Kaupunki

”Arvostuksen puute näkyy työssämme päivittäin” – Eduskuntatalolle kokoontui satoja kiukkuisia päiväkodeista ulosmarssineita lastenhoitajia ja -opettajia

Osa päiväkotien henkilökunnasta marssi ulos työpaikoiltaan keskiviikkona kello 12. Eduskuntatalolla kello 13 alkaneeseen mielenilmaukseen kerääntyi satoja mielenosoittajia.

Sadoittain päiväkodeilta ulosmarssineita työntekijöitä kerääntyi osoittamaan mieltä eduskuntatalon eteen keskiviikkona. HS seurasi tilannetta paikan päällä.

Paikalle kokoontuneet päiväkotien työntekijät huusivat iskulauseita, kuten ”jos haluatte laatua, lain täytyy kaatua”, ”arvon mekin ansaitsemme”, ”yhteistyötä, ei syrjintää” ja ”sosionomit osaavat, lapsianne kasvattavat”.

Paikalla oli satoja päiväkodeista ulosmarssineita lastenhoitajia ja lastentarhanopettajia. Maisema oli hyvin naisvoittoinen.

”Arvostuksen puute näkyy työssämme päivittäin”, sanoivat Länsi-Helsingistä paikalle tulleet lastenhoitajat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me olemme kuitenkin ne henkilöt, jotka ovat läsnä lasten arjessa, mutta meidän työtämme ei arvosteta”, jatkoi yksi.

Ulosmarssi oli vastalause uudelle varhaiskasvatuslaille, ja myös mielenilmaus vastusti sitä. Keskiöön eduskuntatalolla nousivat lastentarhanopettajien tutkintovaatimukset: voivatko sosionomit tehdä lastentarhanopettajien työtä vai tarvitaanko työhön yliopistokoulutus.

Paikalla pidettyjen puheiden ja paikalle kokoontuneiden mielestä uusi laki luo päiväkodeissa syvää juopaa eri ammattinimikkeillä työskentelevien välille.

”Vastakkainasettelu riivaa päiväkoteja”, kertoivat paikalle tulleet lastenhoitajat HS:n haastattelussa.

”Lastentarhanopettajista on jo nyt kova pula, mistä meitä sitten saataisiin?” kysyi mielenosoittaja HS:n haastattelussa.

Esiin nousivat myös lastenhoitajien asema sekä ryhmäkoot, joita mielenosoittajat pitivät aivan liian suurina. Myös palkat puhututtivat.

”Ihan kuin palkka-asia haluttaisiin sivuuttaa kokonaan ja puhua vain uudesta laista. Se tuntuu ihan hullulta.”

”Lisää liksaa kaikille”, huudettiin lavalta.

Osa päiväkotien henkilökunnasta marssi ulos työpaikoiltaan keskiviikkona Uudellamaalla. Ulosmarssi alkoi kello 12 ja se kestää kello 18 saakka.

Mielenilmauksen järjestivät Talentia, JHL, Jyty, Tehy ja Super. Nämä järjestöt edustavat lastenhoitajia ja ammattikorkeakoulutettuja sosionomeja.

Mielenilmaus vaikutti hyvin vaihtelevasti eri päiväkoteihin Uudellamaalla: osa pysyi auki normaalisti, osa sulkeutui kokonaan.

Kokosimme yhteen keskeiset faktat, jotka auttavat ymmärtämään, mistä ulosmarssissa on kyse.

1. Ulosmarssin syynä oli lakimuutos

Keskiviikkona osoitettiin mieltä varhaiskasvatuslakiin suunniteltujen muutosten vuoksi. Valtioneuvosto antoi lakimuutoksesta esityksen eduskunnalle aiemmin huhtikuussa.

Nykyisin päiväkodeissa joka kolmannen pitää olla lastentarhanopettaja, joka siis voi olla koulutettu joko yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Enemmistö ryhmissä on ammattikoulutuksen saaneita lastenhoitajia, nykyisin he siis ovat tavallisimmin lasten kanssa työskentelyyn suuntautuneita lähihoitajia.

Pätevistä lastentarhanopettajista on pitkään ollut pulaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Ammattiliitot ovat riitaantuneet lakiesityksen kohdasta, jolla on tarkoitus nostaa henkilöstön osaamistasoa. Korkeasti koulutettuja ammattilaisia pitäisi olla tulevaisuudessa kaksi kolmannesta yhden kolmanneksen sijaan. Lisäksi lastentarhanopettajien sijasta puhuttaisiin tulevaisuudessa erikseen akateemisesti koulutetuista varhaiskasvatuksen opettajista ja ammattikorkeakoulun käyneistä varhaiskasvatuksen sosionomeista.

Päiväkodin johtajien pitää olla maistereita, joskin vasta vuoden 2030 jälkeen.

Jokseenkin kaikki osapuolet perustelevat kantaansa laista lapsen edulla. Siihen yksimielisyys sitten loppuukin.

2. Ulosmarssin syynä ei ollut palkka

Ainakaan suoraan. Päiväkodeissa on samaan aikaan menossa kaksi yhteiskunnallista kuohuntaa samaan aikaan.

Keskiviikkona oli siis kyse lakimuutoksesta, mutta keväällä on myös osoitettu mieltä lastentarhanopettajien palkkojen korottamiseksi.

Palkankorotusta tavoitteleva Ei leikkirahaa -liike kehottaa perjantaina lastentarhanopettajia, erityislastentarhanopettajia ja päiväkotien johtajia yhdessä vaatimaan samaan aikaan työnantajiltaan satojen eurojen palkankorotusta.

Keskiviikon poliittinen mielenilmaus sen sijaan ei liittynyt palkkaan, vaikka siihenkin osallistui lastentarhanopettajia ja vieläkin pienempää palkkaa saavia lastenhoitajia.

3. Ulos marssi lastenhoitajia ja osa lastentarhanopettajista

Keskiviikon ulosmarssissa ja mielenosoituksessa Eduskuntatalon edessä oli mukana JHL:n, Jytyn, Tehyn, Superin ja Talentian jäseniä. Mielenilmaus koskee koko Uuttamaata ja sekä yksityisiä että kunnallisia päiväkoteja.

Lastenhoitajia edustavien järjestöjen kannalta kyse on suoraan työpaikoista, koska muutoksen myötä lastenhoitajien osuus päiväkodeissa olisi huomattavasti nykyistä heikompi. Lastenhoitajia ärsyttää myös, että puhutaan niin paljon pedagogiikasta eikä hoivasta. Tai kuten lastenhoitajien liitto asian muotoilee tiedotteessaan: päiväkotipäivään kuuluvat ”turvallisuus, läsnäolo, yksilöllinen huomiointi ja syli”, varsinkin pienimmillä lapsilla.

Sosionomitaustaisten lastentarhanopettajien ja heidän ammattijärjestönsä Talentian kannalta taas taustalla on pelko siitä, että muutos vaikuttaa heidän ammatilliseen asemaansa ja arvostukseensa.

Järjestö vaatii vähintään yhden asian korjaamista: tulevaisuudessa opettajia tulee olla vähintään puolet korkeakoulutetuista ammattilaisista, mutta toisin päin kiintiötä ei ole olemassa. Varhaiskasvatuksen sosionomeja voi olla siis vähemmänkin kuin kolmannes henkilöstöstä, jos kunnat palkkaavat mieluummin opettajia.

Talentia vetoaa myös siihen, että lakiesitys ei puutu päiväkotien todellisiin ongelmiin kuten liian suuriin ryhmäkokoihin.

4. Päiväkoteihin jäi lastentarhanopettajia

Ammattijärjestöt ovat lakiesityksestä täysin päinvastaista mieltä.

Opettajien ammattijärjestö OAJ ja sen alla toimiva Lastentarhanopettajaliitto pitävät lakimuutoksen suuntaa oikeana.

Ne perustelevat tätä sillä, että koulutustason nostaminen tarkoittaa samalla myös varhaiskasvatuksen laadun parantamista. Ne näkevät pientenkin lasten kohdalla päiväkotielämän nimenomaan varhaiskasvatuksena, joka on entistä selkeämmin osa koulujärjestelmää.

70- ja 80-luvuilla päiväkodeissa nykyistä suurempi osa oli lastentarhanopettajia. 90-luvun lamassa suunta kääntyi nykyiseen malliin.

Päiväkodeissa oli keskiviikkona iltapäivälläkin töissä osa lastentarhanopettajista sekä lisäksi erityislastentarhanopettajat ja päiväkotien johtajia. Siis karkeasti jakaen ne, jotka ovat opiskelleet yliopistoissa.

Ja siksi päiväkoteja yleensä pystytään pitämään mielenilmauksesta huolimatta auki. Aiemmissa työtaisteluissa on myös usein käynyt niin, että iso osa perheistä on pystynyt sittenkin järjestämään lapsensa hoidon jotenkin muuten, joskin tällä kertaa ulosmarssista ilmoitettiin todella myöhään, vasta perjantaina iltapäivällä.

5. Tämän päivän sosionomi kelpaa yhä opettajaksi

Jos eduskunta hyväksyy lain, se tulee voimaan jo elokuussa. Henkilöstöä koskevat muutokset sen sijaan alkavat täysillä vaikuttaa vasta vuonna 2030.

Sosionomien suhteen pitää lisäksi huomata, että heidän kelpoisuuteensa ei puututa jälkeenpäin.

Tänään töissä oleva sosionomitaustainen lastentarhanopettaja on koko työuransa ajan pätevä sekä varhaiskasvatuksen opettajan että sosionomin tehtäviin, näin siis myös vuoden 2030 jälkeen.

Sama ulottuu ennen lain voimaantuloa opintonsa aloittaneisiin opiskelijoihin. Muutokset koskevat siis vasta tulevaisuudessa ammattikorkeakoulun käyviä.

Siirtymäajan aikanakin laki voi vaikuttaa eri ammattiryhmien työllisyyteen. Kuntienhan nimittäin pitää jotenkin varmistaa, että niillä on vuoden 2030 koittaessa tarpeeksi korkeakoulutettuja ammattilaisia.

Mikä taas tarkoittaa, että ne joutuvat jo ennen tuota vuotta muuttamaan rekrytointipolitiikkaansa eli houkuttelemaan töihin tarpeeksi korkeakoulutettuja. Yliopistokoulutukseen lisätään aloituspaikkoja, mutta riittääkö se?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenosoitukset
 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus
 • Maija Aalto

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  2. 2

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  3. 3

   VR:n junissa saa varmasti naaman menosuuntaan vain yhdellä kikalla, eikä sekään toimi kaikilla reiteillä – miksi ihmeessä?

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   ”Kun tulen kotiin, en halua lisää vaatimuksia” – HS tutustui oppiviin seksirobotteihin ja mieheen, joka elää viiden robotin kanssa

   Tilaajille
  6. 6

   Tietovuoto säikäytti eduskunnan: perustuslakivaliokunta lopettaa sähköisen työskentelyn ja lukitsee ovensa

  7. 7

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  8. 8

   Nobelisti Frank Wilczek poimi pesuainepaketin kyljestä nimen hiukkasille, joista kenties muodostuu universumin pimeä aine

  9. 9

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  10. 10

   Sote-uudistuksen aikataulu ja jopa kohtalo on levällään – HS kertoo, mitä salaisen asiakirjan vuotaminen ja valiokunnan kritiikki merkitsee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  6. 6

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  7. 7

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  8. 8

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää