Kaupunki

Graafikkomestari suunnitteli Helsinkiin Hesperian kanavan mutta unohti piirroksen komeroon 50 vuodeksi – nyt hän haluaa puhaltaa siitä pölyt

Hesperian kanavaa on suunniteltu sata vuotta. Erik Bruun innostui kaivamaan 1967 tekemänsä piirustukset uudestaan esille osviitaksi.

Soutua harrastava graafikkomestari Erik Bruun oli vuonna 1967 kovin turhautunut. Helsinki on epäilemättä yksi maailman merellisimmistä pääkaupungeista, melkein saari.

Mutta ei ihan.

”Tuolla Humallahdessa pidettiin venettä, ja tänne Töölönlahteen oli hirveän pitkä matka kiertää kaikki nuo Helsingin niemet”, Bruun kertoo.

”Oikotie tuli mieleen silloin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin Bruun oli noin 40-vuotias ja Suomen johtava graafinen suunnittelija. Kukapa muu olisi ollut parempi ihminen visualisoimaan ajatuksen?

Bruun otti työvälineensä ja ryhtyi toimeen. Pian oli valmiina havainnekuvan luonnos, jossa näkyi Hesperian esplanadia pitkin kulkeva kanava.

Luonnos ei Bruunin makuun yksityiskohtaisuudessaan ollut tarpeeksi esteettinen, joten hän teki vielä toisen, yksinkertaisemman. Se on tässä vaihtokuvana tuoreen ilmakuvan kanssa.Bruunin suunnitelma ei edennyt luonnosvaiheesta. Luonnokset Hesperian kanavasta jäivät tekijänsä komeroon, arkistoihin.

Lähes tarkalleen 50 vuotta myöhemmin, vapunpäivänä tänä vuonna, Bruun luki Helsingin Sanomista sipoolaisen keksijän Heikki Kärnän suunnitelmasta tehdä Töölönlahdesta kirkasvetinen laguuni valtavan pitkän merivedenottoputken ja padon avulla.

Bruun innostui. Ei niinkään putki- ja patosuunnitelmasta, vaan omasta ideastaan. Pitkän ajan jälkeen. ”Silloin syttyi ajatus, että minähän olen suunnitellut kanavan tänne, ja sehän olisi se ratkaisu!”Kokeneena merelläliikkujana Bruun tietää, että Helsinkiin puhaltaa yleensä lounaistuuli. Se tuo vettä Suomenlahdelta Helsingin läntisille lahdille, joihin vesi pakkautuu.

Yksi näistä läntisistä lahdista on Hesperianpuiston länsipuolella oleva Taivallahti. Siitä lähtisi Bruunin suunnittelema kanava. Vesi virtaisi välillä vuolaastikin kanavaa pitkin Helsinginniemen poikki suoraan Töölönlahteen.

Ja Töölönlahden samea vesi vaihtuisi luonnollisella tavalla.

Tämä olisi Bruunin mielestä oivallinen, ajankohtainen ja käytännöllinen syy rakentaa kanava. Hän myöntää kuitenkin auliisti, että hänelle kyse on edelleen tunteesta, vanhasta rakkaudesta Helsingin merelliseen ympäristöön.

”Kun ollaan meren kanssa paljon tekemisissä, kyllä olisi aika luontevaa, että tässä olisi jonkinmoinen oikotie soutajille ja kalastajille ja niin poispäin. Ja ehkäpä turismillekin se olisi aika suuri etu.”

Bruunin mukaan kanavasta voisi tehdä niin avaran, että myös isommat turistilautat voisivat seilata siinä ja kiertää siten koko Helsingin keskustan ympäri.


Suunnittelijana Bruun mietti tietenkin myös käytännön ongelmia. Merkittävin niistä on korkeusero. Se koettiin hankalaksi jo 1900-luvun alussa, jolloin kanavaa ensimmäisen kerran virallisesti kaavailtiin. Kaupungin asemakaavapalvelun eteläisen alueyksikön päällikkö Janne Prokkola kertoo, että sama ongelma on edelleen.


Hesperian alue on myös arvo­ympäristöä, mikä pitäisi Prokkolan mukaan ottaa huomioon, jos maisemaa muutettaisiin niin rajusti.

Kanavakeskusteluissa on vuosikymmenten varrella ehdoteltu esimerkiksi sulkuja isompien laivakanavien tapaan.

Bruunin mielestä sulut eivät olisi tarpeen. Hänen luonnoksessaan kanava kulkee tunnelissa osan matkasta.

”Veden pintaan on tästä matkaa kymmenen metriä. Sitä paitsi tässä on kaunis puisto. Ei sitäkään pidä pilata”, Bruun sanoo Hesperianpuiston korkeimmalla kohdalla.

Bruunin mukaan tunneli voisi olla jopa 400 metrin pituinen. Hesperianpuiston pituuus on noin kilometrin.

Suunnitelmassa on otettu huomioon myös kanavan oheistoiminnot. Bruunin luonnoksessa altaan reunalle, vedenpinnan lähelle rakennettaisiin esimerkiksi uimalaitureita ja pieniä asuntoja. Hän kaavaili aikoinaan sinne myös autojen pysäköintitiloja, mutta siitä suunnitelmasta aika on ehkä jo ajanut ohi.

Yksi asia toistuu Bruunin kertoessa visiostaan.

”Siellä voisi olla myös saunoja!”

92-vuotias graafikko työskentelee yhä

Tiedätkö Jaffan logon? Entä Suomen luonnonsuojeluliiton norpan?

Niiden ja kymmenien muiden ikonisten logojen ja julisteiden tekijä on 92-vuotias Erik Bruun, yhä luovaa työtä päivittäin tekevä suomalaisen grafiikan grand old man.

Paraikaa Bruun tekee ehkä tunnetuimmasta logostaan uutta julistetta. Jaffa-limonadi täyttää kesäkuussa 70 vuotta, ja Hartwall pyysi häntä suunnittelemaan juhlajulisteen.

Jokainen suomalainen on varmasti nähnyt Bruunin töitä vaikka väkisin, sillä hän on suunnitellut markka-ajan viimeisimmät setelit.

Myös sadat postimerkit ovat Bruunin työtä. Postimerkkejä hän suunnittelee edelleen, työkseen ja intohimosta.

Meri on aina ollut Suomenlinnassa asuvalle Bruunille suuri innoittaja. Soutaminen oli vuosikymmenet hänen rakas harrastuksensa. Bruun meloi veljensä kanssa pitkin poikin Helsingin rantavesiä mutta myös avomerellä.

1940-luvulla Bruun rakensi veljensä kanssa ulkohankakaksikon. Sillä he soutivat Tukholmaan asti.

”Melkein joka viikonvaihteessa soudimme Sipooseen ihan vain soutamisen harrastuksesta.”

Meri ja luonto ovat inspiroineet Bruunin töitä koko hänen uransa ajan. Kuuluisan norppansa maalaamista varten hän matkusti Tampereen Särkänniemeen.

Bruunin iloksi utelias norppa patsasteli norppaarionsa lasia vasten, ja hän sai maalattua teoksen elävästä mallista.

”Kun olin maalannut, käänsin taulun ja näytin sen sille. Tiedän eläintieteilijöiden olevan eri mieltä kanssani, mutta väitän, että se hymyili.”

Valmiissa maankuulussa logossa norpan ”hymy” näkyy.

Kertoessaan kohtaamisesta hymyilee myös Bruun. Luonnon tuntijana hän ei inhimillistä eläintä vaan kertoo tarinan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kaupunkisuunnittelu

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  8. 8

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  9. 9

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  3. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  4. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  5. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  6. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  7. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  8. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  9. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  10. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  11. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  12. Näytä lisää