Kaupunki

Helsingin kokoomuspoliitikko varoitteli Kulosaaressa liikkuvista ”balkanintummista miehistä” – Bogomoloff pyysi anteeksi

Edellisen kerran Bogomoloffin sanomiset herättivät huomiota vuonna 2012, kun hän totesi, että Lapin yliopistosta valmistuneet kelpaavat vain lumitöihin.

Maanantai-iltana Helsingin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff (kok) tiedotti Kulosaaren perheitä Facebook-ryhmässä ”balkanintummista” miehistä. Nämä kolme miestä liikkuivat illansuussa rantapuistossa Bogomoloffin mukaan ilman järkevän tuntuista syytä.

Asian nosti esiin Twitterissä Brigita Krasniqi. Hän kuvaili itseään samanlaiseksi ”balkanintummaksi” naiseksi.

Kirjoitus herätti keskustelun arkipäivän rasismista. Kommentin tuomitsivat ja sitä ihmettelivät maanantaina ja tiistaina niin kansanedustaja Ozan Yanar (vihr) kuin Helsingin apulaispormestarit.
Harry Bogomoloffin mukaan vastaavia ilmoituksia annetaan samassa ryhmässä aika ajoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaimon kanssa käveltiin, katseltiin trioa ja päädyttiin siihen, että noudatetaan vanhoja tapoja saarella. On syytä kertoa, että täällä liikkuu nyt sellaisia ihmisiä, joita emme ole aiemmin nähneet.”

Hänen mielestään miehillä saattoi olla kunniallisetkin aikeet, eikä kirjoituksessa väitetty muuta. Hän ei vastaa kysymykseen siitä, oliko miesten ihonvärillä vaikutusta siihen, että hän päätti ilmoittaa asiasta Kulosaaren perheille.

”Ne nyt oli siinä, ja minä kerroin siitä.”

Mitä pelkäsit, että nämä miehet voisivat tehdä?

”En minä pelkää mitään. Totesin vain, että ne on siinä.”

Bogomoloff sanoo allekirjoittavansa samat suvaitsevaisuusperiaatteet kuin puolueensa, eikä hän itse näe viestissä samaa arkipäivän rasismia kuin esimerkiksi Krasniqi.

”Eihän sitä rasismia löydä siitä millään.”

Koetko, että tällaiset ilmoitukset ovat asemaasi nähden hyväksyttäviä?

”Sitä on turha spekuloida, koska ei ole olemassa mitään sellaista tilannetta, että minun kannattaisi pohtia sitä enemmän. Kaikkiin asioihin palataan jos ja kun ne ovat ajankohtaisia.”

Hän sanoo arvelevansa, että asiasta saatetaan keskustella jotain jossain vaiheessa valtuustoryhmässä.


Helsingin kokoomus kuitenkin vastasi Twitterissä Krasniqille todeten, että kokoomus on samaa mieltä hänen kanssaan. ”Tämä ei ole arvojemme mukaista toimintaa. Sanomme ei kaikenlaiselle #rasismi’lle. #suvaitsevaisuus on yksi arvoistamme”, Helsingin kokoomus twiittasi.

Myös valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava vastasi Krasniqille Twitterissä, ettei Bogomoloffin julkaisu edusta Helsingin kokoomuksen näkemystä. Hän pahoitteli tilannetta.

”Suomeksi sanottuna otti todella pattiin, kun näin sen kirjoituksen”, Rautava kommentoi HS:lle.

Rautavan mielestä tuollaisia kirjoituksia ei pitäisi etenkään valtuuston varapuheenjohtajan asemassa tehdä.

”Katson, että tuollaisten kommenttien laittaminen on suurta ajattelemattomuutta. Tuo ei ole kokoomuksen linjan mukaista missään tapauksessa.”

Asiaa voidaan Rautavan mukaan käsitellä seuraavassa valtuustoryhmän kokouksessa 16. toukokuuta. Keskusteluja käydään myös sitä ennen. Hän kertoo vaihtaneensa jo pari sanaa Bogomoloffin kanssa.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Bogomoloff sanoi jotain myös kokoomuksen mielestä sopimatonta. Viimeksi vuonna 2012 hän totesi, että Lapin yliopistosta valmistuneet kelpaavat vain lumitöihin.

Bogomoloff pyysi anteeksi päivitystään Kulosaaren perheet -Facebook-ryhmässä tiistaina iltapäivällä.

”Pyydän anteeksi 7.5. tekemääni päivitystä Kulosaaren perheet FB-sivustolle. Päivitykseni oli valtuuston varapuheenjohtajana huono eikä se vastaa Helsingin kaupungin eikä Helsingin Kokoomuksen arvoja”, Bogomoloff kirjoitti.


Tietynlainen päätöspiste asialle annettiin lopulta Helsingin kaupunkiympäristön Twitter-tilillä, jossa linjattiin, että puisto- ja yleisillä alueilla saa Helsingissä liikkua myös ilman järkevää syytä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  9. 9

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  10. 10

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää