Kaupunki

Palomies Jari Saarion päähänpisto 24 tunnin työvuoron päätteeksi: souti veneellä Lauttasaaresta Tallinnaan – ”Katsoin, että nyt on niin tyyni meri, että lähden kyllä soutamaan”

Jari Saario souti yhdellä istumalla yli puoli vuorokautta, koska maihinnousu Tallinnan päässä vaati ylimääräistä kiertelyä.

”Kyllä se vaimo vähän aavisteli, että nyt taitaa äijä mennä yli”, Jari Saario kertoo.

Aavistelu tapahtui viime sunnuntaiaamuna, kun palomies Saario ajeli vaimonsa kyyditsemänä Niittykummun pelastusasemalta Espoosta kotiin Helsingin Lauttasaareen. Perheen oli tarkoitus suunnata vielä samana päivänä Hämeenlinnaan, mutta vilkaisu merelle myllersi Saarion päiväohjelman uusiksi.

”Katsoin, että nyt on niin tyyni meri, että lähden kyllä soutamaan”, Saario sanoo.

Ja vaikka sunnuntai olikin, ei se merkinnyt Saariolle mitään kevyttä sunnuntaisoutelua. Hän päätti mennä ”yli”. Siis yli Suomenlahden Helsingistä Tallinnaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisäsoudussa ikämiesten Suomen ennätystä hallussaan pitävä Saario oli pohdiskellut Suomenlahden ylitystä jo pidemmän aikaa. Hänelle harjoitusohjelman laatinut, itse olympiakultaan tähtäävä soutaja Joel Naukkarinen oli sisällyttänyt harjoituksiin myös pitkiä soutulenkkejä – ja reissu Helsingistä Tallinnaanhan on sellainen mitä suurimmissa määrin.

Soutumatkansa aloitusajankohdan Saario kuitenkin keksi käytännössä lennosta. Aamukahdeksalta 24 tunnin palomiehen työvuoron jälkeen.

”Kävin kodin kautta ja heitin verryttelyhousut jalkaan. Mukaan otin paukkuliivit, kaksi hätärakettia ja yhden savun”, Saario listaa.

Sen jälkeen Saario suuntasi Helsingfors Segelklubbin eli HSK:n laituriin Lauttasaareen, jossa odotti hänen vaneriveneensä. Maallikon silmin vene näyttää varsin perinteiseltä soutuveneeltä, mutta se on kuitenkin ammattilaisen viiden millimetrin paksuisesta vanerista rakentama kilpavene.

Veneellään Saario lähti seilaamaan selkä edellä Viroa kohti. Oli vain mies ja soutuvene – ei siis mitään rinnalla kulkevaa huoltovenettä tai muita avustajia. Tämä teki reissusta entistä poikkeuksellisemman ja myös vaarallisemman.

Navigoinnin hän hoiti perinteisellä kompassilla. Kurssin ottamisessa tärkeä etappi oli parin tunnin soutamisen jälkeen saavutettu Halliluoto.

”Tiesin, että kun menen Halliluodolle ja yritän pitää kompassissa suuntaa 0:n ja 15:n välissä, niin jossain vaiheessa tulee maata vastaan.”

 

”Minulla oli kolme litraa vettä, puolitoista litraa puhtikaurajuomaa, kaksi banaania ja puolikas paketti Ikean keksejä.”

Pienessä vastatuulessa taitetun alkumatkan jälkeen olosuhteet muuttuivat tyynemmiksi. Samalla Saario katsoi parhaaksi korjata kurssia hieman sivuun, koska Tallinnan-lautat tulivat rykelmänä samalla linjalla.

”Siitä tiesin, että olen ainakin varmasti menossa oikeaan suuntaan”, Saario sanoo nauraen.

Juuri muuta liikennettä ei sitten näkynytkään. Saario souti tuntien ajan avomerellä noin kahdeksan kilometrin keskinopeudella.

”Jossain vaiheessa Helsinki katosi, ja sitten ei näkynyt missään mitään. Jotain tankkereita siellä vain meni poikittaisliikenteessä.”

Jossain vaiheessa Saarion vuosia sitten leikattu reisi alkoi kramppailla.

”Ajattelin, että en nyt ihan hevillä anna periksi”, hän muistelee pohdiskelleensa.

”Lähdin sitten vain vetämään ja pidin jalan suorana. Vedin [airoja] käsillä ja selällä. Kyllä se jalka siitä sitten rauhoittui.”

Kramppien laannuttua Saario pystyi keskittymään nautiskeluun. Ikänsä merellä soudelleena vesi on hänelle tärkeä elementti. Hän nautti myös siitä, että sai olla soutuveneineen ainoana merenkävijänä aavalla merellä.


Energiaa soutaja ammensi sangen askeettisista eväistä.

”Minulla oli kolme litraa vettä, puolitoista litraa puhtikaurajuomaa, kaksi banaania ja puolikas paketti Ikean keksejä”, Saario kertoo.

Syömistä olisi Saarion mukaan voinut olla enemmänkin, mutta hän piti annokset mieluummin minimissä kuin tuhteina. Valinta pohjaa siihen, että hentorakenteisessa kilpaveneessä ei voi vessahädän iskiessä tai missään muussakaan tilanteessa siirtyä paatin laidalle.

”Siinä ei pysty nousemaan jakkaralta. Juoda on kuitenkin pakko, niin vedenlaskemistarvehan siinä tulee”, Saario kuvailee.

Hieman ennen iltakuutta Saario saavutti Viron rannikon, Rohuneemen kärjen. Sen jälkeen hän päätti suunnata kohti satamaa, josta myös Tallinnan-lautat laskevat matkustajat maihin. Niillä nurkin kävi kuitenkin nopeasti selväksi, ettei maihinnousuun löydy sopivaa paikkaa.

Edessä oli vielä lisää soutamista.

Saario otti kurssin kohti Piritan vierasvenesatamaa. Viron rannikon tuntumassa hän sai seurakseen myös paikallisen merivartioston veneen.

”Vähän aikaa sieltä tuijoteltiin, mutta sitten ne lähtivät pois. Luulivat varmaankin, että olen eestiläinen.”

Piritan rannassa Saario pääsi viimein nousemaan maihin. Viivasuora reitti Helsingistä Tallinnaan on noin 82 kilometrin pituinen, mutta Saario laskee soutaneensa kurssin vaihdosten ja Viron päässä tehdyn ylimääräisen kiertelyn vuoksi yli sata kilometriä.

”12 ja puoli tuntia yhdellä istumalla. Vähän oli väsynyt olo, ja kyllä sen huomasi, että jalat olivat kipeät.”

Piritassa Saarion otti vastaan satamamestari, joka oli kuin puulla päähän lyöty, kun hän kuuli, kuinka kaukaa soutaja saapui. Tempauksesta vaikuttuneena satamamestari lupasi, että Saario saa jättää veneensä säilytykseen maksutta ja ilman aikarajoituksia.

Saario ehti vielä iltalaivalla takaisin Suomeen. Hän oli kotona Lauttasaaressa puoli yhden aikoihin maanantain vastaisena yönä.

Seuraavana päivänä hän haki perheineen veneen trailerilla Piritan vierasvenesatamasta. Sen kokan hän saattaa seuraavalla pitkällä reissulla suunnata Tukholmaan tai Pietariin.

”Tuli sellainen olo, että tarvitsisi ehkä vetää vielä paremmaksi”, Saario sanoo.

 

”Koko ajan tuntui, että tiedän mitä teen.”

Kokemattomien vesilläliikkujien ei pidä yrittää meren ylitystä. Erittäin kokeneena soutajana Saariokin kertoo tiedostaneensa, että tilanne on erittäin paha, jos hän joutuu syystä tai toisesta 8-asteiseen meriveteen ulapalla. Ammattilaisen rakentama vene kuitenkin kesti ilman vuotoja, ja Saario luotti suunnitelmaansa.

”Koko ajan tuntui, että tiedän mitä teen.”

Katastrofitilanteeseen hän oli varautunut varsin erikoisella tavalla.

”Sen verran mietin lähtiessäni, että latasin Spotifyhin Jenni Vartiaista. Että jos hypotermia vie, niin saan edes kuunnella sitä. Olen digannut sitä alusta lähtien.”

Fakta

Kovia vesilläliikkujia Lauttasaaresta


 Soutaja Jari Saarion voi lisätä luontaiseen lauttasaarelaiseen jatkumoon, mitä vesillä liikkumiseen tulee.

 Lauttasaaresta on kotoisin myös muun muassa olympiatasolla melonut Torsten ”Nappus” Liljeberg. HS:n laajan artikkelin yli sata vuotta Lauttasaaressa asuneesta Liljebergistä voi lukea tästä.

 Lauttasaaren itäpuolelta löytyy vuonna 1899 perustetun pursiseura Helsingfors Segelklubb HSK:n kotisatama.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Tallinna
 • Urheilu
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  6. 6

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää