Kaupunki

Graafikkomestari suunnitteli Helsinkiin Hesperian kanavan mutta unohti piirroksen komeroon 50 vuodeksi – nyt hän haluaa puhaltaa siitä pölyt

Hesperian kanavaa on suunniteltu sata vuotta. Erik Bruun innostui kaivamaan 1967 tekemänsä piirustukset uudestaan esille osviitaksi.

Soutua harrastava graafikkomestari Erik Bruun oli vuonna 1967 kovin turhautunut. Helsinki on epäilemättä yksi maailman merellisimmistä pääkaupungeista, melkein saari.

Mutta ei ihan.

”Tuolla Humallahdessa pidettiin venettä, ja tänne Töölönlahteen oli hirveän pitkä matka kiertää kaikki nuo Helsingin niemet”, Bruun kertoo.

”Oikotie tuli mieleen silloin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin Bruun oli noin 40-vuotias ja Suomen johtava graafinen suunnittelija. Kukapa muu olisi ollut parempi ihminen visualisoimaan ajatuksen?

Bruun otti työvälineensä ja ryhtyi toimeen. Pian oli valmiina havainnekuvan luonnos, jossa näkyi Hesperian esplanadia pitkin kulkeva kanava.

Luonnos ei Bruunin makuun yksityiskohtaisuudessaan ollut tarpeeksi esteettinen, joten hän teki vielä toisen, yksinkertaisemman. Se on tässä vaihtokuvana tuoreen ilmakuvan kanssa.Bruunin suunnitelma ei edennyt luonnosvaiheesta. Luonnokset Hesperian kanavasta jäivät tekijänsä komeroon, arkistoihin.

Lähes tarkalleen 50 vuotta myöhemmin, vapunpäivänä tänä vuonna, Bruun luki Helsingin Sanomista sipoolaisen keksijän Heikki Kärnän suunnitelmasta tehdä Töölönlahdesta kirkasvetinen laguuni valtavan pitkän merivedenottoputken ja padon avulla.

Bruun innostui. Ei niinkään putki- ja patosuunnitelmasta, vaan omasta ideastaan. Pitkän ajan jälkeen. ”Silloin syttyi ajatus, että minähän olen suunnitellut kanavan tänne, ja sehän olisi se ratkaisu!”Kokeneena merelläliikkujana Bruun tietää, että Helsinkiin puhaltaa yleensä lounaistuuli. Se tuo vettä Suomenlahdelta Helsingin läntisille lahdille, joihin vesi pakkautuu.

Yksi näistä läntisistä lahdista on Hesperianpuiston länsipuolella oleva Taivallahti. Siitä lähtisi Bruunin suunnittelema kanava. Vesi virtaisi välillä vuolaastikin kanavaa pitkin Helsinginniemen poikki suoraan Töölönlahteen.

Ja Töölönlahden samea vesi vaihtuisi luonnollisella tavalla.

Tämä olisi Bruunin mielestä oivallinen, ajankohtainen ja käytännöllinen syy rakentaa kanava. Hän myöntää kuitenkin auliisti, että hänelle kyse on edelleen tunteesta, vanhasta rakkaudesta Helsingin merelliseen ympäristöön.

”Kun ollaan meren kanssa paljon tekemisissä, kyllä olisi aika luontevaa, että tässä olisi jonkinmoinen oikotie soutajille ja kalastajille ja niin poispäin. Ja ehkäpä turismillekin se olisi aika suuri etu.”

Bruunin mukaan kanavasta voisi tehdä niin avaran, että myös isommat turistilautat voisivat seilata siinä ja kiertää siten koko Helsingin keskustan ympäri.


Suunnittelijana Bruun mietti tietenkin myös käytännön ongelmia. Merkittävin niistä on korkeusero. Se koettiin hankalaksi jo 1900-luvun alussa, jolloin kanavaa ensimmäisen kerran virallisesti kaavailtiin. Kaupungin asemakaavapalvelun eteläisen alueyksikön päällikkö Janne Prokkola kertoo, että sama ongelma on edelleen.


Hesperian alue on myös arvo­ympäristöä, mikä pitäisi Prokkolan mukaan ottaa huomioon, jos maisemaa muutettaisiin niin rajusti.

Kanavakeskusteluissa on vuosikymmenten varrella ehdoteltu esimerkiksi sulkuja isompien laivakanavien tapaan.

Bruunin mielestä sulut eivät olisi tarpeen. Hänen luonnoksessaan kanava kulkee tunnelissa osan matkasta.

”Veden pintaan on tästä matkaa kymmenen metriä. Sitä paitsi tässä on kaunis puisto. Ei sitäkään pidä pilata”, Bruun sanoo Hesperianpuiston korkeimmalla kohdalla.

Bruunin mukaan tunneli voisi olla jopa 400 metrin pituinen. Hesperianpuiston pituuus on noin kilometrin.

Suunnitelmassa on otettu huomioon myös kanavan oheistoiminnot. Bruunin luonnoksessa altaan reunalle, vedenpinnan lähelle rakennettaisiin esimerkiksi uimalaitureita ja pieniä asuntoja. Hän kaavaili aikoinaan sinne myös autojen pysäköintitiloja, mutta siitä suunnitelmasta aika on ehkä jo ajanut ohi.

Yksi asia toistuu Bruunin kertoessa visiostaan.

”Siellä voisi olla myös saunoja!”

92-vuotias graafikko työskentelee yhä

Tiedätkö Jaffan logon? Entä Suomen luonnonsuojeluliiton norpan?

Niiden ja kymmenien muiden ikonisten logojen ja julisteiden tekijä on 92-vuotias Erik Bruun, yhä luovaa työtä päivittäin tekevä suomalaisen grafiikan grand old man.

Paraikaa Bruun tekee ehkä tunnetuimmasta logostaan uutta julistetta. Jaffa-limonadi täyttää kesäkuussa 70 vuotta, ja Hartwall pyysi häntä suunnittelemaan juhlajulisteen.

Jokainen suomalainen on varmasti nähnyt Bruunin töitä vaikka väkisin, sillä hän on suunnitellut markka-ajan viimeisimmät setelit.

Myös sadat postimerkit ovat Bruunin työtä. Postimerkkejä hän suunnittelee edelleen, työkseen ja intohimosta.

Meri on aina ollut Suomenlinnassa asuvalle Bruunille suuri innoittaja. Soutaminen oli vuosikymmenet hänen rakas harrastuksensa. Bruun meloi veljensä kanssa pitkin poikin Helsingin rantavesiä mutta myös avomerellä.

1940-luvulla Bruun rakensi veljensä kanssa ulkohankakaksikon. Sillä he soutivat Tukholmaan asti.

”Melkein joka viikonvaihteessa soudimme Sipooseen ihan vain soutamisen harrastuksesta.”

Meri ja luonto ovat inspiroineet Bruunin töitä koko hänen uransa ajan. Kuuluisan norppansa maalaamista varten hän matkusti Tampereen Särkänniemeen.

Bruunin iloksi utelias norppa patsasteli norppaarionsa lasia vasten, ja hän sai maalattua teoksen elävästä mallista.

”Kun olin maalannut, käänsin taulun ja näytin sen sille. Tiedän eläintieteilijöiden olevan eri mieltä kanssani, mutta väitän, että se hymyili.”

Valmiissa maankuulussa logossa norpan ”hymy” näkyy.

Kertoessaan kohtaamisesta hymyilee myös Bruun. Luonnon tuntijana hän ei inhimillistä eläintä vaan kertoo tarinan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kaupunkisuunnittelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  3. 3

   Sijaissynnytys on Suomessa laitonta, mutta Erkko Välimäki haluaa oman lapsen – Siksi Albaniassa odottaa nyt pakastettu alkio, joka istutetaan pian sijaissynnyttäjän kohtuun

   Tilaajille
  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   HS selvitti, miten historiallinen huippukokous eteni kulisseissa – Putin järjesti kuvaus­tilaisuuden, Trumpin saama lahja­pallo päätyi turva­tarkastukseen

  6. 6

   CBS: Trumpin mukaan Putin on vastuussa Venäjän vaalivaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  7. 7

   Byrokraattinen sekasotku Vantaalla: Vanhukset jätettiin puolen vuoden jättiremontin ajaksi 6-kerroksiseen taloon, jonka varavessat ovat alakerrassa

  8. 8

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Lounasravintola paloi täysin Vantaan Petikossa yöllä – ohikulkija huomasi rakennuksesta nousseen mustan savun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  3. 3

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  4. 4

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  9. 9

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  10. 10

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää