Kaupunki

Kuka tahansa ei kelpaa suomalaiseksi – suomalaisten poikkeuksellisen kielteinen suhtautuminen somaliväestöön nousi esiin kansainvälisessä tutkimuksessa

Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkijan mukaan Suomessa elää hyvin vahvana myytti siitä, että suomalaiset ovat yhtenäinen kansa, ”yhdestä puusta veistettyjä”.

Suomalaiseksi ei niin vain ryhdytä. Asia käy ilmi lukuisista, hyvinkin erilaisia maahanmuuttajataustaisia ryhmiä koskevista tutkimuksista. Suomalaisuuden rajoja vartioidaan niin tiukasti, että monesti edes maahanmuuttajien Suomessa syntyneitä lapsia ei mielletä suomalaisiksi.

”Tutkijat ovat puhuneet suomalaisuuden piiristä ja siitä, ketkä siihen pääsevät”, sanoo aihetta tutkinut Siirtolaissuusinstituutin erikoistutkija Johanna Leinonen.

Leinonen on haastatellut esimerkiksi Suomessa asuvia amerikkalaisia, joita monesti pidetään toivottuina maahanmuuttajina länsimaalaisuuden ja korkean koulutuksen vuoksi. Hänelle on jäänyt mieleen erityisesti yksi kommenteista.

”Haastateltava sanoi, että aina tuntuu olevan jokin, joka erottaa, ettei ole tarpeeksi suomalainen. Oli se sitten nimi, aksentti tai silmien, ihon tai hiusten väri”, Leinonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymys suomalaisuuden määrittelystä on tärkeä, sillä pääkaupunkiseudulla on meneillään valtava väestönmuutos. Vieraskielisten osuus asukkaista kasvaa kovaa vauhtia. Joukossa on maahanmuuttajien lisäksi heidän jälkeläisiään.

Vantaan väestönkasvusta 80 prosenttia oli vuonna 2017 vieraskielistä. Espoossa vastaava luku oli 70 prosenttia ja Helsingissä reilu 60 prosenttia.

Väestöennusteen mukaan noin joka neljäs pääkaupunkiseudun asukkaista on vuonna 2030 vieraskielinen.

Identiteetin ja kuulumisen kyseenalaistaminen on haavoittavaa, ja pahimmillaan se voi johtaa syrjäytymiseen.

Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen sanoo, että yhteisen tarinan puuttuminen vaikuttaa myös laajemmin.

”Suomalaisuuteen on kuulunut ajatus yhteen hiileen puhaltamisesta. Muutoksen myötä yhteiskunnan yhtenäisyys heikentyy, millä voi olla haitallisia seurauksia”, Martikainen sanoo.

Esimerkiksi eurooppalaisten kaupunkien somaliyhteisöjä tarkastelleessa Open Society Foundationin tutkimuksessa Suomi pomppasi esiin kantaväestön poikkeuksellisen negatiivisen suhtautumisen vuoksi. Tutkimuksen mukaan Helsingin somalitaustaiset eivät määrittele itseään suomalaisiksi tai edes Suomen somaleiksi. Syynä on valtaväestön vahva vastustus.

Leinonen ei osaa sanoa, onko suomalaisuus kansainvälisesti vertaillen erityisen ulossulkevaa.

”Poikkikansallinen vertailu on hankalaa. Mitenkään poikkeuksellinen Suomen tilanne ei joka tapauksessa ole. Vastaavaa ulossulkemista tapahtuu myös muualla”, Leinonen sanoo.

Yhdessä asiassa Suomi kuitenkin poikkeaa useimmista muista läntisen Euroopan maista.

”Suomessa on hyvin voimakas homogeenisen kansakunnan myytti, että me olemme yhdestä puusta veistettyjä. Ajatus eristäytyneestä Suomesta vahvistui vielä kylmän sodan aikana”, Leinonen sanoo.

”Ruotsin tilanne on ollut erilainen. Siellä on ollut monikulttuurisuuden ideaali ja kansainvälisen hyväntekijän rooli. Keskustelu on vähän erityyppistä.”

Suomalaisuuden määrittelyä koskevaan keskusteluun liittyy Leinosen mukaan paljon rodullistavia piirteitä, esimerkiksi kysymys siitä, kuka voi olla suomalaisen näköinen.

Monet Suomessa syntyneetkin henkilöt kokevat usein juuri ulkonäkönsä vuoksi päivittäisiä ulkosulkemisen hetkiä. Tapoja kyseenalaistaa oikeus suomalaisen identiteettiin on monia, eikä kyseenalaistaminen ole aina pahantahtoista.

Esimerkiksi kysymys alkuperästä on viaton, mutta jatkuvasti toistuessaan käy raskaaksi. Helsingin yliopiston kielentutkija Heini Lehtonen sanoo, että Suomessa arkiajattelussa myös kieli ja ulkonäkö yhdistyvät vahvasti.

”Jos ihonväri poikkeaa enemmistöstä, aletaan herkästi puhua englantia tai selkosuomea. On vaikea kokea olevansa suomenkielinen, jos joutuu aivan koko ajan ja joka paikassa vakuuttelemaan asiaa”, Lehtonen toteaa.

Useammin kuin avointa rasismia, vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat Leinosen mukaan arjessaan niin sanottuja mikroaggressiota.

”Ihmiset katsovat pois päin, eivät istu bussissa viereen tai katso silmiin kätellessä. Kaikki eivät ole välttämättä edes tietoisia siitä, että tekevät niin. Voisi puhua ikään kuin vierastamisesta”, Leinonen sanoo.

Ulossulkemista on myös se, että vieraskieliseltä kuulostavalla nimellä on vaikeampi saada töitä. Tai että stereotyyppisestä suomalaisuudesta poikkeava ulkonäkö vaikuttaa viranomaiskohteluun.

”Poliisi saattaa pysäyttää ja tarkastaa henkilöllisyyspaperit. Samalla he tulevat asettaneeksi kyseenalaiseksi henkilön oikeuden olla maassa. Teolla viestitään, että te ette kuulu tänne”, sanoo sosiologi Lotta Haikkola Nuorisotutkimusverkostosta viitaten kollegojensa Pysäytetyt-tutkimushankkeeseen.

Kun kansallinen identiteetti ei ole avoinna, se johtaa vaihtoehtoisiin tapoihin olla suomalainen. Haikkola on tutkinut aihetta nuorten osalta.

Jos eivät koe voivansa olla suomalaisia, ulkomaalaistaustaiset saattavat korostaa esimerkiksi vanhempiensa alkuperämaata tai kansainvälisyyttään ja kosmopoliittisuuttaan.

Yksi vaihtoehto on paikallisen identiteetin omaksuminen. Suomalaisen sijaan ollaan vaikkapa helsinkiläisiä.

Toimittaja Marjaana Varmavuori kertoi tästä jutusta Kansallisteatterin lavalla HS:n Mustassa laatikossa. Katso videotallenne esityksestä alta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  6. 6

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää