Kaupunki

”Hallitusten uudistukset ovat ihmiselämästä vieraantunutta kompurointia” – Sote-uudistusta vastaan hyökkäävä Jan Vapaavuori tilasi pamfletin 28 kaupunkitutkijalta

Samaan aikaan kun maan hallitus yrittää pitää rivinsä suorassa kiistellyn sote- ja maakuntauudistuksen läpiajamiseksi, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kokoaa voimia kritisoimansa uudistuksen kaatamiseksi. Pari viikkoa sitten Vapaavuori uhosi blogissaan, että maakuntauudistus kaatuu vielä kevään aikana.

Yksi näytös tästä voimainkoitoksesta on tänään Helsingin kaupungintalolla, jossa pidetään Suomen ensimmäinen kaupunkisymposium.

Helsingin kaupungin Vapaavuoren johdolla järjestämä keskustelutilaisuus kokoaa yhteen politiikan, kaupunkitutkimuksen, järjestökentän, edunvalvonnan ja yritysmaailman toimijoita keskustelemaan kaupunkien kehityksestä, kaupunkitutkimuksesta sekä kaupunkipolitiikan ajankohtaisesta agendasta.

Symposiumin yhteydessä julkaistaan lisäksi reilu satasivuinen Kaupunkien aikakausi -niminen pamfletti, jossa ääneen pääsee vaikuttava joukko Suomen johtavia kaupunkitutkijoita. 28 kirjoittajasta 14 on kaupunkikysymyksiä eri kulmista käsittelevien alojen professoreita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avaussanat pamflettiin on kirjoittanut Vapaavuori. Hän korostaa kaupunkien tarpeista nousevan kaupunkipolitiikan tärkeyttä sekä tutkitun tiedon merkitystä sen tavoitteiden määrittämisessä.

”Helsingin kaupunki haluaa maamme pääkaupunkina toimia suunnannäyttäjänä ja nostaa kaupunkipolitiikan viestiä valtakunnalliselle keskusteluareenalle – yhdessä kaupunkitutkijoiden kanssa”, Vapaavuori kirjoittaa.

Tähän haasteeseen kirjoittajat ovatkin puheenvuoroissaan hanakasti tarttuneet. Kirjoittaja toisensa perään korostaa kaupunkien keskeistä roolia ja merkitystä tulevaisuuden ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijoina.

”Kaupungit ovat Suomen elinvoiman ja kilpailukyvyn kohtalonkysymys”, kirjoittaa esimerkiksi Tampereen yliopiston yliopistolehtori ja Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen Mahdollistava kaupunki -osahanketta johtava Markus Laine.

Talous ei kuitenkaan ole ainoa näkökulma, josta kaupungit nähdään keskeisinä. Monet kirjoittajat tuovat esiin myös kaupunkien merkitystä sosiaalisten kysymysten ratkaisemisessa.

Pamfletti ei kuitenkaan ole pelkkää kaupunkien suitsuttamista. Tampereen yliopiston professori Liisa Häikiö antaa kaupungeille kylmää kyytiä syyttämällä niitä siitä, etteivät ne ole kyenneet edistämään sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kaupunkikehitystä, vaikka niillä olisi ollut siihen hyvät edellytykset.

”Suomalaiset kaupungit eivät toimi kestävän kaupunkikehityksen suunnannäyttäjinä tai luonnonvarojen säästämistä edistävien kaupunkiratkaisujen ideapajoina”, Häikiö kirjoittaa.

”Kaupungistuminen ei ole leikannut kasvihuonepäästöjä, ohjannut kulutusta kestävään suuntaan tai vähentänyt eriarvoisuutta. Näyttäisi käyneen päinvastoin.”

Moni puheenvuoron saanut tutkija on käyttänyt myös tilaisuutta ja ottanut kantaa hallituksen sote- ja maakuntakaavailuihin.

Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksisen kirjoituksessa jo otsikko paljastaa kannanoton. Otsikko kuuluu: Kestävä tulevaisuus kasvaa kaupunkien itsehallinnon voimasta.

”Kansainvälisesti tarkasteltuna on nähty, että liittoutumalla konkreettisten pulmien ratkaisujen taakse paikalliset toimijat ovat kyenneet luomaan ongelmien ratkaisuun uudenlaista tehokkuutta ja vaikuttavuutta”, Airaksinen kirjoittaa.

”Sen rinnalla kansallisten hallitusten reformiyritykset näyttävät kompuroivilta ja kankeilta, ihmiselämästä vieraantuneilta hallinnollisilta harjoituksilta, joissa populismi ja vastakkainasettelu vievät tilaa varsinaiselta ongelmanratkaisulta.”

Minimitavoite kansalliselle kaupunkipolitiikalle on Airaksisen mukaan olla aiheuttamatta vahinkoa kaupunkien kukoistukselle.

Ehkä suorimmin kritiikkinsä tuo esiin Turun yliopiston kaupunkitutkimuksen johtaja Sampo Ruoppila.

”Vireillä oleva valtion aluehallintouudistus eli maakuntauudistus, joka lähestyy kaikkia kuntia, mukaan lukien suuria elinvoimaisia kaupunkeja, väestökatoalueiden kriisikuntina, on kaupunkipoliittisesti vahingollinen”, Ruoppila toteaa tekstissään.

Ruoppila näkee, että kokonaisuuden hallinta saa siipeensä, jos osa kaupunkien tehtävistä siirretään mielivaltaisesti uudelle aluetasolle. Hän kirjoittaa, että erityisesti suurten kaupunkien osalta on vaikea nähdä, mikä mieli on esimerkiksi kasvupalvelujen ja maahanmuuttajien palveluiden siirtämisessä maakunnille.

”On myös tyhmää erottaa ennaltaehkäisevä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja seurauksista huolehtiva sosiaali- ja terveydenhuolto eri hallinnon tasoille”, hän sanoo kirjoituksessaan.

Ruoppila tuo kirjoituksessaan esiin, että Pohjoismaisissa kuntauudistuksissa suurten kaupunkien erityisasema on tunnustettu.

”Suomessa hallitus ui vastavirtaan”, Ruoppila toteaa.

Esimerkiksi Helsingin yliopiston kaupunkitutkimuksen professori Anne Haila ja kaupunkien kolmatta tulemista povaava aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen tuovat esiin sen, että kansallisen tason lainsäädäntö vaikuttaa kaupunkeihin eri tavoin.

Haila viittaa tekstissään Harvardin yliopiston professoreiden Gerald Frugin ja David Barronin kirjaan City Bound. How States Stifle Urban Innovation (2008). Valtio ei heidän mukaansa ota huomioon, että sama lainsäädäntö ei sovellu eri kokoisiin ja erilaisiin kaupunkeihin.

Antikainen on sitä mieltä, että käsillä olevan kaupunkipoliitikan seuraavan aallon kysymys kulminoituu pitkälti siihen, mikä on kaupunkien suhde ja yhteys maakuntaan kasvua ja kehitystä luovissa toimissa.

”Vieläkään ei osata sanoa, miten riitapinnoista maakuntien ja kaupunkien välillä tulee yhdyspintoja. Se Pähkinäsaaren rauhan raja näkyy yhä edelleen: Itä- ja Pohjois-Suomessa maakunnilla on todennäköisesti isompi ja merkittävämpi rooli elinvoiman vahvistamisessa ja hyvinvoinnin varmistamisessa kuin Etelä- ja Länsi-Suomessa”, Antikainen kirjoittaa.

”Yhtälö vaikuttaa kohtalaisen yksinkertaiselta: mitä isompi kaupunki maakunnasta löytyy, sitä suurempi valmius ja rooli kaupungeilla voi olla erilaisissa kasvupalveluissa ja strategisessa kehittämisessä.”

Aalto-yliopiston kehittyvien suunnittelumenetelmien professori Anssi Joutsiniemi on ynnännyt, että pian 3-vuotissyntymäpäiviään viettävästä hallitusohjelmasta löytyy kolme kappaletta kaupunki-sanan johdannaisia.

”Niissä kaikissa viitataan johonkin kaupunkiseutu-nimiseen entiteettiin, jonka kanssa pyritään tekemään sopimuksia. Lisäksi neljännessä osumassa (liitteessä 6) päätetään Innovatiivinen kaupunki -ohjelman lopettamisesta”, Joutsiniemi kirjoittaa.

”Koska politiikka-sanan johdannaisia on ohjelmassa kuitenkin 47 kappaletta, on melko turvallista todeta, etteivät valtakunnan virallisella tasolla harjoitettavaan politiikkaan kuulu kaupungit.”

Pamfletin sanoman painavuutta on korostettu nostamalla sivun kokoisessa grafiikassa esiin kaupunkeihin liittyviä keskeisiä tunnuslukuja, joita Vapaavuori on toistuvasti tuonut esiin kaupunkikapinansa yhteydessä.

Syksyllä Vapaavuori kutsui koolle Suomen 21 suurimman kaupungin edustajat. Syntyi kaupunginjohtajien muodostama C21-ryhmä, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

Pamfletissa kerrataan, että vuonna 2016 C21-kaupunkiseudulla asui 74,9 prosenttia Suomen koko väestöstä ja oli 77,9 prosenttia työpaikoista vuonna 2015. Kaupungeissa myös asui vuonna 2016 lähes 90 prosenttia vieraskielisistä. Metropolialueella vastaavat luvut ovat 27,6 prosenttia, 32,3 prosenttia ja 54 prosenttia vieraskielisistä.

Iltapäivän kestävän symposiumin teemaan johdattaa kaupunkitutkija Timo Aro. Lisäksi puheenvuoron saa ruotsalaisprofessori Kjell A. Nordström, jonka kovin väite on, että maailman tulevaisuus ratkeaa 600 kaupungin, ei 200 kansallisvaltion toimin.

Symposiumin päätteeksi pidettävässä paneelissa panelisteina toimivat opetus- ja kulttuuriministeriö kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara, Kuntaliin tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen, Tampereen pormestari Lauri Lyly sekä Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula. Paneelin moderoi Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

  2. 2

   FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Finnair vetosi WC-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

  5. 5

   Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista

  6. 6

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  7. 7

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  8. 8

   Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole

  9. 9

   Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  7. 7

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  8. 8

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  9. 9

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  10. 10

   Kaikkien kevään ylioppilaiden nimet HS:n hakukoneessa – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla kevään arvosanojen poikkeuksellinen painoarvo paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää
  3. Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa
  4. Tunti sitten
  5. Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija
  6. Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole
  7. Lakkoilu lamauttaa Brasilian talous­keskusta, presidentti määräsi armeijan hajottamaan rekka­kuskien tiesulut
  8. Pietarin lähellä on kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia jätteitä, joista osan Fortum haluaa tuoda ”esimerkiksi Riihimäelle” – Krasnyi Borin myrkyt ovat ympäristöriski myös Itämerelle
  9. Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista
  10. 2 tuntia sitten
  11. Supernuori vaihtoi pallon keihääseen ja nyt Oliver Helanderia jo tervehditään ”tulevana olympiavoittajana” – ”Hyvältähän ne puheet kuulostavat”
  12. Sakari Oramolle uudet sopimukset Suomessa ja Lontoossa – kapellimestari paljastaa HS:lle, mitä kolmen orkesterin herruuden jälkeen tapahtuu
  13. Fortum suunnittelee Ämmässuolle lämpövoimalaa – polttoaineena haketta ja purkupuuta
  14. Näytä lisää