Kaupunki |HS seuraa

Pääkaupunkiseudun valtuustot vaativat yhtenäisenä rintamana sote-uudistuksen perumista: ”Häpeä suomalaiselle demokratialle”

262 valtuutettua Espoosta, Helsingistä, Kauniaisista ja Vantaalta kokoontui Martinlaaksossa tiistai-iltana.

Yhteinen keskusteluosuus päättyy, ja valtuutetut siirtyvät kukin omiin valtuustokokouksiinsa. Niille on varattu aikaa tunti ja vartti.

"Kokoomuksen tulee kaataa sote- ja maakuntauudistus ja mennä oikeaan suuntaan", vaatii vantaalaisvaltuutettu Jan Edelmann (kok).

"Selittäkää terveyskeskuksessa jonottaville ihmisille, miksi nykyjärjestelmä on niin hyvä ja eikä sitä tarvitse muuttaa" kehottaa vantaalaisvaltuutettu Sami Kanerva (kok).

Helsinkiläisvaltuutettu Seija Muurinen (kok) arvioi, että sote-palveluitamme on joka tapauksessa uudistettava, koska Uudellamaalla väestö kaksinkertaistuu lähivuosina.

"Mihin me tarvitsemme puolen Pariisin kokoisessa maassa maakuntahallintoa? Mihin me tarvitsemme nukkehallintoa", kyselee vantaalaisvaltuutettu Vaula Norrena (vihr).

"Kaikissa tutkimuksissa on todettu, että meidän nykyinen sote-mallimme on tehokas", helsinkiläisvaltuutettu Sirpa Asko-Seljavaara (kok) muistelee.

Vantaalaisvaltuutettu Lauri Kaira (kok) kritisoi, ettei yhteislausunnon suurimpaan osaan voitu tehdä muutoksia, koska se oli esittelytekstiä. Samaa ratkaisua ovat muutkin kokoomuslaiset moittineet. Valtuustokouksissa voidaan setviä vain muutaman virkeen mittaista kielteistä julkilausumaa.

Vihreiden valtuutettu Minna Atiye Vantaalta pelkää, että mielenterveyspalveluiden potilaat joutuvat heitteille, koska uudistuksessa kukaan ei ota kokonaisvastuuta.

Vantaalaisvaltuutettu Carita Orlando (kok) pitää nykyistä järjestelmää ainutlaatuisena, mutta ainutlaatuisena väärällä tavalla. Suuri osa kansalaisista ei voi tehdä valintaa terveyspalveluistaan, vaan sen on tyydyttävä ruuhkaisiin terveysasemiin.

Kokoomusvaltuutettu Binga Tupamäki Kauniaisista vetosi kaupungin terveysaseman puolesta. "En hyväksy, että oma terveysasema jouduttaisiin sulkemaan keskustalaisen hullun idean vuoksi."

Espoolaisvaltuutettu Johanna Värmälän (sd) mukaan asiakas on unohdettu, vaikka hänen piti olla uudistuksen keskiössä. Markkinaehtoinen malli on hänen mukaansa viemässä uudistusta väärään suuntaan.

Rokkasen mukaan Vantaan kokoomus myöntää, että uudistukseen liittyy riskejä, mutta kaatamisen sijaan korjaaminen on oikea toimintapa. "Siksi olemme omassa esityksessämme tuoneet esille konkreettisia korjausesityksiä, jotka loistavat poissaolollaan lausuntopohjasta."

Vantaan kokoomusryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen epäilee, että jos päättäjkät olisivat aidosti huolissaan seudun elinvoimasta, salissa ei istuisi neljän erillisen kaupungin valtuutettuja!

"Ei voi olla niin, että uusmaalaisten erikoissairaanhoidon palvelut ollaan ruineeraamassa", arvioi Husin hallituksen puheenjohtaja, helsinkiläisvaltuutettu Ulla-Marja Urho (kok).

Terhi Peltokorpi (kesk) kyselee läsnäolijoilta, luottaako sali uusmaalaisiin kansanedustajiin. Salista huudetaan, että ei.

Vantaalaisvaltuutettu Antero Eerola (vas) muistelee, että elinkeinoelämän edustajat julkaisivat juuri hätähuudon soten puolesta. "Tällainen vetoomus kertoo paljon siitä, mistä on kyse. Hallitus on kontannut elinkeinoelämän talutusnuorassa."

Pilvi Torsti (sd) sanoo, että Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat ovat nyt ratkaisijoina. "Kansainvälisesti tunnettu sote-järjestelmämme on uhattuna."

Kauniaisten valtuutettu Lauri Ant-Wuorinen (kok) sai illan kovimmat aplodit, kun hän sanoutui irti sote-uudistuksesta ja toivoi uutta uudistuksen ihanuutta.

"Tämä yhteisvaltuusto on vain kapinaväen tiedotustilaisuus", Elo arvioi. "Punaiset puhuvat, siniset tekevät."

Sinisen tulevaisuuden Simon Elo Espoosta muistuttaa, että sote-uudistusta on sorvattu kymmenen vuotta.

"Miten voi olla todellista valinnanvapautta, jos nyt esityksen mukaan sote-keskuksissa yksityisiä palveluita tarjotaan ruotsinkielisille, jos se on mahdollista", kritisoi vantaalaisvaltuutettu Patrik Karlsson (rkp).

Vantaalaisvaltuutettu Jussi Saramo (vas) sanoo, että esitetty malli heikentää palveluita ja nostamaan asiakasmaksuja. "Valuvikoja ei voi korjata."

Guzeninan mielestä uudistuksen tulokset ovat katastrofaaliset. Hän myös ennakoi, että valtuusto kumoaa Espoon kaupunginhallituksen kielteisen kannan lausuntoesitykselle. Hän sai raikuvat aplodit.

Maria Guzenina Espoosta (sd) sanoo, että sotessa on kyse 5,3 miljardin markkinoista. Poliitikkojen on oltava uudistuksen vartijana.

Espoolaisvaltuutettu Juhani Kähärä (lib) ihmettelee, että hallitus ostaa viestintätoimistolta propagandavideon, vaikka uudistuksessa on paljon puutteita.

Piraattipuolueen Petrus Pennanen sanoo, että pääkaupunkiseudun oma maakunta olisi perusteltu.

Tiina Tuomela (krist) Vantaalta epäilee, että uusi byrokratian taso tulee kalliiksi. Uudistus on hänen mielestään valmisteltava uudelleen.

Vantaalaisvaltuutettu Irja Ansalehto-Salmi (kesk) liputtaa sote-uudistuksen puolesta. Vaihtoehdottoman haukkumisen ja ikkunoiden kivittämisen sijaan pitäisi hänen mielestään keskittyä miettimään, miten uudistus saadaan viimeisteltyä.

"Yhdessä me seisomme, mutta hajanaisina kaadumme", Berg totesi pääkaupunkiseutuun viitaten.

Kauniaisten pitkäaikainen valtuutettu Finn Berg (rkp) ilmoittaa, ettei hän voi millään uskoa hallituksen säästötavoitteisiin.

Arhinmäen mielestä yksikään kansanedustaja, joka haluaa puolustaa oman alueensa ihmisiä, ei voi hyväksyä tätä uudistusta. Arhinmäki sai raikuvat aplodit.

Helsinkiläisvaltuutettu Paavo Arhinmäki (vas) muistelee, miten vuonna 2015 kaikki eduskuntapuolueet sopivat, että sote-uudistusta valmistellaan yhdessä. Se oli kuitenkin 1. huhtikuuta eli aprillipäivä.

Multala kiittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin uudistukselle kriittistä lausuntoa siitä, että siinä on parannusehdotuksia. Vantaan kokoomus aikoo esittää pohjaesitykseen muutoksia kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multalan (kok) mukaan on erikoinen ajatus, että uudistuksen malli olisi kerralla valmis.

Puskan mukaan kokous on teatteria ja turha ja hukkaa veronmaksajien rahoja. Puskalle buuataan.

Keskusta pitää Helsingin lausuntoa käsittämättömänä uhkakuvien maalailuna, sanoo Puska.

Puskan mielestä Espoo on rakentavammalla tiellä kuin Helsinki "Vapaavuoren torjuntabunkkerissa",

Puskan mukaan Uudellamalla tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ihan yhtä paljon kuin muualla Suomessa.

"Kaupungit pääsevät eroon raskaasta sote-palveluiden järjestelmästä", Puska sanoo.

Puska kehuu uudistusta ja haukkuu siitä käytyä keskustelua. Keskustelua käydään mielikuvien pohjalta, Puska sanoo.

Nyt puhuu Pekka Puska keskustan Helsingin valtuustoryhmästä.

"Maakunnilla me emme tee mitään", Rantanen sanoo.

Asukas, asiakas, potilas, veronmaksaja. He ovat unohtuneet, Rantanen sanoo.

"Syystä tai toisesta maan hallituksella on korvat kiinni ja uppiniskainen ote", Rantanen sanoo. Sote- ei tue tavoitteita kaventaa terveyseroja tai hillitä kustannuksia. Uudistuksen valmistelussa asiantuntijana on toiminut Rantasen mukaan osakkeenomistaja.

Nyt puhuu Mari Rantanen Helsingin perussuomalaisista.

Helsinkiläisvaltuutettu Björn Månsson (rkp) sanoo, että uudistuksen iskusanana on käytetty sanoo integraatio. Mutta kunnat ovat jo integroineet perus- ja erikoissairaanhoitoa sekä sote-palveluitaan, Månsson sanoo.

Maakunnille ei tule verotusoikeutta, joten ainoa tapa kattaa kulut on karsia palveluita tai korottaa asiakasmaksuja, Modig kritisoi.

Asunnottomuutta ei ratkaista pelkästään rakentamalla asuntoja. Tarvitaan saumatonta hallintokuntien yhteistyötä. Sote-uudistus veisi palveluita pirstaleisempaan suuntaan, Modig sanoo.

Uudenmaan maakunta on kokonsa puolesta aivan omassa luokassaan, Modig sanoo. Uudistuksen myötä pääkaupunkiseudun taloudellinen asema heikkenee, kun suhteellinen velkaantuminen kasvaa.

Pienituloisille pienikin lääkärimaksu on joskus liikaa, Modig sanoo.

Siksi hän on huolissaan, että uudistus toisi terveyskeskusmaksut takaisin.

Helsingin vasemmistoliiton ryhmän johtaja Silvia Modig puhuu nyt.

"Kuskin paikka pitää olla julkisella vallalla."

Sote- ja maakuntauudistus menee Heinäluoman mukaan bisnes edellä.

"Emme kaipaa uutta hallintoa tai uutta byrokratiaa", Heinäluoma sanoo.

Nyt puhuu sdp:n Helsingin valtuustoryhmän johtaja Eveliina Heinäluoma.

Uudistuksen vaiheistus ei vielä ratkaise ongelmia Hyrkön mukaan.

"Kustannuksia hillitään vain hillittömillä leikkauksia", Hyrkkö moittii.

Puhumaan nousee Espoon vihreiden Saara Hyrkkö.

"Hyvät valtuutetut, tämä on isoin asia, jota kukaan meistä tulee valtuustourallaan käsittelemään", Vapaavuori sanoo. Siksi hänen mukaansa valtuutettujen pitää toimia nyt. Vielä ei ole liian myöhäistä.

"On selvää ettei uudistusta voi tehdä vain suurten kaupunkien ehdoilla, muttei myöskään vain haja-asutusalueitten ehdoilla kuten nyt on tapahtumassa", Vapaavuori sanoo.

On erityisesti pienempien kuntien etu, että tulonsiirtoja maksavat isot kaupungit pärjäävät mahdollisimman hyvin, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren mukaan muualla maailmassa ymmärretään, että kaupungistuminen on megatrendi, jonka hallitsemiseen kaupungit tarvitsevat tukea.

Vapaavuori sanoo, että uudistuksessa on kyse paljon muustakin kuin sotesta.

Puhujanpönttöön astuu Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok).

Valtuutettujen puhevuota on hillitty siten, että ennakkoon pyydetyille ryhmäpuheenvuoroille on asetettu kolmen minuutin aikaraja ja valtuutettujen puheenvuoroille minuutin raja.

Aplodit raikuvat myös Rehn-Kivelle.

Uudenmaan pienempien kuntien mahdollisuus saada maakuntavaltuustoon oma edustaja on laskennallisesti hyvin pieni, Rehn-Kivi sanoo. Tämä tarkoittaa demokratiavajetta.

Rehn-Kiven mukaan Kauniainen on kyennyt tehostamaan sote-palveluita omilla toimillaan. Huoli on siitä, miten uudessa maakunnassa palvelut omalla äidinkielellä toteutuisivat.

Uudistus heikentäisi Rehn-Kiven mukaan olennaisesti Kauniaisten taloutta, koska verotuloja menisi maakuntaan enemmän kuin sote-palveluita siirtyisi maakunnan vastuulle.

Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (rkp) katsoo, ettei uudistusta pidä tällaisenaan hyväksyä.

Myös Markkula saa aplodit.

"Nyt on aika lausua, miten lakeja pitää muuttaa", Markkula sanoo.

Muutoksen aikataulun tulee olla realistinen ja uudistukseen tulee siirtyä vaiheittain, Markkula listaa.

Markkulan mukaan huoli Espoossa on muun muassa kuntien investointien rahoituksesta sekä uudistuksen toteutuksen riskeistä Uudellamaalla.

"Uudellamaalla pitää edetä evoluution, ei revoluution kautta", Markkula sanoo

"Hyvin toteutettuna sote-uudistus takaa ihmisten palvelut"; Markkula perustelee.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok) sanoo, että Espoo on kriittinen, mutta rakentava.

"Suomi ja suomalaiset ansaitsevat parempaa", Kousa sanoo.

Hänelle annetaan raikuvat aplodit.

"Ei kielekkeen yli kannata astua, vaikka siten pääsisi nopeammin alas", Kousa sanoi.

Kousan mukaan korjauksien esittäminen uudistukseen ei enää kannata. Aikataulu ei anna periksi. Siksi uudistus pitää kaataa.

"Sote-uudistus on häpeäksi suomalaiselle demokratialle", Kousa kritisoi.

Kousa: Esitetty uudistus heikentää kaupunkien kykyä investoida.

"Osa meistä kuuluu puolueisiin, jotka istuvat hallituksessa. Se tarkoittaa sitä, että puoluetoimistolta soitellaan", sanoo Kousa.

Nyt pitää Kousan mukaan päättää kenen etua valtuutetut ajavat.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) kritisoi kireää aikataulua ja sitä, että hallitus on hänen mielestään tekemässä uudistusta liian huolimattomasti.

Lindtman siteeraa Ciceroa: "Kuka tahansa voi tehdä virheitä, mutta vain hölmö pitää kiinni erehdyksestään ".

"Tuloista puolet lähtee, mutta menot jää. On aihetta huoleen, on aihetta äänen korottamiseen", Lindtman jyrisee.

Lindtmanin mukaan jokainen lausunto tästä uudistuksesta on tehty huolella, mutta yhteenkään epäkohtaan ei hallitus ole vastannut kunnollisesti.

Lindtman muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla asuu lähes neljännes Suomen väestöstä. "Nyt jos koskaan tarvitaan pääkaupunkiseudun yhteinen viesti", hän sanoo

Lindtmanin mukaan 2006-2008 kokoonnuttiin yhteiskokouksiin edellisen kerran. "Silloin kokosimme rivimme ja puhalsimme yhteen hiileen." Lindtmanin mukaan ei ole ennenkuulomatonta, että valtio yrittäisi puuttua kaupunkien toimintaan, mutta edellisellä kerralla uudistus saatiin torpattua.

Antti Lindtman (sd) toivottaa juuri nyt kaikki tervetulleiksi. Lindtmanin mukaan asialistalla on koko Suomen historian isoin mullistus.

Etukäteen arvioiden suurimmat ristiriidat kokouksessa halkovat kokoomusta. Helsingin kokoomus haluaa kaataa sote- ja maakuntauudistuksen. Espoossa ja Vantaalla oltaisiin varovaisempia ja tyydyttäisiin uudistuksen kritisointiin.

Tilaisuuden isäntänä toimii Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd), joka pitää myös Vantaan kaupungin puheenvuoron. Helsingin puheenvuoron pitää Tuuli Kousa (vihr), Espoon Markku Markkula (kok) ja Kauniaisten Veronica Rehn-Kivi (rkp).

Valtuustojen yhteiskokoukset ovat harvinaista herkkua. Yhteiskokouksia on järjestetty muun muassa edellisen kuntauudistuksen eli Paras-hankkeen yhteydessä vuonna 2006.

Pääkaupunkiseudun valtuutetut saapuvat rauhalliseen tahtiin Martinus-saliin. Yleinen harrastus puolue- tai kuntarajoista riippumatta on selfie-kuvaukset. Esimerkiksi Otso Kivekäs (vihr) ottaa juuri kuvaa itsestään screenia vasten.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  3. 3

   Mies ajoi punaisia päin kääntyessään oikealle – Korkein oikeus antoi yllättäen valitusluvan, ja nyt tutkitaan, onko yöaikaan oikealle kääntyminen punaisilla sittenkään törkeä teko

  4. 4

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Kuolleen kaskelotin vatsasta löytyi lähes kuusi kiloa muovi­roskia Indonesiassa – eläin oli niellyt 115 muovimukia, sandaaleja ja pulloja

  7. 7

   Espanja uhkasi äänestää brexit-sopua vastaan, jos sopimusta ei muuteta

  8. 8

   Oletko etsintäkuulutettu tietämättäsi? Maksamaton ylinopeussakko voi tulla vastaan esimerkiksi ulkomaanmatkalle lähtiessä

  9. 9

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  10. 10

   Tätä helpommin ja nopeammin lasagnea ei voi tehdä: oikaise kastikkeissa ja hyödynnä kaapin tähteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  5. 5

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  7. 7

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää