Kaupunki

Tasa-arvoinen avioliittolaki raivostutti helsinkiläispoliitikon: Levitteli nettipalstoilla valetta, jonka mukaan lakivaliokunnan asiantuntijana toiminut nainen olisi pahoinpidellyt esimiehensä

Sama mies on ollut ongelmissa nettikäyttäytymisensä vuoksi muulloinkin. Helsingin maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnan varajäsenenä ollessaan hän lähetti somalitaustaisen helsinkiläispoliitikon Facebook-seinälle valokuvan, jossa kaksi miestä tekee natsitervehdyksen.

Helsingin paikallispolitiikassa perussuomalaisten riveissä toiminut mies tuomittiin torstaina kunnianloukkauksesta Helsingin hovioikeudessa.

Vuonna 1965 syntynyt mies syyllistyi hovioikeuden mukaan kunnianloukkaukseen, kun hän julkaisi internetissä kirjoituksen, jossa väitettiin virheellisesti erään varatuomarin olevan pahoinpitelystä oikeudessa tuomittu.

”Varatuomari – – tunnetaan eräästä pahoinpitelystään, hän hakkasi esimiehensä työpaikallansa”, mies kirjoitti verkkojulkaisu Uuden Suomen blogipalveluun kesäkuussa 2014 julkaisemassaan tekstissä.

Saman väitteen sisältäneet kirjoitukset julkaistiin myös ainakin miehen omilla kotisivuilla, perussuomalaiset.fi:n blogissa ja Hommaforum-sivustolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pahoinpitelijäksi nettipalstoilla leimattu nainen oli kuitenkin todellisuudessa ollut pahoinpitelyn uhri. Hänen silloinen esimiehensä on kyseisestä rikoksesta lainvoimaisella tuomiolla tuomittu. Varatuomari ei ollut kyseisessä rikosasiassa syytettynä tai edes epäiltynä, vaan ainoastaan asianomistajana eli uhrina.

Tilanne oli siis täysin päinvastainen kuin se tieto, mitä mies kirjoitteluillaan levitti.

Kirjoitus, jossa perätön väite julkaistiin, koski tasa-arvoista avioliittolakia.

”Kirjoituksensa toisessa kappaleessa hän on kertonut selvittäneensä lakivaliokunnan käsittelyn aikana kuultujen asiantuntijoiden taustoja ja heidän edustamiaan mielipiteitä. Sen jälkeen hän on todennut ihmetystä herättävän erityisesti neljän luetellun henkilön taustat. Näistä henkilöistä yksi on ollut [pahoinpitelijäksi leimattu varatuomari]”, hovioikeuden dokumenteissa kerrotaan.

Hovioikeus arvioi tuomiossaan varsin suorasanaisesti varatuomaria koskeneen osuuden tarkoitusta tekstissä.

”Asianomistajan syyllistymistä pahoinpitelyrikokseen koskeva väite on ollut täysin tarpeetonta kirjoituksen aiheen eli tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn kannalta. Väitteellä asianomistajan syyllistymisestä pahoinpitelyrikokseen on pyritty horjuttamaan kirjoittajan kanssa eri mieltä olleen asianomistajan arvovaltaa lakivaliokunnassa kuultuna asiantuntijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana sekä lapsen oikeuksia puolustavan järjestön edustajana. Myös nämä seikat ovat olleet omiaan lisäämään kärsimyksen määrää”, hovioikeus katsoo.

Syytetty kiisti syyllistyneensä rikokseen. Näkemystään mies perusteli sillä, että hän ei kertomansa mukaan julkaissut virheellistä väitettä tahallisesti vaan huolimattomuuttaan. Hän sanoi oikeudessa sekoittaneensa asianosaiset kyseisessä tapauksessa.

Selitys ei vakuuttanut käräjäoikeudessa eikä liiemmin hovioikeudessakaan. Tuomioistuimet muistuttavat, että väitetty virhe olisi ollut helposti tarkistettavissa vaikkapa nettihaulla.

”Kaikkia sellaisia kielteisiä tai henkilökohtaisia väitteitä, jotka voivat julkistettuina olla loukkaavia, tulee ennen esittämistä arvioida kriittisesti. Väitteiden paikkansapitävyys on yritettävä varmistaa useammasta kuin yhdestä lähteestä. Myös lähteiden luonteella on merkitystä tietojen luotettavuutta arvioitaessa”, hovioikeus neuvoo tuomiossaan.

Paikallispoliitikon toiminta oli ollut kaikkea muuta.

”Nyt esillä olevassa tapauksessa [syytetty] ei ole millään tavalla varmistautunut siitä, pitääkö hänen muistikuvansa asianomistajan syyllistymisestä rikokseen paikkansa, kun hän on julkaissut tämän tiedon internetissä.”

Helsingin käräjäoikeus katsoi miehen nettikirjoittelun ylittäneen törkeän kunnialoukkauksen rajan. Hänet tuomittiin 50 päiväksi ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan yli 5 000 euron korvaukset varatuomarille.

Tuomittu valitti hovioikeuteen ja vaati syytteen sekä korvausvaatimusten hylkäämistä. Miehen keskeisin perustelu hylkäysvaateelleen oli se, että hänen mielestään rikos oli jo vanhentunut.

Perusmuotoisen kunnianloukkauksen vanhentumisaika on rikoslain mukaan kaksi vuotta. Törkeän kunnianloukkauksen vanhentumisaika on puolestaan viisi vuotta.

Syytetyn näkemyksen mukaan tekoaika mahdollisessa rikoksessa olisi ollut vain blogikirjoituksen julkaisupäivä kesäkuussa 2014. Hän sai haasteen tiedokseen yli kahden vuoden kuluttua tästä.

Syyttäjä, käräjäoikeus ja hovioikeus olivat kuitenkin sitä mieltä, että kyse oli niin sanotusta jatkuvasta rikoksesta. Rikos siis päättyi vasta siinä vaiheessa, kun miehen kirjoitus poistettiin viimeiseltäkin julkaisualustalta, jossa se oli julkaistu. Tämä tapahtui käräjäoikeuden pääkäsittelyn alkaessa lokakuussa 2016.

Rikoksen törkeysasteesta hovioikeus oli kuitenkin eri mieltä käräjäoikeuden kanssa. Hovioikeuden mukaan kyse oli vain perusmuotoisesta kunnianloukkauksesta

”Julkaistu kirjoitus on ollut ulkoasultaan tavanomainen eikä se ole ollut omiaan herättämään erityistä huomiota. Asianomistajaa koskeva valheellinen tieto ei ole tullut korostuneesti esiin syytteessä tarkoitetussa kirjoituksessa”, hovioikeus muun muassa perusteli ratkaisuaan.

Muutoksen myötä miehen tuomio muuttui ehdollisesta vankeudesta 40 päiväsakkoon. Hänen tuloillaan se tarkoittaa 960 euron summaa. Muilta osin käräjäoikeuden tuomio pysyi ennallaan.

Kunnianloukkauksesta tuomittu mies on ollut muulloinkin ongelmissa nettikäyttäytymisensä vuoksi.

Vuoden 2015 loppupuolella hän lähetti somalitaustaisen helsinkiläispoliitikon Facebook-seinälle valokuvan, jossa kaksi miestä tekee natsitervehdyksen. Kuvan lähettäessään mies istui perussuomalaisena varajäsenenä Helsingin maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnassa.

Maahanmuutosta vastaava neuvottelukunta on neuvoa-antava elin, joka ei tee päätöksiä. Sillä ei ole esimerkiksi lautakuntiin verrattavaa poliittista valtaa.

Kuvan lähettämisestä kehkeytyneen kohun myötä mies erosi kyseisestä neuvottelukunnasta. Enää hän ei kuulu perussuomalaisiinkaan, vaan on nokkamiehenä maahanmuuttovastaisessa yhdistyksessä, joka tähtää puolueeksi.

Fakta

Kunnianloukkaus ja törkeä kunnianloukkaus


 Kunnianloukkauksesta voi rikoslain mukaan saada sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

 Törkeästä kunnianloukkauksesta voidaan tuomita sakkoja tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Rikokset
 • Oikeudenkäynnit
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  10. 10

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää