Kaupunki

Satojen autonrenkaiden puhkominen sekoitti naapuruston elämän Espoon Tuomarilassa – ”Monilla oli autoissa hienot kesäkiekot, kyllä kävi huono tuuri”

Poliisin mukaan renkaidenpuhkojan motiivista ei ole vielä tietoa. Asukkaiden keskuudessa kulki sosiaalisessa mediassa liikkunut huhu, että renkaita olisi puhkottu yksityisautoilun vastustuksen takia.

Näky taloyhtiön parkkipaikalla Espoon Tuomarilassa oli lauantaiaamuna poikkeuksellinen: autot seisoivat vinossa ”vähän joka suuntaan”, sillä jokaisesta oli viillelty puukolla renkaat rikki.

Näin kertoo noin 30 asunnon vuokrataloyhtiössä asuva taksiyrittäjä Roger Lindqvist.

”Joka ikisessä autossa oli renkaat rikki. Ainoastaan moottoripyörä oli jätetty rauhaan. Yhdellä asukkaalla oli käynyt munkki, sillä autosta oli puhkottu vain yksi rengas”, hän sanoo.

”Harmitti niin pirusti, sillä olin juuri vähän aikaa sitten vaihtanut kesärenkaat. Monilla oli autoissa hienot kesäkiekot. Kyllä kävi huono tuuri.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindqvistillä jäi myös työpäivä tekemättä, sillä toiselle puolelle autoa oli pakko vaihtaa nastarenkaat. Sekarengastuksella ei ole kuitenkaan sallittua ajaa.

Hänen mukaansa tuhotyö olisi harmittanut vielä enemmän, jos se olisi osunut vain omalle kohdalle.

”Suru oli kollektiivinen ja pihalla oli eilen enemmän väkeä kuin talkoissa. Ihmiset olivat hämillään, sillä monella oli menoa töihin ja kellä minnekin. Yhdellä lapsella oli tippa linssissä, sillä hänen piti päästä futisturnaukseen.”

Espoossa Tuomarilan ja Kuurinniityn alueella lauantain vastaisena yönä renkaita rikkonut mies ehti puhkoa renkaita jopa 150 autosta, kertoo päivystävä komisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista.

Osasta autoista hän oli viiltänyt rikki useampia renkaita, joten ilkivallan seurauksena tuhoutuneita renkaita on yhteensä satoja.

”Autoista oli puhkottu vähintään yksi rengas, joistain useampia”, Kallio kertoo.

Kallio pitää ilkivallan kohteeksi joutuneiden autojen määrää poikkeuksellisena.

”En muista, että aiemmin olisi ollut vastaavaa tapausta”, hän sanoo.

Poliisi tiedotti lauantaina, että renkaita olisi puhkottu yli sadasta autosta eri parkkialueilla. Tutkinnan edetessä luku on tarkentunut. Sunnuntaiaamupäivään mennessä rikosilmoituksia oli ehtinyt tulla jo kymmeniltä autonomistajilta.

Poliisi otti lauantaina kiinni 27-vuotiaan miehen rikoksesta epäiltynä.

”Tässä vaiheessa näyttää siltä, että autot ovat valikoituneet sillä perusteella, että ne ovat olleet hänen kulkureittinsä varrella”, Kallio sanoo.

Tekojen motiivista ei Kallion mukaan tällä hetkellä ole vielä tietoa. Miestä on tarkoitus kuulustella uudelleen viimeistään maanantaina.

 

”Jos on teräase hallussa, se onnistuu aika helposti.”

Satojen renkaiden puhkominen ei Kallion mukaan ole temppu eikä mikään.

”Jos on teräase hallussa, se onnistuu aika helposti”, Kallio sanoo. ”Suurta vahinkoa hän on ihmisille aiheuttanut.”

Sunnuntai-iltapäivällä Tuomarilassa suurimmasta osasta autoja oli jo ehditty vaihtaa renkaat. Joku oli saanut autoliikkeestä tilalle vara-auton. Lauantaina teillä oli käynyt asukkaiden mukaan kuhina, kun siellä ajelivat hinausautot.

Vahingonteko hämmensi pientaloalueella, sillä asukkaiden mukaan paikka on ollut yleensä ilkivallalta säästynyt lintukoto.

”Tosi ikävä tapaus ja yllättävä tilanne. Olen asunut täällä vuodesta 1992, eikä ikinä ole tapahtunut mitään ikävää”, rivitaloyhtiössä asuva Sarita Palmgren sanoo. Myös hänen autostaan rikottiin kaksi rengasta.

Asukkaiden keskuudessa kulki sosiaalisessa mediassa liikkunut huhu, että renkaita olisi puhkottu yksityisautoilun vastustuksen takia.

”Ihmetyttää, että jos joku vastustaa yksityisautoilua, onko tämä oikea tapa toimia. Olisi vaikka laitettu autoon lappu, että oletteko harkinneet julkista liikennettä”, Jukka Auer sanoo.

Auer sai kuulla lauantaina naapuriltaan, että myös hänen rivitalon pihalla seisseestä Dodge Nitro -katumaasturistaan meni kaksi rengasta. Myöskään tällä eikä naapuritalon parkkipaikalla ollut säästetty yhtään autoa.

Tuomarilassa hämmästytti erityisesti ilkivallan laajuus. Useampien mielestä muutaman auton vahingoittamisen olisi voinut jotenkin vielä jotenkin ymmärtää.

”Onko tekijällä ollut patoutumia omistusasumista ja -autoja kohtaan? Toivon mukaan hänen vanhempansa eivät joudu maksamaan tätä”, Päivi Laakso pohtii.

Roger Lindqvistin on vaikea uskoa, että yksi ihminen olisi ehtinyt hoitaa näin suuren työn yön tunteina.

”Siinä on nähty kauhea vaiva. On täytynyt käden olla hellänä”, hän sanoo. ”Ilmeisesti täytyy olla autojen vihaaja, eihän tällaista voi kukaan muuten keksiä.”

Poliisi aikoo summata lähipäivinä, kuinka suurista vahingoista tapauksessa rahallisesti puhutaan.

Poliisi pyytää autojen omistajia valokuvaamaan aiheutuneet vauriot. Asianomistajia pyydetään tekemään asiasta rikosilmoitus www.poliisi.fi tai ottamaan yhteyttä poliisiin puhelimitse numeroon 029 543 8330.

Tapausta tutkitaan törkeänä vahingontekona.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Vahingonteot
 • Marjaana Varmavuori
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  4. 4

   Uimarin on mahdoton tietää, onko sinilevävedessä turvallista uida – Kokeilimme raskaustestin tapaan toimivaa myrkkypaljastinta Helsingin levärannoilla

  5. 5

   Vapaakaupan perusta murenee – Brittiprofessori: Pahimmassa tapauksessa palaamme 1930-luvun henkeen

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Olemattoman kannatuksen kanssa kamppailevilla sinisillä on edessään ratkaisun hetket – Puoluesihteeri: ”Rintamakarkuruutta olla lähtemättä vaaleihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  6. 6

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  7. 7

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  8. 8

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  9. 9

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  10. 10

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää