Kaupunki

Amos Rex -taidemuseo on viimein valmis – Grafiikka näyttää museon poikkeuksellisen rakenteen

Lasipalatsinaukiolla on pitkä ja kirjava historia, jossa yhdistyvät komea arkkitehtuuri ja suuret suunnitelmat.

Lasipalatsinaukion alle rakennettu Amos Rex -taidemuseo on valmistunut. Rakennus luovutettiin museolle viime perjantaina, ja nyt siellä valmistellaan museon ensimmäistä näyttelyä, jonka on määrä avautua yleisölle 30. elokuuta.

Yli kaksi vuotta kaupunkilaisilta rakennustyömaan vuoksi suljettuna ollut Lasipalatsinaukio avataan jälleen heinäkuussa, jolloin se palautuu rennoksi julkiseksi tilaksi.


Taidemesenaatti Amos Andersonilta nimensä saanut Amos Rexin (kirjaimellisesti ”kuningas Amos”) taidemuseo ja kulttuurikeskus koostuu Lasipalatsista, elokuvateatteri Bio Rexistä ja Lasipalatsinaukion alla olevasta tilasta. Museon sisäänkäynti on Lasipalatsin puolella. Suurin osa Lasipalatsin nykyisistä toiminnoista, muun muassa ravintola, kahvilat ja katutason pienet liiketilat, säilyvät entisellään.


Helsingin Sanomat vieraili keskeneräisellä rakennustyömaalla tammikuussa 2018.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rakennushanke pysyi viestintä- ja markkinointipäällikkö Timo Riitamaan mukaan sille asetetussa 50 miljoonan euron budjetissa.

”Kustannuksia on seurattu jatkuvasti, ja kun ylityksiä on jossakin työvaiheessa syntynyt, on haettu säästöjä muualta. Mistään kävijän tai arkkitehtuurin kannalta olennaisesta ei ole jouduttu tinkimään”, Riitamaa kertoo.

Amos Rex ei kuitenkaan ole käynyt veronmaksajien pussilla. Sen rahoitus on kokonaisuudessaan peräisin Föreningen Konstsamfundetilta, joka on rahoittanut myös Yrjönkadulla sijaitsevaa Amos Andersonin taidemuseota.

Amos Rexin kokoelmissa pääosassa ovat suomalainen ja pohjoismainen nykytaide. Helsingin uusi taidemuseo on noteerattu maailmalla jo ennen avajaispäiväänsä. BBC poimi Amos Rexin listalleen, jossa se esittelee merkittävimpiä vuonna 2018 avattavia rakennuksia.


Lasipalatsinaukiolla on pitkä historia, jonka aikana se on ehtinyt kannatella niin venäläistä sotaväkeä kuin linja-autoasemaakin. Ennen viimeisintä rakennustyömaavaihettaan se toimi suosittuna kesäterassialueena, sillä sinne paistaa ilta-aurinko.

Aukion historia alkaa jo ajalta ennen Lasipalatsia.

Vuonna 1833 Helsingin Kampissa sijaitsi suuri venäläisen sotaväen kasarmi. Kasarmi nimettiin hieman ristiriitaisesti Turun kasarmiksi, vaikka Helsingistä oli jo vuosia aikaisemmin tehty Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki. Ison kasarmirakennuksen piirsi Carl Ludvig Engel.

Samassa paikassa on ollut armeijaa ennenkin. Jo Ruotsin vallan aikana Kampissa sijaitsi silloisen sotaväen leiri- ja harjoitusalue. Sana Kamppi onkin johdettu niiltä ajoilta ruotsinkielisestä leiriä tarkoittavasta sanasta.


Tulipalo tuhosi Turun kasarmin huhtikuussa 1918 Suomen sisällissodassa, kun Helsinki vallattiin. Kasarmin raunioita oli paikalla vielä 1930-luvulla. Alkuperäisistä rakennuksista paikalleen jäi vain kasarmin talousrakennus, joka vuosina 1935–2005 toimi Helsingin linja-autoasemana. Aukiolla pysähtyivät kaukoliikenteen linja-autot. Vuonna 2005 linja-autoasema siirtyi uuden Kampin keskuksen tiloihin.


Linja-autoasemaa vastapäätä kohosi vuonna 1936 Viljo Revellin, Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon suunnittelema Lasipalatsi. Funktionalistista tyylisuuntausta edustavan Lasipalatsin oli ensin tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu sillä välin, kun paikalle saataisiin rakennettua isompi ostoskeskus. Lasipalatsiin avattiin ruokakauppa, jäätelöbaari ja Bio Rex -elokuvateatteri. Kaupunki aikoi moneen otteeseen purkaa Lasipalatsin, mutta se vain säilyi paikallaan seuraavat vuosikymmenet.

Vuonna 1998 valistui pahoin rapistumaan päässeen Lasipalatsin korjaus, jossa rakennus palautettiin alkuperäiseen asuunsa.

Toukokuussa 2014 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä suunnitelman Lasipalatsin alle rakennettavasta uudesta taidemuseosta. Rakennustöiden yhteydessä Lasipalatsi päätettiin huoltokorjata.


Oikaisu 1.6.2018 kello 15.37: Vuonna 1998 ei tehty päätöstä Lasipalatsin suojelusta, vaan silloin valmistui rakennuksen korjaus. Vuonna 2014 ei tehty päätöstä rakennuksen peruskorjauksesta ja entisöinnistä, vaan huoltokorjauksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taidemuseot
 • Amos Rex
 • Helsinki
 • Elisa Rimaila
 • Tuija Kivimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  4. 4

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Naton huippu­kokouksessa hoiperrellut Juncker: ”Pyydän kunnioitusta”

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuaa laajalle levinnyt maasto­palo, jota ei ole saatu hallintaan

  10. 10

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  3. 3

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  4. 4

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää