Kaupunki |HS seuraa

Pääkaupunkiseudun valtuustot vaativat yhtenäisenä rintamana sote-uudistuksen perumista: ”Häpeä suomalaiselle demokratialle”

262 valtuutettua Espoosta, Helsingistä, Kauniaisista ja Vantaalta kokoontui Martinlaaksossa tiistai-iltana.

Pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuutetut kokoontuivat tiistai-illalla Vantaan Martinlaaksossa sorvaamaan yhteistä lausuntoa maan hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot keskustelivat ensin uudistuksesta yhdessä. Sen jälkeen valtuustot vetäytyivät päättämään omasta kannastaan omiin saleihinsa.

Kaikki kaupungit päätyivät vahvistamaan lausunnon, joka vaatii uudistuksen perumista.

Helsingissä äänestys päättyi äänin 79–3, Espoossa äänin 49–24, Vantaalla äänin 48-16. Kauniaisten valtuusto oli päätöksestä yksimielinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lausuntoa ei ole virallisesti pyydetty, mutta harvinaislaatuinen yhteiskokous oli jatkoa Helsingin kaupunginvaltuuston huhtikuiselle erikoiskokoukselle, missä poliitikot julkisesti sättivät uudistuskokonaisuutta.

Käytännössä uudistusta puolustivat valtuustojen yhteiskokouksessa ennen kaikkea Juha Sipilän (kesk) hallitukseen kuuluvien puolueiden edustajat. Hekin suhtautuivat uudistukseen kriittisesti, mutta halusivat täystyrmäyksen sijaan vaatia siihen viime hetken muutoksia.

Uudistuksen vastustajien näkemyksen mukaan sote- ja maakuntauudistus ei pääse tavoitteisiinsa. Kustannuksia ei saada kuriin, eivätkä kansalaisten terveyserot kapene. Sen sijaan maan hallitus ei kritisoijien mukaan ymmärrä pääkaupunkiseudun ja muiden Suomen suurten kaupunkien tarpeita.

Sote- ja maakuntauudistus heikentäisi kaupunkien mahdollisuutta investoida ja voisi johtaa tilanteeseen, jossa ne olisivat pakotettuja leikkaamaan palveluistaan.

Kokouksen jälkeen neljän kaupungin johtajat ja johtavat poliitikot hyrisivät tyytyväisyyttään.

”Tämän on pakko vaikuttaa eduskuntaan ja hallitukseen”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) sanoi.

”Jokainen kunta on yrittänyt esittää yksityisaarioita. Nyt päätettiin kutsua kuoro kokoon”, Espoon valtuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr) sanoi.

Ainoan soraäänen kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa sanoi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok), joka ei kannattanut uudistuksen perumista vaatinutta lausuntoa.

”Minun olisi helpompi viedä tätä eteenpäin eduskunnassa, jos olisi ehdotettu parempi malli”, Multala sanoi.

Vapaavuori kritisoi Multalan näkemystä.

”[Valmistelun aikana] on esitetty lukuisia vaihtoehtoja. Nyt ei enää aidosti ole aikaa, koska hallitus on asettanut niin kireän aikataulun.”

Vapaavuoren mukaan kelvottomasta esityksestä ei ole mahdollista tehdä edes puolikelvollista.

Entä mitä tapahtuu, jos uudistus joka tapauksessa menee läpi?

Johtavat poliitikot povasivat tiedotustilaisuudessa kunnille suuria vaikeuksia.

”Minua säälittää se seuraava hallitus, joka joutuu ryntäämään palokuntana paikalle sammuttamaan [uudistuksen vuoksi] maakunnissa syttyviä roihuja”, Jyrki Kasvi sanoi.

Jännitteisin ristiriita valtuustojen kokouksessa liittyi kokoomukseen. Siinä missä kokoomuksen Helsingin valtuustoryhmä on pormestari Vapaavuoren johtamana hyökännyt voimakkaasti uudistusta vastaan, Espoossa ja Vantaalla kokoomuslaiset ovat suhtautuneet uudistukseen armollisemmin.

Espoon ja Vantaan kokoomuslaiset toivoivat kaupunginhallitusten viimeviikkoisissa kokouksissa, että pääkaupunkiseudun kunnat tyytyisivät lausunnossaan tyrmäyksen sijaan kritisoimaan uudistusta.

Espoossa toive saatiin äänestyksen jälkeen myös kaupunginhallituksen lausuntoesitykseksi, kun keskusta ja siniset tukivat esitystä. Tämä aiheutti arvovaltatappion kaupungin kokoomuslaiselle kaupunginjohtaja Jukka Mäkelälle, joka oli esittänyt, että Espoo seisoisi yhdessä rintamassa muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa.

Tiistaina Espoon valtuutetut käänsivät Espoon kannan kuitenkin Mäkelän näkemyksen mukaiseksi. Espoon valtuustossa voimasuhteet ovat erilaiset kuin kaupunginhallituksessa.

Jukka Mäkelän linjoilla olleet espoolaispoliitikot pyrkivät ennen kokousta kuvaamaan julkisuudessa kokoomuksen kahtiajakoa taisteluksi ideologian ja pragmatismin välillä.

Esimerkiksi kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Maria Guzenina (sd) nimitti Twitterissä tapahtumia eri kaupunkien kokoomuslaisten sisäiseksi nokitteluksi.

Sanomattakin on selvää, että Espoon ja Vantaan kokoomuslaisten retoriikassa uudistuksen puolustaminen ei johdu poliittisesta pelistä vaan yleisen edun puolustamisesta.

Sote- ja maakuntauudistus on tällä hetkellä valiokuntakäsittelyssä ja ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus pitää jo syksyllä.

Tiistaina järjestetyn yhteiskokouksen tavoitteena oli luoda hallitukselle niin paljon painetta, että pääkaupunkiseudun etu tulisi paremmin kuulluksi.

Käytännössä pääkaupunkiseudun edun kuuleminen tarkoittaisi tässä vaiheessa jo lähes välttämättä uudistuksen kaatumista. Hallituskausi lähenee jo loppusuoraa, joten merkittävien muutosten tekeminen lakiesityksiin ei enää tässä vaiheessa ole realistista.HS seurasi yhteiskokouksen keskusteluosuutta hetki hetkeltä tiistaina

Yhteinen keskusteluosuus päättyy, ja valtuutetut siirtyvät kukin omiin valtuustokokouksiinsa. Niille on varattu aikaa tunti ja vartti.

"Kokoomuksen tulee kaataa sote- ja maakuntauudistus ja mennä oikeaan suuntaan", vaatii vantaalaisvaltuutettu Jan Edelmann (kok).

"Selittäkää terveyskeskuksessa jonottaville ihmisille, miksi nykyjärjestelmä on niin hyvä ja eikä sitä tarvitse muuttaa" kehottaa vantaalaisvaltuutettu Sami Kanerva (kok).

Helsinkiläisvaltuutettu Seija Muurinen (kok) arvioi, että sote-palveluitamme on joka tapauksessa uudistettava, koska Uudellamaalla väestö kaksinkertaistuu lähivuosina.

"Mihin me tarvitsemme puolen Pariisin kokoisessa maassa maakuntahallintoa? Mihin me tarvitsemme nukkehallintoa", kyselee vantaalaisvaltuutettu Vaula Norrena (vihr).

"Kaikissa tutkimuksissa on todettu, että meidän nykyinen sote-mallimme on tehokas", helsinkiläisvaltuutettu Sirpa Asko-Seljavaara (kok) muistelee.

Vantaalaisvaltuutettu Lauri Kaira (kok) kritisoi, ettei yhteislausunnon suurimpaan osaan voitu tehdä muutoksia, koska se oli esittelytekstiä. Samaa ratkaisua ovat muutkin kokoomuslaiset moittineet. Valtuustokouksissa voidaan setviä vain muutaman virkeen mittaista kielteistä julkilausumaa.

Vihreiden valtuutettu Minna Atiye Vantaalta pelkää, että mielenterveyspalveluiden potilaat joutuvat heitteille, koska uudistuksessa kukaan ei ota kokonaisvastuuta.

Vantaalaisvaltuutettu Carita Orlando (kok) pitää nykyistä järjestelmää ainutlaatuisena, mutta ainutlaatuisena väärällä tavalla. Suuri osa kansalaisista ei voi tehdä valintaa terveyspalveluistaan, vaan sen on tyydyttävä ruuhkaisiin terveysasemiin.

Kokoomusvaltuutettu Binga Tupamäki Kauniaisista vetosi kaupungin terveysaseman puolesta. "En hyväksy, että oma terveysasema jouduttaisiin sulkemaan keskustalaisen hullun idean vuoksi."

Espoolaisvaltuutettu Johanna Värmälän (sd) mukaan asiakas on unohdettu, vaikka hänen piti olla uudistuksen keskiössä. Markkinaehtoinen malli on hänen mukaansa viemässä uudistusta väärään suuntaan.

Rokkasen mukaan Vantaan kokoomus myöntää, että uudistukseen liittyy riskejä, mutta kaatamisen sijaan korjaaminen on oikea toimintapa. "Siksi olemme omassa esityksessämme tuoneet esille konkreettisia korjausesityksiä, jotka loistavat poissaolollaan lausuntopohjasta."

Vantaan kokoomusryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen epäilee, että jos päättäjkät olisivat aidosti huolissaan seudun elinvoimasta, salissa ei istuisi neljän erillisen kaupungin valtuutettuja!

"Ei voi olla niin, että uusmaalaisten erikoissairaanhoidon palvelut ollaan ruineeraamassa", arvioi Husin hallituksen puheenjohtaja, helsinkiläisvaltuutettu Ulla-Marja Urho (kok).

Terhi Peltokorpi (kesk) kyselee läsnäolijoilta, luottaako sali uusmaalaisiin kansanedustajiin. Salista huudetaan, että ei.

Vantaalaisvaltuutettu Antero Eerola (vas) muistelee, että elinkeinoelämän edustajat julkaisivat juuri hätähuudon soten puolesta. "Tällainen vetoomus kertoo paljon siitä, mistä on kyse. Hallitus on kontannut elinkeinoelämän talutusnuorassa."

Pilvi Torsti (sd) sanoo, että Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat ovat nyt ratkaisijoina. "Kansainvälisesti tunnettu sote-järjestelmämme on uhattuna."

Kauniaisten valtuutettu Lauri Ant-Wuorinen (kok) sai illan kovimmat aplodit, kun hän sanoutui irti sote-uudistuksesta ja toivoi uutta uudistuksen ihanuutta.

"Tämä yhteisvaltuusto on vain kapinaväen tiedotustilaisuus", Elo arvioi. "Punaiset puhuvat, siniset tekevät."

Sinisen tulevaisuuden Simon Elo Espoosta muistuttaa, että sote-uudistusta on sorvattu kymmenen vuotta.

"Miten voi olla todellista valinnanvapautta, jos nyt esityksen mukaan sote-keskuksissa yksityisiä palveluita tarjotaan ruotsinkielisille, jos se on mahdollista", kritisoi vantaalaisvaltuutettu Patrik Karlsson (rkp).

Vantaalaisvaltuutettu Jussi Saramo (vas) sanoo, että esitetty malli heikentää palveluita ja nostamaan asiakasmaksuja. "Valuvikoja ei voi korjata."

Guzeninan mielestä uudistuksen tulokset ovat katastrofaaliset. Hän myös ennakoi, että valtuusto kumoaa Espoon kaupunginhallituksen kielteisen kannan lausuntoesitykselle. Hän sai raikuvat aplodit.

Maria Guzenina Espoosta (sd) sanoo, että sotessa on kyse 5,3 miljardin markkinoista. Poliitikkojen on oltava uudistuksen vartijana.

Espoolaisvaltuutettu Juhani Kähärä (lib) ihmettelee, että hallitus ostaa viestintätoimistolta propagandavideon, vaikka uudistuksessa on paljon puutteita.

Piraattipuolueen Petrus Pennanen sanoo, että pääkaupunkiseudun oma maakunta olisi perusteltu.

Tiina Tuomela (krist) Vantaalta epäilee, että uusi byrokratian taso tulee kalliiksi. Uudistus on hänen mielestään valmisteltava uudelleen.

Vantaalaisvaltuutettu Irja Ansalehto-Salmi (kesk) liputtaa sote-uudistuksen puolesta. Vaihtoehdottoman haukkumisen ja ikkunoiden kivittämisen sijaan pitäisi hänen mielestään keskittyä miettimään, miten uudistus saadaan viimeisteltyä.

"Yhdessä me seisomme, mutta hajanaisina kaadumme", Berg totesi pääkaupunkiseutuun viitaten.

Kauniaisten pitkäaikainen valtuutettu Finn Berg (rkp) ilmoittaa, ettei hän voi millään uskoa hallituksen säästötavoitteisiin.

Arhinmäen mielestä yksikään kansanedustaja, joka haluaa puolustaa oman alueensa ihmisiä, ei voi hyväksyä tätä uudistusta. Arhinmäki sai raikuvat aplodit.

Helsinkiläisvaltuutettu Paavo Arhinmäki (vas) muistelee, miten vuonna 2015 kaikki eduskuntapuolueet sopivat, että sote-uudistusta valmistellaan yhdessä. Se oli kuitenkin 1. huhtikuuta eli aprillipäivä.

Multala kiittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uudistukselle kriittistä lausuntoa siitä, että siinä on parannusehdotuksia. Vantaan kokoomus aikoo esittää pohjaesitykseen muutoksia kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multalan (kok) mukaan on erikoinen ajatus, että uudistuksen malli olisi kerralla valmis.

Puskan mukaan kokous on teatteria ja turha ja hukkaa veronmaksajien rahoja. Puskalle buuataan.

Keskusta pitää Helsingin lausuntoa käsittämättömänä uhkakuvien maalailuna, sanoo Puska.

Puskan mielestä Espoo on rakentavammalla tiellä kuin Helsinki "Vapaavuoren torjuntabunkkerissa",

Puskan mukaan Uudellamalla tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ihan yhtä paljon kuin muualla Suomessa.

"Kaupungit pääsevät eroon raskaasta sote-palveluiden järjestelmästä", Puska sanoo.

Puska kehuu uudistusta ja haukkuu siitä käytyä keskustelua. Keskustelua käydään mielikuvien pohjalta, Puska sanoo.

Nyt puhuu Pekka Puska keskustan Helsingin valtuustoryhmästä.

"Maakunnilla me emme tee mitään", Rantanen sanoo.

Asukas, asiakas, potilas, veronmaksaja. He ovat unohtuneet, Rantanen sanoo.

"Syystä tai toisesta maan hallituksella on korvat kiinni ja uppiniskainen ote", Rantanen sanoo. Sote- ei tue tavoitteita kaventaa terveyseroja tai hillitä kustannuksia. Uudistuksen valmistelussa asiantuntijana on toiminut Rantasen mukaan osakkeenomistaja.

Nyt puhuu Mari Rantanen Helsingin perussuomalaisista.

Helsinkiläisvaltuutettu Björn Månsson (rkp) sanoo, että uudistuksen iskusanana on käytetty sanoo integraatio. Mutta kunnat ovat jo integroineet perus- ja erikoissairaanhoitoa sekä sote-palveluitaan, Månsson sanoo.

Maakunnille ei tule verotusoikeutta, joten ainoa tapa kattaa kulut on karsia palveluita tai korottaa asiakasmaksuja, Modig kritisoi.

Asunnottomuutta ei ratkaista pelkästään rakentamalla asuntoja. Tarvitaan saumatonta hallintokuntien yhteistyötä. Sote-uudistus veisi palveluita pirstaleisempaan suuntaan, Modig sanoo.

Uudenmaan maakunta on kokonsa puolesta aivan omassa luokassaan, Modig sanoo. Uudistuksen myötä pääkaupunkiseudun taloudellinen asema heikkenee, kun suhteellinen velkaantuminen kasvaa.

Pienituloisille pienikin lääkärimaksu on joskus liikaa, Modig sanoo.

Siksi hän on huolissaan, että uudistus toisi terveyskeskusmaksut takaisin.

Helsingin vasemmistoliiton ryhmän johtaja Silvia Modig puhuu nyt.

"Kuskin paikka pitää olla julkisella vallalla."

Sote- ja maakuntauudistus menee Heinäluoman mukaan bisnes edellä.

"Emme kaipaa uutta hallintoa tai uutta byrokratiaa", Heinäluoma sanoo.

Nyt puhuu sdp:n Helsingin valtuustoryhmän johtaja Eveliina Heinäluoma.

Uudistuksen vaiheistus ei vielä ratkaise ongelmia Hyrkön mukaan.

"Kustannuksia hillitään vain hillittömillä leikkauksia", Hyrkkö moittii.

Puhumaan nousee Espoon vihreiden Saara Hyrkkö.

"Hyvät valtuutetut, tämä on isoin asia, jota kukaan meistä tulee valtuustourallaan käsittelemään", Vapaavuori sanoo. Siksi hänen mukaansa valtuutettujen pitää toimia nyt. Vielä ei ole liian myöhäistä.

"On selvää ettei uudistusta voi tehdä vain suurten kaupunkien ehdoilla, muttei myöskään vain haja-asutusalueitten ehdoilla kuten nyt on tapahtumassa", Vapaavuori sanoo.

On erityisesti pienempien kuntien etu, että tulonsiirtoja maksavat isot kaupungit pärjäävät mahdollisimman hyvin, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan muualla maailmassa ymmärretään, että kaupungistuminen on megatrendi, jonka hallitsemiseen kaupungit tarvitsevat tukea.

Vapaavuori sanoo, että uudistuksessa on kyse paljon muustakin kuin sotesta.

Puhujanpönttöön astuu Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok).

Valtuutettujen puhevuota on hillitty siten, että ennakkoon pyydetyille ryhmäpuheenvuoroille on asetettu kolmen minuutin aikaraja ja valtuutettujen puheenvuoroille minuutin raja.

Aplodit raikuvat myös Rehn-Kivelle.

Uudenmaan pienempien kuntien mahdollisuus saada maakuntavaltuustoon oma edustaja on laskennallisesti hyvin pieni, Rehn-Kivi sanoo. Tämä tarkoittaa demokratiavajetta.

Rehn-Kiven mukaan Kauniainen on kyennyt tehostamaan sote-palveluita omilla toimillaan. Huoli on siitä, miten uudessa maakunnassa palvelut omalla äidinkielellä toteutuisivat.

Uudistus heikentäisi Rehn-Kiven mukaan olennaisesti Kauniaisten taloutta, koska verotuloja menisi maakuntaan enemmän kuin sote-palveluita siirtyisi maakunnan vastuulle.

Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (rkp) katsoo, ettei uudistusta pidä tällaisenaan hyväksyä.

Myös Markkula saa aplodit.

"Nyt on aika lausua, miten lakeja pitää muuttaa", Markkula sanoo.

Muutoksen aikataulun tulee olla realistinen ja uudistukseen tulee siirtyä vaiheittain, Markkula listaa.

Markkulan mukaan huoli Espoossa on muun muassa kuntien investointien rahoituksesta sekä uudistuksen toteutuksen riskeistä Uudellamaalla.

"Uudellamaalla pitää edetä evoluution, ei revoluution kautta", Markkula sanoo

"Hyvin toteutettuna sote-uudistus takaa ihmisten palvelut"; Markkula perustelee.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok) sanoo, että Espoo on kriittinen, mutta rakentava.

"Suomi ja suomalaiset ansaitsevat parempaa", Kousa sanoo.

Hänelle annetaan raikuvat aplodit.

"Ei kielekkeen yli kannata astua, vaikka siten pääsisi nopeammin alas", Kousa sanoi.

Kousan mukaan korjauksien esittäminen uudistukseen ei enää kannata. Aikataulu ei anna periksi. Siksi uudistus pitää kaataa.

"Sote-uudistus on häpeäksi suomalaiselle demokratialle", Kousa kritisoi.

Kousa: Esitetty uudistus heikentää kaupunkien kykyä investoida.

"Osa meistä kuuluu puolueisiin, jotka istuvat hallituksessa. Se tarkoittaa sitä, että puoluetoimistolta soitellaan", sanoo Kousa.

Nyt pitää Kousan mukaan päättää kenen etua valtuutetut ajavat.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) kritisoi kireää aikataulua ja sitä, että hallitus on hänen mielestään tekemässä uudistusta liian huolimattomasti.

Lindtman siteeraa Ciceroa: "Kuka tahansa voi tehdä virheitä, mutta vain hölmö pitää kiinni erehdyksestään ".

"Tuloista puolet lähtee, mutta menot jää. On aihetta huoleen, on aihetta äänen korottamiseen", Lindtman jyrisee.

Lindtmanin mukaan jokainen lausunto tästä uudistuksesta on tehty huolella, mutta yhteenkään epäkohtaan ei hallitus ole vastannut kunnollisesti.

Lindtman muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla asuu lähes neljännes Suomen väestöstä. "Nyt jos koskaan tarvitaan pääkaupunkiseudun yhteinen viesti", hän sanoo

Lindtmanin mukaan 2006-2008 kokoonnuttiin yhteiskokouksiin edellisen kerran. "Silloin kokosimme rivimme ja puhalsimme yhteen hiileen." Lindtmanin mukaan ei ole ennenkuulomatonta, että valtio yrittäisi puuttua kaupunkien toimintaan, mutta edellisellä kerralla uudistus saatiin torpattua.

Antti Lindtman (sd) toivottaa juuri nyt kaikki tervetulleiksi. Lindtmanin mukaan asialistalla on koko Suomen historian isoin mullistus.

Etukäteen arvioiden suurimmat ristiriidat kokouksessa halkovat kokoomusta. Helsingin kokoomus haluaa kaataa sote- ja maakuntauudistuksen. Espoossa ja Vantaalla oltaisiin varovaisempia ja tyydyttäisiin uudistuksen kritisointiin.

Tilaisuuden isäntänä toimii Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd), joka pitää myös Vantaan kaupungin puheenvuoron. Helsingin puheenvuoron pitää Tuuli Kousa (vihr), Espoon Markku Markkula (kok) ja Kauniaisten Veronica Rehn-Kivi (rkp).

Valtuustojen yhteiskokoukset ovat harvinaista herkkua. Yhteiskokouksia on järjestetty muun muassa edellisen kuntauudistuksen eli Paras-hankkeen yhteydessä vuonna 2006.

Pääkaupunkiseudun valtuutetut saapuvat rauhalliseen tahtiin Martinus-saliin. Yleinen harrastus puolue- tai kuntarajoista riippumatta on selfie-kuvaukset. Esimerkiksi Otso Kivekäs (vihr) ottaa juuri kuvaa itsestään screenia vasten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute

  2. 2

   Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän

  3. 3

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  4. 4

   Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoganin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta

  5. 5

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  6. 6

   Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?

  7. 7

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  8. 8

   Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin

  9. 9

   Italian rannikko­vartiostolta täys­käännös: Meri­pelastajat soittakoot tästä lähtien Libyaan – Ranskan Macron vaati maksuja siirtolaisista kieltäytyville

  10. 10

   Yksi laukaus lisäajalla muutti lähes kaiken – Saksan täpärä pelastuminen pani F-lohkon asetelmat uusiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Kuopio on mökkipaikkakuntien ykkönen, mutta yhdessä Suomen kunnassa ei mökkeile kukaan – Hakukone kertoo, miten oman mökkikuntasi suosio on kehittynyt

  3. 3

   Olen lihava mutta täysin terve – Minäkö tuhoan hyvinvointivaltion?

  4. 4

   Oudot pamaukset ovat hämmentäneet Munkkiniemessä – Äänet kuuluvat Suomen syvimmästä reiästä

  5. 5

   Tapiolan koulutilanne on niin sekava, että perheet harkitsevat jo muuttoa alueelta – Kira Poppius, 13, hyppää joka aamu bussiin lähikoulunsa edessä ja matkustaa toiselle puolelle Espoota

  6. 6

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kuin suihku­kone ajaisi lattian alla” – Suomen syvimmästä reiästä kantautuvat äänet herättävät asukkaita keskellä yötä, energia­yhtiö vakuuttaa toimivansa ”värinä­rajojen sisällä”

  8. 8

   Metsä on ruma, vaarallinen ja ahdistava ja siitä on revittävä kaikki hyöty – On pötyä sanoa, että suomalaisten suhde luontoon olisi pyhä tai erityinen

   Tilaajille
  9. 9

   Nuori lenkkeilijä juoksi vahingossa rajan yli Kanadasta Yhdysvaltoihin – kertoo päätyneensä kahdeksi viikoksi vankilaan

  10. 10

   Verkkokeskustelut paljastavat suomalaisten lääkkeiden käytöstä puolia, joita lääkäri ei kuule – 19 miljoonaa Suomi24:n viestiä odottaa tutkijoiden syyniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Hakan Şükür oli Turkin juhlituin jalka­pallo­tähti, joka paistatteli Erdoganin suosiossa – ”Nyt myyn kahvia”, hän kertoo maanpaosta Piilaaksosta
  3. Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta” Tilaajille
  4. Li Andersson HS:n mielipidepalstalla: Hyvinvointivaltiota uhkaa hyvin pärjäävien ymmärryksen puute
  5. Vaimo oli pitkällä raskaana, kun Pekka Ruuska karkasi biisintekoon Pariisiin – Rafaelin enkeli syntyi suuresta tuskasta ja muutti lopulta koko elämän
  6. Konsultit ratsastivat EU:n tietosuoja-asetuksen uhkakuvilla – Tietosuojavaltuutetun mukaan jättimäisillä viranomaissanktioilla uhkailu oli täysin väärin
  7. Ydinvoimala vaikuttaa muiden päätöksiin jo ennen valmistumistaan Tilaajille
  8. Petri Riihi­kallio sairastui kahteen syöpään 25-vuotiaana – parantumista seurasi hurja määrä uusia harrastuksia, kunnes vakava kiipeily­onnettomuus pysäytti Tilaajille
  9. Tältä näyttää Suomen suurin aurinkopuisto, joka peittäisi alleen yhdeksän jalkapallokenttää – Alkaako aurinkoenergia vihdoin lyödä läpi meilläkin?
  10. Kesäpäivä Korkeasaaressa ja paljon muita menovinkkejä sunnuntaille
  11. 20 vinkkiä kesälomamatkalle Tukholmaan – Nämä ovat parhaat kohteet lapsi­perheille, taiteen­ystäville, rojalisteille ja näköala­bongareille
  12. Näytä lisää