Kaupunki

”Hyi, maahan­muuttaja!” sanoi vastaan tullut nainen Tawab Qaderzadalle – Helsinki toivoo kasvavansa maahan­muuttajien varassa, mutta syrjintä vaikeuttaa heidän työllistymistään

Apulaispormestari Nasima Razmyarin mukaan osasyy maahanmuuttajien työttömyyteen on rasismi. 100 000 maahanmuuttajataustaisen helsinkiläisen raja rikkoutuu tänä vuonna.

Helsinkiläinen Tawab Qaderzada, 21, tuli Suomeen kolmevuotiaana. Hän on kiinnostunut muodista ja työskentelee Hugo Bossin myyjänä. Näin hän kertoo:

”Mä muistan kerran, kun olin menossa metrolle päin. Vastaan käveli vanhempi rouva, sellainen nelkyt–viiskyt-vuotias. Mulla oli hyvä päivä, joten olin pukeutunut ekstrahyvin. Se tuli siihen, että ’hyi, maahanmuuttaja’. Sit se lähti seuraamaan mua. Ja huusi lisää, lisää, lisää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tapahtui viime syksynä Kontulan metroasemalla. Seuraavat tapahtumat – muun muassa – tapahtuivat Qaderzadan mukaan lapsena Leppävaarassa:

”Äitiä haukuttiin sosiaalipummiksi. Se oli joku vanhempi mies.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin puistossa frendin kaa, niin yks mies sano mun frendille, että miks sä leikit ton sosiaalipummin kanssa.”

Helsingissä asuvien maahanmuuttajien määrä ylittää tänä vuonna 100 000 ihmisen rajan. Helsingin muuttovoitosta vuoteen 2030 mennessä lähes 70 prosentin ennakoidaan tulevan maahanmuutosta. Silloin jo 23 prosenttia helsinkiläisistä puhuu arvioiden mukaan äidinkielenään jotain muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea.


Helsingin voimakkaasti toivoma kasvu lepää siis vahvasti maahanmuuttajien harteilla. Mutta onko toive taloudellisesti kestävä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maahanmuuttajataustaisista helsinkiläisistä vuonna 2016 lähes joka neljäs oli työttömänä. Kaikista helsinkiläisistä työttömiä oli noin joka kahdeksas.

Jos tulijat löytävät töitä, Helsingin seudun kasvu kääntyy yhteiskunnalliseksi hyväksi. Jos eivät, edessä on ongelmia.

Puheiden ja tekojen välillä on ristiriita, sanoo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd).


Puheen tasolla Helsinki haluaa olla aidosti kansainvälinen kaupunki. Tämä näkyy esimerkiksi valtuuston strategiassa eli kaupungin hallitusohjelmassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Razmyarin mukaan osasyy maahanmuuttajataustaisten työttömyyteen ovat kuitenkin ennakkoluulot: maahanmuuttajataustaisia syrjitään työelämässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä näkyy siis sama kuin koko Suomessa. EU:n perusoikeusviraston FRA:n tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan syrjivimmistä maista.

Se ei ole hyvä asia, kun maahan yritetään houkutella kansainvälisiä osaajia.

Maahanmuuttajien syrjintä työmarkkinoilla on haastava tutkimuskohde. Rasismi on monesti pelkoa ja lähes huomaamatta käytökseen vaikuttavia ennakkoluuloja. Syrjinnästä esimerkiksi työhönotossa on kuitenkin jo olemassa myös suomalaista tutkimustietoa.

Razmyar kertoo, että hänen käsityksensä perustuu myös siihen, mitä hän kuulee ja näkee. Hän kertoo saavansa – ehkä omasta taustastaan johtuen – aiheesta jatkuvasti palautetta erityisesti maahanmuuttajanuorilta.

Helsinki on Suomen suurin työnantaja. Razmyar sanoo, että kaupungin pitäisi jo kokonsakin vuoksi toimia esimerkkinä yksityiselle sektorille. Helsingin kaupunki kokeili muutamia vuosia sitten nimetöntä rekrytointia, mutta kokeilua ei jatkettu.

Nimettömässä rekrytoinnissa sähköisistä työhakemuksista poistetaan esimerkiksi työnhakijan nimi, sukupuoli, syntymäpaikka ja muita henkilötietoja. Näin voidaan varmistua siitä, että kaikki hakijat ovat samalla viivalla.

Razmyar haluaa, että käytäntöä tutkittaisiin Helsingissä kunnolla.

”Esimerkiksi Amsterdamissa tästä on hyviä kokemuksia.”

”En halua sanoa, että maahanmuuttajat eivät työllisty”, Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkönä toimiva Ilkka Haahtela sanoo.

Haahtela sanoo, että etenkin työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan Helsingissä kipeästi. Väestö vanhenee, syntyvyys laskee, huoltosuhde heikkenee ja niin edelleen. Viime viikolla teknologiayrittäjä Timo Ahopelto kirjoitti Evan blogissaan, että koodarivaje uhkaa kuihduttaa Suomen halpatuotantomaaksi.

Ongelmia maahanmuuttajien työllistymisessä silti on, sitä Haahtela ei kiellä. Osalla on kielitaidon puutetta, osalla osaamispuutetta, osaa hidastaa byrokratia, ja osa kohtaa rasismia.

Tuoreita yrityksiä ongelmien taltuttamiseksi on kuitenkin useita.

Viime vuonna avattu International House Helsinki pyrkii tarjoamaan samasta toimipisteestä kaikki palvelut työtä etsivälle maahanmuuttajalle ja työvoimaa etsivälle yrittäjälle. Tarkoituksena on, että ihmiset, joilla on jo asiantuntijuutta, pääsisivät lupa- ja byrokratiaviidakon läpi töihin.

Stadin osaamiskeskus taas yhdistää kieliopinnot, ammatillisen koulutuksen ja työpalvelut samaan tilaan. Sen palvelut on tarkoitettu kaikille yli 17-vuotiaille, jotka tähtäävät toisen asteen koulutusta vastaavaan työpaikkaan. Toisin kuin tavallisissa ammattikouluissa, kielitaidottomuus ei ole este etenemiselle.

Lisäksi pyritään helpottamaan ulkomailla tehtyjen tutkintojen pätevöittämistä Suomen standardeja vastaaviksi ja aloittamaan esimerkiksi ulkomaalaisille suunnattuja harjoitteluohjelmia Helsingin kaupungin palveluksessa.

Myös Haahtela pitää nimettömän rekrytoinnin tutkimista tarpeellisena. Vaikutuksiltaan vielä laajempi teko olisi kuitenkin löyhentää kaupungin rekrytoinnissaan käyttämiä kielitaitovaatimuksia.

”On ihan varmasti tehtäviä, joissa ei tarvitse olla erinomaista suomen kielen taitoa”, Haahtela sanoo.


Tawab Qaderzada sanoo, että hän haluaisi olla vain nuori, ei aina maahanmuuttajanuori. Ja että hän puhuu, tietenkin, vain omista kokemuksistaan. Ei ole yhtenäistä maahanmuuttajanuorten identiteettiä.

Tämän haastattelun antaminenkaan ei ole ihan yksinkertaista. Qaderzada sanoo pitävänsä selvänä, että maahanmuuttoon vihamielisesti suhtautuvat ihmiset hyökkäävät vähättelemään hänen kokemuksiaan, vähintäänkin verkossa.

Hän sanoo kuitenkin jo tottuneensa rasismiin. Metrossa tulee edelleen pitkiä katseita ja välillä tuntuu, että vieressä olevalle paikalle ei istuta hänen ihonvärinsä vuoksi.

Työuransa alkuun Qaderzada pääsi tuttaviensa avulla. Sen jälkeen on ollut helpompaa. Monilla kavereilla on kuitenkin toisin. Qaderzada sanoo itsekin ymmärtäneensä, että työhakemukseen ei kannata laittaa alkuperäistä kotimaata.

Nykyisessä työpaikassa kansainvälisessä yrityksessä taustasta voi olla jopa hyötyä. Outoja tilanteita tulee silti välillä.

”Yksi asiakas kysyi: Mistä sä oot? Ootsä talibaani?”

Fakta

Helsingissä pian 100 000 maahanmuuttajataustaista


 Helsingin tulevasta kasvusta lähes 70 prosenttia tulee maahanmuutosta. 100 000 maahanmuuttajataustaisen helsinkiläisen raja rikkoutuu tänä vuonna.

 Taloudellisesti maahanmuuton kannattavuus Helsingille riippuu tulijoiden työllistymisestä. Maahanmuuttajataustaisista helsinkiläisistä vuonna 2016 lähes joka neljäs oli työttömänä. Maahanmuuttajataustaisiksi määritellään tässä tilastossa ulkomaan kansalaiset, ulkomailla syntyneet Suomen kansalaiset ja henkilöt, joiden vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

 Jos Helsingin väestöennusteen nopean kasvun vaihtoehto toteutuu, ennakoidaan, että vuonna 2030 jo 23 prosenttia helsinkiläisistä on maahanmuuttajataustaisia. Tässä tilastossa maahanmuuttajataustaisia ovat äidinkieleltään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  5. 5

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  9. 9

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää