Kaupunki    |   HS-analyysi

Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

Tornitalojen rakentamista Helsinkiin ja yleensä kaupunkisuunnittelua ja arkkitehtuuria käsitellyt kolumni Helsingin Sanomissa 13. toukokuuta kirvoitti alan ammattilaisia kommentteihin.

Sähköpostia HS:lle lähettivät muun muassa Aalto-yliopiston kaupunkisuunnittelun lehtori, Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja ja Suomen arkkitehtiliiton (Safa) puheenjohtaja.

Otsikolla Merihaka, versio 2.0 – Onko lupaus Helsingin hienoista tornitaloista vain märkä uni ja halpa valhe? julkaistussa kolumnissani käsittelin muun muassa arkkitehtien ja kaupunkisuunnittelijoiden suunnittelemista rakennuksista julkaistujen havainnekuvien ja todellisuuden välistä ristiriitaa.


Esimerkkeinä mainittiin muun muassa Töölönlahdenkadun ja Alvar Aallon kadun varteen kohonneet toimisto-, liike- ja asuintalot. Kaupungin rakentamisesta vastannut johto lupaili alueelle hienoa arkkitehtuuria, jopa wow’ta, mutta lopputulos on tasapaksua toimistorakentamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuoreimpana esimerkkinä luvatun ja toteutuneen välisestä ristiriidasta HS kertoi 7. toukokuuta, kuinka valkoiseksi määrätystä Kalasataman tornitalosta näyttäisikin todellisuudessa tulleen harmaa. Havainnekuvissa alueelle tulevaisuudessa kohoavat kahdeksan tornitaloa hohkaavat valkeuttaan.

Kuinka käy Kalasatamaan nousevien seitsemän muun tornin kanssa, entä Keski-Pasilan saman mokoman? Saavatko helsinkiläiset harmaan Merihaan toisinnon, nyt vain korkeampana?

Kaupunkisuunnittelun lehtori Tommy Lindgren Aalto-yliopistosta pohti HS:lle lähettämässään sähköpostissa Kalasataman tornin suunnittelun ja lopputuloksen ristiriitaa: ”Uskoisin, että katsomalla tarkasti rakentamista mahdollistavia ja ohjaavia prosesseja olisi mahdollista päästä käsiksi esittelykuvien, suurten lupausten ja rakennetun todellisuuden räikeiden ristiriitojen alkusyihin”, Lindgren kirjoittaa.

Lindgren löytää Kalasatamaan luvatun valkean ja harmaana toteutetun tornin taustalta vakavan ongelman: ”Lupaus valkeasta tornista ja sitten toteutettu harmaa talo on yhdentekevä rikkomus huomattavasti vakavamman rinnalla”, Lindgren kirjoittaa.


”Kilpailuna käsiteltyyn prosessiin kaupunki sai vain yhden ehdotuksen luvatun kolmen sijaan. Samoin kävi Keski-Pasilan kortteleiden kilpailussa. Kaupunginvaltuuston keskustelupöytäkirjat avaavat näitä ihanteelliselle kaupunkikehitykselle kiusallisia tilanteita.”

Eikö siis ollut, mistä valita? Ei sen enempää Kalasatamassa kuin Keski-Pasilassa. Helsinkiläiset – ja suomalaiset pääkaupunkiinsa – joutuivat ottamaan, mitä tarjottiin, eivätkä saaneet, mitä olisivat halunneet. Kalasataman ”kilpailun” voitti yksi toimija, Keski-Pasilan toinen.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialalta mietti HS:lle lähettämässään sähköpostissa rakennuttajien ja rakentajien valtaa ja vastuuta: ”Vallankäyttö on asia, jota mietin päivittäin. Johtopäätökseni ovat surullisia: laatu heikkenee, koska valta hajaantuu moneen osaan”, Laine aloittaa viestinsä.

”Vaikka pystyisin tekemään omassa organisaatiossani hyvän kaavan, tehdään sitä ennen ja sen jälkeen monia päätöksiä, joiden vaikutuksesta hanke muotoutuu. [Hankkeisiin vaikuttavat niiden] suuruus tai koko, tilaohjelma, se, mitä on saatavilla (materiaalit), rakennusteollisuus, rakennuttajan talous, energiamääräykset, vuorovaikutus ja vielä poliittinen päätöksenteko.”

Kakulla tai keitoksella – tässä tapauksessa rakentamisella – on Laineen mielestä liian monta kokkia. Tuloksena on laiha sekametelisoppa.

”Yleisön mielipiteetkin tuovat kompromisseja. Esimerkiksi korkeita taloja sekä halutaan että vastustetaan. Lopuksi pitäisi saada paras tulos, mutta näin pirstaleisessa mallissa jäljelle jäävät lähinnä julkisella rahalla tehdyt hankkeet tai poikkeushankkeet”, Laine kirjoittaa.

Laineen mukaan kunta tai kaupunki saa yksityisiä rakennuttajia varmemmin laadukasta rakentamista, esimerkiksi hienoja päiväkoteja, jos sillä on tarpeeksi rahaa. Hänen mukaansa yksityisissä hankkeissa toteuttajan tahtotilasta ja rahallisesta satsauksesta ei aina ole takuita.

Esimerkkeinä poikkeuksellisesti onnistuneista yksityisistä hankkeista Laine mainitsee Lasipalatsin aukiolle ja sen alle tulevan Amos Andersonin taidemuseon ja Helsingin Työväenyhdistyksen toteuttamat Paasitornin kunnostuksen, sen sisäpihan hotellirakennuksen sekä Eläintarhanlahden ”kelluvan” ravintolan.


”Kaupunkisuunnittelun toimintaympäristön hallitseminen on haastavaa. Valtaa käyttävään tehtävään pääsee harvoin ihminen, jolla on näkemys. [Siihen pääsee] ihminen, jolla on kyky pitää osaset koossa ja osapuolet jotenkin tyytyväisinä.”

”Näissä erityishankkeissa keskustelun pitäisi olla paljon, paljon laajempaa, jotta satsaukset olisivat kustannuksiltaan pieneen suunnitteluvaiheeseen oikein suunnatut”, kirjoittaa Safan puheenjohtaja, arkkitehti Henna Helander. Helander toimii myös yliarkkitehtina Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötoimialalla.

”Toisaalta ei haluta oikeasti kaupungin ohjausta, edes kaupunkikuvaan liittyviin asioihin, yritettiinhän kaupunkikuvaneuvottelukunta jopa lakkauttaa. Toisaalta yksi pieni toimija ilman poliittista, kaupunkilaisten selkänojaa, on aika heikko ja hampaaton”, kaupunkikuvaneuvottelukunnan varapuheenjohtaja Helander kirjoittaa.

Helanderista on tuntunut ajoittain, että arkkitehtuuria pidetään ylellisyytenä, vaikka Suomessa hyvä arkkitehtuuri on kuulunut ”nimenomaan ihan kaikille, rintamiestaloista kouluihin ja kirjastoihin”. Hän painottaa, että arkkitehtuuri on osa kaikkien ihmisten hyvinvointia ja myös osa nykyisten päättäjien ja rakentajien perintöä tuleville sukupolville.

”Ennen kaikkea ei tiedetä, mitä halutaan. Ja sillä, mitä kaupunkilaiset haluavat, todella on väliä. Iloitaanko me oikeasti keskinkertaisuudesta, kun samalla rahalla voisi saada parasta?”

”Tuntuu, että rakentamisen puolella on vallalla ajatus, että keskinkertaisuus kelpaa, vanhan toisto, täysin riskitön. Aikataulut ja muut toteutetaan tutulla tavalla. Ei tarvitse antaa aikaa suunnitteluun, palkata parhaita, vaatia myös muilta kuin arkkitehdeilta uusia ratkaisuja”, Helander kirjoittaa.

”Sehän on sinänsä ihan ymmärrettävää, kun puhutaan firmoista ja isoista rahoista. Se on niiden tehtävä. Mutta tarvitaan vastavoima. Kaupunkilaiset.”

Alla oleva video näyttää, miten Kalasatamassa rakennetaan tornitaloa – ja millaiset maisemat avautuvat torninosturin korkeudelta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  9. 9

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  8. 8

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää