Kaupunki

Helsinkiä valloittavasta liito-oravasta on koitumassa ”vaikea ongelma” kaupunkibulevardeille: ”Tämä olisi ollut mahdotonta ennakoida”

Tiukasti suojellut liito-oravat leviävät Helsinkiin ennakoitua nopeammin, selviää uusimmat liito-oravien levinneisyyskartoista. Uusia asuinalueita on erityisesti Vihdintien varressa, jonne Helsinki on jo alkanut suunnitella bulevardikaupunkia.

Kaupunkimaisen sykkeen vieminen moottoriväylien varteen on saamassa uuden kolauksen Helsingissä. Liito-oravien nopea levittäytyminen lännestä Helsinkiin on osoittautumassa merkittäväksi hidasteeksi sisääntuloväylien bulevardisoinnissa.

Tiukasti lailla suojeltu laji on levittäytynyt Helsinkiin sellaista tahtia, ettei sitä ole ympäristöasiantuntijoiden mukaan osattu riittävästi ennakoida bulevardien suunnittelussa. Bulevardisointi tarkoittaa moottoriväylien muuttamista asuinkaduiksi.

Bulevardit ovat osa Helsingin lähivuosikymmenten rakentamista ohjaavaa uutta yleiskaavaa. Yleiskaava on hankaluuksissa ilman liito-oraviakin. Siitä on useiden valitusten takia käynnistymässä uusi oikeuskäsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Erityisesti Vihdintieltä on tänä keväänä löytynyt runsaasti uusia liito-oravien alueita. HS on saanut Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista vielä julkaisemattoman kartoituksen alustavat tulokset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laajin liito-oravien alueista Helsingissä on Keskuspuisto, jonka oravahavainnot ulottuvat Tuusulanväylän varteen.


Helsinki on aloittamassa bulevardisoinnin nimenomaan Vihdintiestä ja Tuusulanväylästä. Kyseiset väylät ovat Itäväylän ohella ainoat niistä seitsemästä Helsinkiin johtavasta sisääntulotiestä, joiden bulevardisointia ei kielletty helmikuussa Helsingin hallinto-oikeudessa.

Suojeltu liito-orava on tuoreen kartoituksen perusteella levittäytynyt nimenomaan ensin bulevardeiksi suunniteltujen moottoriväylien varteen. Havainnot ovat kaksinkertaistuneet verrattuna kahden vuoden takaiseen kartoitukseen.

”Vihdintien varsi nuuskittiin erityisen tarkkaan. Kyse on nimenomaan muuttuvasta maankäytöstä. En tiedä, millainen vääntö siitä tulee, mutta Vihdintie on ongelmallisin bulevardisoinnin kannalta”, sanoo kartoituksen tehnyt Esa Lammi Ympäristösuunnittelu Envirosta.

HS kuvasi Kalajoen Hiekkasärkkien etelälaidalla asustelevaa suurta liito-oravakeskittymää vuonna 2015. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Vihdintien varret Haagan liikenneympyrästä Kaupintielle olisi tarkoitus rakentaa tiiviiksi kerrostalojen riveiksi. Keskustasta bulevardikaupungin halki Pohjois-Haagaan kulkisi pikaraitiotie.

Kaupintien pohjoispuolella Marttilassa yli kolme vuosikymmentä asuneelle Eija Nikkaselle uudet naapurit ovat jääneet tuntemattomiksi. Yksi uusista liito-oravien havaintopaikoista on Nikkasen kotikadun Korsutien toisella puolella rehevässä metsikössä.


Liito-oravat ovat paikallaan viihtyviä asukkaita. Sekä koiras että naaras elävät ikänsä alueella, jonne ovat asettuneet ensimmäisen elinvuotensa syksyllä. Niitä voi silti olla vaikea havaita, sillä ne liikkuvat pääasiassa öisin.

Mutta voiko liito-orava estää uusien kotien rakentamisen asuntopulasta kärsivään Helsinkiin?

”Se on vaikea kysymys. Koska asun täällä, haluan säilyttää nykyisen rauhan, mutta mies ei todellakaan sietäisi tällaisia liito-oravajuttuja. Hän on insinööri ja rakentanut ikänsä”, Nikkanen sanoo.

Harvinaisia lajeja pitää Nikkasen mielestä suojella, mutta silti hänestä on hyvä kysymys, millä hinnalla.

”Kaupungin virkamiehet ovat pulassa, kun joutuvat miekkailemaan luonnonsuojelulain kanssa. Liito-orava mahtuu tänne kyllä, mutta ei se voi estää kaupungin järkevää kehittämistä”, Nikkanen sanoo.

Liito-oravan levittäytymistä Helsinkiin ei juuri huomioitu yleiskaavan tekovaiheessa. Lajin olemassaoloa ei kuitenkaan voi sivuuttaa, sillä Euroopan luontodirektiivi ja luonnonsuojelulaki suojaavat liito-oravaa tarkasti.

Lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ei saa hävittää eikä heikentää. Elinpiirin keskeisten ydinalueiden metsien tilaa ei saisi muuttaa. Rakentamisessa on turvattava pesäpuiden ympäristö ja liito-oravan liikkuminen.

Lajin elinpiirit on kaupungin ympäristöpalveluiden ympäristötarkastajan Raimo Pakarisen mukaan niin yksityiskohtainen kysymys, ettei sellainen nouse esiin ylätason kaavoitusta suunniteltaessa.

”Varsinkin, kun laji levittäytyy ja runsastuu näin nopeasti. Tämä olisi ollut mahdotonta ennakoida”, Pakarinen sanoo.

Samoin arvioi kaupungin yleiskaavatyötä valvovan Uudenmaan ely-keskuksen johtava asiantuntija Ilpo Huolman.

”Se ei tarkoita, etteikö oravaa olisi täysmääräisesti huomioitava. Erityisesti pesäpuilla on tiukka lain suoja”, Huolman sanoo.Kaupintien ja samalla Marttilan eteläpuolella levittäytyy Pitäjänmäen yritysalue. Teollisuus- ja toimistokortteleiden keskellä uinuu Valimon juna-asema, josta on määrä kasvaa Vihdintien bulevardialueen kauppojen ja kulttuuritarjonnan ydin.

Töistä kotiin Espoon Mäkkylään on aikeissa pyöräillä Markus Uusimäki. Hänestä on vaikea sisäistää ajatusta, että aseman ympärille tulisi bulevardikaupunkia. Ollaan niin kaukana Helsingin keskustasta.

”Kaupunkimaiseen elämään siirtyminen täälläkin on ajatuksena kiva. En itse kiinnitä liito-oraviin huomiota, mutta ei niitä sukupuuttoonkaan pidä tappaa”, Uusimäki sanoo.


Liito-oravien kannalta on olennaista jättää rakennusmassaan kulkuaukkoja ja bulevardin ylitysmahdollisuus. Oravien tulee päästä liikkumaan rakennetun alueen läpi puustoa pitkin, eikä niitä saa jättää pussiin tai yhden kulkureitin varaan.

Näitä yhteyksiä ei lain mukaan saa heikentää, eikä bulevardinvarsia siksi voi täyttää talolla talon perään.

”Tornitaloja ei haluta. Siksi noilla rakentamisen tehokkuustavoitteilla ei pysty säilyttämään kovin monta liito-oravan kulkuyhteyttä. Tämä on vaikea ongelma, josta on kokemusta Espoosta”, ympäristöpalveluiden Pakarinen sanoo.

Liito-orava sopeutuu hyvin kaupunkimaisiin oloihin. Helsinkiläisoravien levinneisyysraja on tuoreen kartoituksen perusteella Lahdenväylä. Sen itäpuolelta havaintoja ei ole.

Laji on siis jo pystynyt ylittämään esimerkiksi Tuusulanväylän. Siksi Vihdintielläkin on Pakarisen mukaan mahdollisuus onnistua sovittamaan oravareitit uusien talojen väleihin.

”Bulevardisoidulla väylällä on katupuita, toisin kuin moottoriväylien keskellä. Siksi bulevardi on moottoriväylää helpompi ylittää”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  3. 3

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   ”Aamulehteä johdetaan Tampereelta”, sanoo Alma Median Kai Telanne – mutta hän itse asuu Tampereella, vaikka yhtiön pääkonttori on Helsingissä

  9. 9

   Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää