Kaupunki

Suomalaisnaisilla on isommat rinnat ja pienempi ympärysmitta kuin ennen, kertovat rintaliiviyrittäjät sadan vuoden kokemuksella

Viipurilaislähtöinen, sotien jälkeen Helsingissä avattu alusasuliike viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlia. Rintaliivit ovat tuoneet leivän pöytään saman suvun naisille jo kolmessa polvessa.

”Sehän olen minä!”, hihkaisee Marja-Liisa Eronen, 80, nähdessään kolmepalstaisen alusvaatemainoksen Helsingin Sanomissa syksyltä 1965.

Kuvassa on nuori, pitsiseen alusasuun pukeutunut nainen. Eronen esiintyi mallina äitinsä Anna-Liisa Seitsolan omistaman Viipurin erikoiskorsettiliikkeen ilmoituksessa. Sittemmin erikoiskorsettiliikkeen nimi on lyhentynyt Wiipurin korsetiksi.

Olemme yrityksen tiloissa ihan Helsingin keskustassa Etu-Töölössä. Lasitiskin takana hyllyissä on siisteissä riveissä rintaliivejä väreittäin lajiteltuna. Sovituskopin edessä on pikkuinen sohva, jolla voi odotella vuoroaan.

Marja-Liisa Eronen penkoo takahuoneen pöydällä ompelukoneen vieressä olevaa paperikasaa ja löytää kuin löytääkin vanhan valokuvan ja piirroksen, joiden pohjalta mainos on tehty.


Vain kaksi ja puoli vuotta ilmoituksen julkaisun jälkeen vuonna 1968 Anna-Liisa Seitsola kuoli vain 61-vuotiaana, ja kolmekymppinen Eronen ryhtyi pyörittämään äitinsä yritystä. Hän otti nelivuotiaan tyttärensä Anun usein mukaan liikkeeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Anu Niemi, 53, on vuorostaan Wiipurin korsetti -yrityksen omistaja. Hän osti liikkeen äidiltään vuonna 2016, kun tämä oli pitänyt sitä melkein 50 vuotta.

Rintaliivien ja muiden alusvaatteiden myynti on tuonut leivän pöytään saman suvun naisille jo kolmessa polvessa.

Tänä vuonna yritys viettää satavuotisjuhliaan. Sen juuret ovat Viipurissa, kenties jopa Pietarissa.

”Mummoa edeltänyt omistaja Hilma Rouvinen mainosti 1920-luvulla pietarilaista korsettiliikettä”, Niemi kertoo.

Niemen mummo Anna-Liisa Seitsola oli liikkeessä töissä Viipurissa ja osti sen osamaksulla Rouviselta vuonna 1938. Osa kuiteista on yhä tallessa.

Pian tämän jälkeen alkoi Suomen ja Neuvostoliiton sota. Viipurista oli lähdettävä. Tytär Marja-Liisa oli tuolloin 6-vuotias. Perhe muutti Mikkeliin, jonne isä rakensi talon. Äiti perusti alusasuliikkeet Mikkeliin ja Helsinkiin. Mikkelissä Viipurin erikoiskorsettiliike toimi noin kymmenen vuotta.


Helsingin-liike sijaitsi aluksi Pohjoisella Rautatiekadulla.

”Mutta sieltä meidät heitettiin vuonna 1969 pihalle, kun paikalle haluttiin pankki”, Marja-Liisa Eronen muistelee.

Yrityksen onneksi uudet tilat löytyivät läheltä Arkadiankatu 10:stä, jossa se sijaitsi usean vuosikymmenen ajan.

Vuonna 2009 liike muutti Arkadiankatu 8:aan, jossa se jatkaa edelleen.


Alusasujen myyminen on sadassa vuodessa kokenut mullistuksen. Sen näkee myös mainoksista liikkeen historian varrelta. Esimerkiksi sanomalehti-ilmoituksissa käytettiin pitkään piirroksia.

Taiteilija, taidegraafikko Marjatta Vihma teki yritykselle herkkiä piirroksia ja maalauksia, joita käytettiin markkinoinnissa.

Erosen äidin kuoltua 1968 yrityksen mainonta muuttui. Kirsti Paakkasen vuonna 1969 perustama mainostoimisto Womena suunnitteli Wiipurin erikoiskorsettiliikkeelle ajan mittapuulla rohkeita ilmoituksia.

Nykyään tuotteita markkinoidaan valokuvin.


 

Liivien pitää tuntua hyvältä, eivätkä ne saa painaa ihoon selvää jälkeä.

Jos ovat muuttuneet alusvaatemainokset vuosikymmenien aikana, niin on muuttunut rintaliivien tekeminenkin. Vuonna 1918 perustetun liikkeen ensimmäisinä vuosikymmeninä korsettien ja liivien teko oli käsityötä.

Sodan jälkeen liiveihin tarvittavista materiaaleista oli pulaa, ja rintaliivit olivatkin kalliita vielä 1960-luvullakin.

Aikoinaan liivit ommeltiin liikkeen takahuoneessa, kunnes teollinen alusvaatetuotanto lopetti sen vähitellen kokonaan. Valmisliivejä alkoi tulla markkinoille 1950-luvun loppupuolella.

Rintaliivien teon 1920-luvulla Helsingissä aloittanut Viipurin erikoiskorsettiliikkeen kilpailija Sjöblom esimerkiksi ryhtyi vuonna 1953 Peter Pan -liivien lisenssivalmistajaksi Helsingin Arabian-tehtaallaan. Vuonna 1958 Sjöblomit toivat markkinoille oman rintaliivimerkin, Patrician.


”1950-luvun lopusta lähtien piti olla sellaiset tötteröt, teräväkärkiset liivit. Sitten tuli se vaihe, että rinnat piti litistää”, Eronen muistelee.

”Nyt valtavirtaa on se, että halutaan saumattomia t-paitaliivejä, jotka eivät näy läpi ja joista nänni ei erotu”, Niemi tietää.

”Suomalaiselle naiselle on kauhistus, jos nänni vähänkin vilkahtaa pitsin läpi.”

Yhä edelleen ompelukone surisee liikkeen takahuoneessa, ja silloin tällöin koneen ääreen istahtaa nyt jo 80-vuotias Eronen.

Nykyään korsetteja ei mene enää kaupaksi kuin yksittäiskappaleita, ja korsetin muodossaan pitävät luutkin ovat vaihtuneet metallitukiin. Jonkin verran tehdään vyötärön tiukkaajia juhlapukujen alle ja leikkauksissa olleille.

Ompelutyötä tehdään myös, kun rintaliivejä korjataan sopivammaksi kantajilleen. Kaikille ei aina löydy täysin istuvia liivejä. Silti harva tulee ajatelleeksi, että rintaliivin ympärystä voi ja kannattaa tarvittaessa pienentää tai suurentaa. Ne, jotka ovat kerran päätyneet parantelemaan liivejään, tekevät sen usein toistekin.

”Teemme olkainten lyhennyksiä, kuppien pienennyksiä, bodyjen lyhennyksiä, kaaritukien vaihtoja. Ympärysmitan pienennys tai suurennus hakasilla on varmaan tyypillisin korjaus”, Anu Niemi kertoo.

”Meillä on jopa 120-senttisiä ympäryksiä.”

Yrittäjä Niemi ei itse ehdi ommella, sillä hänellä on kontollaan myös toinen firma, jossa hän toimii Simone Pérèle -alusasujen agenttina ja myy ranskalaisen, vuonna 1948 perustetun merkin liivejä jälleenmyyjille.

Millainen on suomalaisnaisen povi nykypäivänä?

”Rinnat ovat suurentuneet ja ympärykset ovat pienentyneet”, kaksikko vastaa vuosikymmenien kokemuksella.

Liiveissä puuterinväriset, mustat ja luonnonvalkoiset pitävät pintansa, mutta muitakin värejä kysytään ja on tarjolla.

Niemi kertoo, että tämän kevään muotivärejä ovat sinisen eri sävyt ja fuksianpunainen.


Ostettuaan yrityksen puolitoista vuotta sitten Niemi alkoi pohtia Viipurin erikoiskorsettiliikkeen nimen muuttamista, sillä hän arveli, että sanat erikois ja korsetti voivat tuntua joillekuille vierailta.

Sana erikois lähti, mutta korsetti ja vanha toimipaikka jäivät, koska niistä liike tunnetaan.

”Tuotteemme eivät ole erikoisia, vaan näitä tehdään ihan tavallisille naisille.”

Moni kyllä tulee liikkeeseen silloin, kun meneillään on jotain erityistä: esimerkiksi etsiessään liivejä juhla-asun alle.

”Juhlapukujen myyjät lähettävät asiakkaitaan meille, kun monien pukujen selät ovat niin avonaisia, että edes ohutta liivin takaosaa ei voi olla. Tällöin juhlapukujen alle muokataan liivejä, joiden takaosa leikataan pois, ja liivit ommellaan kiinni mekkoon”, Niemi kertoo.

Myös morsiamet etsivät liikkeestä liivejä. Tosin tässäkin on viime vuosina ollut havaittavissa muutos.

”Morsiamet tilaavat Kiinasta liivejä muutamalla eurolla”, Niemi kertoo.

”Verkkokauppa vähän mietityttää”, hän myöntää. Niemi ei halua ottaa liikkeeseensä myyntiin ”halpismalleja”, vaan koettaa pärjätä kilpailussa henkilökohtaisella palvelulla ja kestävillä asuilla.


Rintaliivit ovat useimpien naisten käytössä päivittäin. Niemen mukaan juuri siksi arkiliiveihin vasta kannattaisikin panostaa. Yllättävän moni nainen käyttää silti väärää liivikokoa.

Liivien pitää tuntua hyvältä, eivätkä ne saa painaa ihoon selvää jälkeä. ”Jos tuntuu ahdistavalta, ympärys on liian kireä”, Niemi opastaa.

Korsettiliike on ollut saman suvun naisilla 80 vuotta. Niemi oli välillä vuosia pois Suomesta ja töissä erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä ulkomailla, mutta halusi jatkaa äitinsä jalanjäljillä. Tällä hetkellä liikkeessä työskentelee suvun naisten lisäksi yksi vakituinen työntekijä.

Niemellä ei ole lapsia. Hän on jo varautunut siihen, että yrityksen tarina ei välttämättä jatku saman suvun käsissä.

”Haluan, että yritys pysyy elinvoimaisena, jotta voin myydä sen 10–15 vuoden päästä ja saada vähän rahaa eläkepäiviä varten. Toivottavasti tämä saa palvelemisesta kiinnostuneen yksityisyrittäjän, joka haluaa kehittää yritystä.”

Oikaisu 24.4. klo 9.06: Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että liike sijaitsee Kampissa, mutta se sijaitsee Etu-Töölössä.


Tausta

Viipuri näkyy yhä nimissä


Viipuri oli ennen sotia yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Siellä oli 86 000 asukasta vuonna 1939. Kaupunki oli myös kansainvälinen kauppa- ja satamakeskus ja siellä puhuttiin suomea, ruotsia, saksaa ja venäjää.

Viipurissa toimivat muun muassa Hackman, Havin kynttilätehdas ja Starckjohann. Sotien jälkeen monet yritykset siirsivät toimintansa pois Viipurista, joka menetettiin Neuvostoliitolle.

Tämän vuoksi Viipuri elää yhä yritysten nimissä ja näkyy Helsingin katukuvassa. Töölössä toimii esimerkiksi Viipurin hautaustoimisto. Helsingissä toimii myös yleisurheiluun erikoistunut, vuonna 1918 Viipurissa perustettu seura Viipurin Urheilijat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alusvaatteet
 • Helsinki
 • Viipuri
 • Satu Pajuriutta

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  2. 2

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  3. 3

   VR:n junissa saa varmasti naaman menosuuntaan vain yhdellä kikalla, eikä sekään toimi kaikilla reiteillä – miksi ihmeessä?

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   ”Kun tulen kotiin, en halua lisää vaatimuksia” – HS tutustui oppiviin seksirobotteihin ja mieheen, joka elää viiden robotin kanssa

   Tilaajille
  6. 6

   Tietovuoto säikäytti eduskunnan: perustuslakivaliokunta lopettaa sähköisen työskentelyn ja lukitsee ovensa

  7. 7

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  8. 8

   Nobelisti Frank Wilczek poimi pesuainepaketin kyljestä nimen hiukkasille, joista kenties muodostuu universumin pimeä aine

  9. 9

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  10. 10

   Sote-uudistuksen aikataulu ja jopa kohtalo on levällään – HS kertoo, mitä salaisen asiakirjan vuotaminen ja valiokunnan kritiikki merkitsee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  6. 6

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  7. 7

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  8. 8

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää