Kaupunki

Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

Helsingissä jo kolme kuukautta jatkunutta ongelmaa pyritään selvittämään kesäkuun puolivälissä tehtävällä isolla päivityksellä.

Helsingin kaupungin hammashoidon ajanvaraus on ollut nyt yli kolme kuukautta sekaisin.

Helmikuussa alkaneisiin teknisiin ongelmiin toivotaan helpotusta kesäkuun puolivälissä tehtävästä isosta päivityksestä, mutta mitään varmuutta tästä ei ole.

Nyt toukokuussa kiireettömien aikojen ajanvarausnumero joudutaan monena päivänä viimeistään iltapäivällä pistämään kokonaan kiinni.

Takaisinsoittojärjestelmään jo kirjautuneisiin numeroihin soitetaan kyllä iltapäivälläkin, mutta uusia numeroita ei tallennu iltapäivällä mihinkään. Niinpä monet helsinkiläiset joutuvat soittamaan ajanvarausnumeroon lukuisia kertoja turhaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on täysin kohtuuton tilanne asiakkaille, henkilökunnalle, ihan kaikille”, sanoo johtajahammaslääkäri Merja Auero. Hän pahoittelee tilannetta ja sanoo, että kaikki voitava tehdään tilanteen korjaamiseksi.

Hän vakuuttaa, että kiireelliset tapaukset pystytään hoitamaan, samoin ajan pääsee kyllä perumaan myös puhelimitse. Hän arvioi, että paras keino saada aika varattua kiireetön on tällä hetkellä soittaa mahdollisimman varhain aamulla ja odottaa sitten takaisinsoittoa.

Toinen vaihtoehto on käydä varaamassa aika paikan päällä hammashoitolassa. Sähköisestä ajanvarauksesta ei ole tässä juuri apua, koska sen avulla pystyy vain siirtämään tai perumaan jo aiemmin varatun ajan.

Kaaoksen syynä on tosiaan helmikuussa käyttöön otettu Tiedon rakentama Lifecare-tietojärjestelmä.

Uusi järjestelmä tarvittiin, koska laki vaatii hammashoidolta yhteyttä valtakunnalliseen Kanta-palveluun. Helsingissä suun terveydenhuollossa aiemmin käytössä ollut Effica ei tähän enää sellaisenaan taipunut ja lain asettamat aikarajat olisivat tulleet vastaan, jos olisi jääty odottelemaan tulevan jättimäisen tietojärjestelmän eli Apotin käyttöönottoa.

Lifecaresta löydettiin syksyllä testeissä pieniä vikoja ja niitä korjattiin ennen helmikuuta.

Näin suuria ongelmia kukaan ei osannut odottaa, koska sama järjestelmä toimii Aueron mukaan hyvin useissa muissa kunnissa Suomessa. Helsingissä sen saa yskimään valtava kuormitus. Järjestelmä ei siis selviytynyt siitä, että sekä ammattilaisia että heidän potilaitaan on pääkaupungissa paljon.

Järjestelmää on korjattu kevään aikana, mutta se toimii edelleen ajoittain hyvin tahmeasti. Se kaatuu esimerkiksi usein, jolloin työntekijä saattaa joutua käynnistämään koneensa uudelleen. Tavallisesti sukkelat ajanvarauspuhelut venyvät siksi tavallista pidemmiksi.

Ajanvarauksen aukioloaikoja on nyt keväällä laajennettu. Tämä tarkoittaa siis sitä, että työntekijät purkavat takaisinsoittoja arkisin muutaman tunnin pidempään silloinkin, kun uusia puheluita ei enää pystytä ottamaan vastaan.

Auero sanoo, että asiasta on tullut paljon palautetta, mutta ihmiset näyttäisivät silti saavan aikoja varattua. Vastaanotoilla käy suunnilleen sama määrä väkeä kuin tavallisestikin ja odotusaika kiireettömään hoitoon ei ole heilahtanut mihinkään suuntaan.

”Ajanvarauskirjat ovat entiseen tapaan täynnä”, Auero sanoo.

Helsingissä kiireettömän ajan on saanut kolmen kuukauden sisään jo muutamia vuosia.

Tietojärjestelmään yritetään viedä isompaa päivitystä kesäkuun puolivälissä. Sen toivotaan ratkaisevan ongelman.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hammashoito
 • Helsinki
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää