Kaupunki    |   HS-analyysi

Sote-kiista repii kokoomusta kahtia, Espoo kääntyi kannattamaan uudistuksen kaatamista

Tiistain kokouksen tarkoituksena on takoa Helsingille, Espoolle, Vantaalle ja Kauniaisille yhteinen puukko hallituksen kaavaileman sote- ja maakuntauudistuksen kylkeen lyötäväksi.

Pääkaupunkiseudun kuntien kaupunginvaltuustot kerääntyivät tiistai-iltana harvinaiseen yhteiskokoukseen Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevaan kulttuuritalo Martinukseen.

Kokouksen tarkoituksena oli takoa Helsingille, Espoolle, Vantaalle ja Kauniaisille yhteinen puukko Juha Sipilän (kesk) hallituksen kaavaileman sote- ja maakuntauudistuksen kylkeen lyötäväksi.

HS seurasi kokousta hetki hetkeltä täällä.

Ennakkotietojen perusteella valtuustojen enemmistöt näyttivät olevan uudistuksen kohtalosta yksimielisiä: sen on kuoltava. Lausuntoa yritettiin kuitenkin viime hetkeen asti lobata armollisemmaksi. Pääagitaattoreina olivat Espoon ja Vantaan kokoomusryhmät.

Kokoomuslaisten seuturyhmässä ennen varsinaista kokousta ei lausunnosta kuitenkaan juuri väitelty. Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtajan Sakari Rokkasen (kok) mukaan keskustelu oli leppoisa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki me jaamme yhteisen huolen suurten kaupunkien tulevaisuudesta. Näkemykset eroavat sitten siitä, onko nykymalli korjattavissa vai pitäisikö se kaataa”, sanoi Rokkanen.

Rokkasen kanssa samoilla linjoilla olivat myös kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmän johtaja Risto Rautava ja Espoon valtuustoryhmän johtaja Henrik Vuornos.

”Ristiriidat näyttävät suuremmilta ulospäin”, Rautava sanoi.

”Iso kuva on, että suhtaudumme kriittisesti”, kommentoi Vuornos.

Leppoisasta tunnelmasta huolimatta ristiriidat ovat todellisia. Toisin kuin Espoossa ja Vantaalla, Helsingissä kokoomus on asemoinut itsensä pormestari Jan Vapaavuoren (kok) vanavedessä uudistuksen voimakkaaksi vastustajaksi.

Mielenkiintoisin tilanne on Espoossa, jossa kokoomusryhmä nousi kaupunginhallituksen viimeviikkoisessa kokouksessa kaupungin kokoomuslaista kaupunginjohtaja Jukka Mäkelää vastaan. Mäkelälle tilanne aiheutti kiusallisen arvovaltatappion.

Mäkelä esitti kaupunginhallitukselle, että Espoo seisoisi sote-kapinassa samassa rivissä Helsingin ja muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Kokoomuksen edustajat äänestivät kuitenkin sen puolesta, että lakipakettiin toivottaisiin vain viime hetken muutoksia.

Kanta voitti yhden äänen enemmistöllä. Äänestys noudatti eduskunnan hallitus–oppositio-jakoa.

Se, mitä varovaisemman linjan espoolaiset kannattajat todella tavoittelevat, ei ole täysin selvää. Espoon valtuustolle tehdyssä lausuntoehdotuksessa todetaan, että uudistuksessa on paljon ongelmia. Näin ollen se ei ole pääkaupunkiseudun näkökulmasta kannatettava, ellei siihen tehdä eduskuntakäsittelyssä ”välttämättömiä parannuksia”.

Sitä, mitkä pitkän selostustekstin kriittisistä lauseista olisi otettava välttämättä huomioon, ei kuitenkaan tehdä selväksi. Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok) ehdottamaa pääkaupunkiseudun omaa maakuntaa Espoon kokoomuksen kaupunginhallitusryhmä ei kannata.

Kokoomuslaiset pyrkivät pehmentämään lakipaketista annettavaa lausuntoa myös Vantaalla. Kanta jäi kuitenkin kaupunginhallituksen äänestyksessä tappiolle.

Myös Vantaan kokoomuslaiset olisivat valmiita hyväksymään sote- ja maakuntauudistuksen, jos hallitus ottaa sille esitetyt vaatimukset todesta. Kokoomuslaisten näkemyksen mukaan uudistus voitaisiin hyväksyä, jos Uusimaa ja pääkaupunkiseutu hyväksyttäisiin mukaan laajamittaiseen valinnanvapauspilottiin, jos uudistuksen muutoskustannuksiin varattaisiin rahaa maakunnan perusrahoituksen ulkopuolelta, ja jos kasvavien kaupunkien tarpeet otettaisiin huomioon valtionosuusjärjestelmän tulevassa uudistuksessa.

Jukka Mäkelän linjoilla olleet espoolaispoliitikot ovat pyrkineet julkisuudessa kuvaamaan kokoomuksen sisällä vallitsevan kahtiajaon taisteluksi ideologian ja pragmatismin välillä. Vihreiden Tiina Elo totesi Länsiväylä-lehdessä, että kokoomuslaiset priorisoivat maan hallituksessa istuvan emopuolueensa edun espoolaisten edun edelle.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Maria Guzenina (sd) taas nimitti Twitterissä tapahtumia eri kaupunkien kokoomuslaisten sisäiseksi nokitteluksi. Kommentillaan Guzenina viitannee ainakin siihen, että Jan Vapaavuori on ollut uudistuksen näkyvin kriitikko.
Sanomattakin on selvää, että Espoon ja Vantaan kokoomuslaisten retoriikassa uudistuksen puolustaminen ei johdu poliittisesta pelistä vaan yleisen edun puolustamisesta.

Sote- ja maakuntauudistus on tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä ja ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus pitää jo syksyllä. Tiistaina järjestettävän yhteiskokouksen tavoitteena on luoda hallitukselle niin paljon painetta, että pääkaupunkiseudun etu tulisi paremmin kuulluksi.

Pääkaupunkiseudun kunnissa asuu yli miljoona ihmistä, siis joka viides suomalainen.

Käytännössä pääkaupunkiseudun edun kuuleminen tarkoittaisi kuitenkin tässä vaiheessa jo lähes välttämättä uudistuksen kaatumista. Hallituskausi lähenee jo loppusuoraa, joten merkittävien muutosten tekeminen lakiesityksiin ei enää tässä vaiheessa ole realistista.

Todennäköisintä on, että valtuustot saavat tiistaina sorvattua itselleen yhteisen, erittäin kriittisen kannan. Espoo näytti vielä kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen lipeävän rintamasta, mutta valtuustossa puolueiden voimasuhteet käänsivät kaupungin kurssin samaan suuntaan Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kanssa. Uudistuksen kaatamista vaativa lausunto voitti äänin 49–24.

Käytännössä jokainen valtuusto päättää omasta valtuustosta erikseen. Jos yhteinen lausunto syntyy, se lähetetään tiedoksi eduskunnalle.

Sitten odotellaan mitä tapahtuu. Vai tapahtuuko mitään.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  5. 5

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  6. 6

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  7. 7

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  8. 8

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  9. 9

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  10. 10

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää