Kaupunki

”Miksi Suomessa ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta silpomisista?” kysyy naisten ympärileikkauksen kieltämistä erillislailla vaativa Ujuni Ahmed

Ahmed ihmettelee, miksi Suomessa ei ole tilastoja ympärileikattujen naisten synnytyksistä ja miksi sitä, silvotaanko ympärileikatun naisen tyttövauva, ei seurata.

Helsinkiläinen Ujuni Ahmed, 30, on yhtä aikaa vihainen ja toiveikas.

Vihainen siksi, että Suomessa syntyneitä tyttöjä on lähetetty ulkomaille ympärileikattavaksi eli sukuelinten silpomiseen. Toiveikas siksi, että silpomisen kieltävää lakia kannattava kansalaisaloite on kerännyt kuukaudessa noin kymmenentuhatta nimeä.

Silpominen on tällä hetkellä Suomessa rikoslain vastaista ja täyttää pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit, mutta se ei Ahmedin mielestä riitä. Hänen mielestään tarvitaan erillislaki tyttöjen silpomisen kieltämiseksi.

”Se tarvitaan siksi, että nykyinen lainsäädäntö ei yksinään riitä estämään silpomisia. Miksi Suomen viranomaiset eivät puutu näihin? Miksi Suomessa ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta silpomisista?” tivaa Ahmed.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muissa Pohjoismaissa on erillislait silpomisen estämiseksi.

Kansalaisjärjestö Fenix Helsinki julkaisi viime syksynä selvityksen, jonka mukaan Suomesta on lähetetty täällä syntyneitä tyttöjä ulkomaille silvottaviksi. Selvityksessä neljä nyt jo täysi-ikäistä nuorta naista kertoi kokemuksistaan.

Somaliasta Suomeen 3-vuotiaana vuonna 1991 tullut ja itsekin pikkulapsena ympärileikattu Ahmed on Fenix Helsingin varapuheenjohtaja ja yksi selvityksen kirjoittajista.

Nuoret naiset kertoivat selvityksessä olleensa silpomishetkellä 6–9-vuotiaita. Heidät oli viety ympärileikattavaksi Somaliaan, Egyptiin, Iraniin ja Syyriaan. Haastatellut kertoivat, että he eivät olleet tietoisia matkan tarkoituksesta etukäteen. Yksi aavisti asian, mutta sen ajankohta tuli silti yllätyksenä.

Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia, kertoi HS viime elokuussa.

”Tiedän, että silpomisia tapahtuu ja tulee tapahtumaan”, Ahmed sanoo.

Erillislaki antaisi Ahmedin mukaan esimerkiksi kouluissa, neuvoloissa, terveyskeskuksissa ja poliisissa työskenteleville viranomaisille enemmän työkaluja ja keinoja puuttua asiaan.

”Ei tarvitsisi enää niin paljon pohtia, että onkohan tämä nyt sitä vai ei ja pitäisiköhän minun ilmoittaa vai ei.”

Ahmedin mielestä kaikista epäilyistä ympärileikkausmatkoihin liittyen ei tällä hetkellä ilmoiteta selkeiden ohjeiden ja rasistiksi leimautumisen pelon takia.

”Tästä pitäisi puhua enemmän lapsille ja nuorille seksuaalivalistuksessa ja kertoa, mihin saa kajota ja mihin ei, koska esimerkiksi nämä silpomisistaan kertoneet Suomessa syntyneet tytöt eivät pitkään aikaan tienneet, että sukuelinten silpominen oli laitonta, vaan he pitivät sitä normaalina”, Ahmed perustelee.

”Välillä tuntuu, että puhuminen on enemmän tabu aikuisille kuin lapsille. Puhumattomuutta saatetaan koulussa perustella esimerkiksi sillä, että luokassa on joku jolle on tehty ympärileikkaus. Se on roskaa, sillä ihan samalla tavalla puhutaan viinasta ja huumeista ja luokassa on niitäkin, joita nämä asiat koskettavat.”

 

”Tiedän, että silpomisia tapahtuu ja tulee tapahtumaan.”

Ahmed uskoo, että kansalaisaloite silpomisen kieltävästä erillislaista pääsee eduskunnan käsittelyyn. Vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Allekirjoitukset aloitteeseen on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa. Tekstiiliyritys Finlayson käynnisti aloitteen huhtikuun alussa, ja nimiä kerätään myös sen myymälöissä.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) esitti viime kesänä harkittavaksi tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kriminalisoimista erillisellä lailla muiden Pohjoismaiden tapaan.

Joidenkin kansalaisaloitteen vastustajien mielestä uutta lakia ei tarvita, vaan nykyisen lain täytäntöönpanoa pitäisi tehostaa. Kansalaisaloitetta on moitittu myös siitä, että se ei huomioi poikia, joita ympärileikataan sekä lääketieteellisistä että uskonnollisista ja kulttuurisista syistä.

Selvityksessä Ahmedin haastattelemat naiset toivat ilmi, että tytärtensä ympärileikkauksesta päättävillä vanhemmilla ei ole tarpeeksi tietoa ympärileikkauksen terveysriskeistä, ja he toimivat perinteen ja yhteisönsä odotusten mukaisesti ja uskovat toimivansa lapsensa parhaaksi.

Ulkoisten sukupuolielinten osittainen tai täydellinen poistaminen aiheuttaa kuitenkin niin fyysisiä kuin psyykkisiä terveysongelmia.

Haastatteluissa Ahmedille kerrottiin paljon itse leikkaukseen liittyvästä tuskasta. Myöhemmin tulee virtsaamis- ja kuukautisongelmia, kipuja ja tulehduksia.

Silvottujen synnytyskomplikaatiot ovat yleisiä, ja arpeutuneisuus voi vaikeuttaa ja pitkittää synnytystä.

Viime keväänä HS kertoi, että synnytyssaleihin tulee viikoittain ympärileikattuja naisia ja synnytyksen yhteydessä tehtäviä avausleikkauksia yritetään aikaistaa jo raskausajaksi, jotta synnytys olisi sekä naiselle että vauvalle turvallisempi.


Ympärileikattujen naisten määrää Suomessa ei tiedetä, mutta arvioiden mukaan heitä on tuhansia.

Ahmed ihmettelee, miksi Suomessa ei esimerkiksi ole tilastoja ympärileikattujen naisten synnytyksistä. Myöskään sitä, mitä tapahtuu ympärileikatun naisen synnyttämille tytöille, ei seurata.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on alkanut kerätä tilastoa ympärileikattujen naisten synnytyksistä vuoden 2017 alusta lähtien, mutta kaikista sairaaloista tietoja ei ole vielä saatu. THL:n mukaan tieto puuttuu vielä esimerkiksi koko Husin alueelta.

Silpomisia voidaan vähentää Ahmedin mielestä tietoa lisäämällä ja kommunikoimalla enemmän. Tyttöjen silpomisen puheeksi ottaminen on arka ja vaikea aihe, jota vältellään.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon, opetusalan ja maahanmuuttotyön ammattilaisten velvollisuus on ottaa asia esille. Miksi meillä on esimerkiksi neuvola, jos siellä ei kysytä tai puhuta ollenkaan tästä asiasta?” Ahmed sanoo.

Kielitaidon puute taas vaikuttaa maahanmuuttajien käsityksiin.

”Se estää aiheesta lukemisen mediasta ja tutkimuksista ja estää puhumisen asiasta.”

Väärinkäsitysten välttämiseksi keskustelussa olisi Ahmedin mielestä hyvä olla mukana kulttuuritulkki, joka ei ainoastaan käännä kieltä vaan ymmärtää keskustelijoiden kulttuurista taustaa ja sitä, millaisia tunteita tavat herättävät.

”Suomi ei ole vielä tehnyt kaikkeaan, jotta uudet tapaukset pystyttäisiin estämään.”

Fakta

Tyttöjen sukuelinten silpominen on rikoslain mukaan rangaistava teko


  Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa rikoslain mukaan rangaistava teko, josta voi saada useiden vuosien vankeusrangaistuksen, myös silloin, jos Suomessa asuva tyttö viedään operaatioon ulkomaille.

  Myös avustaja ja yllyttäjä voidaan tekijän lisäksi tuomita. Tyttölapsi on mahdollista ottaa jopa huostaan, jos epäillään, että hänet aiotaan viedä ympärileikattavaksi ulkomaille.

  Ruotsissa on ollut silpomisen kieltävä erillislaki voimassa vuodesta 1982.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  2. 2

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  3. 3

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  4. 4

   Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoganin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin

  9. 9

   Italian rannikko­vartiostolta täys­käännös: Meri­pelastajat soittakoot tästä lähtien Libyaan – Ranskan Macron vaati maksuja siirtolaisista kieltäytyville

  10. 10

   Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  3. 3

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  4. 4

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  5. 5

   Tapiolan koulutilanne on niin sekava, että perheet harkitsevat jo muuttoa alueelta – Kira Poppius, 13, hyppää joka aamu bussiin lähikoulunsa edessä ja matkustaa toiselle puolelle Espoota

  6. 6

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  8. 8

   Metsä on ruma, vaarallinen ja ahdistava ja siitä on revittävä kaikki hyöty – On pötyä sanoa, että suomalaisten suhde luontoon olisi pyhä tai erityinen

   Tilaajille
  9. 9

   Nuori lenkkeilijä juoksi vahingossa rajan yli Kanadasta Yhdysvaltoihin – kertoo päätyneensä kahdeksi viikoksi vankilaan

  10. 10

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoganin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta
  3. Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta” Tilaajille
  4. Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute
  5. Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän
  6. Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin
  7. Ydinvoimala vaikuttaa muiden päätöksiin jo ennen valmistumistaan Tilaajille
  8. Petri Riihi­kallio sairastui kahteen syöpään 25-vuotiaana – parantumista seurasi hurja määrä uusia harrastuksia, kunnes vakava kiipeily­onnettomuus pysäytti Tilaajille
  9. Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?
  10. Kesäpäivä Korkeasaaressa ja paljon muita menovinkkejä sunnuntaille
  11. 20 vinkkiä kesälomamatkalle Tukholmaan – Nämä ovat parhaat kohteet lapsi­perheille, taiteen­ystäville, rojalisteille ja näköala­bongareille
  12. Näytä lisää