Kaupunki

Kolme vuotta sitten Anna käytti kovia huumeita, nyt hän ajaa nurmikkoa ja saa siitä palkkaa – ”On kiva fiilis tulla kotiin likaisena ja painua suoraan suihkuun”

Helsinkiläinen yhdistys on kehittänyt konstia kuntouttaa entisiä päihteidenkäyttäjiä työelämään. Se onnistuu, mutta Annalle toipuminen oli aiheuttaa taloudellisen katastrofin.

Kolme vuotta sitten helsinkiläinen Anna aloitteli korvaushoitoa. Nyt hän vetää joka aamu puutarhurin haalarit päälleen ja lähtee töihin.

Kesätyö kestää vain muutaman kuukauden, mutta 25-vuotiaalla Annalla on jotain kestävämpääkin, jotain, mitä hän päihdevuosinaan ei pitänyt mahdollisena. Hänellä on idea siitä, millaisessa työssä hän olisi hyvä.

”On kiva fiilis tulla kotiin likaisena ja painua suoraan suihkuun. Tiedän tehneeni jotain päivän aikana. Mutta olen saanut vielä enemmän. Minulla on ensimmäistä kertaa vuosiin tulevaisuuden suunnitelmia.”

Helsingissä on kolme vuotta kehitelty tapaa tukea Annan kaltaisia nuoria aikuisia. He ovat jo päässeet päihteistä eroon, mutta työ tai opiskelu ovat eri lailla vieraita kuin muilla samanikäisillä. Osa ei ole töissä koskaan ollutkaan, ainakaan selvin päin. Toisilla välissä on kulunut liian monta sumuista vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Töihin pääseminen ei ole vaikeaa. Mutta ensin pitää tulla sellaiseen kuntoon, että työpaikan voi pitää”, kuvailee Ron Furman Tukikohta ry:stä.

Tukikohta järjestää nyt kolmatta vuotta kurssia, jonka tarkoitus olisi olla se puuttuva palanen varsinaisen päihdekuntoutuksen ja työelämän välissä.

Annan tiellä tosin oli vielä yksi ylimääräinenkin este: byrokratia. Paluu työelämään nimittäin yllättäen merkitsi hänen kohdallaan taloudellista katastrofia.

Tukikohdan tarjoaman kurssin nimi on Suunta ja sille hyväksytään alle 35-vuotiaita entisiä päihteidenkäyttäjiä.

Neljän kuukauden kurssilla opetetaan kaikenlaista käytännöllistä: käydään läpi työelämään liittyvää lainsäädäntöä, opetellaan ensiaputaitoja ja perustietotekniikkaa, suoritetaan hygieniapassi. Mikään tavanomainen työllistämiskurssi tämä ei ole, sillä täällä ei harjoitella tekemään vain myyvempää cv:tä.

Vaikka omista vahvuuksista kyllä lähdetään liikkeelle.

”Aika monella on itsestään sellainen käsitys, ettei osaa mitään. Sitten vähitellen alkaa tulla mieleen, että hei, tässähän minä olen hyvä. Ja tätäkin osaan”, kuvailee projektivastaava Johanna Linnamaa.

Kurssilla etsitään sopivan kokoisia tavoitteita, joihin on mahdollista päästä. Kurssilaisia on kerralla alle kymmenen, koska jokainen saa paljon ihan henkilökohtaistakin ohjausta. Kolme päivää viikosta on varsinaista opiskelua, neljäs vertaistoimintaa. Siis esimerkiksi kulttuuria ja liikuntaa.

Kurssin olennainen osa on myös työssäoppimisjakso. Osalla ryhmästä opiskelu jää kesken, mutta toisille käy kuten Annalle. Löytyy tapa päästä kiinni töihin tai opiskeluun, tarpeeksi rauhalliseen tahtiin.

Kurssit rahoitetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen eli Stean tuella, joskin kolmivuotinen projekti on juuri päättymässä tämän vuoden lopussa. Tukikohta hakee sille jatkoa, koska malli näyttää monilla toimivan hyvin.

Anna sanoo, että sillä on paljon väliä, että kaikki muutkin ovat samassa elämäntilanteessa. On helpompi puhua, kun ihan kaikkea ei tarvitse selittää alusta asti.


Hänelle ratkaiseva oivallus tuli kurssin työjaksolla. Siis siitä, mitä hän ei isona ainakaan halua tehdä.

Annalla on ennestään parturi-kampaajan koulutus, vaikka hän ei oikeasti ole hiuksia juuri työkseen leikannutkaan. Nyt hän pääsi tutun yritykseen kokeilemaan, miltä vanha ammatti tuntuisi.

Se tuntui huonolta. Hän joutui ensimmäistä kertaa vuosiin pysähtyä miettimään, mitä hän tahtoo ja mihin hän pystyy.

”En halua olla parturi-kampaaja, mutta haluan tehdä töitä, jossa ollaan koko ajan ihmisten kanssa. Koska olen itse saanut apua, haluan auttaa muita kun nyt pystyn.”

Anna on harkinnut kosmetologiksi opiskelemista, mutta kaikkein eniten hän haaveilee alanvaihtoa lähihoitajaksi. Siis eräänä päivänä, ehkä oppisopimuksella.

Heti Suunta-kurssin jälkeen viime keväänä hän ei vielä ajatellut olevansa siihen valmis, vaan hän päätti ensin totutella työelämään uudelleen rauhassa. Hän pääsi työkokeiluun erääseen toiseen Tukikohdan järjestämään projektiin. Kesällä häntä onnisti myös siinä mielessä, että hän pääsi muuttamaan aiempaa edullisempaan kaupungin asuntoon.

Sitten asiat alkoivat mennä pieleen tavalla, joka olisi voinut jarruttaa Annan uutta alkua pahasti, ellei hänellä olisi edelleen ollut kurssin kautta tullutta vahvaa tukea takanaan.

Muuton jälkeen Annan asumistuki laskettiin alkuun usean sadan euron verran pieleen. Siirtyminen työkokeilun myötä toimeentulotuelta työmarkkinatuelle ei myöskään sujunut, tukea tuli jossain kuussa liikaa ja toisessa liian vähän.

Annan talous meni siis sotkuun, kun hänen asiansa muuten olivat paremmin kuin vuosiin. Asioiden selvittely ja varsinkin kelan virheen vuoksi syntyneen kolmensadan euron vuokravelan hoitaminen vaati lukuisia puheluita ja käyntejä eri viranomaisten luona.

”Tuntui täysin kohtuuttomalta. Kun olin vihdoinkin saamassa omaa elämääni haltuun, kaikki menikin täysin sekaisin. Palvelujärjestelmän pitäisi olla olemassa tukeakseen tällaisessa tilanteessa, mutta se pikemminkin lyttäsi minua takaisin maahan.”

Anna sai sekä henkistä tukea että käytännön apua raha-asioiden setvimiseen, koska hänellä oli kurssin ja työkokeilun vuoksi ympärillään tämänkaltaiseen selvittelyyn tottuneita ammattilaisia. Nyt asiat ovatkin taas hyvin. Anna on saanut ihan tavallisen työpaikan muutamaksi kuukaudeksi ja suunnittelee samalla, miten lähihoitajaopinnot järjestyisivät.

”Sitten myöhemmin. Ruohon leikkaaminen ja rikkaruohojen kitkeminen tuntuu nyt todella hyvältä.”

Tukikohdasta kerrotaan, että Annan kamppailu toimeentulosta on ääritapaus, mutta pienempiä vastaavia vaikeuksia joudutaan miettimään kurssilaisten kanssa usein. Sosiaaliturva ei aina toimi kunnolla, jos ihminen on matkalla työkykyiseksi, mutta ei vielä sitä.

”Aktiivimalli on yksi hyvä esimerkki tästä. Viranomaisten käsitys siitä, kuka on jo työkykyinen ei ole ihan sama kuin meidän”, Furman sanoo.

Tukikohdassa ajatellaan, että yhteiskunnassa olisi muutenkin enemmän tarvetta tällaiselle rinnalla kulkemiselle, missä jo kuljetaan kohti valoa mutta rauhalliseen tahtiin.

”Päihdekuntoutujalle liian nopea harppaus työelämään tarkoittaa usein, että korkealta tullaan sitten myös alas nopeasti. Hitaammin etenemällä monella onnistuu”, sanoo Johanna Linnamaa.

Annan etunimi on vaihdettu hänen suojelemisekseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää