Kaupunki

HS:n saama kirjeen­vaihto paljastaa, miten Vapaavuori yritti koko helmikuun kääntää pääministeri Sipilän päätä pääkaupunki­seudun omasta maakunnasta

”Koodataan tavalla tai toisella heti, kun toinenkin arvio on valmis”, työmatkalla ollut pääministeri Juha Sipilä kirjoitti pormestari Jan Vapaavuorelle helmikuun 17. päivänä kello 2.52 Suomen aikaa.

Pääkaupunkiseudun omasta maakunnasta käytiin helmikuun ajan sähköpostikirjeenvaihtoa Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) välillä. HS pyysi asiakirjat Helsingin kaupungilta. Kaupungin lakimiehet ovat tarkastaneet, että luovutetut asiakirjat ovat julkisuuslain piirissä ja siksi julkisia.

Vapaavuori kertoi huhtikuun alussa yrittäneensä aiemmin keväällä ajaa kulisseissa pääkaupunkiseudulle omaa maakuntaa. Asiasta tiesi vain muutama henkilö poliitikoista ja virkamiehistä. Hankkeesta ei Vapaavuoren mukaan kerrottu julkisuuteen siksi, että maan hallitus olisi voinut ottaa sen omiin nimiinsä.

Helsingin näkemyksen mukaan maan hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus ei ota huomioon suurten kaupunkien erityispiirteitä ja haittaa näin ollen sekä Helsingin että koko maan kehitystä.

Jos kaavailtu Uudenmaan maakunta jaettaisiin kahtia pääkaupunkiseudun maakuntaan ja muun Uudenmaan maakuntaan, uudistukseen liittyvät ongelmat olisivat Vapaavuoren mielestä vähentyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaavuoren mukaan hankkeesta kerrottiin valtiovarainministeri Petteri Orpolle jo tammikuun puolivälissä. Sähköpostikirjeenvaihdosta käy ilmi, että Sipilälle Vapaavuori esitteli ajatuksensa helmikuun 2. päivä järjestetyssä tapaamisessa. Tapaamisessa oli mukana myös Orpo.

Vielä tässä tapaamisessa Vapaavuorelle oli jäänyt kuva, jonka mukaan kahden suurimman hallituspuolueen johtajat olisivat suhtautuneet pääkaupunkiseudun omaan maakuntaan myönteisesti.

Kaksi viikkoa myöhemmin Vapaavuori alkoi kuitenkin käydä kärsimättömäksi. Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulu on tiukka, koska hallituksen tavoitteena on järjestää ensimmäiset maakuntavaalit jo ensi syksynä.

Vapaavuori lähetti Sipilälle ja Orpolle perjantaina 16. helmikuuta kello 20.00 sähköpostin, jossa hän hoputti hallitusta ottamaan kantaa hankkeeseen:

”Tapaamisestamme on nyt kulunut kaksi viikkoa, ettekä ole palanneet maan pääkaupungille erittäin tärkeään asiaan sen kiireellisyydestä huolimatta. Esityksen toteuttaminen ei ole vielä myöhäistä.”

Viestinsä liitteeksi Vapaavuori liitti muistion, jossa hän esittelee pääkaupunkiseudun maakunnan perustamiseen liittyvät keskeiset asiat.

Pääkaupunkiseudun maakunnaksi esiteltiin muistiossa kaksi vaihtoehtoa. Toisessa vaihtoehdossa maakunta olisi kattanut Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen. Toisessa vaihtoehdossa maakuntaan olisivat liittyneet myös Kirkkonummi ja Kerava.

Vapaavuori on kertonut aiemmin tiedottaneensa hankkeesta etukäteen Espoon ja Vantaan johtoa sekä konsultoineensa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin johtoa.

Muistion mukaan pääkaupunkiseudun maakunnan perustamisessa ei olisi ollut perustuslain kannalta merkittäviä ongelmia. Muistiossa esitetyn näkemyksen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen muuttaminen Helsingin toivomaan suuntaan olisi ollut myös aikataulullisesti mahdollista.

Juha Sipilä vastasi Vapaavuorelle seuraavana yönä kello 2.52. Erikoinen vastausaika selittyy sillä, että Sipilä oli vierailulla Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestetyissä olympialaisissa.

Sipilä kertoi Vapaavuorelle, että hallitus on saanut ehdotuksen perustuslaillisuudesta arvion valtioneuvoston oikeuskanslerilta.

”Odotamme vielä prosessiarviota, jonka pitäisi valmistua ensi viikolla”, Sipilä kirjoitti.

”Koodataan tavalla tai toisella heti, kun toinenkin arvio on valmis.”

Jo tässä vaiheessa Sipilä vaikutti kuitenkin suhtautuvan ehdotukseen epäilevästi. Hän kertoi, että saamansa suullisen arvion mukaan ehdotettu muutos on mahdotonta saada onnistumaan asetetussa aikataulussa.

Seuraavalla viikolla Sipilä antoi hallituksen tuomion ehdotukselle. Keskiviikkona 21. helmikuuta kello 14.02 lähetetyn sähköpostin otsikko oli: trion vastaus ehdotukseesi.

Triolla Sipilä viittasi kolmeen hallituspuolueeseen eli keskustaan, kokoomukseen ja sinisiin. Viestin vastaanottajiksi oli merkitty Vapaavuoren lisäksi myös Orpo, sinisten Sampo Terho ja Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki.

Sähköpostissa Sipilä kirjoitti, että sote- ja maakuntauudistuksen onnistuminen Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla on erityisen tärkeää koko uudistuksen tavoitteiden kannalta.

”Tästäkin johtuen pääkaupunkiseudulle tarjottiin kevään 2016 kehysriihen yhteydessä linjatun mukaan mahdollisuutta tehdä oma yhteinen esitys erillisratkaisusta. Saatu esitys ei kuitenkaan ollut toteuttamiskelpoinen eikä se vastannut uudistuksen tavoitteisiin.”

Tämän jälkeen Sipilä kertoi, että hallituksen saaman virkamiesarvion mukaan Vapaavuoren tekemässä ehdotuksessa on liikaa ongelmia. Se pirstaloisi esitettyä mallia ja asettaisi kestämättömiä aikatauluongelmia.

Virkamiesarviossa todettiin, että Vapaavuoren esityksessä ei vaikuttanut olevan merkittäviä perustuslaillisia ongelmia. Kritisoitavaa silti oli. Virkamiesarvio kiinnitti huolta erityisesti HUS:n jakamiseen. Toisaalta oman maakunnan antaminen pääkaupunkiseudulle voisi herätellä myös muita alueita samankaltaisiin vaatimuksiin.

Virkamiehet olivat huolissaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan taloudesta. Arvion mukaan muut Uudenmaan kunnat joutuisivat tiukoille ja pääkaupunkiseudun maakunta voittaisi maakuntien tulevassa rahanjaossa.

Vapaavuori vastasi vielä viisi päivää myöhemmin. Sähköpostissa Vapaavuori kritisoi hallituksen näkemyksiä.

Vapaavuori vaati hallitusta avaamaan maakuntien rahoitukseen liittyviä laskelmia. Helsingin omien laskelmien mukaan muut Uudenmaan kunnat eivät kärsisi taloudellisesti maakunnan kahtiajaosta.

Vapaavuori myönsi, ettei Husin jakaminen ole ongelmatonta, mutta piti sitä mahdollisena ja pääkaupunkiseudun maakunnan myötä tulevien muiden etujen vuoksi kannattavana.

Hallituksen pelkoa siitä, että Uudenmaan maakunnan jakaminen johtaisi muiden alueiden vaatimuksiin omista maakunnista, Vapaavuori ei hyväk­synyt.

”PKS-maakunnan tarvetta ja merkitystä [ei] ole hallituksen piirissä ymmärretty.”

Pormestarin mukaan Helsingin syyttäminen myöhäisherännäisyydestä ei ole oikeudenmukaista. Vapaavuori kirjoitti, että pääkaupunkiseudulle ei annettu mahdollisuutta vuonna 2016 tehdyn erillisratkaisuehdotuksen kehittämiseen.

Aikatauluihin vetoamista hän ei myöskään hyväksynyt.

”Ongelma näyttäytyykin enemmän poliittisen tahtotilan puutteeseen liittyvänä kysymyksenä, kuin aitona aikatauluhaasteena.”

Viestiketjun viimeinen viesti lähetettiin keskiviikkona 28. helmikuuta kello 9.47. Siinä Juha Sipilä totesi, että hallituksen puolelta asia on loppuun käsitelty.

”Toivomme, että helsinki auttaa kaikin tavoin Uudenmaan maakunnan toimintojen käynnistymistä ja ylösajoa.”

Fakta

Sote- ja maakuntauudistus


 Juha Sipilän (kesk) hallitus valmistelee suurta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Uudistuksen tavoitteena on hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua sekä varmistaa, että suomalaiset pääsisivät jatkossa entistä paremmin ja tasapuolisemmin hoitoon.

 Samalla Suomeen muodostettaisiin 18 maakuntaa, jotka ottavat osan kuntien tehtävistä hoitaakseen.

 Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä kaikki maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesällä, jotta uudistus saataisiin voimaan 1.1.2020 alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg
 • Jan Vapaavuori
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Mäntyharjun kuolonkolarissa kuoli keskisuomalainen pariskunta ja epäilty rattijuoppo – poliisia paennut kuljettaja oli menettänyt ajokortin aiemman rattijuopumuksen vuoksi

  9. 9

   Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa

  10. 10

   Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”
  3. Australialainen miljardööri jätti lähes yhdellä kertaa hallitustehtävänsä kymmenissä yhtiöissä – taustalla mielenterveyssyyt
  4. Helsinkiläisillä on Suomen pisin matka kotoaan viheralueelle – silti neljäsosa uudiskodeista rakentui Helsingissä metsiin ja ulkoilualueille
  5. Drone etsii nyt kyteviä pesäkkeitä jättipalon sammutustöissä – Rankka urakka Varsinais-Suomessa jatkuu jo toista vuorokautta
  6. Nuorta miestä lyönyt ja tallonut avustaja saa potkut – Presidentti Macron taipui koko Ranskaa kuohuttavassa väkivallanteossa
  7. Jatkosopimuksen solmineen Bottaksen vauhti, työmoraali ja luonne vakuuttivat Mercedes-pomon: ”Ilman virheitämme ja epäonnea hän voisi johtaa kuljettajien MM-sarjaa”
  8. Stora Enson osake vajoaa voimakkaasti pörssissä – ongelmina tuotannon kangertelu ja puupula
  9. Trump haluaa tavata Putinin Washingtonissa – Suurlähettilään mukaan Venäjä on valmis keskustelemaan tapaamisesta
  10. Trumpin hallinto haluaa heikentää uhanalaisten lajien suojelua
  11. Nick Cave oli lähellä taantua tylsäksi rockreliikiksi, mutta pitkäaikaisen bändikaverin lähtö pelasti hänen yhtyeensä
  12. Näytä lisää