Kaupunki

Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

Ammattikorkeakouluun hakevat taktikoivat esivalintakokeessa, jotta pääsisivät osoittamaan soveltuvuutensa alalle.

Kuuden henkilön kaveriporukka kokoontui torstaina tekemään yhdessä ammattikorkeakoulujen esivalintakoetta, joka hakijan kuuluisi tehdä yksin – ja miksi ei.

Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneusalalla on ollut kolmatta vuotta käytössä esivalintakoe, jonka tekemistä kukaan ei valvo.

Hakijat ovat tajunneet tämän ja ottaneet hyödyn irti sähköisesti suoritettavasta kokeesta, jonka voi tehdä vaikkapa kotona.

Aikaa kokeen tekemiseen on puolitoista tuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ehdimme juuri ja juuri tehdä yhdessä kokeen. Kukaan meistä ei olisi yksin sitä ehtinyt tehdä”, kertoo yksi kokeeseen osallistunut. Hän ja muut kouluhaussa apuvoimia käyttäneet esiintyvät jutussa nimettöminä jo olemassa olevan tai haetun opiskelupaikan takia.

Merkittävän osan hakijoista karsiva esivalintakoe on ollut ammattikorkeakouluissa käytössä nyt kolmatta kertaa.

Sisään päässeiden opiskelijoiden mukaan kokeessa käytettävistä apuvoimista on tullut julkinen salaisuus.

Esivalintakoe on käytössä pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluista ainakin Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja Metropoliassa.

”Onhan tämä surullista, että joutuu huijaamaan, mutta muuten ei edes pääse näyttämään osaamistaan jos ei huijaa”, kertoo Diakissa sosionomiksi opiskeleva nuori.

Hänen lisäkseen myös toinen nuori pääsi sisään ja kolmas haastatteluvaiheeseen, kun he tekivät viime vuonna kokeen yhdessä.

Mahdollisten apuvoimien käyttö kokeessa on kantautunut myös henkilökunnan tietoon. Diakin vararehtorin ja koulutusjohtajan Pirjo Hakalan mukaan vilppitapausten todentaminen on käytännössä lähes mahdotonta, minkä takia niihin ei ole lähdetty systemaattisesti puuttumaan.

”Eihän kukaan tule sellaista suoraan sanomaan. Mutta viitteitä näkyy siinä, että joillakin opiskelijoilla lääkelaskut koulussa eivät mene niin hyvin kuin esivalinnan matematiikan kokeen osalta voisi odottaa.”

Tilannetta on seurattu läpi sormien, sillä ammattikorkeakoulut tiedostivat vilpin mahdollisuuden, kun itsenäisesti suoritettava esivalintakoe otettiin käyttöön kaksi vuotta sitten.

Vilppiriskistä ja hakijan oikeusturvan vaarantumisesta huomautti tuolloin esimerkiksi HS:n haastattelema Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Siitä huolimatta ammattikorkeakouluissa esivalintakoe otettiin käyttöön rahan ja muiden resurssisyiden takia.

Sosiaali- ja terveysalan runsasta hakijajoukkoa on ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arenen puheenjohtajan ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtorin Tapio Varmolan mukaan jotenkin karsittava.

Tänä vuonna kokeen yhdessä tekemistä oli vaikeutettu hieman aiemmasta sillä, että eri hakijoilla samat kysymykset ovat tulleet eri järjestyksessä.

”Meille tulee paljon hyviä hakijoita, joista pyrimme oikeudenmukaisesti valitsemaan. Täytyy korostaa, että tämä ei ole kuitenkaan varsinainen valinta.”

Hakijoiden mielestä juuri esivalintakoe on laittanut heidät eriarvoiseen lähtötilanteeseen sen osalta, olisiko hakija oikeasti hyvä esimerkiksi sosiaalialan ammatissa.

Sekä kokeeseen yksin että ryhmässä osallistuneiden hakijoiden mukaan he eivät pääse esivalintakokeessa osoittamaan omaa soveltuvuuttaan alalle. Kokeessa testataan ennakkomateriaalin lisäksi matematiikan, englannin ja äidinkielen taitoa.

Varsinkin sellaiset hakijat, jotka eivät loista kielissä tai matematiikassa, pelkäävät karsiutuvansa pois ennen kuin pystyvät osoittamaan osaamistaan.

Kokeeseen tänä vuonna osallistunut helsinkiläisnuori hankkikin ympärilleen sellaisen kaverijoukon, jossa olisi häntä parempia matematiikan ja englannin taitajia, jotta kutsu varsinaiseen valintakokeeseen voisi tulla.

”Koe mittaa enemmänkin kykyä verkostoitua ja kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista. Esivalintakokeessa yksin pärjääminen tuskin korreloi työssä menestymisen kanssa, jos seuraavaan vaiheeseen eli oikeasti soveltuvuutta mittaaviin kokeisiin ei edes pääse.”

Myös Hakalan mukaan esivalintakoe on asettanut opiskelijat eriarvoiseen asemaan, minkä takia Diakissa on jouduttu luomaan vaihtoehtoisia hakuväyliä eri hakijaryhmille.

”Koe on ollut erittäin vaikea, jos ei ole täydellistä suomen kielen taitoa. Esimerkiksi romani- ja maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat esivalintakokeessa karsiutuneet käytännössä heti pois.”

Esivalintakokeesta ollaan kuitenkin pian luopumassa.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkönä Metropoliassa olevan Marko Borodavkinin mukaan syynä on käynnissä oleva opiskelijavalintauudistus.

Jatkossa valintakoe suoritetaan sähköisesti, mutta valvotussa ympäristössä.

”Näillä näkymin esivalintakoe on poistumassa syksyllä 2019 ja sosiaali- ja terveysalalla on tarkoitus myös siirtyä varsinaisiin valintakokeisiin muiden alojen tapaan.”

Borodavkinin mukaan sosiaali- ja terveysalan soveltuvuuskokeet säilyisivät kuitenkin uudistuksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammattikorkeakoulut
 • Opiskelu
 • Yhteishaku

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  5. 5

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  6. 6

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  7. 7

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  8. 8

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  9. 9

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  10. 10

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää