Kaupunki

2–3-vuotiaiden lasten joukkopako Kalasataman päiväkodista kauhistutti vanhemmat – osa ei suostunut tuomaan lastaan päiväkotiin

Ainakin maanantaina jotkut vanhemmat pitivät lapsensa kotona, koska eivät olleet saaneet riittäviä vastauksia siihen, miten lasten turvallisuus jatkossa taataan.

Osa Kalasataman päiväkodin lasten vanhemmista on pettynyt tapaan, jolla kaupunki on hoitanut maanantaina julki tullutta karkaamistapausta. Moni perheistä sai tiedon päiväkodissa sattuneesta vaaratilanteesta lehteä lukemalla.

Ainakin maanantaina jotkut vanhemmat pitivät lapsensa kotona, koska eivät olleet saaneet riittäviä vastauksia siihen, miten lasten turvallisuus jatkossa taataan.

Kaupunki myös kertoi maanantaina virheellisesti, että päiväkodista omille teilleen lähteneet lapset olisivat olleet vanhempia kuin he todellisuudessa olivat.

Kuusi 2–3-vuotiasta lasta karkasi päiväkodista perjantaina iltapäivällä. Lapset ehtivät olla karkuteillä ainakin 20 minuuttia kenenkään huomaamatta. Työvuorosta lähtenyt hoitaja löysi lapset läheisestä puistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainakin osa lapsista oli ilmeisesti käynyt seikkailunsa aikana myös puiston vieressä sijaitsevassa rannassa katsomassa laivoja.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Ulla Lehtonen vahvistaa, että muutamia lapsia on ollut päiväkodista pois tapahtuneen vuoksi.

”Vanhemmilla on ollut sellainen olo, etteivät voi tuoda lastaan hoitoon”, Lehtonen kertoo.

”Perheet reagoivat hyvin yksilöllisesti. Keskustelemme heidän kanssaan siitä, miten luottamus saataisiin palautettua.”

Lehtonen kertoo, että lasten iästä kerrottiin aluksi virheellisesti, koska katsottiin vain lasten syntymävuosia.

”Syntymävuosien perusteella he ovat täyttämässä kolme tänä vuonna”, Lehtonen sanoo.

”Se on valitettava asia, jossa olisi pitänyt olla tarkempi alusta lähtien.”

Päiväkoti tiedotti karkaamistapauksesta muiden lasten vanhemmille vasta maanantaina illalla asian tultua julki.

”Osa vanhemmista sai tiedon tapahtuneesta Helsingin Sanomista. Olen pahoillani, ettei päiväkoti ehtinyt tiedottaa asiasta vanhemmille ensin”, sanoo Anu Valkeajärvi, jonka tytär oli yksi karanneista.

Lehtosen mukaan tapahtuneesta muille vanhemmille tiedottamista pohdittiin ensin monelta kantilta ennen kuin tehtiin päätös viestintälinjasta saatiin tehtyä.

Karkumatkalla olleiden lasten vanhemmille kerrottiin tapahtuneesta, kun he hakivat lapsensa. Samassa yhteydessä heille tiedotettiin, että vanhemmat voivat halutessaan olla yhteydessä päiväkodin johtajaan Elina Levoseen.

Maanantaina asiaa kommentoinut Lehtonen kertoi, että päiväkoti järjesti vanhemmille maanantaiaamuna tilaisuuden, jossa päiväkodin johtaja ja lapset löytänyt työntekijä kertoivat perjantain tapahtumista.

Valkeajärven mukaan Levonen kyllä kertoi perjantaina, että on maanantaina koko päivän tavattavissa.

”Päiväkoti ei kuitenkaan järjestänyt tilaisuutta, vaan osa karanneiden lasten vanhemmista organisoi yhteisen vierailun päiväkotiin”, Valkeajärvi kertoo.

”Kaikki vanhemmat eivät olleet aamun tapaamisessa mukana, koska emme silloin vielä tienneet, ketkä lapset ovat kyseessä.”

”Tilanteita, joissa käsitellään perheiden asioita, ei voida käydä läpi joukkotilaisuudessa. Siksi emme kutsuneet vanhempia päiväkodille”, Lehtonen sanoo.

Toinen HS:n haastattelema karanneen lapsen vanhempi on sitä mieltä, että vakavan vaaratilanteen vuoksi olisi ollut aiheellista järjestää laajempi tilaisuus, johon olisi kutsuttu myös muut vanhemmat.

”Monia vanhempia on harmittanut, ettei tapahtuneesta tiedotettu”, hän sanoo.

Vanhempi haluaa pysyä nimettömänä perheen yksityisyyden varjelemiseksi.

”En voinut viedä lasta päiväkotiin. Tarvitsen tiedon konkreettisista asioista, joilla he vastaavat turvallisuudesta tulevaisuudessa”, hän sanoo.

Vanhempien toiveesta syksyllä järjestetään vanhempainilta, jossa yhtenä teemana on päiväkodin turvallisuus.

Lopulta maanantai-iltana päiväkoti tiedotti perheille tapahtuneesta. Tiedotteessa kerrotaan, että tapahtumat on maanantaina käyty henkilökunnan kanssa perusteellisesti läpi ja sovittu toimenpiteistä vastaavien tapausten välttämiseksi.

”Sovimme porttien ja aitojen turvallisuuden selvityksen eteenpäin viemisestä ja siitä, miten varmistetaan lasten laskeminen pitkin päivää niin sisällä kuin ulkona. Sovimme myös piha-alueen valvontaan aikaisempaa tarkemmat valvonta-alueet aikuisille”, tiedotteessa sanotaan.

Lehtonen kertoo, että tarkemmilla valvontaohjeilla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että pihapiirin pohjapiirrustukseen merkitään paikat, joissa pitää aina olla aikuinen valvomassa. Lisäksi luodaan järjestelmä, joka määrittää kenen tehtävänä valvonta milloinkin on.

”Lapset eivät toistaiseksi myöskään mene ulos ennen kuin siellä on oman ryhmän aikuinen”, Lehtonen sanoo.

”Myös lasten laskemiseen kiinnitetään huomiota. On aina tarkistettava, että lista täsmää lasten määrään.”

Päiväkodin pihan perällä olevan portin lisäksi koulun ja päiväkodin välinen portti tullaan lukitsemaan. Jatkossa päiväkotiin pääsee siis vain yhden portin kautta Arcturuksenkadun puolelta.

Tiedotteessa toivotaan myös, että vanhemmat kiinnittäisivät poistuessaan huomiota porttien salpojen ja ketjujen kiinni laittamiseen.

Porttien lukitseminen on väliaikainen ratkaisu. Kaupungin rakentamispalvelu Stara on tiistaina käynyt selvittämässä, mitä porteille pitäisi tehdä.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että kaikille pienten ryhmien lapsille hankitaan eriväriset turvaliivit valvonnan helpottamiseksi.

”Vanhempien kanssa ei myöskään voida jutella kovin pitkään pihalla hoitopäivän päätteeksi. Jos asia on pidempi, on keskustelulle varattava erillinen aika”, Lehtonen sanoo.

Valkeajärvi kertoo itse pyytäneensä, että karkumatkalaisten käyttämä portti lukitaan.

”On hyvä, että myös toinen portti lukitaan. Ja on tosi hyvä parannus, että pienten ryhmäläisille hankitaan turvaliivit. Se helpottaa valvontaa”, Valkeajärvi sanoo.

Valkeajärvi vei lapsensa päiväkotiin tiistaina, mutta ei omien sanojensa mukaan niin hyvillä mielillä kuin ennen tapahtunutta.

”Olin aina luottanut, että asiat sujuvat”, hän sanoo.

Vanhempia mietityttää, onko päiväkodin hoitajamitoitus vaikuttanut tilanteeseen, vaikka päiväkodista vakuutettiin, että hoitajia oli paikalla riittävästi.

”Hoitajamitoitus on teoreettinen asia. Se ei toteudu jokaisella hetkellä päivän aikana. Ulkoillessakin hoitajia lähtee esimerkiksi välillä viemään lapsia vessaan”, toinen vanhempi sanoo.

Valkeajärven mukaan päiväkodista on kerrottu, että pihalla oli tapahtuma-aikaan neljä hoitajaa. Sitä paljonko siellä oli lapsia ei ole kerrottu.

”Lain mukaan hoitajamitoitus voi ylittyä tilapäisesti, mutta kukaan ei ole määritellyt mitä tilapäisellä tarkoitetaan. Onko se vartti vai puoli päivää?” hän kysyy.

Lisätieto: Lisätty varhaiskasvatuksen aluepäällikön kommentit kello 14.44.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Päiväkodit
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Trump ei ole yksin mielipiteidensä kanssa

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  7. 7

   Ylipainoon on monia syitä, eikä huomauttelu asiasta auta

  8. 8

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  9. 9

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää