Kaupunki

Omistaja haluaa vaihtaa Postitalon 80 vuotta vanhat puu­ikkunat alumiinisiin – Kaupunki pelkää, että miljoona­remontti tuhoaa ikonisen talon ulkonäön

Karmit tammesta, eristeet lampaanvillasta. Postitalon omistava Ilmarinen haluaisi vaihtaa 80 vuotta vanhat ikkunat uusiin. Kaupungin näkemyksen mukaan vanhojen korjaaminen suojelisi rakennuksen arkkitehtuuria.

Tuhoaako ikkunoiden vaihtaminen Helsingin Postitalon arkkitehtonisen loistokkuuden? Tästä kysymyksestä ovat ajautuneet kiistaan rakennuksen omistava eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja Helsingin kaupunki.

Ilmarisen mukaan alkuperäiset ikkunat eivät ole enää turvallisia eivätkä toimivia. Yhtiö haluaisi poistaa suurimman osan ikkunoista puukarmeineen ja korvata ne uusilla, alumiinikarmeilla varustetuilla ikkunoilla. Alumiinikarmit peitettäisiin suunnitelmassa lopuksi puuverhoilulla.

Helsingin rakennusvalvontapalvelut ja kaupunginmuseo pitävät suunnitelmaa huonona. Virkamiehet pelkäävät, että massiivinen remontti turmelisi vuonna 1938 valmistuneen arvokkaan funkkisrakennuksen kasvot.

Lopulta erimielisyydet kytkeytyvät siis klassiseen ristivetoon rakennuksen toiminnallisuuden ja rakennustaiteellisen arvon välillä. Ilmarisen mukaan rakennus ei nykymuodossaan palvele sen käyttäjiä, eli tiloja vuokraavia yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaupungin mukaan rakennuksen käyttäjiä ovat myös kaikki siitä iloa saavat ohikulkijat. Lisäksi alkuperäisten rakenteiden suojelulla nähdään arvoa itsessään.


Rakennusvalvontapalvelut ehti jo tammikuussa torpata Ilmarisen suunnitelmat, mutta nyt yhtiö on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsittelee vaatimusta perjantaisessa kokouksessaan.

Ilmarinen on ajautunut remontin kanssa ahtaaseen rakoon. Jopa 80 vuotta vanhoissa ikkunoissa on vuokralaisten kannalta paljon ongelmia. Ne saattavat esimerkiksi alkaa värähdellä tuulessa.

Kun tuulenvoimakkuus on ylittänyt 10 metriä sekunnissa, useita ikkunoita on tempautunut auki samanaikaisesti. Edes ikkunoiden kunnostamisen ei uskota ratkaisevan ongelmia: kovalla tuulella ikkunapuitteet eivät pysy paikallaan. Alumiinin käyttämistä uusien ikkunoiden karmeissa ja puitteissa perustellaankin juuri sen lujuusominaisuuksilla.

Vanhat ikkunat eivät Ilmarisen mukaan vastaa myöskään nykyisiä tiiviysstandardeja. Niiden karmien ja rakennuksen rungon tiivisteistä on myös löydetty viitteitä mikrobivaurioista ja esimerkiksi kiellettyä hyönteismyrkkyä.

Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen sanoo, että ikkunat ovat ”täysin elinkaarensa lopussa”.

”Vanhat, huonokuntoiset ikkunat vaikuttavat sisäilmaolosuhteisiin, ja olosuhteiden hallinta vaikeutuu merkittävästi”, Aimonen sanoo.


Toimistoelämän vaikeuksilla ei kuitenkaan voida perustella Postitalon julkisivun vahingoittamista rakennusvalvontapalveluiden näkemyksen mukaan.

Asiasta lausunnon antanut kaupunginmuseo on samoilla linjoilla. Museon mukaan Postitalon ikkunoiden asema ”pelkistetyssä julkisivuarkkitehtuurissa on keskeinen”.

Kaarlo Borgin, Jorma Järven ja Erik Lindroosin suunnittelema Postitalo rakennettiin alunperin Posti- ja telelaitoksen pääkonttoriksi. Rakennus on suojeltu asemakaavamerkinnällä.

Puuikkunat tehtiin Postitalon rakennushistoriaselvityksen mukaan aikanaan erikoispiirustusten mukaan pitkälti käsityönä. Kaikkiaan ikkunoita rakennettiin jopa 1 200.

Ikkunakarmit valmistettiin kuivasta ja uunikuivasta terveestä puutavarasta, jossa ei saanut olla läpimeneviä oksia. Kaikki karmilistat tehtiin tammesta, ja eristeenä käytettiin lampaanvillaa.


Virkamiesten näkemyksen mukaan ikkunat pitäisi korjata vaihtamisen sijaan. Siitäkin huolimatta, että remonttia varten tehdyistä selvityksistä ilmenee, että alkuperäisten ikkunoiden korjaaminen nykyiseltä rakentamiselta vaadittuun tasoon on mahdotonta.

Ilmarisen esittämällä suunnitelmalla Postitalon ilme muuttuisi Rakennusvalvontapalveluiden mukaan raskaaksi ja teolliseksi.

Eristyslasi muuttaisi Rakennusvalvonnan pelon mukaan ikkunat vihertäväksi.

Ilmarisen Aimonen sanoo, että Postitalon arvokkuuden säilyttäminen on myös Ilmarisen intresseissä. Viime aikoina yhtiö onkin Aimosen käsityksen mukaan päässyt lähemmäksi ratkaisua kaupungin kanssa.

”Olemme yhteistyössä hakeneet eri ratkaisumalleja”, Aimonen sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa Ilmarisen näkökulmasta sitä, että vanhat ikkunat poistettaisiin ja tilalle asennettaisiin uudet, Postitalon arvon säilyttävät ikkunat. Helsingin rakennusvalvontapalveluiden arkkitehti Sari Viertiö kertoo, että suojelullisesta näkökulmasta vanhojen ikkunoiden korjaaminen olisi edelleen paras ratkaisu.

”Se mitä nyt esitetään on vain vanhan ikkunan kuva. Tavoitteiden pitäisi olla korkeammalla”, Viertiö sanoo.

Remontin kustannuksia ei voida vielä tarkasti arvioida, mutta ikkunoiden vaihtamisessakin olisi Aimosen mukaan kyse ”miljoonaluokan” investoinnista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Arkkitehtuuri
 • Lari Malmberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  7. 7

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  8. 8

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää