Kaupunki

16-vuotias tyttö laski istualtaan päin hyppyrimäen alastulorinteeseen viritettyä vaijeria ja kuoli Helsingin Herttoniemessä – viidelle tuomiot kuolemantuottamuksesta

Tuomio ei ollut yksimielinen.

Helsingin käräjäoikeus antoi torstaina tuomionsa Herttoniemen hyppyrimäkiturman vastuukysymyksiin liittyen. Syytettyinä oli kolme Helsingin liikuntaviraston virkamiestä ja kaksi iäkästä mäkihyppyaktiivia, jotka kaikki saivat tuomion kuolemantuottamuksesta.

Tuomio syntyi äänestyspäätöksellä. Yksi käräjätuomari kolmesta oli sitä mieltä, että syytteet olisi pitänyt kumota.

16-vuotias tyttö kuoli laskettuaan istualtaan päin hyppyrimäen alastulorinteen keskelle viritettyä teräsvaijeria elokuussa 2015. Vaijeri osui tyttöä kaulaan.

Turmassa loukkaantui kaksi muuta tyttöä. Nuoret olivat laskemassa istualtaan muovitettua alastulorinnettä noin kello 23:n aikaan lauantai-iltana, eivätkä hyppyrimäen valot olleet päällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjä vaati kaikille viidelle syytetylle tuomiota kuolemantuottamuksesta ja kahdesta vammantuottamuksesta. Syyttäjä ja uhrien omaiset olivat sitä mieltä, että hyppyrimäen alueen ylläpidosta ja turvallisuudesta vastaavat henkilöt aiheuttivat turman tapahtumisen pitäessään mäessä teräsvaijereita.

Myös käräjäoikeus katsoi, että mäen hoidosta vastuussa olleet henkilöt syyllistyivät rikoksiin. Heistä kaikki saivat rangaistukseksi päiväsakkoja. Tulojen mukaan määräytyvät päiväsakkosummat asettuivat 660 euron ja 2 080 euron välille.

Yksi tuomituista on turman aikaan liikuntaviraston osastopäällikkönä toiminut Stefan Fröberg. Nykyisin hän on Helsingin ulkoilupalvelupäällikkö.

Fröbergiä syytettiin syytetyistä ainoana myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomioistuin siis puntaroi, menettelikö hän virkatehtävässään siten, että kyseisen rikoksen tunnusmerkistö täyttyisi. Tämäkin syyte meni läpi.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet. He vetosivat siihen, että turman estäminen olisi ollut heidän näkemyksensä mukaan mahdotonta.

Käräjäoikeuden enemmistö kuitenkin katsoi, että turma olisi jäänyt tapahtumatta, jos koko vaijeri olisi poistettu, jätetty kokonaan virittämättä tai ainakin merkitty selkeästi.

”Kuitenkin vastaajat ovat olleet tietoisia vaijerin aiheuttamasta vaaratilanteesta ja alueen käyttötarkoituksen vastaisesta käyttämisestä. Kun tällainen käyttötarkoituksen vastainen alueen käyttö on ollut vastaajien tiedossa, toiminnan suunnittelussa on ollut mahdollista ottaa huomioon se, millaisen vaaran ja riskin alamäkeen viritetty vaijeri mäkeä mahdollisesti laskeville ulkopuolisille aiheuttaa”, käräjäoikeus toteaa.

Käräjäoikeuden mielestä kuka tahansa syytetyistä olisi voinut poistaa vaijerin.

Tuomiosta toista mieltä ollut käräjätuomari antoi kollegoita enemmän painoarvoa sille, että nuoriso oli luvatta hyppyrimäellä. Nuorten on hänen mielestään myös täytynyt ymmärtää muun muassa puomit ja muut esteet ohittaessaan, että he ovat erikoissuorituspaikalla. Siitä huolimatta he käyttivät mäkeä istualtaan laskemiseen, mikä ei ole sen oikea käyttötarkoitus.

”Toisin kuten enemmistö katson, että asianomistajien myötävaikutus on tässä tapauksessa ollut laadultaan siinä määrin poikkeuksellista, että se poistaa vastaajien rikosvastuun”, käräjätuomari Maiju Päivärinne perustelee näkemystään.

”Asianomistajat ovat olleet tapahtuma-aikaan nuoria, tarkalleen 16–18-vuotiaita henkilöitä, jotka ovat hakeutuneet hyppyrimäen alueelle tietoisesti ja tarkoituksellisesti yleistä ajanviettoa, seurustelua, hauskanpitoa ja alkoholin nauttimista varten. Kyse ei ole ollut esimerkiksi pienistä lapsista, joilla ei vielä ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi olisi edellytyksiä alueen tosiasiallisten olosuhteiden mieltämiseen.”

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.Herttoniemen hyppyrimäki oli onnettomuuden aikaan Helsingin kaupungin hallinnoima erikoissuorituspaikka. Alastulorinteeseen ja ylemmäksi hyppyrimäen kummulle viritettyjen kahden vaijerin tarkoituksena oli olla esteenä muun muassa luvattomalle mopoilulle alueella.

Vaijerien kiinnittämisestä ja irrottamisesta vastasi mäkihyppyseura, jonka kaksi aktiivia päätyi syytetyn penkille oikeuteen. Teräsvaijeria pidettiin kiinni silloin, kun hyppyrimäessä ei harjoiteltu tai kilpailtu.

K46-hyppyrimäki on ollut turman jälkeen käyttökiellossa. Mäki on jo niin huonokuntoinen, että sen purkamistakin on suunniteltu.

Pian viimeisen turman jälkeen koko hyppyrimäkialueen ympärille rakennettiin korkea metalliaita.

Käräjäoikeus määräsi Helsingin kaupungin ja hyppyrimäessä vastuussa olleet miehet maksamaan yhdessä vahingonkorvauksia sekä kuolleen tytön omaisille että turmassa loukkaantuneille nuorille. Heidän pitää muun muassa maksaa kuolleen tytön vanhemmille yli 7 000 euroa hautauskuluista.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi siis yrittää hakea muutoksia hovioikeuden kautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Herttoniemi
 • Oikeudenkäynnit
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää