Kaupunki

Jan Vapaavuori vihjailee palkankorotuksista päiväkodin työntekijöille – vuoden vallassa ollut pormestari haluaa ”modernimpia palkkoja” kaupungin työntekijöille

Pormestariajan Helsingissä kaupungin johto vaihtuu neljän vuoden välein. Jan Vapaavuori kertoo HS:n haastattelussa suunnitelmistaan ensimmäisen pormestarivuoden jälkeen.

Helsinki on hyvää elämää varten. Tällä lauseella alkaa Helsingin kaupunginvaltuutettujen viime syksynä hyväksymä valtuustostrategia eli ”Helsingin hallitusohjelma”.

Pormestari Jan Vapaavuorelle (kok) hyvä elämä tarkoittaa nähtävästi ainakin aataminomenan liikkumatilan silminnähtävää kasvamista. Toisin kuin vielä ministerivuosina, kaulaa ei viime aikoina juuri ole kravatti kuristanut.

Se ei taida olla sattumaa. Rentous on yksi niistä arvoista, joita Vapaavuori kertoo haluavansa Helsinkiin liittää.

Kaupunginvaltuusto nimesi Helsingille kaupungin historian ensimmäisen pormestariston viime vuoden kesäkuun seitsemäntenä päivänä. Vapaavuoren rinnalle apulaispormestareiksi nostettiin Anni Sinnemäki (vihr), Sanna Vesikansa (vihr), Pia Pakarinen (kok) ja Nasima Razmyar (Sd).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään torstaina pormestarit ovat olleet töissä Helsingillä tasan vuoden. On siis hyvä aika kysyä Vapaavuorelta minkälainen sen vähemmän pönöttävän tulevaisuuden Helsingin on tarkoitus olla.

Perustukset on nyt valettu, Vapaavuori sanoo työhuoneellaan Helsingin kaupungintalolla.

”Pitää siirtyä konkreettisempaan tekemiseen.”

Valtuustokausi on lyhyt, vain neljä vuotta. Jos uudet pormestarit aikovat saada jotain aikaan, töitä täytyy paiskoa kovalla tahdilla. Vapaavuoren mukaan näin on tehtykin.

On otettu käyttöön uusi johtamisjärjestelmä pormestareineen ja viety kaupungin lukemattomat virastot neljän toimialan alle. On hyväksytty kaupungille strategia, jonka napakkuus viestii Vapaavuoren mukaan kaupungin modernista otteesta. Talous on hyvällä tolalla, joten kunnallisveroa on alennettu. Koirillekin on annettu verovapaus.

Lisäksi Helsinkiä on yritetty kansainvälistää ahkeralla jalkatyöllä. Maailmalla ovat rampanneet niin pormestaristo kuin valtuutetutkin.

”Kaksi kertaa Nykissä, Tokiossa, Venetsian biennaalissa...”, Vapaavuori luettelee matkojaan.

Moskovan ja Tallinan kanssa on kirjoitettu uudet yhteistyösopimukset. Helsinki kuulemma kiinnostaa maailmalla, mutta paljon on vielä tehtävääkin. Imagolle olisi hyväksi, jos kaupunkiin saataisiin esimerkiksi suuren kansainvälisen hotelliketjun hotelli. Se ikään kuin kuuluu suuren kaupungin vakiovarustukseen.

 

Vapaavuori kertoo haluavansa esimerkiksi, että keskusta siistittäisiin.

Päällimmäinen muisto kuntapolitiikan viimeisestä vuodestaa taitaa kuitenkin monelle olla sote- ja maakuntauudistus, siis Vapaavuoren äänekäs torailu Juha Sipilän (kesk) hallituksen kanssa.

”Omaa edunvalvontaa on vahvistettu”, Vapaavuori muotoilee.

Mutta mitä se konkreettisempi tekeminen sitten on?

Vapaavuori kertoo aloittavansa tulevina päivinä some-kampanjan, jossa jokaisena päivänä esitellään yksi adjektiivi, joka kuvaa ”maailman toimivinta kaupunkia” – siis tulevaisuuden Helsinkiä vapaavuorilaisittain.

Vapaavuori haluaa tehdä Helsingistä siistimmän, kestävämmän, ketterämmän, hauskemman, älykkäämmän, osallistavamman, kansainvälisemmän, palveluhenkisemmän, vaikuttavamman ja luovemman.

No niin!

Ontolta kuulostavan adjektiivirimpsun sisältä löytyy kuitenkin aidosti konkreettisia avauksia, Vapaavuori lupaa. Hänen toivomistaan muutoksista monet ovat pieniä suuria asioita.

Vapaavuori kertoo haluavansa esimerkiksi, että keskusta siistittäisiin. Sen pitäisi nykyistä paremmin edistää niin kaupunkilaisten kuin turistienkin viihtymistä. Siis: lisää vessoja, lisää roskiksia ja vähemmän häiritseviä tietöitä.

Toinen tavoite liittyy yöhön. Helsingistä on tullut niin iso kaupunki, ettei pimeää vuorokauden aikaa voida enää ylenkatsoa. Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar on ehdottanut, että Helsingille palkattaisiin ”yöpormestari”, joka koordinoisi öiseen elämään liittyviä iloja ja uhkia. Vapaavuori kertoo olevansa hankkeen takana.

 

”Ylenmäärin rahaa tähän ei ole”, Vapaavuori myöntää.

Entä sitten se kolmas avaus? Se liittyy palkkoihin.

”Helsingin pitäisi alkaa oma-aloitteisesti ja aktiivisesti modernisoida palkkapolitiikkaa”, Vapaavuori sanoo.

Käytännössä palkkauksen ”modernisointi” voisi tarkoittaa ainakin kolmea asiaa.

Ensinnäkin: tietyt kaupungin toiminnan kannalta tärkeät alat ovat palkkakuopassa ja tilanteelle pitäisi tehdä jotain. Vapaavuori ei suostu nimeämään yksittäistä esimerkkiä, mutta ei vaadita kummoisiakaan selvännäkijän lahjoja nähdäkseen, että yksi hädänalainen toimiala voi olla varhaiskasvatus.

Toinen palkkaukseen liittyvä ongelma on, ettei Helsinki pysty tällä hetkellä kilpailemaan tarvitsemistaan palkkahaitarin ylemmässä päässä olevista osaajista.

Kolmas ongelma liittyy kaupungin kankeuteen työntekijöidensä palkitsemisessa. Helsingin pitäisi Vapaavuoren mukaan tunnistaa se, etteivät mullistavat ideat välttämättä aina synny johtajien neuvotteluhuoneissa vaan ruohonjuuritasolla työntekijöiden arjessa.

Tämän vuoksi Helsingillä pitäisi olla myös nykyistä paremmat mahdollisuudet palkita hyvistä työsuorituksista yritysmaailman tapaan.

Ongelma palkkauskäytänteiden muuttamisessa on kuitenkin ilmeinen.

”Ylenmäärin rahaa tähän ei ole”, Vapaavuori myöntää.

Se ei kuitenkaan hänen mukaansa tarkoita, etteikö Helsinki niin halutessaan voisi muuttaa palkkaustaan. Muutokset eivät vain välttämättä tapahdu välittömästi.

Vapaavuoren työpöydän viereisellä ikkunalaudalla nököttää punainen pehmokoira. Sen ovat tuoneet lahjaksi kiinalaiset vieraat, onhan nyt koiran vuosi.

53-vuotias Vapaavuori on syntynyt vuonna 1965, joten itse hän on kiinalaiselta horoskoopiltaan käärme. Se tietää määrätietoista ja epäonnistumisia vihaavaa persoonaa. Määrätietoisuutensa Vapaavuori aikoo valjastaa koko kaupungin toimintakulttuurin mutokseen. Hän haluaa pyyhkiä pölyt byrokratian rattaista, tulla muistetuksi tehokkaana tehostajana, jonka aikana Helsingistä tuli kaupunkilaisille parempi paikka elää.

Lopputuloksen arvioiminen on kuitenkin vielä nyt liian aikaista. Eikä pormestarin täyteen pakatussa kalenterissa taitaisi olla spekulaatioille aikaakaan. Kun haastattelu loppuu, Vapaavuori rientää samantien seuraavaan tapaamiseen.

Odotustilassa seisoo vieraiksi saapuvat kolme naista.

”Rouva Pori ja rouva Suomi-areena, tervetuloa!”, käytävästä kajahtaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Pormestari
 • Jan Vapaavuori
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää