Kaupunki

Merisotakoulussa Suomenlinnassa yliluutnanttina palvellut mies tuomittiin puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen – myi Puolustusvoimilta anastettuja ammuksia ja räjähteitä Tor-verkossa

Asiaa käsiteltiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. HS seurasi istuntoa paikan päällä.

Merisotakoulussa Helsingin Suomenlinnassa opistoupseerina toiminut mies tuomittiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Vuonna 1978 käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään palvelusrikokseen, törkeään ampuma-aserikokseen, räjähderikokseen ja törkeään kavallukseen. Kaikki syytteet menivät läpi, ja myös syyttäjän rangaistusvaatimus pysyi ennallaan.

Mies varasti Puolustusvoimilta räjähdysaineita ja patruunoita syksyn 2016 ja kesän 2017 välillä ja myi niitä sen jälkeen Tor-verkossa. Hänen sotilasarvonsa on yliluutnantti.

”[Miehellä] on Puolustusvoimien työntekijänä ja kouluttajana ollut pääsy muun muassa erilaisiin patruunoihin sekä räjähteisiin”, kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkia kertoi syytteitä lukiessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osaa anastetusta omaisuudesta hän on säilyttänyt kodissaan ja osaa omassa lukitussa varastokomerossaan Santahaminassa, johon muilla ei ole ollut pääsyä.”

Merisotakoulu toimii sekä Suomenlinnassa että Santahaminassa. Tuomittu toimi usein ammuntojen johtajana.

Larkian mukaan rikoksesta aiheutui Puolustusvoimille 5 956 euron taloudelliset vahingot. Käräjäoikeus määräsi tuomiossaan yliluutnantin maksamaan kyseisen summan vahingonkorvauksena viivästyskorkoineen takaisin.

”Kavalluksen kohteena on ollut erittäin arvokas omaisuus, [yliluutnantti] on käyttänyt hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa ja teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä”, Larkia arvioi.

Miehen puolustus kiisti törkeän kavalluksen mutta myönsi perusmuotoisen kavalluksen. Räjähderikos ja törkeä ampuma-aserikos myönnettiin myös.

Miehellä ja hänen avustajallaan Olli Piipposella oli kuitenkin eri näkemys anastetun omaisuuden arvokkuudesta sekä syytetyn aseman vastuullisuudesta.

”Kiistetään syyttäjän väite, että kyse olisi erittäin arvokkaasta omaisuudesta. – – [Mies] ei ole ollut Puolustusvoimien hierarkiassa erityisen vastuullisessa asemassa”, Piipponen vastasi syytteisiin.

Puolustuksen mielestä ammuksia ja räjähdetarvikkeita, jotka löytyivät miehen lukollisesta kaapista Santahaminan varuskunta-alueelta, ei voi pitää anastettuina. Niitä ei vain ollut puolustuksen mukaan pystytty palauttamaan heti harjoitusten jälkeen.

Käräjätuomari Tero Mikkolan mukaan selitys, jonka mukaan ampumatarvikkeita olisi vain unohtunut miehen henkilökohtaiseen kaappiin Santahaminassa, ei ole uskottava.

”Niitä on pidettävä samoilla perusteilla Puolustusvoimilta anastettuina”, Mikkola totesi tuomiota lukiessaan.

 

”Myönnän, että olen Tor-verkossa kauppaa tehnyt.”

Yliluutnantti myi varastamiaan räjähteitä Tor-verkossa. Kyseinen verkko mahdollistaa internetin anonyymin käytön, joten sitä on viime vuosina hyödynnetty enenevissä määrin monenlaisessa rikollisuudessa.

Kaupankäynti huomattiin poliisin verkkotarkkailussa, ja mies otettiin kiinni poliisin tekemän valeoston päätteeksi viime kesäkuussa.

Valeoston yhteydessä miehen hallusta löytyi kaksi kiloa TNT-räjähdysainetta, yli 700 patruunaa ja erilaisia räjähdetarvikkeita. Poliisi ei saanut kuitenkaan tarkalleen selville, miten paljon varastettua tavaraa mies oli ehtinyt myydä ennen kiinnijäämistään.

”Myönnän, että olen Tor-verkossa kauppaa tehnyt”, yliluutnantti sanoi torstaina käräjäsalissa.

Mies käytti Tor-verkossa nimimerkkiä ”Maljakko”.

Syyttäjä luki muutamia Tor-verkosta kirjallisten todisteiden joukkoon päätyneitä kommentteja. Yliluutnantin myyntitoiminta keräsi niiden mukaan kiittävää palautetta.

”Iso kiitos Maljakolle hyvin sujuneista kaupoista”, kuului syyttäjän mukaan esimerkiksi yksi kommentti.

Mies kertoi pyrkineensä valikoimaan anastamilleen ampuma- ja räjähdetarvikkeille ”vastuullisia ostajia”, koska verkossa liikkuu myös ”kaikenlaisia hulluja ja idiootteja”.

”Viestien perusteella tai viimeistään kauppatilanteessa pyrin varmistamaan, että ostaja on järjissään”, hän sanoi.

”Oletko tiedustellut ostajilta, onko heillä aseenkantolupaa?” kysyi syyttäjä.

”En ole tiedustellut”, mies vastasi.

Oikeudessa kuultiin todistajina muun muassa yliluutnantin entistä esimiestä ja Puolustusvoimien ammus- ja räjähdeasiantuntijoita. Selvittely keskittyi lähinnä siihen, minkälaisia käytäntöjä Puolustusvoimilla on ammusten ja räjähteiden varastoinnissa sekä harjoitusten järjestämisessä.

Syytteen mukaan yliluutnantti anasti kaikkiaan 13,56 kiloa TNT-räjähdysainetta.

”Minkälaisen räjähdyksen kilolla voi saada aikaan?” syyttäjä Larkia kysyi todistajalta, joka työskentelee järjestelmäinsinöörinä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella.

”Jos pahinta skenaariota miettii, niin samanlainen paukku, mitä Pariisin metrossa tapahtui”, asiantuntija vastasi ja viittasi tiettävästi Pariisin metrossa kahdeksan kuolonuhria vaatineeseen terrori-iskuun vuonna 1995.

Vastauksensa jälkeen hän täsmensi, että Pariisissa räjähti 5–6 kiloa kyseistä räjähdysainetta.

”Melkoista tuhoa sillä saa aikaan. Tässä oli vielä tuplasti isompi määrä”, todistaja totesi.

Erilaisia patruunoita mies anasti lähes 3 000 kappaletta. Lisäksi hänen matkaansa lähti luvatta muun muassa räjähtävää tulilankaa sekä 120 sytytintä.

Mies kertoi poliisikuulusteluissa motiivikseen rahapulan. Oikeudessa motiiviin ei enää tarkemmin palattu.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa heti istuntopäivän päätteeksi. Tuomio ei ole lainvoimainen, joten siihen voi vielä yrittää hakea muutoksia hovioikeuden kautta.

Täsmennys: Puolustusvoimat täsmensi rahallisen menetyksensä olleen 5 956 euroa. Laskuvirheen vuoksi summa oli alun perin yli 7 000 euroa.

Fakta

Sotilasoikeudenkäynti


 Sotilasoikeudenkäynnit järjestetään rauhan aikana käräjäoikeudessa, jossa on kaksi sotilasjäsentä ja lainoppinut puheenjohtaja.

 Majurien ja sitä korkeampien upseerien sotilasoikeudenkäyntien ensimmäinen aste on hovioikeus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeudenkäynnit
 • Puolustusvoimat
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  6. 6

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  7. 7

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat