Kaupunki

Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

Parin viikon kuluttua päästään pumppaamaan vettä kallion halkeamiin, joissa se lämpenee 120-asteiseksi.

Valtavat rautatassut tarttuvat 20-metrisen metalliputken päähän ja asettelevat sen siististi maasta nousevan mutaisen putken jatkoksi. Napakka kierros ja kiristys, ja sitten putki uppoaa entistä syvemmälle maan uumeniin.

Vaikka siltä ei näytä, on menossa Suomen syvimmän reiän puhdistus. Viime lauantaina St1 Deep Heat saavutti tavoitteensa eli pora pyörähti 6,4 kilometrin syvyyteen Espoon Otaniemessä.Tiistaina iltapäivällä suursiivous on edennyt jo 5,7 kilometriin. Porareikään on ajettu bentoniittisaven, veden ja ksantaanikumin sekoitusta, joka sopivana cocktailina tuo ylös pikkuruisetkin kivensirpaleet, joita ei haluta sotkea käyttövaiheessa prosessiin.


Savivelli höyryää, koska pikainenkin käynti maankuoren uumenissa on lämmittänyt sen 40–50-asteiseksi. Kun geoterminen laitos on valmis, ylös nousee ennakkokaavailujen perusteella äiti maan lämmittämää vettä 120-asteisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

St1 Deep Heatin tuotantojohtaja Tero Saarno arvioi, että vettä kallion halkeamiin voidaan pumpata jo muutamien viikkojen kuluttua. Sen kulkua kallion sisällä jäljitetään geofonien eli elektromagneettisten seismometrien avulla.

Geofoneja on eri puolilla pääkaupunkiseutua yhteensä 23, ja ne paikantavat maan kuoren risahdukset ikään kuin äärimmäisen tarkka kolmiomittausjärjestelmä.

Toukokuun puolivälissä alkava koepumppaus kestää noin 30 päivää. Vettä pumpataan vaihtelevasti eri määriä, eri paineella ja eri korkeuksilla. Valmis reikä on putkitettu, mutta putken viimeinen kilometri on osittain avoin.

”Koepumppauksissa me saamme kerättyä noin 2 000 mittaustulosta sekunnissa”, sanoo Saarno.

Havaintojen perusteella tietokoneohjelma rakentaa kuvan vesimassan liikkeistä. Ajatuksena on, että vesi kulkeutuu maankuoren säröjen kautta ja samalla lämpenee. Lupaavan säröisä alue on havaittu juuri 6,4 kilometrin syvyydessä.

Kun veden liikkeet on kartoitettu, aletaan porata toista reikää kohti vesivanaa. Kymmenen metrin päässä ensimmäisestä reiästä sijaitseva naapurireikä ulottuu sekin jo 3,3 kilometrin syvyyteen.

Vaikka reiät kapenevat syvemmälle mentäessä, niissä on sen verran väljyyttä, että poran asentoa voidaan muuttaa haluttuun kulmaan. Ensimmäisen reiän loppupää on Maarinlahden alla linnuntietä parinsadan metrin päässä sen lähtöpisteestä.

Kun toinen reikä yhyttää riittävän suuren vesimassan, sen kautta voi pumpata lämmintä vettä lämmönvaihtimien välityksellä Espoon kaukolämpöverkkoon. Fortumin lämpölaitoksella on jo valmiit verkkokytkennät. Otaniemen lämpölaitos toimii maakaasulla, ja Fortum on käyttänyt sitä viime vuodet vain kovimmilla pakkasilla.

Suomalainen energia-ala on jo puolentoista vuoden ajan seurannut mielenkiinnolla St1:n projektia, jossa yritetään hyödyntää maankuoren lämpöä laitosmaisessa tuotannossa.

Jos Otaniemessä onnistutaan, sillä voi olla iso merkitys lämmöntuotannolle Suomessa.

Kyseessä on aivan erilainen projekti kuin omakotitaloihin asennettavat maalämpöpumput, joissa hyödynnetään maahan sitoutunutta lämpöä yksittäisen kohteen lämmityksessä. Otaniemen geoterminen laitos voi kattaa kymmenesosan Espoon kaukolämmön tarpeesta.

Kuntien energiayhtiöillä on jo valmiiksi kaavoitettuna lukuisia voimalaitostontteja, joiden kallioperä voi soveltua geotermisen lämmön hyödyntämiseen. Käyttökulut ovat pienet, koska energianlähde on ilmainen.

Jos pilotin avulla porauskustannukset saadaan kohtuullisiksi, geotermisiä laitoksia voi ilmaantua oikeastaan joka kuntaan. St1 ei ole kertonut julkisuudessa, mitä Otaniemen pilotti maksaa.

Geotermisiä laitoksia on Euroopassa muun muassa Ranskassa ja Saksassa. Otaniemenkin porauslaitteisto ja porauksen ammattilaiset ovat saksalaisia.

Euroopassa ei silti ole tarvinnut mennä niin syvälle kuin suomalaisessa maaperässä, joka on graniittiperäistä ja vähemmän huokoista kuin eurooppalaiset sedimenttikivet.

”Tämä on maailman neljänneksi syvin reikä”, Saarno sanoo.

Jos kaikki Otaniemessä onnistuu kitkatta ja riittävä määrä kuumaa vettä saadaan ylös, geoterminen laitos voi olla käytössä vuoden 2019 lopulla.

Kahdessa vuodessa 6,4 kilometriin

Otaniemen geotermisen laitoksen syntysanat lausuttiin runsaat viisi vuotta sitten, kun Tero Saarno yhtiökumppaneineen lähestyi St1:n tunnetusti edistyksellistä toimitusjohtajaa Mika Anttosta rahoitusmielessä.

Yhtiökumppanit olivat tehneet laskelmia, joiden he uskoivat pätevän. Nyt konseptia oli kokeiltava käytännössä. Anttosen mielestä idea kuulosti lupaavalta, ja hän ryhtyi hankkeen tukijaksi. Perustettiin St1 Deep Heat.

Ensimmäisessä vaiheessa kumppanukset kartoittivat Fortumin voimalatontteja Espoossa. Niistä kallioperältään lupaavimmaksi valikoitui Fortumin vanha lämpövoimala Otaniemessä. Sen rakennukset ovat olleet tyhjillään 1990-luvun alusta lukien, kun maakaasulla toimiva voimala siirtyi etäkäyttöön.

Tontilla oli kaikki tarvittava: sähköä, yhteys kaukolämpöverkkoon ja erilaisia toimitiloja työmaan henkilökunnalle.

Ensin pihalla testattiin uusinta poraustekniikkaa koereiällä. Tulokset olivat niin lupaavia, että varsinaisen reiän poraaminen alkoi lähes kaksi vuotta sitten. Tavoiteltu 6,4 kilometrin syvyys saavutettiin viime viikon lauantaina.

Laitokseen tarvitaan kaksi lähes samansyvyistä reikää, joiden kautta vettä kierrätetään maankuoren sisällä lämpenemässä. Etelä-Suomessa maan kuori lämpenee noin 18 astetta kilometriä kohti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Geoterminen energia
 • Otaniemi
 • Espoo
 • ST1
 • Fortum
 • Marja Salomaa
 • Sanoma Pro

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  5. 5

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  8. 8

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää