Kaupunki

Vantaalle palkataan hoitajien sijaisia vakiväkeä huomattavasti kovemmalla palkalla, hoitajat suuttuivat – ”Märkä rätti silmille”

Henkilöstönvuokrausyritys Seuressa toivotaan, että korkeampi palkka kannustaisi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia tulemaan sijaisiksi Vantaalle.

Vantaalle palkataan sosiaali- ja terveydenhuollon hoitohenkilöstöä henkilöstönvuokrausyritys Seuren kautta vakiväkeä huomattavasti korkeammalla palkalla. Tämä raivostuttaa kaupungin palveluksessa pysyvässä työsuhteessa olevia hoitajia.

Sijaisten tarve kasvaa uuden Apotti-potilastietojärjestelmän käyttöönoton vuoksi. Vantaan kaupunki ottaa ensi syksynä Apotin käyttöön ensimmäisenä Suomen kaupungeista. Sijaisten työsuhteet alkavat kesällä tai syksyllä.

Sijaisia tarvitaan, kun vakituista henkilöstöä koulutetaan potilastietojärjestelmän käyttöön. Lääkäreitä rekrytoidaan suoraan kaupungin palvelukseen, mutta hoitohenkilökunnan palkkaamisessa Vantaa käyttää Seure Henkilöstöpalvelut oy:tä, josta se omistaa osan.

Seure on jo jonkin aikaa markkinoinut Vantaan Apotti-sijaisuuksia nettisivuillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kymmeniä sosiaali- ja terveysalan tehtäviä Vantaalla – tuntuvasti paremmalla palkalla!” ja ”Töitä kesästä vuoden loppuun kunnon palkalla?” Seure mainostaa.


Vantaa tekee sijaisten rekrytoinnista sopimuksen Seuren kanssa. Vantaan talous- ja hallintojohtaja Ari Toivan mukaan kaupunki varaa potilasjärjestelmän koulutuksen aikaisiin sijaisuuksiin kaksi miljoonaa euroa.

Uuden potilastietojärjestelmän käyttöönotto tarkoittaa, että Vantaa kouluttaa kaikkiaan vajaat 2 800 henkilöä, joista noin 200 on niin sanottuja tukihenkilöitä. ”Emme selviä tästä ajasta pelkästään omalla työvoimalla”, Toiva sanoo.

”Yritämme löytää kaikki keinot, jotta Vantaan palvelutaso ei laske silloin, kun Apotti otetaan käyttöön.”

Yksi keinoista on se, että vakituisten lomia rajoitetaan. Koulutuksia järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

”Ne ovat tietenkin työaikaa, ja niistä saa asianmukaiset korvaukset”, muistuttaa Toiva.

Sijaisten tarve sosiaali- ja terveystoimessa Apotin käyttöönoton takia on Toivan mukaan ensi syksynä ainakin 100–150 henkilöä päivää kohden.


”Se, mikä tässä mättää, on se, että näille keikkalaisille maksetaan merkittävästi parempaa palkkaa kuin Vantaan vakituiselle henkilöstölle”, sanoo terveydenhoitaja Riitta Toiviainen, joka työskentelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa Myyrmäessä.

”Seuressa opintojen loppuvaiheessa oleva tai vastavalmistunut sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja saa yli 300 euroa parempaa kuukausipalkkaa kuin vakituinen vastaava. Palkkaero pelkästään peruspalkan osalta on 3 600 euroa vuodessa.”

Talous- ja hallintojohtaja Toivan mukaan palkkaa pitäisi verrata niin sanottuun kiertävään varahenkilöstöön Vantaalla.

”Esimerkiksi sairaanhoitajan palkka on Seuresta hankitulla sijaisella noin 100 euroa parempi kuukaudessa verrattuna Vantaan palveluksessa olevaan kiertävään varahenkilöstössä toimivaan sairaanhoitajaan.”

Riitta Toiviainen on laskenut, että hän saisi lähihoitajan työstä Seuren kautta neljässä päivässä ja 1,5 tuntia lyhyemmällä työpäivällä saman palkan kuin nykyisestä työstään.

”Tämä Vantaan politiikka on pöyristyttävää. Vakituisilta leikataan ja keikkalaisille annetaan.”

Leikkauksilla Toiviainen viittaa Juha Sipilän hallituksen kilpailukykysopimukseen ja siinä määrättyyn työajan lisäämiseen ja julkisen sektorin lomarahojen vähentämiseen 30 prosentilla vuosina 2017–2019.

Lisäksi terveydenhuollon parissa työskenteleviä henkilöstöryhmiä on siirretty yleistyöaikaan. Tämä on tarkoittanut käytännössä sitä, että pienipalkkaisten hoitajien työssäoloaika on pidentynyt 2,5 tunnilla viikossa, sillä ruokataukoa ei enää saa pitää työajalla.

Työaikamuodon muutos jakoi sosiaali- ja terveysalan henkilökuntaa myös kahden kerroksen väkeen, sillä työajalla saavat ruokailla ne hoitajat, jotka ovat tulleet kaupungin palvelukseen ennen vuotta 2008.

 

”Nämä viimeaikaiset päätökset lisäävät työpahoinvointia ja vähentävät ihmisten sitoutumista.”

”Tuntuu pahalta, että Vantaa isona työnantajana tekee tällaisia päätöksiä ja kohtelee epätasa-arvoisesti työntekijöitään”, sanoo Mikkolan koulun kouluterveydenhoitaja Charlotta Valtanen. Hän sanoo, että asiasta on keskusteltu viime päivinä paljon kollegojen kesken.

”Tämä Seure-sopimus on syksyn jälkeen kuin märkä rätti silmille. Se, että sijaiset saavat näin paljon parempaa palkkaa, välittää työnantajalta viestin, että se ei arvosta ja kunnioita sitä porukkaa, joka täällä vakituisesti töitä tekee. Tämä on moraalitonta”, Valtanen sanoo.

”Nämä viimeaikaiset päätökset lisäävät työpahoinvointia ja vähentävät ihmisten sitoutumista”, kuvailee Valtonen. Moni miettii lähtemistä: alan vaihtoa tai paluuta opiskelemaan.


Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd) yllättyy Seuren rekrytoinnissaan käyttämistä sanavalinnoista kuullessaan niistä HS:ltä.

”Eiväthän ne reilulta kuulosta, koska kuitenkin on kysymys tilanteesta, että sijaiset tulevat tekemään samaa työtä, mitä nämä henkilöt normaalisti tekevät. Samasta työstä ja tehtävästä sama palkka on kuitenkin se ajatus”, Letto kommentoi.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) pääluottamusmies Rainer Åhlgren puolestaan sanoo, ettei ole hyväksyttävää, että ulkopuolista työvoimaa arvostetaan palkkauksessa enemmän kuin omaa henkilöstöä. ”Asia olisi tullut käsitellä ja valmistella yhteistoiminnassa henkilöstön ja heidän edustajiensa kanssa.”

”Seuren maksamat palkat ovat Seuren asia”, sanoo kuitenkin talous- ja hallintojohtaja Ari Toiva.

Käytännössä Vantaa maksaa sijaisten palkat, vaikka raha toki kiertää keikkatyöläisiä välittävän ja Vantaan osaomistaman Seuren kautta.

”Kyllä minä tätä vähän hämmästelen, mutta tämä on mahdollista, koska Vantaalla ja Seurella on eri työehtosopimukset ja kummallakin työnantajalla oma palkkapolitiikka”, selittää Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.

Kaupunki noudattaa kunnallista virka- ja työehtosopimusta, ja Seure taas on yksityisen sektorin edunvalvontajärjestö Avaintan jäsen ja noudattaa sen työehtosopimusta.

”Havaintojeni mukaan niin sanottu ostopalveluna tuotettu palvelu on usein kalliimpaa kuin jos se tehdään omana toimintana”, Nybondas-Kangas sanoo.

Vantaan talous- ja hallintojohtaja Toivan mielestä parempaan palkkaan on perusteita.

”Apotin täytäntöönpano on varsin kova ponnistus, jonka onnistuminen pitää varmistaa. Sijaisia ei välttämättä saa riittävästi, ellei markkinointiin panosta ja kannusta pienellä bonuksella.”

”Kyllä keikkatöistä – myös Vantaan palveluksessa kiertäville varahenkilöille – on ennenkin maksettu parempia palkkoja. Onhan se vähän rasittavampaakin tehdä keikkatöitä, joten ei tämä minusta väärin ole.”

Seuren toimitusjohtaja Anne Sivula halusi vastata osittain sähköpostitse HS:n kysymyksiin aiheesta.

Työntekijöitä houkutellaan ”tuntuvasti paremmalla palkalla” tai ”kunnon palkalla”. Miksi töistä maksetaan parempaa palkkaa?

”Palkat ovat korkeammat kuin sosiaali- ja terveysalan listahinnat, ja tähän olemme päätyneet yhdessä Vantaan kanssa. On tärkeää, että Vantaa pystyy turvaamaan perusterveydenhuoltonsa toimivuuden vakihenkilöstön koulutusten aikana. Korkeampi palkka perustuu myös siihen, että Apotti-sijaisten työ poikkeaa vakihenkilöstön työstä: Apotti-sijaisen työ on liikkuvaa, eli he tekevät töitä useassa kohteessa. Toivomme korkeamman palkan myös kannustavan pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin asuvia ottamaan Apotti-sijaisuuden vastaan”, Sivula kirjoittaa.

”Lähihoitajien palkka on 164 euroa korkeampi kuin Vantaan omien. Sairaanhoitajien osalta palkka on 210 euroa korkeampi. Tämä koskee niitä, jotka tulevat kokopäivätyöhön kuukausipalkkaisiksi kesästä 2018 alkaen. Jos aloittaa vasta syksyllä, palkanero on korkeampi, eli lähihoitajilla 164 euroa ja sairaanhoitajilla 310 euroa.”

Sivula kertoo lisäksi puhelimitse, että työntekijöiden rekrytointi haluttiin aloittaa jo hyvissä ajoin, koska työntekijöiden tarve on niin kova.

Seuren mukaan Apotti-sijaisiksi palkataan 40–50 henkilöä.

”Se on hirveän paljon ottaen huomioon, että meillä on ihan normiarjessakin ammattilaisista pula.”

Fakta

Mikä on Seure?


  Seure on henkilöstöpalveluyhtiö, jonka omistavat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen, niiden yhtiöt sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

  Yhtiö toimii niin sanottuna in house -yhtiönä ja myy palveluja omistajilleen. Yhtiö on siis omistajiensa sidosyksikkö, jolloin siltä hankittuja palveluja ei tarvitse kilpailuttaa.

  Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa.

  Helsinki omistaa Seuresta noin 56 prosenttia, Espoo ja Vantaa molemmat noin 18 prosenttia ja Hus 5 prosenttia. Muiden osuudet ovat pienempiä.

 Vuonna 2016 Seure työllisti noin 4 600 henkilöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hoitoala
 • Palkat
 • Vantaa
 • Satu Pajuriutta

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  2. 2

   Kalle sai puhelun headhunterilta, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Eurokriisi uhkaa taas kärjistyä, nyt syyllinen on alueen kolmanneksi suurin talous Italia – ”Panokset ovat paljon suuremmat kuin Kreikan tapauksessa”

  5. 5

   Yhdysvaltalaiskirjailija Philip Roth on kuollut

  6. 6

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  7. 7

   Suomen talouden tilanne on vähän sama kuin juhlissa puolenyön jälkeen: Hauskin tunnelma alkaa hiipua

  8. 8

   Kohu Aku Louhimiehen ohjausmetodeista nousi jälleen – Ohjaajan mukaan Ylen jutussa oli neljä olennaista virhettä, mutta riittävätkö todisteet?

  9. 9

   Siitosorin päivä pitenee, kun kevät käynnistää tammojen kiiman – Celantus-ori huhkii nyt kahta työtä

  10. 10

   ”Kun painaa jalkapohjan oikeasta kohdasta, niskasärky ja unettomuus helpottaa” – Kiinalainen lääketiede pitää pintansa, mutta paljonko siinä on huuhaata ja mistä on oikeasti apua?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  4. 4

   Ulkomaiset opiskelijat jäisivät mielellään Suomeen, mutta täkäläisten eristäytyneisyys saa monen hylkäämään aikeet – ”Täällä joutuu olemaan paljon yksin”

  5. 5

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  6. 6

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  7. 7

   Presidentti Niinistön virallisesta muotokuvasta paljastui yllätys – Kuvapari osoittaa, että poski kuuluukin afganistanilaiselle turvapaikanhakijalle

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  9. 9

   Pihalla ulkoilevia päiväkotilapsia ja henkilökuntaa ammuttiin muovikuula-aseella Helsingin Ruoholahdessa – Epäilty on itsekin lapsi

  10. 10

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää