Kaupunki

HS:n saama kirjeen­vaihto paljastaa, miten Vapaavuori yritti koko helmikuun kääntää pääministeri Sipilän päätä pääkaupunki­seudun omasta maakunnasta

”Koodataan tavalla tai toisella heti, kun toinenkin arvio on valmis”, työmatkalla ollut pääministeri Juha Sipilä kirjoitti pormestari Jan Vapaavuorelle helmikuun 17. päivänä kello 2.52 Suomen aikaa.

Pääkaupunkiseudun omasta maakunnasta käytiin helmikuun ajan sähköpostikirjeenvaihtoa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) välillä. HS pyysi asiakirjat Helsingin kaupungilta. Kaupungin lakimiehet ovat tarkastaneet, että luovutetut asiakirjat ovat julkisuuslain piirissä ja siksi julkisia.

Vapaavuori kertoi huhtikuun alussa yrittäneensä aiemmin keväällä ajaa kulisseissa pääkaupunkiseudulle omaa maakuntaa. Asiasta tiesi vain muutama henkilö poliitikoista ja virkamiehistä. Hankkeesta ei Vapaavuoren mukaan kerrottu julkisuuteen siksi, että maan hallitus olisi voinut ottaa sen omiin nimiinsä.

Helsingin näkemyksen mukaan maan hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus ei ota huomioon suurten kaupunkien erityispiirteitä ja haittaa näin ollen sekä Helsingin että koko maan kehitystä.

Jos kaavailtu Uudenmaan maakunta jaettaisiin kahtia pääkaupunkiseudun maakuntaan ja muun Uudenmaan maakuntaan, uudistukseen liittyvät ongelmat olisivat Vapaavuoren mielestä vähentyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaavuoren mukaan hankkeesta kerrottiin valtiovarainministeri Petteri Orpolle jo tammikuun puolivälissä. Sähköpostikirjeenvaihdosta käy ilmi, että Sipilälle Vapaavuori esitteli ajatuksensa helmikuun 2. päivä järjestetyssä tapaamisessa. Tapaamisessa oli mukana myös Orpo.

Vielä tässä tapaamisessa Vapaavuorelle oli jäänyt kuva, jonka mukaan kahden suurimman hallituspuolueen johtajat olisivat suhtautuneet pääkaupunkiseudun omaan maakuntaan myönteisesti.

Kaksi viikkoa myöhemmin Vapaavuori alkoi kuitenkin käydä kärsimättömäksi. Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu on tiukka, koska hallituksen tavoitteena on järjestää ensimmäiset maakuntavaalit jo ensi syksynä.

Vapaavuori lähetti Sipilälle ja Orpolle perjantaina 16. helmikuuta kello 20.00 sähköpostin, jossa hän hoputti hallitusta ottamaan kantaa hankkeeseen:

”Tapaamisestamme on nyt kulunut kaksi viikkoa, ettekä ole palanneet maan pääkaupungille erittäin tärkeään asiaan sen kiireellisyydestä huolimatta. Esityksen toteuttaminen ei ole vielä myöhäistä.”

Viestinsä liitteeksi Vapaavuori liitti muistion, jossa hän esittelee pääkaupunkiseudun maakunnan perustamiseen liittyvät keskeiset asiat.

Pääkaupunkiseudun maakunnaksi esiteltiin muistiossa kaksi vaihtoehtoa. Toisessa vaihtoehdossa maakunta olisi kattanut Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen. Toisessa vaihtoehdossa maakuntaan olisivat liittyneet myös Kirkkonummi ja Kerava.

Vapaavuori on kertonut aiemmin tiedottaneensa hankkeesta etukäteen Espoon ja Vantaan johtoa sekä konsultoineensa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin johtoa.

Muistion mukaan pääkaupunkiseudun maakunnan perustamisessa ei olisi ollut perustuslain kannalta merkittäviä ongelmia. Muistiossa esitetyn näkemyksen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen muuttaminen Helsingin toivomaan suuntaan olisi ollut myös aikataulullisesti mahdollista.

Juha Sipilä vastasi Vapaavuorelle seuraavana yönä kello 2.52. Erikoinen vastausaika selittyy sillä, että Sipilä oli vierailulla Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestetyissä olympialaisissa.

Sipilä kertoi Vapaavuorelle, että hallitus on saanut ehdotuksen perustuslaillisuudesta arvion valtioneuvoston oikeuskanslerilta.

”Odotamme vielä prosessiarviota, jonka pitäisi valmistua ensi viikolla”, Sipilä kirjoitti.

”Koodataan tavalla tai toisella heti, kun toinenkin arvio on valmis.”

Jo tässä vaiheessa Sipilä vaikutti kuitenkin suhtautuvan ehdotukseen epäilevästi. Hän kertoi, että saamansa suullisen arvion mukaan ehdotettu muutos on mahdotonta saada onnistumaan asetetussa aikataulussa.

Seuraavalla viikolla Sipilä antoi hallituksen tuomion ehdotukselle. Keskiviikkona 21. helmikuuta kello 14.02 lähetetyn sähköpostin otsikko oli: trion vastaus ehdotukseesi.

Triolla Sipilä viittasi kolmeen hallituspuolueeseen eli keskustaan, kokoomukseen ja sinisiin. Viestin vastaanottajiksi oli merkitty Vapaavuoren lisäksi myös Orpo, sinisten Sampo Terho ja Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki.

Sähköpostissa Sipilä kirjoitti, että sote- ja maakuntauudistuksen onnistuminen Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla on erityisen tärkeää koko uudistuksen tavoitteiden kannalta.

”Tästäkin johtuen pääkaupunkiseudulle tarjottiin kevään 2016 kehysriihen yhteydessä linjatun mukaan mahdollisuutta tehdä oma yhteinen esitys erillisratkaisusta. Saatu esitys ei kuitenkaan ollut toteuttamiskelpoinen eikä se vastannut uudistuksen tavoitteisiin.”

Tämän jälkeen Sipilä kertoi, että hallituksen saaman virkamiesarvion mukaan Vapaavuoren tekemässä ehdotuksessa on liikaa ongelmia. Se pirstaloisi esitettyä mallia ja asettaisi kestämättömiä aikatauluongelmia.

Virkamiesarviossa todettiin, että Vapaavuoren esityksessä ei vaikuttanut olevan merkittäviä perustuslaillisia ongelmia. Kritisoitavaa silti oli. Virkamiesarvio kiinnitti huolta erityisesti HUS:n jakamiseen. Toisaalta oman maakunnan antaminen pääkaupunkiseudulle voisi herätellä myös muita alueita samankaltaisiin vaatimuksiin.

Virkamiehet olivat huolissaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan taloudesta. Arvion mukaan muut Uudenmaan kunnat joutuisivat tiukoille ja pääkaupunkiseudun maakunta voittaisi maakuntien tulevassa rahanjaossa.

Vapaavuori vastasi vielä viisi päivää myöhemmin. Sähköpostissa Vapaavuori kritisoi hallituksen näkemyksiä.

Vapaavuori vaati hallitusta avaamaan maakuntien rahoitukseen liittyviä laskelmia. Helsingin omien laskelmien mukaan muut Uudenmaan kunnat eivät kärsisi taloudellisesti maakunnan kahtiajaosta.

Vapaavuori myönsi, ettei Husin jakaminen ole ongelmatonta, mutta piti sitä mahdollisena ja pääkaupunkiseudun maakunnan myötä tulevien muiden etujen vuoksi kannattavana.

Hallituksen pelkoa siitä, että Uudenmaan maakunnan jakaminen johtaisi muiden alueiden vaatimuksiin omista maakunnista, Vapaavuori ei hyväk­synyt.

”PKS-maakunnan tarvetta ja merkitystä [ei] ole hallituksen piirissä ymmärretty.”

Pormestarin mukaan Helsingin syyttäminen myöhäisherännäisyydestä ei ole oikeudenmukaista. Vapaavuori kirjoitti, että pääkaupunkiseudulle ei annettu mahdollisuutta vuonna 2016 tehdyn erillisratkaisuehdotuksen kehittämiseen.

Aikatauluihin vetoamista hän ei myöskään hyväksynyt.

”Ongelma näyttäytyykin enemmän poliittisen tahtotilan puutteeseen liittyvänä kysymyksenä, kuin aitona aikatauluhaasteena.”

Viestiketjun viimeinen viesti lähetettiin keskiviikkona 28. helmikuuta kello 9.47. Siinä Juha Sipilä totesi, että hallituksen puolelta asia on loppuun käsitelty.

”Toivomme, että helsinki auttaa kaikin tavoin Uudenmaan maakunnan toimintojen käynnistymistä ja ylösajoa.”

Fakta

Sote- ja maakuntauudistus


 Juha Sipilän (kesk) hallitus valmistelee suurta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Uudistuksen tavoitteena on hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua sekä varmistaa, että suomalaiset pääsisivät jatkossa entistä paremmin ja tasapuolisemmin hoitoon.

 Samalla Suomeen muodostettaisiin 18 maakuntaa, jotka ottavat osan kuntien tehtävistä hoitaakseen.

 Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä kaikki maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesällä, jotta uudistus saataisiin voimaan 1.1.2020 alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg
 • Jan Vapaavuori
 • Juha Sipilä

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  3. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  4. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  5. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  6. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  7. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  8. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  9. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  10. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  13. Näytä lisää