Kaupunki

Helsinki rakentaa uuden raitiotielinjan Kalasataman ja Pasilan välille – Valtuutetut paheksuivat siirtolapuutarhan nimittämistä ”elitistien hökkelikyläksi”

Liikenne linjalla voisi ennusteiden mukaan alkaa vuonna 2024.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona, että Kalasataman ja Pasilan välille rakennetaan uusi kaupunkia poikittaissuunnassa halkova raitiotielinja. Raitiotien infrastruktuurin hinta-arvio on 79,3 miljoonaa euroa.

Raitiotielinja liittyy etelässä Kruunusiltoja pitkin Laajasalosta keskustaan kulkevaan raitiotieyhteyteen. Pasilassa uuden linjan matkustajat voivat vaihtaa junaan.

Liikenne linjalla voisi ennusteiden mukaan alkaa vuonna 2024. Tulevaisuudessa linjalla voisi kulkea jopa 50 000 ihmistä päivässä.

Vallilanlaaksoa halkova raitiolinjaus kaatui edellisellä yrityksellä viisi vuotta sitten. Silloin poliittisissa ryhmissä oli kiinnostusta tehdä maisemoitu raitioreitti, mutta suunnitelmaan kytketty bussiliikenne arvelutti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt liikennesuunnittelijat esittivät Helsingin poliitikoille nurmipinnoitteisella radalla kulkevaa raitiolinjaa ja sen viereen pyöräilyn nopeaa Baana-reittiä.

Helsingin virkamiehet ovat laskeneet, että pyöräliikenneyhteyden rakentaminen raitiotielinjan viereen maksaisi 3,5 miljoonaa euroa. Mahdollisen pyöräyhteyden rakentamisesta päätetään erikseen.


Poliitikot hykertelivät valtuuston kokouksessa uudelle raitiotieyhteydelle lähes yksimielisinä. Helsingin poikittaiset joukkoliikenneyhteydet ovat perinteisesti olleet pitkittäisiä yhteyksiä heikommat.

Suurinta vastustusta uusi ehdotus sai siksi, että se halkoo Vallilanlaakson virkistysaluetta ja muuttaa näin ollen alueen ilmettä urbaanimmaksi. Linjausta on vastustettu ainakin Kumpula-seuran toimesta.

Rkp:n Björn Månsson ehdottikin, että linja siirrettäisiin kulkemaan Hämeentietä, Sturenkatua ja Mäkelänkatua pitkin. Kristillisdemokraattien Mika Ebeling oli Månssonin kanssa samoilla linjoilla.

”Käsittääkseni on löydettävissä kustannustehokkaampi ratkaisu”, Ebeling sanoi.

Vihreiden Leo Stranius muistutti virkamiestenkin esiintuomasta kannasta: ruuhkautumisen vuoksi matka-ajat kasvaisivat kiertotiellä. Silvia Modig (vas) totesi, että etukäteen tehdyissä mallinnuksissa Vallilanlaaksoa halkova linja on todettu matkustajille houkuttelevimmaksi.

Kokoomuksen Otto Meri piti huolta Vallilanlaaksosta aiheen vierestä puhumisena. Meri totesi raitiotielinjan olevan aivan eri luokassa ”pienen elitistijoukon hökkelikylän” merkityksen kanssa. Hökkelikylällä Meri viittasi Vallilan siirtolapuutarhaan, jonka vierestä raitiotielinjaus kulkee.

Meren kielenkäyttöä paheksuttiin valtuustossa useamman poliitikon toimesta.

Kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) totesi, että hänen näkemyksensä mukaan raitiotielinja pystytään maisemoimaan huolellisella työllä puistoon hyvin sopivaksi.

Raitiotielinjan lisäksi valtuusto hyväksyi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen tekemän toivomuksen Kumpulanpuron ennallistamista koskevasta selvityksestä. Arhinmäki toivoi, että puro olisi tulevaisuudessa sellaisessa kunnossa, että siihen voisi nousta taimenta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää