Oikeudenkäynti päättyi - tuomio myöhemmin kansliaratkaisuna

Asian hovioikeuskäsittely saatiin hoidettua yhdessä päivässä. Kiitos kaikille HS:n liveseurantaa seuranneille.

Helsingin hovioikeus antaa tuomion kansliaratkaisuna huhtikuun loppuun mennessä.

Puolustus: "Näyttöä ei ole oikeastaan minkään vertaa"

Puolustusasianajaja Kari Eriksson tyrmäsi loppulausuntonsa aluksi syyttäjän ja asianomaisten asianajajan näkemykset tapahtumien kulusta.

"Vaikuttavaa, että syyttäjä ja asianomistajien asianajaja saavat tuollaiset tarinat aikaan. Näyttöä ei ole oikeastaan minkään vertaa", Eriksson tylytti.

Kritiikkiä satoi puolustuksen suunnalta muun muassa silminnäkijätunnistukseen, dominan todistukseen sekä 17-vuotiaan isän vaihtuviin muistikuviin liittyen. Viimeksi mainittu liittyy siihen, että tämä ei muistanut tarkasti, milloin ovesta sisään pyrkiminen tapahtui.

Puolustuksen mukaan Penttilä on syytön. Kirjeen viemistä ei kiistetä, mutta sekin tapahtui vain siksi, että Penttilä sekoitti 17-vuotiaan tytön "Suzyyn".

"Hänen aseensa ovat mustat nahkakäsineet"

Syyttäjä katsoo, että Penttilä on täysin harkitusti tarkkaillut 17-vuotiasta tyttöä ja odottanut hetkeä, jolloin voisi päästä tämän kanssa kahden samaan tilaan.

Mitään asetta syytetty ei syyttäjän mukaan tarvitse vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Aiemmissa tapoissa ja muissa väkivaltarikoksissakaan hänellä ei ollut mitään asetta.

"Hänen aseensa ovat mustat nahkakäsineet", syyttäjä totesi dramaattisesti.

Syyttäjä: Vain oven lukko esti Penttilää pääsemästä toteuttamaan voimakasta kuristustarvettaan

Entäpä sitten suunnitelmallisuus? Törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuva rikoksen suunnittelu on verrattain tuore rikosnimike. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Pelkkä ajatustyö ei riitä näytöksi, vaan kyse pitää olla varsinaisesta valmistelusta - sisältäen esimerkiksi rikoksessa käytettävän aseen hankkiminen.

Syyttäjä näkee, että valmistelutoimi alkoi viimeistään siinä vaiheessa, kun Penttilä lähti asunnostaan kohti 17-vuotiaan asuntoa ja yritti murtautua sinne. Murtovaiheessa päätös rikoksen toteuttamisesta oli syyttäjän mukaan jo syntynyt.

"Ainoastaan se, että hän ei saanut oven lukkoa murretuksi esti sen, että Penttilä ei päässyt toteuttamaan voimakasta kuristamistarvettaan", Velitski sanoi.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski nosti loppulausuntonsa aluksi esiin kaksi ydinkysymystä: Onko asianomistaja pystynyt tunnistamaan ovisilmästä näkemänsä henkilön luotettavasti? Onko Penttilällä ollut yksityiskohtainen suunnitelma rikoksen toteuttamiseen?

Syyttäjä näkee tunnistuksen olevan luotettava. Hän perusteli tätä erityisesti silminnäkijätunnistukseen erikoistuneen asiantuntijan todistuksella.

Seuraavaksi on vuorossa loppulausunnot

Asian käsittely hovioikeudessa on edennyt aikataulussa. Enää on vuorossa loppulausunnot.

Puolustuksen nimeämänä todistajana kriminaalihuollon asiantuntija

Puolustuksen nimeämänä todistajana kuultiin vastaavaa asumisohjaajaa Kriminaalihuollon tukisäätiöstä. Hänen mukaansa säätiön edustajat tapasivat Penttilää 27. joulukuuta 2016 jälkeen henkilökohtaisesti vähintään joka toinen viikko kesään 2017 asti. Tämän lisäksi oli vielä puhelimitse tehtyä yhteydenpitoa.

"Miten Penttilä on sopeutunut yhteiskuntaan?" puolustusasianajaja Eriksson kysyi.

"Asumisen näkökulmasta katsoen ei ole ollut mitään moittimista."

Todistajan tiedossa ei myöskään ole, että Penttilä olisi joutunut viimeisimmän vankilasta vapautumisensa jälkeen minkäänlaisissa ikävissä merkeissä tekemisiin viranomaisten kanssa. Poislukien nyt käsittelyssä oleva rikosasia.

Puolustusasianajaja Eriksson kysyi, voisiko tunnistusta haitata se, jos 17-vuotias oli nähnyt esimerkiksi netistä vanhoja kuvia Penttilästä tämän rikoshistorian varrelta.

Todistajan mukaan tämä on mahdollista. Tyttö ei kuitenkaan kertomansa mukaan ollut yhdistänyt kirjeessä olleen puhelinnumeron perusteella jäljittämäänsä Penttilää ovisilmän takana olleeksi mieheksi nettikuvien perusteella. Yhdistäminen siis tapahtui hänen mukaansa vasta siinä vaiheessa, kun hän kuvasi isänsä ja Penttilän tapaamista piha-alueella.

17-vuotias tyttö tunnisti Penttilän ovisilmän takana käyneeksi mieheksi siinä vaiheessa, kun hänen isänsä jutteli tämän kanssa kirjeestä pihalla. Tyttö videoi kohtaamisen. Tammikuisen oviepisodin ja kirjeen yhdistäminen tapahtui siis huhtikuussa.

"Jos mielessä ei ollut enää se aiempi tapahtuma, niin se nostaa tunnistuksen luotettavuutta", silminnäkijätunnistuksen tunteva todistaja arvioi.

Syyttäjä on kutsunut todistajaksi oikeuspsykologian dosentin, joka johtaa Åbo Akademissa silminnäkijätunnistukseen liittyvää tutkimusprojektia. Hän arvioi tapahtumahetkellä 17-vuotiaan tytön tekemän tunnistuksen luotettavuutta.

Salissa arvioidaan poliisin demonstraatiovideota

Oikeussalissa katsotaan nyt poliisin demonstraatiovideota, jossa näytetään, miltä ovisilmän peittäminen näyttää asunnon sisältä katsottuna. Testissä on erilaisia hanskoja ja eri valaistusolosuhteita.

Asiantuntija ei osaa arvioida, kuinka todennäköisesti Penttilä käyttäisi edelleen väkivaltaa.

"Siihen on erittäin vaikea vastata. En osaa lähteä tässä lähteä spekuloimaan."

Läpikäymänsä materiaalin pohjalta psykologi kertoi arvion Penttilän suhteesta "Suzyyn".

"Jonkinlainen fiksaatio, joka on ohjannut hänen toimintaansa vahvasti", hän arvioi.

Asfyksiofilia ei ole sairaus, asiantuntija kertoo.

"Kyse on piirteistä, erittäin pysyvistä ominaisuuksista, joista on vaikea päästä pois."

Psykologi kertoo seksuaalisista perversioista

Asiantuntijana kuullaan nyt filosofian tohtoria ja psykologian lisensiaattia, joka on muun muassa poliisin esitutkintamateriaalin perusteella laatinut lausunnon Penttilästä. Tämä ei halunnut selvityksen aikana keskustella psykologin kanssa.

Toistaiseksi psykologi on nostanut esiin asfyksiofilian, joka on tukehduttamiseen liittyvä seksuaalisen perversion muoto.

"Asfyksiofiliaan liittyy suuri kuolleisuus. Tiedämme, että se on hengenvaarallista ja lähtee usein käsistä. Siksi niitä kuolemantapauksia sattuu", hän kertoi yleisellä tasolla.

Dominan jälkeen todistajaksi saliin astui taloyhtiön isännöitsijä. Syyttäjä ja puolustus kyselivät häneltä kysymyksiä lähinnä siihen liittyen, kuinka helposti Penttilän ja tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön taloyhtiössä pääsee kulkemaan rapusta toiseen.

Isännöitsijä kertoi myös asuntojen ovissa olevista kopiosuojatuista lukoista. Oikeuden puheenjohtaja kysyi isännöitsijältä myös arviota mahdollisesta kyseisten lukkojen tiirikoitavuudesta.

"Lukot ovat rehellisiä ihmisiä varten. Kyllä kaikki lukot saa tiirikoitua", isännöitsijä sanoi.

Penttilä kiisti aiemmin omassa kuulemisessaan olleensa 26. joulukuuta 2016 tapahtuneen vankilasta vapautumisensa jälkeen missään muualla kuin Helsingissä. Hän siis kiistää käyneensä joulun jälkeen todistajana kuullun dominan luona Oulussa.

Penttilä oli dominan mukaan käynyt vuosien varrella useamman kerran hänen asiakkaanaan Oulussa. Kaikki kerrat eivät sujuneet ongelmitta Penttilän dominalle sopimattomien toiveiden tai muun käytöksen vuoksi. Mitään väkivallantekoja Penttilä ei kuitenkaan naiseen kohdistanut. Ainakin kerran domina käski Penttilää poistumaan paikalta.

Domina kertoi tunnistavansa Penttilän muun muassa sen vuoksi, että yhdellä tapaamiskerralla tämä jätti studiolle kassin, jossa oli esimerkiksi miehen Kela-kortti.

Todistajana kuultiin oululaista dominaa

Domina kertoi tavanneensa Penttilän studiossaan Oulussa joulun jälkeen vuonna 2016. Todistajaksi oululaisdomina päätyi kertomansa mukaan sen vuoksi, että poliisi sai selville Penttilän olleen häneen puhelimitse yhteyksissä tulevan tapaamisen tiimoilta.

Nainen sanoi Penttilän saapuneen studiolle jonkinlaisessa lentäjän asussa ja liian isoissa kiiltonahkakengissä.

"Hän esittäytyi lentäjänä alun perinkin, kun hän varasi sitä aikaa. Ei kertonut nimeään", domina kertoi.

Myös hän halusi tulla kuulluksi siten, että Penttilä ei pysty näkemään häntä.

"Mua kiinnostaa rahan tekeminen ja menestys"

Syytetyn kuulemisen loppupuolella Penttilä kertoi tavoitteistaan:

"Haluan saada elämäni kuntoon. Mua kiinnostaa rahan tekeminen ja menestys. Sain tarpeekseni vankilamaailmasta, kun olen istunut puolet elämästäni vankilassa", Penttilä sanoi.

"Onko kuristamisfantasiasi hallinnassa?" syyttäjä kysyi.

"Se on ollut jo pitkän aikaa. Ja koko tuo S/M-homma", Penttilä vastasi.

Kirjeen viemisen jälkeen Penttilän puhelin soi. Hän arveli soittajan olevan "Suzy", koska hän oli kirjoittanut kirjeeseen puhelinnumeronsa. Soittaja oli kuitenkin 17-vuotiaan tytön isä. Miehet sopivat tapaavansa kerrostalon piha-alueella.

"Onko sulla 29-vuotias tytär tai vaimo?" Penttilä kertoo kyselleensä.

Kieltävä vastaus hämmensi häntä.

"Kysyin vielä, onko teillä asunnossa ammetta", Penttilä sanoo viitaten kuviin, joissa "Suzy" on kylpyammeessa.

Vastaus oli jälleen "ei".

Tämän jälkeen Penttilä kertomansa mukaan tajusi viimeistään erehtyneensä henkilöstä. Hän sanoo pyytäneensä sitten kaksi kertaa anteeksi.

Penttilä kertoo nähneensä tupakanhakumatkallaan, mihin rappuun ja asuntoon "Suzy" meni. Tämä on hänen mukaansa ainoa kerta, jolloin hän naisen näki elävässä elämässä.

Seuraavaksi Penttilä päätti muodostaa yhteyden naiseen.

"Kirjoitin sen onnettoman kirjeen", Penttilä kuvailee.

Hän pääsi viemään kirjeen naapurirappuun pyytämällä oven avausta ilmaisjakelulehtien jakajalta.

Penttilä liittyi treffipalveluun maaliskuun lopussa 2016. Kirjeen vieminen tapahtui huhtikuussa sen jälkeen, kun hän oli nähnyt "Suzyn" taloyhtiön piha-alueella.

”Onko tämä se nainen?” Penttilä sanoi ajatelleensa.

Penttilä siis versionsa mukaan sekoitti 17-vuotiaan naapurirapun tytön deittisivuston naiseen, jolta oli tullut viestejä hänen puhelimeensa. Treffipalvelun kautta hän oli myös nähnyt kuvia, joissa "Suzy" oli muun muassa yläosattomissa kylpyammeessa.

Syytetty väittää sekoittaneensa 17-vuotiaan tytön aikuiseen "Suzyyn"

Penttilän kertoman mukaan koko asian taustalla on sekaannus, jossa hän sotki naapurirapussa asuvan 17-vuotiaan tytön 29-vuotiaaseen Suzy-nimiseen naiseen. Suzy oli Penttilän mukaan nainen, jolta hänelle alkoi tulla viestejä maksulliseen nettitreffipalveluun liittymisen jälkeen.

"Tarkoitus oli hakea elämänkumppania."

"Tulin aloittamaan uutta elämää Helsinkiin"

Penttilä kertoi aluksi, mitä tapahtui heti sen jälkeen, kun hän vapautui Mikkelin vankilasta 26. joulukuuta 2016. Hän kertoo tulleensa heti vapautumisen jälkeen Helsinkiin.

"Tulin aloittamaan uutta elämää Helsinkiin", Penttilä kertoi.

Hän vietti ensimmäisen yön hotellissa ja sai pian vankeja tukevan järjestön avulla asunnon Myllypurosta.

Oikeudenkäynti jatkuu - nyt kuullaan syytettyä

Michael Penttilä siirtyi kuultavaksi pöytään, joka sijaitsee vastapäätä syyttäjää.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu kriminalisoitiin Suomessa vuonna 2013.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Siitä voidaan tuomita henkilö, joka valmistelee henkirikosta tai törkeää pahoinpitelyä.

Syyttäjä siis vaatii Penttilälle enimmäistuomiota.

Syyttäjä vaati välitöntä vangitsemista käräjätuomion jälkeen

Vapauttavan tuomion jälkeen kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski vaati yhä, että Penttilä on vangittava välittömästi. Vaatimus nojasi rikosten jatkamisvaaraan.

"Penttilä on toistuvasti vankilasta vapaaksi päästessään syyllistynyt joko tappoihin, törkeisiin pahoinpitelyihin tai niiden yrityksiin sekä törkeään raiskaukseen”, Velitski listasi vangitsemisvaatimuksessaan.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei vangitsemiselle ollut riittävästi perusteita. Näin ollen Penttilä on odottanut hovioikeuskäsittelyä vapaalla jalalla.

Lounastauon loppuhetkillä hieman taustaa

Syyte törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta kaatui aiemmin käräjäoikeudessa näytön puutteen vuoksi. Asiassa ei siis tullut varmuudella näytetyksi, että tytön oven takana olisi ollut pyrkimässä rikosaikeissa sisään Penttilä. Näyttöä ei ollut siitäkään, että Penttilä olisi muutoinkaan tarkkaillut samassa taloyhtiössä asuvaa tyttöä.

Penttilä kiistää olevansa mies, jonka tyttö näki ovisilmästä. Kirjettä syytetty sekä hänen asianajajansa Kari Eriksson selittävät sillä, että kyse oli sekaannuksesta. Penttilä oli siis heidän mukaansa luullut toimittaneensa kirjeen Suzy-nimiselle naiselle, jonka kuvan hän oli nähnyt netissä.

Oikeudessa lounastauko - istunto ja HS:n liveseuranta jatkuu kello 13

Oikeusistunnossa alkoi juuri tunnin pituinen lounastauko.

"Oliko hänellä silloin nahkakäsineitä käsissä?" syyttäjä Velitski kysyi.

"Minusta oli", tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön isä vastasi hovioikeudessa.

Nyt kuullaan tytön isää

Isä kertoi soittaneensa kirjeestä löytyneeseen puhelinnumeroon ja ehdottaneensa tapaamista Penttilän kanssa. Penttilä suostui ja miehet tapasivat taloyhtiön pihalla.

Penttilä ei tapaamisessa ensin suostunut kertomaan kysyttäessä nimeään, mutta myöntyi hetken päästä. Myös isä teki tämän jälkeen nettihakuja Penttilästä.

Niin puolustusasianajaja, syyttäjä kuin hovioikeuden puheenjohtajakin ovat kyselleet naiselta valaistusolosuhteista rappukäytävässä. Naisen mukaan rapussa ei ollut valoja, mutta luonnonvaloa pääsi kuitenkin käytävään reilusti.

Tällä pyritään selvittämään, kuinka luotettavasta ovisilmän kautta tehdystä näköhavainnosta on kyse.

Penttilän puolustus kiinnitti nuorta naista haastatellessaan huomiota muun muassa siihen, että tämän arviot tilanteen kestosta ovella ovat vaihdelleet prosessin aikana.

"En katsonut kelloa siinä tilanteessa", nainen vastasi.

Puolustusasianajaja kysyi myös mahdollisista murtojäljistä ovessa sekä siitä, oli jokin erityinen syy siihen, miksi poliisille ei tehty ilmoitusta heti ovella tapahtuneen tilanteen jälkeen.

Nainen sanoi, ettei hänellä ole tietoa murtojäljistä. Poliisille ilmoittamatta jättämistä hän selitti siten, että aluksi hän piti isänsä kanssa mahdollisena myös sitä, että joku oli vain erehtynyt heidän ovensa taakse. Huoli kasvoi suuremmaksi vasta kirjeen jälkeen.

"En ole pystynyt kulkemaan tosi pitkään aikaan yksin"

Nuori nainen kertoi tapauksen vaikuttaneen rajusti hänen elämäänsä. Aiheutuneesta pelosta kertoessaan hän purskahti itkuun.

"En pystynyt keskittymään kouluun yhtään", hän sanoi.

Tyttö kertoi tapahtumista lukionsa rehtorille. Tämä saattoi tytön sen jälkeen metroasemalle. Myös vanhemmat ovat saattaneet tyttöä, koska hän ei pelkotilan vuoksi pysty liikkumaan yksin.

"En ole kulkenut tosi pitkään aikaan yksin."

Tyttö ei kertomansa mukaan tunnistanut Penttilää netissä vastaan tulleista vanhoista kuvista. Tämän yhdistäminen oven takana nahkahanskoissa olleeksi mieheksi tapahtui siinä vaiheessa, kun tyttö näki Penttilän keskustelemassa taloyhtiön pihalla isänsä kanssa.

Myöhemmin alkuvuodesta 2017 tytön perheen postiluukusta putosi "Michael"- allekirjoituksella varustettu kirje, jossa kehuttiin vastaanottajan ulkonäköä ja nostettiin esille tapaamisen mahdollisuus. Kirjeessä oli myös puhelinnumero.

Tyttö alkoi puhelinnumeron avulla jäljittää Instagramin avulla, kuka kirjeen on tuonut. Tässä vaiheessa hänelle selvisi Penttilän rikoshistoria.

Kaikki alkoi nuoren naisen mukaan siitä, että heidän perheensä asunnon ovelta kuului sisään pyrkimisen ääniä, kun tyttö oli yksin kotona. Hän luuli ensin, että kyseessä oli hänen isänsä, joka oli lähtenyt hetkeä aiemmin töihin.

Kun rapistelu ovella jatkui pitkään, tyttö lähti tarkistamaan, mistä on kyse. Hän näki ovisilmästä vaaleaihoisen miehen, joka oli sonnustautunut nahkatakkiin ja nahkahanskoihin. Päässä tällä oli pipo. Vilkaisun aikana mies peitti ovisilmän nahkahanskalla verhotulla kädellään.

Ääneen nuori nainen, jonka kotiin tunkeutumisen yrittämisestä Penttilää syytetään

Nyt oikeudessa kuullaan nuorta naista, joka oli tapahtuma-aikaan 17-vuotias.

Kuvia jopa itsensä kuristamisesta

Syyttäjä arvioi kirjallisten todisteiden perusteella, että Penttilällä on yhä voimakas kiinnostus kuristamiseen. Tähän taipumukseen liittyy myös nahkahanskojen käyttö.

Miehen puhelimelta löytyi esitutkinnassa myös sellaisia kuvia, joissa hän kuristaa itseään. Osassa kuvista hän esitteli penistään.

"Hän käsittelee itseäänkin näillä nahkakäsineillä", syyttäjä totesi.

Kirjallisina todisteina syyttäjä esittelee myös Penttilän rikoshistoriaa. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuoli Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö.

Tapaus, jossa uhrina oli tekijän äiti, tuomittiin myös aluksi tappona. Rovaniemen hovioikeus lievensi kuitenkin tuomion vuonna 1987 törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi.

Penttilä on saanut tuomioita myös väkivallanteoista, joissa kuristamisen uhri on jäänyt henkiin.

Kirjallisissa todisteissa runsaasti kuristamiseen liittyvää materiaalia

Syyttäjä esitteli esitutkinnan aikana Penttilän tietokoneen selaushistoriasta löytyneitä kuvia ja sivustoja. Sisältö oli väkivaltaista, ja monissa kuvissa mukana oli kuristamista tai tukehduttamista.

"On ihannoitu väkivaltaa, kuristamista, tappamista. Tämä osoittaa sitä luonteenlaatua", syyttäjä arvioi.

Syyttäjän mukaan kirjeen perusteella on ilmeistä, että Penttilä oli tarkkaillut tyttöä. Hän muun muassa kertoo kirjeessä nähneensä vastaanottajan sekä livenä että kuvissa.

Kirje: "Huuda vaikka ikkunasta, jos haluat tavata"

Ensimmäisenä kirjallisena todisteena tutkaillaan kirjettä, jonka Penttilä pudotti 17-vuotiaan postiluukusta. Kirjeessä kehutaan vuolaasti vastaanottajan ulkonäköä. Hän kertoo etsivänsä parisuhdetta, ei "pelkkää seksiseuraa".

"Huuda vaikka ikkunasta, jos haluat tavata", kirjeessä kannustettiin. Allekirjoituksena lukee "Michael".

Kirjallisten todisteiden esittely alkaa

Syyttäjä alkaa esitellä kirjallisia todisteita. Nähtäville on tulossa muun muassa kirje, jonka syytetty toimitti 17-vuotiaalle tytölle väitetyn kotiin tunkeutumisyrityksen jälkeen.

Puolustuksen mukaan syyttäjä liittää tapaukseen runsaasti oletuksia. Avainkysymys on siis se, pyrkikö Penttilä rikollisissa aikeissa 17-vuotiaan tytön kotiin alkuvuodesta 2017. Tytön mukaan hän näki syytetyn ovisilmästä.

"Mustat nahkahanskat käsissään pyrkii kuristamaan uhrin"

 Puheenvuoronsa päätteeksi syyttäjä kuvaili sarjakuristajan toimintatapaa: "Hän pyrkii tilanteisiin, joissa hän on kaksin naisen kanssa. Sitten hän mustat nahkahanskat kädessään pyrkii kuristamaan nopeasti uhrin. Näin on tapahtunut jo kolmesti aiemmin.''

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski aloitti asiaesittelynsä. Hän kertoo asian selvittämisen alkaneen siitä, kun 17-vuotias tyttö meni ilmoittamaan epäilyttävistä ja pelottavista kokemuksistaan Pasilan poliisitalolle keväällä 2017.

Oikeudenkäynti alkoi - syytetty ja asianomistaja erotettu sermillä

Oikeudenkäynti alkoi juuri. Syytetyn ja asianomistajan välissä on sermi, eli he eivät ole näköyhteydessä toisiinsa.

Syytetty on jo paikalla - istunnon alku viivästynyt

Oikeudenkäynnin alku on hieman viivästynyt. Mustilla aurinkolaseilla silmänsä peittänyt syytetty saapui salin edustalle hetki sitten. Lehtikuvaajat piirittivät hänet saman tien.

Syytetyn kontolla kolme kuolemaan päättynyttä kuristustapausta

Michael Penttilää on kutsuttu julkisuudessa sarjakuristajaksi hänen synkän rikoshistoriansa vuoksi. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi. 1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuoli Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö. Lisäksi hän on yrittänyt kuristaa muitakin naisia ja syyllistynyt lukuisiin muihin rikoksiin.

Penttilä oli päässyt vankilasta joulukuussa 2016, ja nyt käsittelyssä olevat rikossyytteet liittyvät alkuvuodesta 2017 tapahtuneisiin asioihin. Syyttäjän mukaan Penttilä valmisteli samassa kerrostalossa itsensä kanssa asuneen 17-vuotiaan tytön kuristamista.

Oikeudenkäynti alkaa kello 9

Tervetuloa seuraamaan Helsingin hovioikeudessa kello 9 alkavaa oikeudenkäyntiä, jossa syytettynä on sarjakuristajana julkisuudessa tunnettu mies. Häntä syytetään törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Työoikeuden professori: Laitonta toimintaa

  2. 2

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  3. 3

   Tämän auton hinnalla saa Helsingin keskustasta perhe­asunnon, ja se on viimeinen todiste katumaasturi­buumin merkityksestä autoteollisuudelle

  4. 4

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  5. 5

   Muu EU tyrmäsi kohteliaasti brittien brexit-ehdotuksen – ero unionista ilman sopimusta on nyt entistäkin todennäköisempi

  6. 6

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  9. 9

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  10. 10

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Työoikeuden professori: Laitonta toimintaa

  10. 10

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää