Kaupunki

Kalasatamassa karanneet pikkulapset olivat aiemmin kerrottua nuorempia – kuva näyttää portin, josta lapset lähtivät merenrantaan ”katsomaan laivoja”

Päiväkoti Kalasatama tiedotti maanantai-iltana muiden lasten vanhemmille karkaamistapauksesta ja kertoi samalla toimenpiteistä vastaavien tapausten välttämiseksi.

Kuusi 2–3-vuotiasta lasta karkasi perjantaina iltapäivällä Helsingin Kalasataman päiväkodista. Lapset ehtivät olla karkuteillä tämän hetken tiedon mukaan noin kaksikymmentä minuuttia.

Erikoista tapauksessa on se, että lasten katoamista ei oltu ehditty huomata päiväkodissa lainkaan ennen kuin työvuorosta lähtenyt työntekijä oli löytänyt viisi poikaa ja yhden tytön läheisestä leikkipuistosta. Lapsille ei ollut sattunut mitään heidän karkumatkansa aikana.


”Työntekijä oli nähnyt tuttuja lapsia puistossa ja mennyt kysymään, että mitä te täällä teette ja kenen kanssa olette. Siinä vaiheessa oli selvinnyt, että lapset eivät ole siellä, missä pitäisi”, kertoo eteläisen varhaiskasvatusalueen aluepäällikkö Ulla Lehtonen.

Kaupungin aiemmin päivällä antamien tietojen mukaan lapset olisivat olleet 3–4-vuotiaita. Maanantaina illalla päiväkoti Kalasataman vanhemmille lähettämässä tiedotteessa kuitenkin puhutaan 2–4-vuotiaista lapsista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaksi HS:n haastattelemaa, karkumatkalla olleen lasten vanhempaa kertovat, että nuorin lapsista oli vain vähän yli 2-vuotias ja vanhin 3,5-vuotias.

Päiväkoti tiedotti muiden perheiden vanhemmille tapahtuneesta maanantaina illalla. Tiedotteessa kerrotaan, että tapahtumat on maanantaina käyty henkilökunnan kanssa perusteellisesti läpi ja sovittu toimenpiteistä vastaavien tapausten välttämiseksi.

”Sovimme porttien ja aitojen turvallisuuden selvityksen eteenpäin viemisestä ja siitä, miten varmistetaan lasten laskeminen pitkin päivää niin sisällä kuin ulkona. Sovimme myös piha-alueen valvontaan aikaisempaa tarkemmat valvonta-alueet aikuisille”, tiedotteessa sanotaan.

Päiväkodin pihan perällä olevan portin lisäksi koulun ja päiväkodin välinen portti tullaan lukitsemaan. Jatkossa päiväkotiin pääsee siis vain yhden portin kautta Arcturuksenkadun puolelta.

Tiedotteessa toivotaan myös, että vanhemmat kiinnittäisivät poistuessaan huomiota porttien salpojen ja ketjujen kiinni laittamiseen.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että kaikille pienten ryhmien lapsille hankitaan eriväriset turvaliivit valvonnan helpottamiseksi.

Yksi karanneista lapsista oli helsinkiläisen Anu Valkeajärven tytär. Valkeajärven mukaan osa lapsista oli kertonut käyneensä karkumatkansa aikana parin sadan metrin päässä meren rannalla asti.

”Pari poikaa oli kertonut, että he läksivät päiväkodista kiipeilemään ja katselemaan laivoja”, Valkeajärvi sanoo.

Myös Lehtonen kertoo kuulleensa, että lapset olisivat käyneet muuallakin kuin leikkipuistossa.

”Tapahtumaa selviteltäessä on kuultu lapset löytänyttä työntekijää, lapsia ja heidän vanhempiaan. Kaikki lapset kuitenkin löytyivät puistosta”, Lehtonen kertoo.

Lapset karkasivat, kun päiväkotiryhmä oli ollut ulkoilemassa päiväkodin pihalla hieman ennen kello kolmea iltapäivällä. Työntekijöiden huomaamatta lapset olivat päässeet karkaamaan yhdestä piha-alueen kolmesta portista.

Lehtosen mukaan pihalle tullut ensimmäinen aikuinen oli tarkistanut pihalle tullessaan, että kaikki portit oli suljettu asianmukaisesti.

”Yksi porteista on sellainen, jonka lapset ovat saaneet itse auki, vaikka aikuinen on hetkeä aiemmin tarkistanut, että portti on suljettu kuten pitää”, Lehtonen kertoo.

Henkilökunta ei ollut kuitenkaan jostain syystä laskenut lasten määrää pihalle tullessaan.

”Päiväkodissa on ollut oikea mitoitus, ja henkilökunnan suhde lasten määrään on ollut kunnossa. Aikuisilla on aina lapsilistat mukanaan ulkona, mutta jostain syystä lapsia ei oltu sillä hetkellä laskettu”, Lehtonen kertoo.

Valkeajärvi kertoo, että päiväkodin johto ja lasten vanhemmat ovat aiemminkin käyneet keskustelua siitä, riittävätkö pihan portit ja aidat pitämään lapset päiväkodin alueella.

Valkeajärven mukaan porttien lukitusmekaniikka on puhuttanut siitä asti, kun päiväkoti avattiin tammikuussa 2016. Osa vanhemmista on viestitellyt asiasta päiväkodin johtajan kanssa useampaan kertaan.

”On mietitty, että saisiko portit vaihdettua sellaisiin, että ne on monimutkaisempi avata. Esimerkiksi sellaisiin, joiden avaamisessa pitää käyttää molempia käsiä. Merkittäviä parannuksia ei portteihin kuitenkaan ole tehty”, Valkeajärvi sanoo.

”Mustikkamaalle rakennettiin nyt uusi koirapuisto. Sielläkin on monimutkaisempi porttisysteemi kuin päiväkodissa”.

Valkeajärven mukaan isommat lapset pääsevät näppärästi myös kiipeämään päiväkodin aitojen yli.

”Aidassa on suorakaiteen muotoisia aukkoja, joihin lapsen kenkä menee hyvin. Olen useamman kerran nähnyt lasten kiipeilevän aidassa”, Valkeajärvi sanoo.

Lehtonen myöntää, että palautetta päiväkodin aitojen ja porttien turvallisuudesta on tullut aiemminkin. Hän ei kuitenkaan osaa kertoa, miksi asialle ei ole tehty mitään.

”En osaa vastata tuohon. Nyt selvitämme isännöitsijän kanssa, miksi asiaa ei ole korjattu ja mitä nyt tehdään”, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan vastaavia karkaamisia tai onnettomuuksia ei ole aiemmin sattunut Kalasataman päiväkodissa.

Anu Valkeajärveä huolestuttaa aitoja ja portteja enemmän se, mitä päiväkodin valvonnassa on tapahtunut.

”Enemmän kysymys on siitä, mitä pihalla on tapahtunut. Ja jos päiväkotiryhmien koko kasvaa, ja lasten ja hoitajien suhdeluvut muuttuvat, niin miten valvonta jatkossa toimii?” Valkeajärvi pohtii.

Kalasataman päiväkoti järjesti vanhemmille maanantaiaamuna tilaisuuden, jossa päiväkodin johtaja ja lapset löytänyt työntekijä kertoivat perjantain tapahtumista. Lehtosen mukaan vanhemmat olivat ymmärrettävästi järkyttyneitä tapahtuneesta.

”Tämä on äärimmäisen vakava asia, eikä tällaista pitäisi sattua. Totta kai tämä menee vanhemmilla tunteisiin”, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan päiväkodin toimintatapoja ja turvallisuutta ruvettiin tarkastelemaan välittömästi perjantai-iltapäivän jälkeen.

”Käymme päiväkodin aidat ja portit läpi ja mietimme, mitä niille tehdään. Lisäksi selvitämme, mitä päiväkodin toiminnassa voi tehdä jatkossa toisin, jotta tällaista ei pääse enää tapahtumaan”, Lehtonen sanoo.

Tarkennus 11.6.2018 klo 15:05. Tarkennettu Anu Valkeajärven sitaattia. Uusi koirapuisto sijaitsee Mustikkamaalla, ei Kalasatamassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päiväkodit
 • Kalasatama
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Alanis Morissette keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  8. 8

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  9. 9

   Kesällä Suomi on täynnä persoonallisia kahviloita – listasimme mukavia taukopaikkoja kesäreittien varsilta

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  8. 8

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää