Kaupunki

Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

Syyrialaiset turvapaikanhakijat perustivat Töölöön ravintolan, jossa ruokaa valmistetaan tinkimättömästi äitien ohjeilla eikä ”suomalaiseen makuun”. Ravintolan jatko on kuitenkin vaakalaudalla.

Helsingin Töölössä sijaitsevassa Cafe Damascuksessa annoksia ei tehdä ”suomalaiseen makuun”. Suomalaisesta mausta on tullut eräänlainen synonyymi sille, että etniset ruoat vesitetään usein Helsinginkin ravintoloissa poistamalla niihin olennaisesti kuuluvat mausteet tai tulisuus.

Marraskuussa 2017 ovensa avanneen Cafe Damascuksen syyrialaiset omistajat ja vetäjät, turvapaikanhakijoina Suomeen vuonna 2015 tulleet Hanan Sneih ja sisarukset Yasmin ja Wisam Aboud ovat kuitenkin päättäneet olla tinkimättömiä. He tekevät syyrialaisia ruokia aivan samalla tavalla kuin heidän äitinsä on opettanut.

Maku palkitsee. Esimerkiksi Cafe Damascuksen granaattiomenakastikkeella ja tuoreella sitruunalla maustettu kanaschwarma on luultavasti kaupungin paras.

”Teemme sellaista ruokaa, josta itse pidämme. Jos muutkin pitävät siitä, niin hyvä. Jos eivät, he voivat mennä vaikka Cafe Picniciin”, 24-vuotias Sneih sanoo virnistäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän mennessä asiakkaiden palaute on ollut erittäin positiivista. Sneih ja Yasmin Aboud ovat keränneet kokkauskokemusta myös catering-keikoilta: viimeksi he hoitivat kahdestaan tarjoilut 140 ihmiselle.

Cafe Damascuksen perustamista edelsivät pop-up-ravintolakokeilut, ja Sneih kertoo myös tehneensä siivoustöitä, olleensa asiakaspalvelijana kahvilassa, näytelleensä ja osallistuneensa ruokakirjan tekoon niinä kolmena vuotena, jotka hän on Suomessa viettänyt.

Hän on kahvilassa ainut paikalla oleva syyrialaiskolmikosta, ja työskentelee yksin sekä kassalla että keittiössä. Asiakkaita tulee sisään tasaiseen tahtiin. Kun joku tilaa annoksen, keittiöstä ei kuulu mikron pling-ääntä vaan paistinpannun sihinää.

Tuoksut valuvat salin puolelle: valkosipulia, korianteria ja minttua kuumassa oliiviöljyssä.


Kun kahvila hiljenee hetkeksi ja sali on tyhjä, Sneihin ilme muuttuu. Hän menee suoraan asiaan.

”Ainut asia joka minua tällä hetkellä piristää, ovat tyytyväiset asiakkaat. Olen niin täydellisen pettynyt tähän systeemiin”, Sneih sanoo.

”Olen todella, todella yrittänyt ja tehnyt töitä niska limassa todistaakseni, että en ole tullut Suomeen laiskottelemaan. Mutta jos meitä ei haluta tänne, olen valmis heittämään hanskat tiskiin. En taistele enää, enkä ole surullinen, jos meidät lähetetään pois.”

Sneih sanoo, ettei voi ymmärtää Suomen politiikkaa.

”Puhutaan siitä, kuinka Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta sitten emme kuitenkaan kelpaa.”

Sneih ja Aboudit pystyvät pyörittämään ravintolaa, koska omistajina on myös kaksi suomalaista, sisarukset Aija Kuparinen ja Janne Salovaara. He ovat myös auttaneet paljon talousasioissa ja käytännön töissä.

Suomessa yrityksen voi perustaa vain henkilö, jolla on pysyvä asuinpaikka jossakin Euroopan talousalueen (ETA) maassa.

Sneih ja Aboudit saivat viime vuonna kielteisen turvapaikkapäätöksen. Syynä on kaksoiskansalaisuus. Sneih on syntynyt Venezuelassa, ja Aboudien isä on venezuelalainen. Syyrialaiset ovat Venezuelan suurin arabiankielinen maahanmuuttajaryhmä.

Syyriassa kaikki kolme asuivat noin tunnin ajomatkan päässä Damaskoksesta sijaitsevassa Sweidan kaupungissa. Se tunnetaan myös nimellä ”Pikku Venezuela”, koska iso osa asukkaista on Venezuelasta takaisin muuttaneita syyrialaisia.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorion mukaan syyrialaiset ovat vuosina 2015–2017 saaneet kielteisiä turvapaikkapäätöksiä lähinnä kaksoiskansalaisuuden perusteella.

”Jos hakija on Syyrian ja Venezuelan kaksoiskansalainen, tarkastamme kummankin maan olosuhteet. Turvapaikkakysymyksessä olennaista on, voiko henkilö joutua vainotuksi”, Vuorio sanoo.

Turvapaikan saamisen perusteeksi ei riitä, että Venezuela on taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Maa on Maahanmuuttoviraston mukaan riittävän turvallinen, jos kansainvälisen suojelun edellytykset eivät täyty hakijan kohdalla.

”En todellakaan aio muuttaa Venezuelaan. Siellä ei ole ruokaa, ei lääkkeitä, ei yhtään mitään”, Sneih sanoo.


Cafe Damascuksen ulko-oven edessä kadulla on kyltti, jossa lukee friendly space. Ovessa on sa­teen­­kaa­ri­vä­rein koristeltu Safe Zone–tarra.

”Kun kerron tulevani sotaa käyvästä maasta, ihmiset ajattelevat ensimmäisenä, että olen köyhä ja nälkäänäkevä. Kun ihmiset kuulevat, että tulen Syyriasta, he ajattelevat, että olen konservatiivinen ja kouluttamaton muslimi, enkä juo, polta tai tanssi”, Sneih sanoo ilmeettömästi.

Hänelle tärkein syy lähteä oli halu elää normaalia elämää.

”Lähdin Damaskoksesta osin syistä, joista en voi puhua suoraan. Haluaisin kyllä, ja toisinaan mietin, voisinko olla rohkea ja kertoa kaiken. Mutta kyse ei ole vain minusta. Ihmiset ovat konservatiivisia, enkä halua mitään huonoa perheelleni.”

Sneih, Yasmin ja Wisam päättivät lähteä Syyriasta siinä vaiheessa, kun heidän yliopisto-opintonsa lähestyivät loppuaan. Päätös syntyi muutamassa viikossa.

”Tiesimme, että valmistumisen jälkeen meidän pitää palata kotikaupunkiimme, ja kaikki jatkuu kuten ennen. Minä tai Yasmin emme voisi yksinäisinä naisina matkustella tai tehdä paljon mitään muutakaan.”


Sneih odottaa tällä hetkellä perheenyhdistämispäätöstä, sillä hän on mennyt suomalaisen kanssa naimisiin. Lisäksi hän ja Aboudit ovat hakeneet oleskelulupaa työnteon perusteella. Wisam on saanut myönteisen päätöksen.

Oman oleskelulupahakemuksensa Sneih kertoo jättäneensä syyskuussa eli noin puoli vuotta sitten.

Tyypillisenä päivänä Sneih ja Yasmin työskentelevät Cafe Damascuksessa kahdestaan. Toinen hoitaa kassaa ja toinen valmistaa ruokaa.

Sneihin mukaan he ovat niin hyvät ystävät, että toisesta erossa oleminen on vaikeaa.

Hän kertoo hymyillen Yasminin nähneen vähän aikaa sitten unta, jossa hän muuttaa pois Suomesta.

”Unessa hän pyysi minua mukaan.”

Saako turvapaikanhakija tehdä Suomessa töitä?

Turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä joko kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun hän on ilmoittanut poliisille tai rajavalvontaviranomaiselle hakevansa turvapaikkaa Suomesta.

Raja on kolme kuukautta, jos turvapaikanhakija on esittänyt voimassaolevan ja aidoksi todetun passin tai muun matkustusasiakirjan viranomaiselle tehdessään turvapaikkahakemuksen.

Raja on kuusi kuukautta, jos turvapaikanhakija ei ole esittänyt matkustusasiakirjaa.

Jos turvapaikanhakijan työnteko on jatkuvaa, hän voi hakea oleskelulupaa työnteon perusteella. Sen saamiseen vaikuttaa pitkälti saatavuusharkinta.

Saatavuusharkinta tarkoittaa menettelyä, jossa työ- ja elinkeinotoimisto (te-toimisto) päättää, onko EU:n ja Etan ulkopuolelta tulevan henkilön mahdollinen työpanos sellainen, jota EU:sta ja Eta-alueelta tuleva henkilö ei voisi tehdä.

Kyse on siis eräänlaisesta protektionismista.

Laki määrää, että oleskelulupahakemuksen jättämisen jälkeen päätöksen antamiseen saisi mennä enintään neljä kuukautta. Todellisuudessa päätösajat venyvät.

Turvapaikanhakija saa myönteisen turvapaikkapäätöksen myötä oleskeluluvan, johon lähes aina sisältyy työnteko-oikeus.

Myönteinen turvapaikkapäätös voidaan antaa, jos turvapaikanhakijalla on perustellusti aihetta pelätä tulevansa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus päättyy, jos hän saa lainvoimaisen käännytyspäätöksen.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneella on oikeus tehdä työtä mahdollisen valituksen käsittelyn ajan.

Turvapaikanhakija on velvoitettu kertomaan muuttuneesta tilanteesta työnantajalleen.

Sekä turvapaikanhakijaa että työnantajaa voidaan rangaista, jos turvapaikanhakija työskentelee ilman työnteko-oikeutta.

Lähde: Migri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  6. Tunti sitten
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää