Kaupunki

Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

Syyrialaiset turvapaikanhakijat perustivat Töölöön ravintolan, jossa ruokaa valmistetaan tinkimättömästi äitien ohjeilla eikä ”suomalaiseen makuun”. Ravintolan jatko on kuitenkin vaakalaudalla.

Helsingin Töölössä sijaitsevassa Cafe Damascuksessa annoksia ei tehdä ”suomalaiseen makuun”. Suomalaisesta mausta on tullut eräänlainen synonyymi sille, että etniset ruoat vesitetään usein Helsinginkin ravintoloissa poistamalla niihin olennaisesti kuuluvat mausteet tai tulisuus.

Marraskuussa 2017 ovensa avanneen Cafe Damascuksen syyrialaiset omistajat ja vetäjät, turvapaikanhakijoina Suomeen vuonna 2015 tulleet Hanan Sneih ja sisarukset Yasmin ja Wisam Aboud ovat kuitenkin päättäneet olla tinkimättömiä. He tekevät syyrialaisia ruokia aivan samalla tavalla kuin heidän äitinsä on opettanut.

Maku palkitsee. Esimerkiksi Cafe Damascuksen granaattiomenakastikkeella ja tuoreella sitruunalla maustettu kanaschwarma on luultavasti kaupungin paras.

”Teemme sellaista ruokaa, josta itse pidämme. Jos muutkin pitävät siitä, niin hyvä. Jos eivät, he voivat mennä vaikka Cafe Picniciin”, 24-vuotias Sneih sanoo virnistäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän mennessä asiakkaiden palaute on ollut erittäin positiivista. Sneih ja Yasmin Aboud ovat keränneet kokkauskokemusta myös catering-keikoilta: viimeksi he hoitivat kahdestaan tarjoilut 140 ihmiselle.

Cafe Damascuksen perustamista edelsivät pop-up-ravintolakokeilut, ja Sneih kertoo myös tehneensä siivoustöitä, olleensa asiakaspalvelijana kahvilassa, näytelleensä ja osallistuneensa ruokakirjan tekoon niinä kolmena vuotena, jotka hän on Suomessa viettänyt.

Hän on kahvilassa ainut paikalla oleva syyrialaiskolmikosta, ja työskentelee yksin sekä kassalla että keittiössä. Asiakkaita tulee sisään tasaiseen tahtiin. Kun joku tilaa annoksen, keittiöstä ei kuulu mikron pling-ääntä vaan paistinpannun sihinää.

Tuoksut valuvat salin puolelle: valkosipulia, korianteria ja minttua kuumassa oliiviöljyssä.


Kun kahvila hiljenee hetkeksi ja sali on tyhjä, Sneihin ilme muuttuu. Hän menee suoraan asiaan.

”Ainut asia joka minua tällä hetkellä piristää, ovat tyytyväiset asiakkaat. Olen niin täydellisen pettynyt tähän systeemiin”, Sneih sanoo.

”Olen todella, todella yrittänyt ja tehnyt töitä niska limassa todistaakseni, että en ole tullut Suomeen laiskottelemaan. Mutta jos meitä ei haluta tänne, olen valmis heittämään hanskat tiskiin. En taistele enää, enkä ole surullinen, jos meidät lähetetään pois.”

Sneih sanoo, ettei voi ymmärtää Suomen politiikkaa.

”Puhutaan siitä, kuinka Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta sitten emme kuitenkaan kelpaa.”

Sneih ja Aboudit pystyvät pyörittämään ravintolaa, koska omistajina on myös kaksi suomalaista, sisarukset Aija Kuparinen ja Janne Salovaara. He ovat myös auttaneet paljon talousasioissa ja käytännön töissä.

Suomessa yrityksen voi perustaa vain henkilö, jolla on pysyvä asuinpaikka jossakin Euroopan talousalueen (ETA) maassa.

Sneih ja Aboudit saivat viime vuonna kielteisen turvapaikkapäätöksen. Syynä on kaksoiskansalaisuus. Sneih on syntynyt Venezuelassa, ja Aboudien isä on venezuelalainen. Syyrialaiset ovat Venezuelan suurin arabiankielinen maahanmuuttajaryhmä.

Syyriassa kaikki kolme asuivat noin tunnin ajomatkan päässä Damaskoksesta sijaitsevassa Sweidan kaupungissa. Se tunnetaan myös nimellä ”Pikku Venezuela”, koska iso osa asukkaista on Venezuelasta takaisin muuttaneita syyrialaisia.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan syyrialaiset ovat vuosina 2015–2017 saaneet kielteisiä turvapaikkapäätöksiä lähinnä kaksoiskansalaisuuden perusteella.

”Jos hakija on Syyrian ja Venezuelan kaksoiskansalainen, tarkastamme kummankin maan olosuhteet. Turvapaikkakysymyksessä olennaista on, voiko henkilö joutua vainotuksi”, Vuorio sanoo.

Turvapaikan saamisen perusteeksi ei riitä, että Venezuela on taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Maa on Maahanmuuttoviraston mukaan riittävän turvallinen, jos kansainvälisen suojelun edellytykset eivät täyty hakijan kohdalla.

”En todellakaan aio muuttaa Venezuelaan. Siellä ei ole ruokaa, ei lääkkeitä, ei yhtään mitään”, Sneih sanoo.


Cafe Damascuksen ulko-oven edessä kadulla on kyltti, jossa lukee friendly space. Ovessa on sa­teen­­kaa­ri­vä­rein koristeltu Safe Zone–tarra.

”Kun kerron tulevani sotaa käyvästä maasta, ihmiset ajattelevat ensimmäisenä, että olen köyhä ja nälkäänäkevä. Kun ihmiset kuulevat, että tulen Syyriasta, he ajattelevat, että olen konservatiivinen ja kouluttamaton muslimi, enkä juo, polta tai tanssi”, Sneih sanoo ilmeettömästi.

Hänelle tärkein syy lähteä oli halu elää normaalia elämää.

”Lähdin Damaskoksesta osin syistä, joista en voi puhua suoraan. Haluaisin kyllä, ja toisinaan mietin, voisinko olla rohkea ja kertoa kaiken. Mutta kyse ei ole vain minusta. Ihmiset ovat konservatiivisia, enkä halua mitään huonoa perheelleni.”

Sneih, Yasmin ja Wisam päättivät lähteä Syyriasta siinä vaiheessa, kun heidän yliopisto-opintonsa lähestyivät loppuaan. Päätös syntyi muutamassa viikossa.

”Tiesimme, että valmistumisen jälkeen meidän pitää palata kotikaupunkiimme, ja kaikki jatkuu kuten ennen. Minä tai Yasmin emme voisi yksinäisinä naisina matkustella tai tehdä paljon mitään muutakaan.”


Sneih odottaa tällä hetkellä perheenyhdistämispäätöstä, sillä hän on mennyt suomalaisen kanssa naimisiin. Lisäksi hän ja Aboudit ovat hakeneet oleskelulupaa työnteon perusteella. Wisam on saanut myönteisen päätöksen.

Oman oleskelulupahakemuksensa Sneih kertoo jättäneensä syyskuussa eli noin puoli vuotta sitten.

Tyypillisenä päivänä Sneih ja Yasmin työskentelevät Cafe Damascuksessa kahdestaan. Toinen hoitaa kassaa ja toinen valmistaa ruokaa.

Sneihin mukaan he ovat niin hyvät ystävät, että toisesta erossa oleminen on vaikeaa.

Hän kertoo hymyillen Yasminin nähneen vähän aikaa sitten unta, jossa hän muuttaa pois Suomesta.

”Unessa hän pyysi minua mukaan.”

Saako turvapaikanhakija tehdä Suomessa töitä?

Turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun hän on ilmoittanut poliisille tai rajavalvontaviranomaiselle hakevansa turvapaikkaa Suomesta.

Raja on kolme kuukautta, jos turvapaikanhakija on esittänyt voimassaolevan ja aidoksi todetun passin tai muun matkustusasiakirjan viranomaiselle tehdessään turvapaikkahakemuksen.

Raja on kuusi kuukautta, jos turvapaikanhakija ei ole esittänyt matkustusasiakirjaa.

Jos turvapaikanhakijan työnteko on jatkuvaa, hän voi hakea oleskelulupaa työnteon perusteella. Sen saamiseen vaikuttaa pitkälti saatavuusharkinta.

Saatavuusharkinta tarkoittaa menettelyä, jossa työ- ja elinkeinotoimisto (te-toimisto) päättää, onko EU:n ja Etan ulkopuolelta tulevan henkilön mahdollinen työpanos sellainen, jota EU:sta ja Eta-alueelta tuleva henkilö ei voisi tehdä.

Kyse on siis eräänlaisesta protektionismista.

Laki määrää, että oleskelulupahakemuksen jättämisen jälkeen päätöksen antamiseen saisi mennä enintään neljä kuukautta. Todellisuudessa päätösajat venyvät.

Turvapaikanhakija saa myönteisen turvapaikkapäätöksen myötä oleskeluluvan, johon lähes aina sisältyy työnteko-oikeus.

Myönteinen turvapaikkapäätös voidaan antaa, jos turvapaikanhakijalla on perustellusti aihetta pelätä tulevansa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus päättyy, jos hän saa lainvoimaisen käännytyspäätöksen.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella on oikeus tehdä työtä mahdollisen valituksen käsittelyn ajan.

Turvapaikanhakija on velvoitettu kertomaan muuttuneesta tilanteesta työnantajalleen.

Sekä turvapaikanhakijaa että työnantajaa voidaan rangaista, jos turvapaikanhakija työskentelee ilman työnteko-oikeutta.

Lähde: Migri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  2. 2

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  3. 3

   30-vuotias mies tuomittiin vankeuteen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta – tarjosi ennen tekoa uhrille kannabista

  4. 4

   Synnytyksestä suoraan korkokenkiin ja meikkiin hypännyttä Katea on turha sääliä: Se on pohjimmiltaan ammatin­valintakysymys

  5. 5

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  6. 6

   Tutkijat löysivät ennätysmäärän mikromuovia Arktisen alueen merijäästä

  7. 7

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  9. 9

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  10. 10

   39-vuotias eläinlääkäri juoksi Guinnessin ennätysten kirjaan Lontoon maratonilla – sai voimaa huudosta, joka yleensä ärsyttää kaikkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  2. 2

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  3. 3

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  4. 4

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  5. 5

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  6. 6

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  7. 7

   Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen löi säröä hallitukseen – Näin dramaattinen päivä eteni

  8. 8

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  9. 9

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  10. 10

   Näin katoat internetistä – Kolme asiantuntijaa kertoo, miten voit hävittää sinusta jo kerättyjä tietoja ja minimoida verkkojälkesi tulevaisuudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  10. 10

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  11. Näytä lisää