Kaupunki

Palomies Jari Saarion päähänpisto 24 tunnin työvuoron päätteeksi: souti veneellä Lauttasaaresta Tallinnaan – ”Katsoin, että nyt on niin tyyni meri, että lähden kyllä soutamaan”

Jari Saario souti yhdellä istumalla yli puoli vuorokautta, koska maihinnousu Tallinnan päässä vaati ylimääräistä kiertelyä.

”Kyllä se vaimo vähän aavisteli, että nyt taitaa äijä mennä yli”, Jari Saario kertoo.

Aavistelu tapahtui viime sunnuntaiaamuna, kun palomies Saario ajeli vaimonsa kyyditsemänä Niittykummun pelastusasemalta Espoosta kotiin Helsingin Lauttasaareen. Perheen oli tarkoitus suunnata vielä samana päivänä Hämeenlinnaan, mutta vilkaisu merelle myllersi Saarion päiväohjelman uusiksi.

”Katsoin, että nyt on niin tyyni meri, että lähden kyllä soutamaan”, Saario sanoo.

Ja vaikka sunnuntai olikin, ei se merkinnyt Saariolle mitään kevyttä sunnuntaisoutelua. Hän päätti mennä ”yli”. Siis yli Suomenlahden Helsingistä Tallinnaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisäsoudussa ikämiesten Suomen ennätystä hallussaan pitävä Saario oli pohdiskellut Suomenlahden ylitystä jo pidemmän aikaa. Hänelle harjoitusohjelman laatinut, itse olympiakultaan tähtäävä soutaja Joel Naukkarinen oli sisällyttänyt harjoituksiin myös pitkiä soutulenkkejä – ja reissu Helsingistä Tallinnaanhan on sellainen mitä suurimmissa määrin.

Soutumatkansa aloitusajankohdan Saario kuitenkin keksi käytännössä lennosta. Aamukahdeksalta 24 tunnin palomiehen työvuoron jälkeen.

”Kävin kodin kautta ja heitin verryttelyhousut jalkaan. Mukaan otin paukkuliivit, kaksi hätärakettia ja yhden savun”, Saario listaa.

Sen jälkeen Saario suuntasi Helsingfors Segelklubbin eli HSK:n laituriin Lauttasaareen, jossa odotti hänen vaneriveneensä. Maallikon silmin vene näyttää varsin perinteiseltä soutuveneeltä, mutta se on kuitenkin ammattilaisen viiden millimetrin paksuisesta vanerista rakentama kilpavene.

Veneellään Saario lähti seilaamaan selkä edellä Viroa kohti. Oli vain mies ja soutuvene – ei siis mitään rinnalla kulkevaa huoltovenettä tai muita avustajia. Tämä teki reissusta entistä poikkeuksellisemman ja myös vaarallisemman.

Navigoinnin hän hoiti perinteisellä kompassilla. Kurssin ottamisessa tärkeä etappi oli parin tunnin soutamisen jälkeen saavutettu Halliluoto.

”Tiesin, että kun menen Halliluodolle ja yritän pitää kompassissa suuntaa 0:n ja 15:n välissä, niin jossain vaiheessa tulee maata vastaan.”

 

”Minulla oli kolme litraa vettä, puolitoista litraa puhtikaurajuomaa, kaksi banaania ja puolikas paketti Ikean keksejä.”

Pienessä vastatuulessa taitetun alkumatkan jälkeen olosuhteet muuttuivat tyynemmiksi. Samalla Saario katsoi parhaaksi korjata kurssia hieman sivuun, koska Tallinnan-lautat tulivat rykelmänä samalla linjalla.

”Siitä tiesin, että olen ainakin varmasti menossa oikeaan suuntaan”, Saario sanoo nauraen.

Juuri muuta liikennettä ei sitten näkynytkään. Saario souti tuntien ajan avomerellä noin kahdeksan kilometrin keskinopeudella.

”Jossain vaiheessa Helsinki katosi, ja sitten ei näkynyt missään mitään. Jotain tankkereita siellä vain meni poikittaisliikenteessä.”

Jossain vaiheessa Saarion vuosia sitten leikattu reisi alkoi kramppailla.

”Ajattelin, että en nyt ihan hevillä anna periksi”, hän muistelee pohdiskelleensa.

”Lähdin sitten vain vetämään ja pidin jalan suorana. Vedin [airoja] käsillä ja selällä. Kyllä se jalka siitä sitten rauhoittui.”

Kramppien laannuttua Saario pystyi keskittymään nautiskeluun. Ikänsä merellä soudelleena vesi on hänelle tärkeä elementti. Hän nautti myös siitä, että sai olla soutuveneineen ainoana merenkävijänä aavalla merellä.


Energiaa soutaja ammensi sangen askeettisista eväistä.

”Minulla oli kolme litraa vettä, puolitoista litraa puhtikaurajuomaa, kaksi banaania ja puolikas paketti Ikean keksejä”, Saario kertoo.

Syömistä olisi Saarion mukaan voinut olla enemmänkin, mutta hän piti annokset mieluummin minimissä kuin tuhteina. Valinta pohjaa siihen, että hentorakenteisessa kilpaveneessä ei voi vessahädän iskiessä tai missään muussakaan tilanteessa siirtyä paatin laidalle.

”Siinä ei pysty nousemaan jakkaralta. Juoda on kuitenkin pakko, niin vedenlaskemistarvehan siinä tulee”, Saario kuvailee.

Hieman ennen iltakuutta Saario saavutti Viron rannikon, Rohuneemen kärjen. Sen jälkeen hän päätti suunnata kohti satamaa, josta myös Tallinnan-lautat laskevat matkustajat maihin. Niillä nurkin kävi kuitenkin nopeasti selväksi, ettei maihinnousuun löydy sopivaa paikkaa.

Edessä oli vielä lisää soutamista.

Saario otti kurssin kohti Piritan vierasvenesatamaa. Viron rannikon tuntumassa hän sai seurakseen myös paikallisen merivartioston veneen.

”Vähän aikaa sieltä tuijoteltiin, mutta sitten ne lähtivät pois. Luulivat varmaankin, että olen eestiläinen.”

Piritan rannassa Saario pääsi viimein nousemaan maihin. Viivasuora reitti Helsingistä Tallinnaan on noin 82 kilometrin pituinen, mutta Saario laskee soutaneensa kurssin vaihdosten ja Viron päässä tehdyn ylimääräisen kiertelyn vuoksi yli sata kilometriä.

”12 ja puoli tuntia yhdellä istumalla. Vähän oli väsynyt olo, ja kyllä sen huomasi, että jalat olivat kipeät.”

Piritassa Saarion otti vastaan satamamestari, joka oli kuin puulla päähän lyöty, kun hän kuuli, kuinka kaukaa soutaja saapui. Tempauksesta vaikuttuneena satamamestari lupasi, että Saario saa jättää veneensä säilytykseen maksutta ja ilman aikarajoituksia.

Saario ehti vielä iltalaivalla takaisin Suomeen. Hän oli kotona Lauttasaaressa puoli yhden aikoihin maanantain vastaisena yönä.

Seuraavana päivänä hän haki perheineen veneen trailerilla Piritan vierasvenesatamasta. Sen kokan hän saattaa seuraavalla pitkällä reissulla suunnata Tukholmaan tai Pietariin.

”Tuli sellainen olo, että tarvitsisi ehkä vetää vielä paremmaksi”, Saario sanoo.

 

”Koko ajan tuntui, että tiedän mitä teen.”

Kokemattomien vesilläliikkujien ei pidä yrittää meren ylitystä. Erittäin kokeneena soutajana Saariokin kertoo tiedostaneensa, että tilanne on erittäin paha, jos hän joutuu syystä tai toisesta 8-asteiseen meriveteen ulapalla. Ammattilaisen rakentama vene kuitenkin kesti ilman vuotoja, ja Saario luotti suunnitelmaansa.

”Koko ajan tuntui, että tiedän mitä teen.”

Katastrofitilanteeseen hän oli varautunut varsin erikoisella tavalla.

”Sen verran mietin lähtiessäni, että latasin Spotifyhin Jenni Vartiaista. Että jos hypotermia vie, niin saan edes kuunnella sitä. Olen digannut sitä alusta lähtien.”

Fakta

Kovia vesilläliikkujia Lauttasaaresta


 Soutaja Jari Saarion voi lisätä luontaiseen lauttasaarelaiseen jatkumoon, mitä vesillä liikkumiseen tulee.

 Lauttasaaresta on kotoisin myös muun muassa olympiatasolla melonut Torsten ”Nappus” Liljeberg. HS:n laajan artikkelin yli sata vuotta Lauttasaaressa asuneesta Liljebergistä voi lukea tästä.

 Lauttasaaren itäpuolelta löytyy vuonna 1899 perustetun pursiseura Helsingfors Segelklubb HSK:n kotisatama.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Tallinna
 • Urheilu
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  7. 7

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  8. 8

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää