Kaupunki

HS:n saama kirjeen­vaihto paljastaa, miten Vapaavuori yritti koko helmikuun kääntää pääministeri Sipilän päätä pääkaupunki­seudun omasta maakunnasta

”Koodataan tavalla tai toisella heti, kun toinenkin arvio on valmis”, työmatkalla ollut pääministeri Juha Sipilä kirjoitti pormestari Jan Vapaavuorelle helmikuun 17. päivänä kello 2.52 Suomen aikaa.

Pääkaupunkiseudun omasta maakunnasta käytiin helmikuun ajan sähköpostikirjeenvaihtoa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) välillä. HS pyysi asiakirjat Helsingin kaupungilta. Kaupungin lakimiehet ovat tarkastaneet, että luovutetut asiakirjat ovat julkisuuslain piirissä ja siksi julkisia.

Vapaavuori kertoi huhtikuun alussa yrittäneensä aiemmin keväällä ajaa kulisseissa pääkaupunkiseudulle omaa maakuntaa. Asiasta tiesi vain muutama henkilö poliitikoista ja virkamiehistä. Hankkeesta ei Vapaavuoren mukaan kerrottu julkisuuteen siksi, että maan hallitus olisi voinut ottaa sen omiin nimiinsä.

Helsingin näkemyksen mukaan maan hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus ei ota huomioon suurten kaupunkien erityispiirteitä ja haittaa näin ollen sekä Helsingin että koko maan kehitystä.

Jos kaavailtu Uudenmaan maakunta jaettaisiin kahtia pääkaupunkiseudun maakuntaan ja muun Uudenmaan maakuntaan, uudistukseen liittyvät ongelmat olisivat Vapaavuoren mielestä vähentyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaavuoren mukaan hankkeesta kerrottiin valtiovarainministeri Petteri Orpolle jo tammikuun puolivälissä. Sähköpostikirjeenvaihdosta käy ilmi, että Sipilälle Vapaavuori esitteli ajatuksensa helmikuun 2. päivä järjestetyssä tapaamisessa. Tapaamisessa oli mukana myös Orpo.

Vielä tässä tapaamisessa Vapaavuorelle oli jäänyt kuva, jonka mukaan kahden suurimman hallituspuolueen johtajat olisivat suhtautuneet pääkaupunkiseudun omaan maakuntaan myönteisesti.

Kaksi viikkoa myöhemmin Vapaavuori alkoi kuitenkin käydä kärsimättömäksi. Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu on tiukka, koska hallituksen tavoitteena on järjestää ensimmäiset maakuntavaalit jo ensi syksynä.

Vapaavuori lähetti Sipilälle ja Orpolle perjantaina 16. helmikuuta kello 20.00 sähköpostin, jossa hän hoputti hallitusta ottamaan kantaa hankkeeseen:

”Tapaamisestamme on nyt kulunut kaksi viikkoa, ettekä ole palanneet maan pääkaupungille erittäin tärkeään asiaan sen kiireellisyydestä huolimatta. Esityksen toteuttaminen ei ole vielä myöhäistä.”

Viestinsä liitteeksi Vapaavuori liitti muistion, jossa hän esittelee pääkaupunkiseudun maakunnan perustamiseen liittyvät keskeiset asiat.

Pääkaupunkiseudun maakunnaksi esiteltiin muistiossa kaksi vaihtoehtoa. Toisessa vaihtoehdossa maakunta olisi kattanut Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen. Toisessa vaihtoehdossa maakuntaan olisivat liittyneet myös Kirkkonummi ja Kerava.

Vapaavuori on kertonut aiemmin tiedottaneensa hankkeesta etukäteen Espoon ja Vantaan johtoa sekä konsultoineensa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin johtoa.

Muistion mukaan pääkaupunkiseudun maakunnan perustamisessa ei olisi ollut perustuslain kannalta merkittäviä ongelmia. Muistiossa esitetyn näkemyksen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen muuttaminen Helsingin toivomaan suuntaan olisi ollut myös aikataulullisesti mahdollista.

Juha Sipilä vastasi Vapaavuorelle seuraavana yönä kello 2.52. Erikoinen vastausaika selittyy sillä, että Sipilä oli vierailulla Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestetyissä olympialaisissa.

Sipilä kertoi Vapaavuorelle, että hallitus on saanut ehdotuksen perustuslaillisuudesta arvion valtioneuvoston oikeuskanslerilta.

”Odotamme vielä prosessiarviota, jonka pitäisi valmistua ensi viikolla”, Sipilä kirjoitti.

”Koodataan tavalla tai toisella heti, kun toinenkin arvio on valmis.”

Jo tässä vaiheessa Sipilä vaikutti kuitenkin suhtautuvan ehdotukseen epäilevästi. Hän kertoi, että saamansa suullisen arvion mukaan ehdotettu muutos on mahdotonta saada onnistumaan asetetussa aikataulussa.

Seuraavalla viikolla Sipilä antoi hallituksen tuomion ehdotukselle. Keskiviikkona 21. helmikuuta kello 14.02 lähetetyn sähköpostin otsikko oli: trion vastaus ehdotukseesi.

Triolla Sipilä viittasi kolmeen hallituspuolueeseen eli keskustaan, kokoomukseen ja sinisiin. Viestin vastaanottajiksi oli merkitty Vapaavuoren lisäksi myös Orpo, sinisten Sampo Terho ja Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki.

Sähköpostissa Sipilä kirjoitti, että sote- ja maakuntauudistuksen onnistuminen Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla on erityisen tärkeää koko uudistuksen tavoitteiden kannalta.

”Tästäkin johtuen pääkaupunkiseudulle tarjottiin kevään 2016 kehysriihen yhteydessä linjatun mukaan mahdollisuutta tehdä oma yhteinen esitys erillisratkaisusta. Saatu esitys ei kuitenkaan ollut toteuttamiskelpoinen eikä se vastannut uudistuksen tavoitteisiin.”

Tämän jälkeen Sipilä kertoi, että hallituksen saaman virkamiesarvion mukaan Vapaavuoren tekemässä ehdotuksessa on liikaa ongelmia. Se pirstaloisi esitettyä mallia ja asettaisi kestämättömiä aikatauluongelmia.

Virkamiesarviossa todettiin, että Vapaavuoren esityksessä ei vaikuttanut olevan merkittäviä perustuslaillisia ongelmia. Kritisoitavaa silti oli. Virkamiesarvio kiinnitti huolta erityisesti HUS:n jakamiseen. Toisaalta oman maakunnan antaminen pääkaupunkiseudulle voisi herätellä myös muita alueita samankaltaisiin vaatimuksiin.

Virkamiehet olivat huolissaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan taloudesta. Arvion mukaan muut Uudenmaan kunnat joutuisivat tiukoille ja pääkaupunkiseudun maakunta voittaisi maakuntien tulevassa rahanjaossa.

Vapaavuori vastasi vielä viisi päivää myöhemmin. Sähköpostissa Vapaavuori kritisoi hallituksen näkemyksiä.

Vapaavuori vaati hallitusta avaamaan maakuntien rahoitukseen liittyviä laskelmia. Helsingin omien laskelmien mukaan muut Uudenmaan kunnat eivät kärsisi taloudellisesti maakunnan kahtiajaosta.

Vapaavuori myönsi, ettei Husin jakaminen ole ongelmatonta, mutta piti sitä mahdollisena ja pääkaupunkiseudun maakunnan myötä tulevien muiden etujen vuoksi kannattavana.

Hallituksen pelkoa siitä, että Uudenmaan maakunnan jakaminen johtaisi muiden alueiden vaatimuksiin omista maakunnista, Vapaavuori ei hyväk­synyt.

”PKS-maakunnan tarvetta ja merkitystä [ei] ole hallituksen piirissä ymmärretty.”

Pormestarin mukaan Helsingin syyttäminen myöhäisherännäisyydestä ei ole oikeudenmukaista. Vapaavuori kirjoitti, että pääkaupunkiseudulle ei annettu mahdollisuutta vuonna 2016 tehdyn erillisratkaisuehdotuksen kehittämiseen.

Aikatauluihin vetoamista hän ei myöskään hyväksynyt.

”Ongelma näyttäytyykin enemmän poliittisen tahtotilan puutteeseen liittyvänä kysymyksenä, kuin aitona aikatauluhaasteena.”

Viestiketjun viimeinen viesti lähetettiin keskiviikkona 28. helmikuuta kello 9.47. Siinä Juha Sipilä totesi, että hallituksen puolelta asia on loppuun käsitelty.

”Toivomme, että helsinki auttaa kaikin tavoin Uudenmaan maakunnan toimintojen käynnistymistä ja ylösajoa.”

Fakta

Sote- ja maakuntauudistus


 Juha Sipilän (kesk) hallitus valmistelee suurta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Uudistuksen tavoitteena on hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua sekä varmistaa, että suomalaiset pääsisivät jatkossa entistä paremmin ja tasapuolisemmin hoitoon.

 Samalla Suomeen muodostettaisiin 18 maakuntaa, jotka ottavat osan kuntien tehtävistä hoitaakseen.

 Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä kaikki maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesällä, jotta uudistus saataisiin voimaan 1.1.2020 alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg
 • Jan Vapaavuori
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”On selvästi tullut aika käydä liike­miesmäinen keskustelu”, Putin sanoi Trumpille – historiallinen huippu­kokous käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  3. 3

   Huippukokous sähköistää Helsingin – päivittyvä kuvakooste seuraa presidenttien tapaamista ja kaupungin kuhinaa

  4. 4

   Putin myöhästyi tunnilla tapaamisestaan Trumpin kanssa – odotuttaminen on vallankäyttöä, eikä tunti ollut Putinille vielä mitään

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Nämä olivat Trumpin viimeiset sanat ennen kuin presidentit vetäytyivät suljettujen ovien taakse

  7. 7

   Melania Trump pitää kiinni luksustyylistään Helsingin helteessä – ”Sunnuntaina hänen asunsa näytti jopa tukalalta”

  8. 8

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  9. 9

   Tästä oli kyse jalkapallon MM-kisojen isoimmassa uutistapahtumassa, joka peitti hetkeksi alleen jopa Ranskan voitonjuhlat

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”On selvästi tullut aika käydä liike­miesmäinen keskustelu”, Putin sanoi Trumpille – historiallinen huippu­kokous käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  7. 7

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  8. 8

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”On selvästi tullut aika käydä liike­miesmäinen keskustelu”, Putin sanoi Trumpille – historiallinen huippu­kokous käynnissä, HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää