siihen liittyen, kuinka helposti Penttilän ja tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön taloyhtiössä pääsee kulkemaan rapusta toiseen.

Isännöitsijä kertoi myös asuntojen ovissa olevista kopiosuojatuista lukoista. Oikeuden puheenjohtaja kysyi isännöitsijältä myös arviota mahdollisesta kyseisten lukkojen tiirikoitavuudesta.

"Lukot ovat rehellisiä ihmisiä varten. Kyllä kaikki lukot saa tiirikoitua", isännöitsijä sanoi.

Penttilä kiisti aiemmin omassa kuulemisessaan olleensa 26. joulukuuta 2016 tapahtuneen vankilasta vapautumisensa jälkeen missään muualla kuin Helsingissä. Hän siis kiistää käyneensä joulun jälkeen todistajana kuullun dominan luona Oulussa.

Penttilä oli dominan mukaan käynyt vuosien varrella useamman kerran hänen asiakkaanaan Oulussa. Kaikki kerrat eivät sujuneet ongelmitta Penttilän dominalle sopimattomien toiveiden tai muun käytöksen vuoksi. Mitään väkivallantekoja Penttilä ei kuitenkaan naiseen kohdistanut. Ainakin kerran domina käski Penttilää poistumaan paikalta.

Domina kertoi tunnistavansa Penttilän muun muassa sen vuoksi, että yhdellä tapaamiskerralla tämä jätti studiolle kassin, jossa oli esimerkiksi miehen Kela-kortti.

Todistajana kuultiin oululaista dominaa

Domina kertoi tavanneensa Penttilän studiossaan Oulussa joulun jälkeen vuonna 2016. Todistajaksi oululaisdomina päätyi kertomansa mukaan sen vuoksi, että poliisi sai selville Penttilän olleen häneen puhelimitse yhteyksissä tulevan tapaamisen tiimoilta.

Nainen sanoi Penttilän saapuneen studiolle jonkinlaisessa lentäjän asussa ja liian isoissa kiiltonahkakengissä.

"Hän esittäytyi lentäjänä alun perinkin, kun hän varasi sitä aikaa. Ei kertonut nimeään", domina kertoi.

Myös hän halusi tulla kuulluksi siten, että Penttilä ei pysty näkemään häntä.

"Mua kiinnostaa rahan tekeminen ja menestys"

Syytetyn kuulemisen loppupuolella Penttilä kertoi tavoitteistaan:

"Haluan saada elämäni kuntoon. Mua kiinnostaa rahan tekeminen ja menestys. Sain tarpeekseni vankilamaailmasta, kun olen istunut puolet elämästäni vankilassa", Penttilä sanoi.

"Onko kuristamisfantasiasi hallinnassa?" syyttäjä kysyi.

"Se on ollut jo pitkän aikaa. Ja koko tuo S/M-homma", Penttilä vastasi.

Kirjeen viemisen jälkeen Penttilän puhelin soi. Hän arveli soittajan olevan "Suzy", koska hän oli kirjoittanut kirjeeseen puhelinnumeronsa. Soittaja oli kuitenkin 17-vuotiaan tytön isä. Miehet sopivat tapaavansa kerrostalon piha-alueella.

"Onko sulla 29-vuotias tytär tai vaimo?" Penttilä kertoo kyselleensä.

Kieltävä vastaus hämmensi häntä.

"Kysyin vielä, onko teillä asunnossa ammetta", Penttilä sanoo viitaten kuviin, joissa "Suzy" on kylpyammeessa.

Vastaus oli jälleen "ei".

Tämän jälkeen Penttilä kertomansa mukaan tajusi viimeistään erehtyneensä henkilöstä. Hän sanoo pyytäneensä sitten kaksi kertaa anteeksi.

Penttilä kertoo nähneensä tupakanhakumatkallaan, mihin rappuun ja asuntoon "Suzy" meni. Tämä on hänen mukaansa ainoa kerta, jolloin hän naisen näki elävässä elämässä.

Seuraavaksi Penttilä päätti muodostaa yhteyden naiseen.

"Kirjoitin sen onnettoman kirjeen", Penttilä kuvailee.

Hän pääsi viemään kirjeen naapurirappuun pyytämällä oven avausta ilmaisjakelulehtien jakajalta.

Penttilä liittyi treffipalveluun maaliskuun lopussa 2016. Kirjeen vieminen tapahtui huhtikuussa sen jälkeen, kun hän oli nähnyt "Suzyn" taloyhtiön piha-alueella.

”Onko tämä se nainen?” Penttilä sanoi ajatelleensa.

Penttilä siis versionsa mukaan sekoitti 17-vuotiaan naapurirapun tytön deittisivuston naiseen, jolta oli tullut viestejä hänen puhelimeensa. Treffipalvelun kautta hän oli myös nähnyt kuvia, joissa "Suzy" oli muun muassa yläosattomissa kylpyammeessa.

Syytetty väittää sekoittaneensa 17-vuotiaan tytön aikuiseen "Suzyyn"

Penttilän kertoman mukaan koko asian taustalla on sekaannus, jossa hän sotki naapurirapussa asuvan 17-vuotiaan tytön 29-vuotiaaseen Suzy-nimiseen naiseen. Suzy oli Penttilän mukaan nainen, jolta hänelle alkoi tulla viestejä maksulliseen nettitreffipalveluun liittymisen jälkeen.

"Tarkoitus oli hakea elämänkumppania."

"Tulin aloittamaan uutta elämää Helsinkiin"

Penttilä kertoi aluksi, mitä tapahtui heti sen jälkeen, kun hän vapautui Mikkelin vankilasta 26. joulukuuta 2016. Hän kertoo tulleensa heti vapautumisen jälkeen Helsinkiin.

"Tulin aloittamaan uutta elämää Helsinkiin", Penttilä kertoi.

Hän vietti ensimmäisen yön hotellissa ja sai pian vankeja tukevan järjestön avulla asunnon Myllypurosta.

Oikeudenkäynti jatkuu - nyt kuullaan syytettyä

Michael Penttilä siirtyi kuultavaksi pöytään, joka sijaitsee vastapäätä syyttäjää.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu kriminalisoitiin Suomessa vuonna 2013.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Siitä voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Syyttäjä siis vaatii Penttilälle enimmäistuomiota.

Syyttäjä vaati välitöntä vangitsemista käräjätuomion jälkeen

Vapauttavan tuomion jälkeen kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski vaati yhä, että Penttilä on vangittava välittömästi. Vaatimus nojasi rikosten jatkamisvaaraan.

"Penttilä on toistuvasti vankilasta vapaaksi päästessään syyllistynyt joko tappoihin, törkeisiin pahoinpitelyihin tai niiden yrityksiin sekä törkeään raiskaukseen”, Velitski listasi vangitsemisvaatimuksessaan.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei vangitsemiselle ollut riittävästi perusteita. Näin ollen Penttilä on odottanut hovioikeuskäsittelyä vapaalla jalalla.

Lounastauon loppuhetkillä hieman taustaa

Syyte törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta kaatui aiemmin käräjäoikeudessa näytön puutteen vuoksi. Asiassa ei siis tullut varmuudella näytetyksi, että tytön oven takana olisi ollut pyrkimässä rikosaikeissa sisään Penttilä. Näyttöä ei ollut siitäkään, että Penttilä olisi muutoinkaan tarkkaillut samassa taloyhtiössä asuvaa tyttöä.

Penttilä kiistää olevansa mies, jonka tyttö näki ovisilmästä. Kirjettä syytetty sekä hänen asianajajansa Kari Eriksson selittävät sillä, että kyse oli sekaannuksesta. Penttilä oli siis heidän mukaansa luullut toimittaneensa kirjeen Suzy-nimiselle naiselle, jonka kuvan hän oli nähnyt netissä.

Oikeudessa lounastauko - istunto ja HS:n liveseuranta jatkuu kello 13

Oikeusistunnossa alkoi juuri tunnin pituinen lounastauko.

"Oliko hänellä silloin nahkakäsineitä käsissä?" syyttäjä Velitski kysyi.

"Minusta oli", tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön isä vastasi hovioikeudessa.

Nyt kuullaan tytön isää

Isä kertoi soittaneensa kirjeestä löytyneeseen puhelinnumeroon ja ehdottaneensa tapaamista Penttilän kanssa. Penttilä suostui ja miehet tapasivat taloyhtiön pihalla.

Penttilä ei tapaamisessa ensin suostunut kertomaan kysyttäessä nimeään, mutta myöntyi hetken päästä. Myös isä teki tämän jälkeen nettihakuja Penttilästä.

Niin puolustusasianajaja, syyttäjä kuin hovioikeuden puheenjohtajakin ovat kyselleet naiselta valaistusolosuhteista rappukäytävässä. Naisen mukaan rapussa ei ollut valoja, mutta luonnonvaloa pääsi kuitenkin käytävään reilusti.

Tällä pyritään selvittämään, kuinka luotettavasta ovisilmän kautta tehdystä näköhavainnosta on kyse.

Penttilän puolustus kiinnitti nuorta naista haastatellessaan huomiota muun muassa siihen, että tämän arviot tilanteen kestosta ovella ovat vaihdelleet prosessin aikana.

"En katsonut kelloa siinä tilanteessa", nainen vastasi.

Puolustusasianajaja kysyi myös mahdollisista murtojäljistä ovessa sekä siitä, oli jokin erityinen syy siihen, miksi poliisille ei tehty ilmoitusta heti ovella tapahtuneen tilanteen jälkeen.

Nainen sanoi, ettei hänellä ole tietoa murtojäljistä. Poliisille ilmoittamatta jättämistä hän selitti siten, että aluksi hän piti isänsä kanssa mahdollisena myös sitä, että joku oli vain erehtynyt heidän ovensa taakse. Huoli kasvoi suuremmaksi vasta kirjeen jälkeen.

"En ole pystynyt kulkemaan tosi pitkään aikaan yksin"

Nuori nainen kertoi tapauksen vaikuttaneen rajusti hänen elämäänsä. Aiheutuneesta pelosta kertoessaan hän purskahti itkuun.

"En pystynyt keskittymään kouluun yhtään", hän sanoi.

Tyttö kertoi tapahtumista lukionsa rehtorille. Tämä saattoi tytön sen jälkeen metroasemalle. Myös vanhemmat ovat saattaneet tyttöä, koska hän ei pelkotilan vuoksi pysty liikkumaan yksin.

"En ole kulkenut tosi pitkään aikaan yksin."

Tyttö ei kertomansa mukaan tunnistanut Penttilää netissä vastaan tulleista vanhoista kuvista. Tämän yhdistäminen oven takana nahkahanskoissa olleeksi mieheksi tapahtui siinä vaiheessa, kun tyttö näki Penttilän keskustelemassa taloyhtiön pihalla isänsä kanssa.

Myöhemmin alkuvuodesta 2017 tytön perheen postiluukusta putosi "Michael"- allekirjoituksella varustettu kirje, jossa kehuttiin vastaanottajan ulkonäköä ja nostettiin esille tapaamisen mahdollisuus. Kirjeessä oli myös puhelinnumero.

Tyttö alkoi puhelinnumeron avulla jäljittää Instagramin avulla, kuka kirjeen on tuonut. Tässä vaiheessa hänelle selvisi Penttilän rikoshistoria.

Kaikki alkoi nuoren naisen mukaan siitä, että heidän perheensä asunnon ovelta kuului sisään pyrkimisen ääniä, kun tyttö oli yksin kotona. Hän luuli ensin, että kyseessä oli hänen isänsä, joka oli lähtenyt hetkeä aiemmin töihin.

Kun rapistelu ovella jatkui pitkään, tyttö lähti tarkistamaan, mistä on kyse. Hän näki ovisilmästä vaaleaihoisen miehen, joka oli sonnustautunut nahkatakkiin ja nahkahanskoihin. Päässä tällä oli pipo. Vilkaisun aikana mies peitti ovisilmän nahkahanskalla verhotulla kädellään.

Ääneen nuori nainen, jonka kotiin tunkeutumisen yrittämisestä Penttilää syytetään

Nyt oikeudessa kuullaan nuorta naista, joka oli tapahtuma-aikaan 17-vuotias.

Kuvia jopa itsensä kuristamisesta

Syyttäjä arvioi kirjallisten todisteiden perusteella, että Penttilällä on yhä voimakas kiinnostus kuristamiseen. Tähän taipumukseen liittyy myös nahkahanskojen käyttö.

Miehen puhelimelta löytyi esitutkinnassa myös sellaisia kuvia, joissa hän kuristaa itseään. Osassa kuvista hän esitteli penistään.

"Hän käsittelee itseäänkin näillä nahkakäsineillä", syyttäjä totesi.

Kirjallisina todisteina syyttäjä esittelee myös Penttilän rikoshistoriaa. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuoli Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö.

Tapaus, jossa uhrina oli tekijän äiti, tuomittiin myös aluksi tappona. Rovaniemen hovioikeus lievensi kuitenkin tuomion vuonna 1987 törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi.

Penttilä on saanut tuomioita myös väkivallanteoista, joissa kuristamisen uhri on jäänyt henkiin.

Kirjallisissa todisteissa runsaasti kuristamiseen liittyvää materiaalia

Syyttäjä esitteli esitutkinnan aikana Penttilän tietokoneen selaushistoriasta löytyneitä kuvia ja sivustoja. Sisältö oli väkivaltaista, ja monissa kuvissa mukana oli kuristamista tai tukehduttamista.

"On ihannoitu väkivaltaa, kuristamista, tappamista. Tämä osoittaa sitä luonteenlaatua", syyttäjä arvioi.

Syyttäjän mukaan kirjeen perusteella on ilmeistä, että Penttilä oli tarkkaillut tyttöä. Hän muun muassa kertoo kirjeessä nähneensä vastaanottajan sekä livenä että kuvissa.

Kirje: "Huuda vaikka ikkunasta, jos haluat tavata"

Ensimmäisenä kirjallisena todisteena tutkaillaan kirjettä, jonka Penttilä pudotti 17-vuotiaan postiluukusta. Kirjeessä kehutaan vuolaasti vastaanottajan ulkonäköä. Hän kertoo etsivänsä parisuhdetta, ei "pelkkää seksiseuraa".

"Huuda vaikka ikkunasta, jos haluat tavata", kirjeessä kannustettiin. Allekirjoituksena lukee "Michael".

Kirjallisten todisteiden esittely alkaa

Syyttäjä alkaa esitellä kirjallisia todisteita. Nähtäville on tulossa muun muassa kirje, jonka syytetty toimitti 17-vuotiaalle tytölle väitetyn kotiin tunkeutumisyrityksen jälkeen.

Puolustuksen mukaan syyttäjä liittää tapaukseen runsaasti oletuksia. Avainkysymys on siis se, pyrkikö Penttilä rikollisissa aikeissa 17-vuotiaan tytön kotiin alkuvuodesta 2017. Tytön mukaan hän näki syytetyn ovisilmästä.

"Mustat nahkahanskat käsissään pyrkii kuristamaan uhrin"

 Puheenvuoronsa päätteeksi syyttäjä kuvaili sarjakuristajan toimintatapaa: "Hän pyrkii tilanteisiin, joissa hän on kaksin naisen kanssa. Sitten hän mustat nahkahanskat kädessään pyrkii kuristamaan nopeasti uhrin. Näin on tapahtunut jo kolmesti aiemmin.''

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski aloitti asiaesittelynsä. Hän kertoo asian selvittämisen alkaneen siitä, kun 17-vuotias tyttö meni ilmoittamaan epäilyttävistä ja pelottavista kokemuksistaan Pasilan poliisitalolle keväällä 2017.

Oikeudenkäynti alkoi - syytetty ja asianomistaja erotettu sermillä

Oikeudenkäynti alkoi juuri. Syytetyn ja asianomistajan välissä on sermi, eli he eivät ole näköyhteydessä toisiinsa.

Syytetty on jo paikalla - istunnon alku viivästynyt

Oikeudenkäynnin alku on hieman viivästynyt. Mustilla aurinkolaseilla silmänsä peittänyt syytetty saapui salin edustalle hetki sitten. Lehtikuvaajat piirittivät hänet saman tien.

Syytetyn kontolla kolme kuolemaan päättynyttä kuristustapausta

Michael Penttilää on kutsuttu julkisuudessa sarjakuristajaksi hänen synkän rikoshistoriansa vuoksi. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuoli Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö. Lisäksi hän on yrittänyt kuristaa muitakin naisia ja syyllistynyt lukuisiin muihin rikoksiin.

Penttilä oli päässyt vankilasta joulukuussa 2016, ja nyt käsittelyssä olevat rikossyytteet liittyvät alkuvuodesta 2017 tapahtuneisiin asioihin. Syyttäjän mukaan Penttilä valmisteli samassa kerrostalossa itsensä kanssa asuneen 17-vuotiaan tytön kuristamista.

Oikeudenkäynti alkaa kello 9

Tervetuloa seuraamaan Helsingin hovioikeudessa kello 9 alkavaa oikeudenkäyntiä, jossa syytettynä on sarjakuristajana julkisuudessa tunnettu mies. Häntä syytetään törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää