Sata vuotta drinkkilasissa

Näitä cocktaileja Helsingissä on juotu sadan viime vuoden aikana. Monia niistä ei koskaan juotu missään muualla.

Kun ravintola Kalastajatorppa halusi saada listalleen asiakkaidensa toivoman gintonicin vuonna 1938, Alkon tarkastaja palautti cocktailhakemuksen ravintolaan useilla muutoksilla. Klassisesta gintonicista oli tullut Alkon virkamiesbaarimikon käsittelyssä tonic drink -niminen juoma.

Tuohon aikaan cocktailien jokainen ainesosa koristekirsikoita myöten piti hyväksyttää Alkossa. Hotelli- ja ravintolamuseon tutkija Tiina Kiiskinen kertoo, että gintonic saatiin Helsingin cocktail-listoille lopulta seuraavalla vuosikymmenellä.

”Sääntely keveni 1960–70-luvuilla. Silloin Alko lähetti ravintoloille kiertokirjeitä, joissa kerrottiin, minkälaiset cocktailit olivat sallittuja. Vasta 1980-luvulla cocktailien sisällöistä ei tarvinnut enää raportoida Alkolle.”


Tiina Kiiskinen valitsi jokaiselta vuosikymmeneltä Helsingissä suositun drinkin

Ne valmisti Timo Siitonen, joka myös kirjoitti reseptit. Kuvat otti Vilma Rimpelä:




1910-luku: Martini

  • 6 cl Dry gin tai vodka
  • 0,5 cl Dry Vermouth
  • Tekotapa: hämmennetään tai ravistetaan kylmäksi
  • Lasi: martini
  • Koriste: oliivi tai sitruunan kuori



1920-luku: Kova tee

  • Kupillinen mustaa teetä
  • Loraus kirkasta viinaa
  • Tilkka sokerilientä oman maun mukaan
  • Tekotapa: sekoitetaan
  • Lasi: teekuppi
  • Koriste: ei koristetta


Helsingin cocktail-kulttuuri oli päässyt hyvään vauhtiin 1910-luvulla, jolloin cocktailit saapuivat Helsinkiin amerikanbaarien mukana. Kehitys katkesi nopeasti. Vuonna 1919 eduskunta sääti kieltolain, jolla yli kaksiprosenttiset alkoholijuomat kiellettiin.

Asiakaskunnan menettämisen pelossa ravintolat tarjosivat vahvempaa alkoholia salaa. Tunnetuin kieltolain aikainen juoma oli kova tee – teen, sokerin ja yli 90-prosenttisen spriin sekoitus, jota juotiin yleensä teekupista.

Tiina Kiiskisen mukaan kieltolaista alkanut voimakas alkoholin sääntely on ollut yksi tekijä suomalaisten alkoholin prosentteja korostavien juomatottumusten kehittymisessä.

Cocktailit olivat jo ennen kieltolakia olleet paremmin toimeentulevan kansanosan juomia, ja kieltolaki vain vahvisti jakoa eri yhteiskuntaluokkien välillä. Kun muut joivat ravintolan puolella kovaa teetä, takahuoneessa eliitti saattoi nauttia viskiä ja likööriä.

Kieltolaista huolimatta alkoholia sai juoda lääkinnällisistä syistä. Kaivopuiston apteekissa myynti kasvoikin kieltolain aikana räjähdysmäisesti, kun rikkaille määrättiin keksittyihin vaivoihin konjakkia ja samppanjaa. Vastaavaa ilmiötä ei Kiiskisen mukaan ollut köyhemmissä kaupunginosissa.


1930-luku: Side Car

  • 3 cl konjakki
  • 1 cl Cointreau
  • 2 cl tuorepuristettu sitruunamehu
  • Tekotapa: ravistetaan ja tuplasiivilöidään
  • Lasi: martini
  • Koriste: sitruunan kuori



1940-luku: Kuulalaakeri

  • 2 cl yhden tähden jaloviina
  • 2 cl punssi
  • Tekotapa: hämmennetään kylmäksi
  • Lasi: martini
  • Koriste: ei koristetta


Vaikka Suomen tiukkaa alkoholilainsäädäntöä parjataan säännöllisesti, erittäin tiukan sääntelyn ajoista ei ole kuin muutama vuosikymmen.

Alkoholijuoman kanssa ei saanut mennä edes viereiseen pöytään 1980-luvun lopulle asti, ja yksin ravintolaan tullut nainen laski ravintolan tasoa vuoteen 1967 saakka.

”Ravintolat oli jaettu tasoluokkiin, jonka mukaan ne saivat voittoa anniskelustaan. Yksin olevan naisen ajateltiin johtavan miehiä pahoille teille, aiheuttavan häiriöitä tai olevan prostituoitu”, Kiiskinen kertoo.

1970-luvulla väkevien juomien annoskoko muutettiin viidestä senttilitrasta kahteen ja neljään senttilitraan. Cocktailien raaka-aineiden täytyi lähtökohtaisesti olla kotimaisia. Samoin jos tilasit oluen, sinulle tuotiin ensisijaisesti kotimainen olut.

Ravintoloissa pukeutuminen oli säänneltyä 1980-luvulle asti, ja alkoholia sai tilata vain ruoan kanssa. Cocktaileja sai kuitenkin nauttia ilman ruokapakkoa.


1950-luku: Singapore Sling

  • 3 cl Dry gin
  • 1 cl Cherry Heering -kirsikkalikööri
  • 1 cl Cointreau
  • 0,5 cl DOM Benedictine
  • 0,5 cl granaattiomenasiirappi
  • 1 cl tuorepuristettu limemehu
  • 2 tilkkaa Angostura bitters
  • 8 cl ananasmehu
  • Tekotapa: ravistetaan ja tuplasiivilöidään
  • Lasi: tall sling
  • Koriste: mintun tupsu, kirsikka ja sitruunaviipale



1960-luku: Ampiainen

  • 2 cl vodka
  • 2 cl banaanilikööri
  • 12 cl ginger ale
  • Tekotapa: rakennetaan
  • Lasi: highball
  • Koriste: appelsiinin siivu & kirsikka
  

Kieltolain kumoamisen jälkeen 1930-luvun alussa Alkolle annettiin yksinoikeus tuoda, viedä, valmistaa ja myydä alkoholijuomia.

Helsingin cocktailkulttuuriin vaikutti silloin vahvasti sekä Alkon sääntelypolitiikka että maailmalla matkustavat asiakkaat ja baarimikot, jotka toivat uusia ideoita ja vaikutteita erityisesti New Yorkista ja Lontoosta.

Tiina Kiiskinen kertoo, että Helsingin ravintoloissa saattoi olla pitkiäkin cocktail-listoja, mutta cocktaileihin sisältyi rajoituksia. Kuten Kalastajatorpan yritys saada gintonic listalleen todisti, ravintolat eivät aina saaneet toteuttaa juomia haluamallaan tavalla. Edes kaikkia Alkon valikoimissa olleita alkoholeja ei saanut käyttää cocktaileissa.

1940-luvulla cocktaileihin vaikutti sodan jälkeinen elintarvikepula, jolloin cocktailit tehtiin vähistä ainesosista. 1950-luvulla olympialaiset toi anniskelun myös baaritiskeille. 1960–80-luvuilla Helsingin ravintoloiden suosikkidrinkit eivät olleet tuontitavaraa New Yorkista, vaan suomalaisia värikkäitä vodkapohjaisia cocktaileja.


1970-luku: Vihreä leski

  • 2 cl vodka
  • 2 cl Creme de Menthe -likööri
  • Tekotapa: rakennetaan lasiin jäiden päälle
  • Lasi: rocks
  • Koriste: ei koristetta



1980-luku: Sininen enkeli

  • 2 cl vodka
  • 2 cl Parfait Amour -likööri
  • 12 cl sprite
  • Tekotapa: rakennetaan
  • Lasi: highball
  • Koriste: sitruunan viipale ja kirsikka


Cosmopolitan, margarita, martini ja mojito eivät tunnu menevän muodista, mutta suomalaisia klassikkoja Sinistä enkeliä, Vihreää leskeä ja Ampiaista ei cocktailbaareissa enää tilata.

A21 Decades -cocktailbaarin omistaja ja baarimestari Timo Siitonen toteaa, että 1960-80-luvuilla cocktailit olivat värillisiä ja teollisen makuisia. Nykytrendi on tuoreus, eikä Sinisen enkelin makumaailma ei enää vetoa kuluttajaan.

”Tuoreus on ollut cocktailien vallitseva trendi 2000-luvulla. Ja kuluttaja tietää, miltä tuoreus maistuu.”

Kuten 1960–80-lukujen cocktailsuosikeista näkee, nuo vuosikymmenet eivät olleet cocktailien kulta-aikaa. 1990-luku puolestaan oli shottien vuosikymmen.


1990-luku: Margarita

  • 3 cl 100% Blue Agave -tequila
  • 1 cl Triple sec
  • 2 cl tuorepuristettu limemehu
  • Tekotapa: ravistetaan ja tuplasiivilöidään
  • Lasi: martini
  • Koriste: suolareunus ja limesiivu



2000-luku: Cosmopolitan

  • 3 cl Absolut -sitruunavodka
  • 1 cl Cointreau
  • 1 cl tuorepuristettu limemehu
  • 2 cl karpalomehu
  • Tekotapa: ravistetaan ja tuplasiivilöidään
  • Lasi: martini
  • Koriste: liekitetty appelsiininkuori


Cocktailien uusi tuleminen alkoi vasta 1990- ja 2000-lukujen taitteessa, kun cocktailien historiasta kirjoitettiin ensimmäiset kirjat ja tietoa alkoi olla kaikkien saatavilla. Lontoossa opiskelleet ja työtä tehneet baarimikot palasivat Siitosen tapaan takaisin kotimaihinsa ja ottivat tietonsa ja taitonsa käyttöön.

Helsingin nykyinen cocktail-kulttuuri on nimenomaan kulttuuri, Siitonen sanoo.

”Kulttuuri vaatii sen, että on enemmän paikkoja ja variaatiota. Jokaisella paikalla on oma tyylinsä ja erikoisuutensa.”

Siitosen mielestä cocktailit ovat tulleet jäädäkseen ravintoloiden juomalistoille viinien ja oluiden rinnalle. Jopa ketjuravintoloissa voi olla olut- ja viinilistan rinnalla cocktail-lista.

Kymmenen viime vuoden muutokset ovat myös tuoneet uudenlaisen kuluttajaryhmän cocktailbaareihin.

”Kymmenen vuotta sitten cocktailbaareissa ei näkynyt 18–20-vuotiaita, nykyään kyllä.”

Tämä johtuu Siitosen mukaan matkustamisesta ja mediasta. Olihan Sinkkuelämää jo 2000-luvun alussa pääsyy Cosmopolitan-cocktailin läpimurtoon ja Miami Vice innosti suomalaiset juomaan mojitoja. Nykyään useissa suosituissa sarjoissa juodaan tyylikkäitä cocktaileja.

Tälle uudelle cocktail-kuluttajaryhmälle ratkaisevaa on maku, eivät prosentit.

”Uudet sukupolvet juovat, jotta he saavat elämyksiä ja kokemuksia. Se on syy juoda cocktaileita, ei humalahakuisuus.”

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

    3. 3

      Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin

    4. 4

      Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

    5. 5

      Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia

    6. 6

      Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

      Tilaajille
    7. 7

      Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

    8. 8

      Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

    9. 9

      Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

    10. 10

      Kesällä Suomi on täynnä persoonallisia kahviloita – listasimme mukavia taukopaikkoja kesäreittien varsilta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

    2. 2

      Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

    3. 3

      Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

    4. 4

      Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

    5. 5

      Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

      Tilaajille
    6. 6

      Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

    7. 7

      Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

    8. 8

      Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

    9. 9

      Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

    10. 10

      Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

    2. 2

      This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

    3. 3

      Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

    4. 4

      Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

    5. 5

      Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

    6. 6

      Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

    7. 7

      Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

    8. 8

      ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

      Tilaajille
    9. 9

      Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

    10. 10

      ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

    11. Näytä lisää
    Uusimmat
    1. Juuri nyt
    2. Kauneuden takia vanhoja taloja ei tarvitse suojella – kulttuuriperinnön tähden täytyy, sanoo arkkitehti Kaarin Taipale
    3. Kreikkalaiset etsivät rahoitusta antiikin opetuksen pelastamiseksi Helsingin yliopistossa – ”Olisi yllättävää, jos saisimme talous­vaikeuksissa olevasta Kreikasta tukea”
    4. Mies tunkeutui samaan porvoolaisravintolaan kahdesti, varasti kassasta kymppitonnin ja osti rahoilla vaatteita
    5. Ferrarin johto massiiviseen remonttiin – uudella toimitusjohtajalla italialaislähteiden mukaan hyvät suhteet Kimi Räikköseen
    6. Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin
    7. Taksikuskeja kuljettanut minibussi joutui väijytyksen kohteeksi Etelä-Afrikassa – asemiehet tappoivat 11 ihmistä
    8. Tunti sitten
    9. Venäjältä Lappiin levinneet maasto­palot saatiin sammumaan, mutta kansallis­puiston kelopuut jatkavat kytemistä
    10. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
    11. Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä
    12. Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia
    13. Näytä lisää