Kaupunki    |   Kommentti

Sote-uudistusta ryöpyttävien lausuntojen arvioiminen alkaa muistuttaa kremlologiaa – Nyt yhteen ääneen ärisevät suurten kaupunkien johtajat, vai ärisevätkö?

Kuuden suurimman kaupungin johtajat edellyttävät, että hallitus huomioisi ennen lakipaketin hyväksymistä uudistuksen todelliset vaikutukset kaupunkeihin. Lausunnon merkitys riippuu tulkitsijasta.

Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat arvostelevat maanantaina julkaisemassaan yhteisessä lausunnossa maan hallituksen sote- ja maakuntauudistusta.


Julkilausuman ovat allekirjoittaneet niin sanottujen kuusikkokuntien johtajat, siis Helsingin ja Tampereen pormestarit Jan Vapaavuori ja Lauri Lyly sekä Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat, siis Jukka Mäkelä, Ritva Viljanen, Päivi Laajala ja Minna Arve.

Johtajat edellyttävät lausunnossa, että hallitus huomioisi ennen lakipaketin hyväksymistä uudistuksen todelliset vaikutukset kaupunkien toimintaedellytyksiin. Nyt ollaan menossa kaupunkien kehittymisen ja talouden kannalta väärään suuntaan. Lisäksi penätään esimerkiksi sitä, että lainsäädäntö ottaisi paremmin huomioon eri alueiden erityispiirteet.

Erilaisten sote- ja maakuntauudistusta ryöpyttävien ulostulojen merkityksen arvioiminen alkaa muodostua kremlologiaa etäisesti muistuttavaksi taiteenlajiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lausuntoja julkistetaan uudistuksen loppumetreillä tiuhaan, pyytämättä mutta ehkä ei yllättäen. Toissa viikolla uudistuksesta jyrähti Helsingin kaupunginvaltuusto ja viime viikolla kuusikkokuntien luottamushenkilöt, siis kaupunginhallitusten puheenjohtajat tai muut korkeat poliitikot. Nyt vuorossa ovat siis suurten kaupunkien johtajat ja pormestarit. Toukokuussa yhteislausuntoa kokoontuvat muotoilemaan Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuustot.

Viime viikkojen lausunnoissa on paljon yhteistä: niissä on samoja argumentteja, niissä kaikissa ollaan ainakin osin tyytymättömiä sote- ja maakuntauudistukseen, ja ne kaikki saavat tavalla tai toisella ajattelemaan Jan Vapaavuorta.

Lausuntojen merkityksen arvioiminen on kuitenkin erittäin tulkinnanvaraista. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että niissä on kyse hyvin erilaisten alueiden ja erilaisten taustaryhmien kompromisseista.

Helsingin kaupunginvaltuusto on ottanut edellä mainituista tahoista kiistatta voimakkaimman kannan uudistukseen. Sen mukaan koko uudistus pitää perua.

Perumista vaativa kanta voitti valtuustossa murskaavasti äänin 82–3. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki kannan puolesta äänestäneet tosipaikan tullen toimisivat uudistuksen perumiseksi.

 

Lausuntojen merkityksen arvioiminen on kuitenkin hyvin tulkinnanvaraista.

Esimerkiksi kokoomuksen valtuutettu ja kansanedustaja Wille Rydman on todennut avoimesti, että eduskunnan äänestyksissä hallituspuolueiden edustajat äänestävät lähtökohtaisesti hallituksen esitysten mukaisesti. Tämän vuoksi valtuustossa uudistuksen perumista kannattanut Rydman on sanonut, että hän pohtii edelleen lopullista kantaansa.

Kuusikkokuntien luottamushenkilöiden viimeviikkoisessa kannanotossa on samanlainen hieman tulkinnanvarainen sävy. Kaupunginhallitusten puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat toteavat lausunnossaan ykskantaan, ettei lakikokonaisuus täytä sille asetettuja tavoitteita.

Kokematon erehtyisi tulkitsemaan julkilausuman Helsingin valtuuston kannanoton suoraksi jatkumoksi. Näin ei kuitenkaan missään nimessä ole, kuten minäkin huomasin.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus (kok) ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk) kiirehtivät heti lausunnon julkaisun jälkeen lisäämään, ettei lakikokonaisuuden kehnous tarkoita vaatimusta sen hylkäämisestä.

Oikarinen totesi, että kyseessä on suurten kaupunkien kompromissi.

 

Rohkea sotelogi voisi tulkita, että johtajat vaativat uudistuksen perumista, jos vaatimusta ei oteta huomioon.

Ilkeämielinen ajattelisi, että poliitikot varovat suututtamasta omia puolueitaan, hallitusta johtavia keskustaa ja kokoomusta. Toisaalta on vähintäänkin yhtä mahdollista, että poliitikot uskovat aidosti uudistukseen sen puutteista huolimatta.

Kaupunkien lausunnoilla pyritään luomaan poliittista painetta hallituksen niskaan. On toki parempi kritisoida uudistusta nyt kuin nurista jälkikäteen.

Mutta mitä maanantaina julkaistu kaupunkien korkeimpien johtajien lausunto sitten tarkoittaa? Sen todellisen luonteen paljastamiseksi pitää tuntea allekirjoittajien poliittisia taustoja, vallitsevaa poliittista ilmapiiriä ja esimerkiksi keskustapuolueen historiaa.

Tämän jälkeen lausuntoa sovitellaan edellisistä julkilausumista muodostuneelle janalle.

Väittäisin, että kuusikkokuntien johtajien lausunto asettuu kahden edellisen lausunnon väliin. Se ei suorasanaisesti vaadi uudistuksen perumista, mutta ei myöskään tyydy pelkästään uudistuksen arvosteluun.

Kannattaa huomioida, että kaupunkien johtajat käyttävät vaatimukseen vertautuvaa verbiä edellyttää.

He kirjoittavat:

Me Helsingin ja Tampereen pormestarit sekä Espoon, Vantaan, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat edellytämme, että sote- ja maakuntauudistuksen tosiasialliset vaikutukset kaupunkien ja kasvavien alueiden toimintaedellytyksiin huomioidaan ennen sitä koskevaa päätöksentekoa.

Rohkea sotelogi voisi tulkita, että johtajat vaativat uudistuksen perumista, jos vaatimusta ei oteta huomioon. Mutta hän onkin todennäköisimmin Helsingistä ja voimansa tunnossa. Varovaisempi tulkitsija saattaa asua vähän pohjoisempana. Hän muistuttaisi itseään siitä, että kaikilla vaatimuksilla ei ole sanktioita.

Sitten on vielä populisti. Populisti voi asua missä vain. Hän tyytyy toteamaan, ettei kansan vieraantuneisuus politiikasta taida olla pelkästään kansan syytä.

Hienointa julkilausumissa on se, että jokainen saa valita niihin oman tulkintakehikkonsa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija

  2. 2

   FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Finnair vetosi WC-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

  5. 5

   Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista

  6. 6

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  7. 7

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  8. 8

   Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole

  9. 9

   Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  7. 7

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  8. 8

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  9. 9

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  10. 10

   Kaikkien kevään ylioppilaiden nimet HS:n hakukoneessa – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla kevään arvosanojen poikkeuksellinen painoarvo paljastui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. FBI varoitti venäläisten tehneen laajan verkkohyökkäyksen – kotireitittimetkin kannattaa päivittää
  3. Patrik Laine löysi illalla parturin tuoliin – julkaisi kuvan ajetusta parrastaan Instagramissa
  4. Tunti sitten
  5. Facebook pyytää käyttäjiensä alastonkuvia nyt myös briteiltä, amerikkalaisilta ja kanadalaisilta – ”Kuulostaa järkyttävältä”, kommentoi suomalainen asiantuntija
  6. Vain elämää on formaatti, joka pitää hyväksyä tai hylätä, välimuotoja ei ole
  7. Lakkoilu lamauttaa Brasilian talous­keskusta, presidentti määräsi armeijan hajottamaan rekka­kuskien tiesulut
  8. Pietarin lähellä on kaksi miljoonaa tonnia vaarallisia jätteitä, joista osan Fortum haluaa tuoda ”esimerkiksi Riihimäelle” – Krasnyi Borin myrkyt ovat ympäristöriski myös Itämerelle
  9. Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnon­varaisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista
  10. 2 tuntia sitten
  11. Supernuori vaihtoi pallon keihääseen ja nyt Oliver Helanderia jo tervehditään ”tulevana olympiavoittajana” – ”Hyvältähän ne puheet kuulostavat”
  12. Sakari Oramolle uudet sopimukset Suomessa ja Lontoossa – kapellimestari paljastaa HS:lle, mitä kolmen orkesterin herruuden jälkeen tapahtuu
  13. Fortum suunnittelee Ämmässuolle lämpövoimalaa – polttoaineena haketta ja purkupuuta
  14. Näytä lisää