Kaupunki

Kolme vuotta sitten Anna käytti kovia huumeita, nyt hän ajaa nurmikkoa ja saa siitä palkkaa – ”On kiva fiilis tulla kotiin likaisena ja painua suoraan suihkuun”

Helsinkiläinen yhdistys on kehittänyt konstia kuntouttaa entisiä päihteidenkäyttäjiä työelämään. Se onnistuu, mutta Annalle toipuminen oli aiheuttaa taloudellisen katastrofin.

Kolme vuotta sitten helsinkiläinen Anna aloitteli korvaushoitoa. Nyt hän vetää joka aamu puutarhurin haalarit päälleen ja lähtee töihin.

Kesätyö kestää vain muutaman kuukauden, mutta 25-vuotiaalla Annalla on jotain kestävämpääkin, jotain, mitä hän päihdevuosinaan ei pitänyt mahdollisena. Hänellä on idea siitä, millaisessa työssä hän olisi hyvä.

”On kiva fiilis tulla kotiin likaisena ja painua suoraan suihkuun. Tiedän tehneeni jotain päivän aikana. Mutta olen saanut vielä enemmän. Minulla on ensimmäistä kertaa vuosiin tulevaisuuden suunnitelmia.”

Helsingissä on kolme vuotta kehitelty tapaa tukea Annan kaltaisia nuoria aikuisia. He ovat jo päässeet päihteistä eroon, mutta työ tai opiskelu ovat eri lailla vieraita kuin muilla samanikäisillä. Osa ei ole töissä koskaan ollutkaan, ainakaan selvin päin. Toisilla välissä on kulunut liian monta sumuista vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Töihin pääseminen ei ole vaikeaa. Mutta ensin pitää tulla sellaiseen kuntoon, että työpaikan voi pitää”, kuvailee Ron Furman Tukikohta ry:stä.

Tukikohta järjestää nyt kolmatta vuotta kurssia, jonka tarkoitus olisi olla se puuttuva palanen varsinaisen päihdekuntoutuksen ja työelämän välissä.

Annan tiellä tosin oli vielä yksi ylimääräinenkin este: byrokratia. Paluu työelämään nimittäin yllättäen merkitsi hänen kohdallaan taloudellista katastrofia.

Tukikohdan tarjoaman kurssin nimi on Suunta ja sille hyväksytään alle 35-vuotiaita entisiä päihteidenkäyttäjiä.

Neljän kuukauden kurssilla opetetaan kaikenlaista käytännöllistä: käydään läpi työelämään liittyvää lainsäädäntöä, opetellaan ensiaputaitoja ja perustietotekniikkaa, suoritetaan hygieniapassi. Mikään tavanomainen työllistämiskurssi tämä ei ole, sillä täällä ei harjoitella tekemään vain myyvempää cv:tä.

Vaikka omista vahvuuksista kyllä lähdetään liikkeelle.

”Aika monella on itsestään sellainen käsitys, ettei osaa mitään. Sitten vähitellen alkaa tulla mieleen, että hei, tässähän minä olen hyvä. Ja tätäkin osaan”, kuvailee projektivastaava Johanna Linnamaa.

Kurssilla etsitään sopivan kokoisia tavoitteita, joihin on mahdollista päästä. Kurssilaisia on kerralla alle kymmenen, koska jokainen saa paljon ihan henkilökohtaistakin ohjausta. Kolme päivää viikosta on varsinaista opiskelua, neljäs vertaistoimintaa. Siis esimerkiksi kulttuuria ja liikuntaa.

Kurssin olennainen osa on myös työssäoppimisjakso. Osalla ryhmästä opiskelu jää kesken, mutta toisille käy kuten Annalle. Löytyy tapa päästä kiinni töihin tai opiskeluun, tarpeeksi rauhalliseen tahtiin.

Kurssit rahoitetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen eli Stean tuella, joskin kolmivuotinen projekti on juuri päättymässä tämän vuoden lopussa. Tukikohta hakee sille jatkoa, koska malli näyttää monilla toimivan hyvin.

Anna sanoo, että sillä on paljon väliä, että kaikki muutkin ovat samassa elämäntilanteessa. On helpompi puhua, kun ihan kaikkea ei tarvitse selittää alusta asti.


Hänelle ratkaiseva oivallus tuli kurssin työjaksolla. Siis siitä, mitä hän ei isona ainakaan halua tehdä.

Annalla on ennestään parturi-kampaajan koulutus, vaikka hän ei oikeasti ole hiuksia juuri työkseen leikannutkaan. Nyt hän pääsi tutun yritykseen kokeilemaan, miltä vanha ammatti tuntuisi.

Se tuntui huonolta. Hän joutui ensimmäistä kertaa vuosiin pysähtyä miettimään, mitä hän tahtoo ja mihin hän pystyy.

”En halua olla parturi-kampaaja, mutta haluan tehdä töitä, jossa ollaan koko ajan ihmisten kanssa. Koska olen itse saanut apua, haluan auttaa muita kun nyt pystyn.”

Anna on harkinnut kosmetologiksi opiskelemista, mutta kaikkein eniten hän haaveilee alanvaihtoa lähihoitajaksi. Siis eräänä päivänä, ehkä oppisopimuksella.

Heti Suunta-kurssin jälkeen viime keväänä hän ei vielä ajatellut olevansa siihen valmis, vaan hän päätti ensin totutella työelämään uudelleen rauhassa. Hän pääsi työkokeiluun erääseen toiseen Tukikohdan järjestämään projektiin. Kesällä häntä onnisti myös siinä mielessä, että hän pääsi muuttamaan aiempaa edullisempaan kaupungin asuntoon.

Sitten asiat alkoivat mennä pieleen tavalla, joka olisi voinut jarruttaa Annan uutta alkua pahasti, ellei hänellä olisi edelleen ollut kurssin kautta tullutta vahvaa tukea takanaan.

Muuton jälkeen Annan asumistuki laskettiin alkuun usean sadan euron verran pieleen. Siirtyminen työkokeilun myötä toimeentulotuelta työmarkkinatuelle ei myöskään sujunut, tukea tuli jossain kuussa liikaa ja toisessa liian vähän.

Annan talous meni siis sotkuun, kun hänen asiansa muuten olivat paremmin kuin vuosiin. Asioiden selvittely ja varsinkin kelan virheen vuoksi syntyneen kolmensadan euron vuokravelan hoitaminen vaati lukuisia puheluita ja käyntejä eri viranomaisten luona.

”Tuntui täysin kohtuuttomalta. Kun olin vihdoinkin saamassa omaa elämääni haltuun, kaikki menikin täysin sekaisin. Palvelujärjestelmän pitäisi olla olemassa tukeakseen tällaisessa tilanteessa, mutta se pikemminkin lyttäsi minua takaisin maahan.”

Anna sai sekä henkistä tukea että käytännön apua raha-asioiden setvimiseen, koska hänellä oli kurssin ja työkokeilun vuoksi ympärillään tämänkaltaiseen selvittelyyn tottuneita ammattilaisia. Nyt asiat ovatkin taas hyvin. Anna on saanut ihan tavallisen työpaikan muutamaksi kuukaudeksi ja suunnittelee samalla, miten lähihoitajaopinnot järjestyisivät.

”Sitten myöhemmin. Ruohon leikkaaminen ja rikkaruohojen kitkeminen tuntuu nyt todella hyvältä.”

Tukikohdasta kerrotaan, että Annan kamppailu toimeentulosta on ääritapaus, mutta pienempiä vastaavia vaikeuksia joudutaan miettimään kurssilaisten kanssa usein. Sosiaaliturva ei aina toimi kunnolla, jos ihminen on matkalla työkykyiseksi, mutta ei vielä sitä.

”Aktiivimalli on yksi hyvä esimerkki tästä. Viranomaisten käsitys siitä, kuka on jo työkykyinen ei ole ihan sama kuin meidän”, Furman sanoo.

Tukikohdassa ajatellaan, että yhteiskunnassa olisi muutenkin enemmän tarvetta tällaiselle rinnalla kulkemiselle, missä jo kuljetaan kohti valoa mutta rauhalliseen tahtiin.

”Päihdekuntoutujalle liian nopea harppaus työelämään tarkoittaa usein, että korkealta tullaan sitten myös alas nopeasti. Hitaammin etenemällä monella onnistuu”, sanoo Johanna Linnamaa.

Annan etunimi on vaihdettu hänen suojelemisekseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  3. 3

   Kuningatar Elisabet palkitsee Turun puukotuksissa apuun rientäneen Hassan Zubierin

  4. 4

   Putin puhuu nyt ensi kertaa Helsingin huippu­kokouksen jälki­pyykistä: Yhdysvalloissa yritetään mitätöidä tapaamisen saavutuksia

  5. 5

   Takaa-ajo päättyi kolmen ihmisen kuolemaan – poliisi ajoi takaa rattijuoppoa Mäntyharjussa

  6. 6

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Surutonta kaahaamista Lahdenväylän siltatyömaalla Helsingissä: poliisin tutka-auton salama väläytti 601 kertaa ennen kuin hyytyi ylikuormituksen takia

  8. 8

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  10. 10

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  6. 6

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  7. 7

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  8. 8

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  9. 9

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  10. 10

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää