Kaupunki

Naapurit valittivat rasvankärystä ja vihannesten leikkaamisen äänistä – Syyrialaisten turvapaikanhakijoiden Cafe Damascus on pulassa Töölössä

Taloyhtiön hallituksen edustajan mukaan taloyhtiössä suhtaudutaan kahvilan toimintaan myönteisesti. Samalla ruoan käry, paloturvallisuus ja toiminnan laajuus aiheuttavat harmia ja huolta.

Syyrialaisia herkkuja Helsingin Töölössä tarjoava kahvila Cafe Damascus on ongelmissa.

Lämpimien ja paistettujen ruokien tarjoilua on jouduttu rajoittamaan voimakkaasti taloyhtiön valitusten vuoksi. Esimerkiksi HS:n maaliskuussa ilmestyneessä artikkelissa kehuttua kanashawarmaa ei saa enää, koska kanan paistaminen aiheuttaa liikaa käryä ja hajua rappukäytävään.

Kahvila etsiikin nyt uutta paikkaa, jotta lämpimiä ja paistettuja voisi tarjoilla kahvilassa jatkossakin.

Cafe Damascus sijaitsee tällä hetkellä osoitteessa Savilankatu 1. Taloyhtiön hallituksen edustaja ja kahvilan vuokraisäntä kertoo HS:lle, että taloyhtiössä suhtaudutaan kahvilan toimintaan myönteisesti, mutta samalla ruoan käry, paloturvallisuus ja toiminnan laajuus aiheuttavat harmia ja huolta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

Yksi Cafe Damascuksen vetäjistä, turvapaikanhakijana Suomeen vuonna 2015 tullut Hanan Sneih on pahoillaan tilanteesta.

”HS:n artikkelin jälkeen sekä kahvila- että catering-toimintamme saivat todella paljon uusia asiakkaita, mutta juttu aiheutti myös isoja ongelmia. Jutussa sanotaan, että Cafe Damascus on kahvila-ravintola, mutta meillä on vain kahvilaluvat”, Sneih kertoo.

Sneihin mukaan naapureilta tulla valituksia ruoan kärystä, valkosipulin hajusta, vihannesten leikkaamisesta johtuvista äänistä ja tuolien kolinasta. Taloyhtiön edustajan mukaan varsinaisia valituksia on tullut vain rasvankärystä ja keittiöstä kantautuvasta kolinasta. Tuolien jalkojen kolinasta ei ole erikseen valitettu, mutta taloyhtiön edustaja on pyytänyt asettamaan tuolin jalkoihin pehmentävät tarrat.

”Meille sanottiin, että meidän hankkia ruoan lämmittämistä varten mikro. Siihen en suostu”, Sneih sanoo.

Taloyhtiön edustaja kertoo HS:lle oman näkemyksensä tilanteesta. Hän ei yksityiselämäänsä liittyvien seikkojen vuoksi halua esiintyä tässä jutussa nimellään.

”Haluan korostaa, että kukaan taloyhtiöstä ei ole sanonut, että he haluaisivat kahvilan pois. Useimmat taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat käyneet Cafe Damascuksessa syömässä ja he pitävät paikasta. Ongelma on siinä, että tila ei ole ravintolatila eikä sitä voi sellaiseksi muuttaa”, hän sanoo.

Hanan Snieh ja muut kahvilan vetäjät ja omistajat ovat itse remontoineet tilan kahvilatoimintaan sopivaksi. Vaikka tilassa on keittiö, siellä ei ole esimerkiksi ravintolatoiminnassa vaadittavia rasvahormeja. Ruoan käry on kiireisinä päivinä yltänyt ylimpien kerrosten rappukäytävään asti.

Taloyhtiön hallituksen edustajan mukaan käry ei vaivannut asuntojen sisällä.

Käytännössä Cafe Damascus toimii eräänlaisena ”kevytkahvilana”. Toiminnan mahdollistaa Helsingin kaupungin viime vuonna käyntiin pyörähtänyt uudistus, jonka mukaan pienen kahvilamaisen tarjoilupisteen saa perustaa ilman rakennusvalvonnan lupaa.

Lupaa ei tarvita, mikäli kohteessa ei kypsennetä ruokaa, tarjoilualue on kooltaan korkeintaan 20 neliömetriä ja siinä on enintään kuusi asiakaspaikkaa. Tällaisen tarjoilupisteen voi perustaa sisätiloihin katutasolla sijaitsevaan liiketilaan tai esimerkiksi kioskin yhteyteen.

Sen sijaan varsinaisen ravintolan tai kahvilan perustamiseen liittyy useita liiketiloja koskevia vaatimuksia. Etenkin, jos kahvilan tai ravintolan perustaminen vaatii liiketilan käyttötarkoituksen muutosta tai uuden tilan rakentamista.

Taloyhtiön edustajan mukaan kaupungin säädökset mahdollistaisivat jonkinlaisen lämpimän ruoan valmistamisen, mutta taloyhtiö on linjassaan tiukempi.

”Esimerkiksi esikeitettyjä perunoita voisi kaupungin sääntöjen mukaan varmaan paistaa pannulla, koska se ei ole varsinaisesti kypsentämistä vaan lämmittämistä. Mutta taloyhtiö ei salli puutteellisen ilmanvaihdon ja rasvahormin puuttumisen vuoksi mitään pannulla tapahtuvaa ruoan lämmittämistä.”

Hän huomauttaa, että naapuritalossa oli juuri tulipalo. Tämä on saanut talon asukkaat huolestumaan kahvilan paloturvallisuudesta.

”Siitäkin ollaan huolissaan, että aiheuttaako kahvilan toiminta ongelmia taloyhtiölle, koska siellä vähän venytetään säädöksiä. He kyllä tietävät, mitkä kevytkahvilan säännöt ovat. Kahvilan toiminta ei saa tarkoittaa sitä, että vuokralaisten ja osakkaiden asumisviihtyvyys kärsii.”

Hanan Sneih toivoo, että Cafe Damascus löytäisi uudet, suuremmat tilat esimerkiksi Kalliosta. Ravintolatilaa on kuitenkin erittäin vaikea löytää.

”Rakastan Kalliota. Olisi hienoa, jos löytäisimme paikan, jossa voisimme valmistaa myös catering-ruoat keittiössä. Paikka voisi olla missä vain keskustassa tai sen tuntumassa.”

Sneihin mukaan viimeaikaiset vaiheet ovat olleet kahvilalle todella nolot.

”Niin paljon ihmisiä on tullut meille ja he ovat halunneet tilata kanashawarman. Olemme joutuneet sanomaan kaikille, että emme enää tee sitä. Totta kai se on ollut asiakkaille todella suuri pettymys.”

Sneihin omakin tulevaisuus on tällä hetkellä auki. Hän on saanut neljä kielteistä turvapaikkapäätöstä. Sneih on Syyrian ja Venezuelan kaksoiskansalainen, ja Maahanmuuttoviraston mukaan käännyttäminen humanitaarisesta kriisistä kärsivään Venezuelaan on riittävän turvallista.

Suomen entinen Venezuelan-suurlähettiläs Mikko Pyhälä ihmetteli viranomaisten linjausta HS:n jutussa 14. maaliskuuta.

Sneih on mennyt naimisiin suomalaisen kanssa. Tällä hetkellä hän odottaa, saako jäädä Suomeen perhesiteen perusteella.

Kaikenlaista muutakin on meneillään. Sneih on ollut mukana useissa teatteri- ja elokuvaproduktioissa, ja haastattelupäivänä hän on menossa koekuvauksiin elokuvan pääroolia varten.

”En voi puhua asiasta enempää, koska mitään ei ole vielä päätetty.”

Muokattu 1.6.2018 kello 14.25: muokattu otsikkoa ja kohtaa, jossa kerrotaan valitusten aiheista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Ruoka
 • Noona Bäckgren

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  5. 5

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  6. 6

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  7. 7

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton kiri pitkältä takamatkalta voittoon: ”Olosuhteet olivat täydelliset tällaiseen nousuun”

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  7. 7

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää