Kaupunki

Ex-puolison konkurssi suisti kova­palkkaisen espoolais­miehen velka­kurimukseen – ”Myin ihan kaiken, jopa ruohonleikkurin”, mies sanoo nyt, velattomaksi itsensä taisteltuaan

Talous- ja velkaneuvonnat siirtyvät puolen vuoden päästä oikeusaputoimistoihin. Sekä velkaantuneet että velkaneuvojat toivovat, että muutoksen myötä talous- ja velkaneuvonnasta ei tulisi vain juridista työtä vaan tukea olisi tarjolla monipuolisesti.

Talous- ja velkaneuvonta uudistuu ensi vuoden alusta. Velkaneuvonta siirtyy kunnilta ja aluehallintovirastoilta oikeusaputoimistoihin valtion toimesta järjestettäväksi.

”Toivon, että velkaneuvonnan käytännönläheinen ja inhimillinen ote säilyy”, kertoo Espoon talous- ja velkaneuvonnan avustamana velkajärjestelyyn viitisen vuotta sitten päässyt mies. Hän on nyt 41-vuotias.

Hän velkaantui yllättäen ja pahasti avioeron jälkeen, kun ex-puo­lison yritys meni konkurssiin.

Taloutta – ja mieltä – rasittivat myös huoltajuuskiistoihin liittyvät oikeudenkäynnit ja niitä seuranneet elatusmaksut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espoolaismies on nyt velkajärjestelyn loppusuoralla, eikä HS julkaise miehen nimeä hänen ja hänen läheistensä yksityiselämän suojaamiseksi.

”Ulosotto katsoi kaavojaan ja laski, että voi ottaa sata prosenttia nettopalkastani. Minulla oli tuolloin asuntoetu ja työsuhdeauto, mutta sain palkkaa tilille nolla euroa. Viranomaisilla olisi mahdollisuus poiketa kaavoista, mutta tällöin he ottaisivat riskin virkavirheestä, eikä niin yleensä tapahdu”, mies muistelee.

Hyvätuloisen miehen rahatilanne romahti. Hän joutui lainaamaan sukulaisiltaan ja ystäviltään rahaa, että joka toinen viikonloppu isänsä luo tulevalle lapselle olisi jotakin suuhunpantavaa.

”Myin ihan kaiken, jopa ruohonleikkurin.”

Arviolta joka kymmenennellä suomalaisella on vaikeuksia oman talouden kanssa jossain elämänvaiheessa. Noin 18 prosentilla velkaantuneista kotitalouksista velan määrä oli vuonna 2016 yli kolminkertainen vuosituloihin verrattuna.

Talous- ja velkaneuvonnan jonotilanteessa on isoja alueellisia eroja, mikä on asettanut velkaantuneet keskenään eriarvoiseen asemaan.

Kun HS:n haastattelema espoolaismies otti ensimmäisen kerran yhteyttä velkaneuvontaan, oli kesä, ja hän joutui odottamaan pari kuukautta. Se tuntui todella pitkältä ajalta. Odotusaikana hän sai vinkin mennä hakemaan apua seurakunnalta. Kirkolta sai 50 euron lahjakortin kauppaan.

”Laskin, kuinka monta perunaa minulla on varaa ostaa.”

Nopeimmillaan talous- ja velkaneuvontaan pääsee tällä hetkellä muutamassa päivässä, mutta pahimmillaan velkaneuvontaan pitää jonottaa reilut neljä kuukautta.

Koko maan keskimääräinen jonotusaika oli vuodenvaihteessa Kilpailu- ja kuluttajaviraston tilaston mukaan 36 vuorokautta.

Espoon talous- ja velkaneuvonnan jonotusaika on noin kolme viikkoa, Vantaan neljästä viiteen viikkoa ja Helsingin noin 7–8 viikkoa, mutta lomista johtuen tällä hetkellä ajat voivat näistä venyä.

”Kun vihdoin pääsin velkaneuvontaan, asiat lähtivät nopeasti selviämään. Velkaneuvonnasta lähdettiin minun mukaani hakemaan toimeentulotukea ja pantiin vireille velkajärjestely. Sain ruokaa ja jopa ilmaisia uimahallikäyntejä minulle ja lapselleni”, mies kertoo.

Hänen mielestään yhteiskunnan pitäisi auttaa velkaantunutta mahdollisimman nopeasti, sillä yleensä velkatilanne monimutkaistuu pitkittyessään ja saatavien määrä suurenee.

Uudistuksen yksi tarkoitus on yhdenmukaistaa talous- ja velkaneuvonnan palveluja. Sillä pyritään myös parantamaan talous- ja velkaneuvonnan sähköisiä palveluja. Lakimuutos talous- ja velkaneuvonnasta tuli voimaan viime joulukuussa.

Velkaneuvonnasta monenlaista apua saaneen miehen mielestä pitäisi pitää mielessä se, että jokaisen velkaantuneen tilanne on erilainen.

”Tilanteiden yksilöllisyys on automatisoinnista huolimatta huomioitava.”

Espoon kaupungin johtavan talous- ja velkaneuvojan Aulikki Pentikäisen mielestä muutoksen tavoitteet ovat hyviä, mutta niiden jalkauttaminen käytäntöön varsinkin siirtymävaiheessa voi olla haasteellista.

Talous- ja velkaneuvojien työpaikat siirtyvät muutoksessa uuteen organisaatioon. Pentikäinen arvioi, että asiakkaiden jonotusajat kasvavat jonkin verran muutosvaiheessa.

Tällä hetkellä talous- ja velkaneuvontaa saa 52 eri pisteestä noin 150 velkaneuvojalta. Oikeusaputoimistoja on 23, mutta niillä on 165 toimipistettä. Se, missä kaikkialla talous- ja velkaneuvonnan henkilökohtaista neuvontaa jatkossa tarjotaan, selviää ensi syksynä, kun työntekijöiden virkaehtosopimusneuvottelut on ensin saatu käytyä läpi. Joidenkin asiakkaiden matkat neuvontapisteisiin pitenevät, joidenkin matkat voivat lyhentyä.

Alunperin talous- ja velkaneuvontaan oli budjetoitu 7,7 miljoonaa euroa vuodessa, mikä olisi tarkoittanut velkaneuvojien määrän vähenemistä. Viime huhtikuussa oikeusministeri Antti Häkkänen ilmoitti, että talous- ja velkaneuvonta saa vielä viiden miljoonan lisämäärärahan ja velkaneuvojien määrä tulee olemaan vähintään samaa suuruusluokkaa kuin nytkin.

Pentikäisen mukaan sähköisten palvelujen kehittäminen on tätä päivää, mutta hän korostaa, että läheskään kaikki heidän asiakkaansa eivät käytä saati omista tietokonetta.

”Älypuhelimilla ei ainakaan vielä kauhean paljon voi näissä monimutkaisissa velkatilanteissa tehdä”, Pentikäinen toteaa.

Pentikäisestä on hyvä, että sähköisiä palveluja kehitetään, mutta samalla pitää muistaa, että moni talous- ja velkaneuvonnan asiakas hyötyy eniten henkilökohtaisesta palvelusta.

Sähköiset yhteydenottopalvelut tyypillisesti lisäävät tämän henkilökohtaisen palvelun tarvetta.

”Mikä rooli tälle neuvontatyölle jää, jos yhteydenottoja tulee hurjasti sähköisten kanavien kautta. Täyttelemmekö ja tutkimmeko me vain sähköisiä lomakkeita asiakasta kohtaamatta?” pohtii Pentikäinen.

”Nyt pitää puhua neuvontatyön arvoista, tavoitteita ja päämääristä.”

Vantaan talous- ja velkaneuvontaan on voinut ottaa sähköisellä lomakkeella yhteyttä syksystä 2016 lähtien. Tämän jälkeen ihmisten yhteydenottokynnys on madaltunut ja velkaneuvojien työmäärä lisääntynyt. Vantaan talous- ja velkaneuvonnalla on nyt ollut noin 1 200 uutta asiakasta vuodessa, kun aiemmin uusia asiakkaita oli 600–700 vuodessa.

Osa velallisista kokee ensimmäisen yhteydenoton netin kautta helpommaksi kuin puhelinsoiton. Kolmesti viikossa kaksi tuntia kerrallaan vastaavan puhelinpalvelun ajat eivät myöskään sovi kaikille. velkaneuvontaan lähetetäänkin sähköisiä lomakkeita runsaasti iltaisin ja viikonloppuisin.

Sähköisen yhteydenottotavan lisäksi tällä hetkellä kehitetään lähinnä velkaneuvojien käyttöön tulevia järjestelmiä. Nykyiset ovat peräisin 1990-luvulta ja kankeita nykyajan monikanavaisessa ympäristössä.

”Kun tietojärjestelmiä kehitetään, on huomioitava, että ne eivät ole vain velkaneuvojan käytössä, vaan että asiakas voi osallistua oman velkatilanteensa selvittelyyn ja hakemuksen laatimiseen. Velkahan on asiakkaan, ja hänellä on niin velvollisuus kuin oikeus osallistua. Toivottavasti tulevaisuudessa tulee yhteinen alusta, jossa talous- ja velkaneuvojat ja asiakkaat voisivat työskennellä samanaikaisesti samalla alustalla samanlaisella näkymällä”, Pentikäinen toivoo.

Pentikäistä askarruttaa talous- ja velkaneuvonnan siirtyminen oikeusaputoimistoihin, koska velkaantuneet tarvitsevat usein muutakin tukea.

”Pääasiassa tämä työ ei ole juridista, vaikka sitäkin näkökulmaa tarvitaan. Yhteyden kunnan palveluihin tulee säilyä, koska velkaneuvonnan asiakkaat ovat hyvin vaikeissa tilanteissa. Heillä on asumisen ja mielenterveyden ongelmia sekä pelivelkoja. Nykyajan ylivelkaantumisesta selviytyminen vaatii laaja-alaista yhteistyötä ja neuvontatyön osaamista.”

Samantapaista kertoo velkaneuvonnan asiakas.

”Velkaneuvonnan ansiosta löysin henkilökohtaisen terapian, jota en olisi osannut hakea. Enkä usko, että juristi olisi sinne ohjannut. Tällä oli suuri merkitys henkisessä jaksamisessa. Karsastan sitä, että velkaneuvonnasta tulisi vain juridinen elin.”

Miehen velkajärjestely loppuu kohta. Hän maksaa taas hyvistä tuloistaan reilusti veroja ja eläkemaksut.

”On paljon sellaisia ihmisiä, joille velat tulevat yllätyksellisesti ilman heidän omaa leväperäisyyttään. Yhteiskunnan pitää auttaa heitä nopeasti kuntoutumaan takaisin veronmaksajiksi.”

Fakta

Maksuvaikeuksia yhä useammalla


  Maksuhäiriöisten ihmisten lukumäärä on kasvanut vuodesta 2012 lähes 45 000 henkilöllä. Vuonna 2018 maksuhäiriöisiä on Suomen asiakastiedon mukaan 376 300.

 Vuonna 2017 ulosottovelallisia ihmisiä oli 501 642. Ulosottovelallisten ihmisten määrä nousi edellisvuodesta 5 150 velallisella.

  Kotitalouksien velkaantumisaste on yli kaksinkertaistunut parissa kymmenessä vuodessa. Vuonna 1998 kotitalouksien velkaantumisaste oli 62 prosenttia, vuonna 2017 velkaantumisaste oli 128 prosenttia. Velkaantumisasteella tarkoitetaan lainojen suhdetta käytettävissä olevaan tuloon.Korjaus: 18.6. kello 15.44: Faktassa luki aiemmin virheellisesti Suomen asukastiedon mukaan, oikea muoto on Suomen asiakastiedon mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Velkaantuminen
 • Raha
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  7. 7

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  8. 8

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  9. 9

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  10. 10

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klubi hakkasi päätä seinään 90 minuuttia, Kemi taisteli pisteen Helsingistä – ”Emme saaneet horjuvaa vastustajaa kaadettua nurin”
  3. Genovan silta­turman etsinnät on päätetty, kuolleita 43
  4. Kuvakooste: Weekend Festival päättyi ilta-aurinkoon
  5. Sara Kuivisto päihitti 1000 metrin juoksun 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen – ”Olisin voinut juosta kovempaakin”
  6. Varamiehinen IFK taisteli Veikkausliigassa pisteen Honkaa vastaan – espoolaissydämet pomppasivat ottelun lopussa toden teolla
  7. Tunti sitten
  8. Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”
  9. Manchester United kompuroi Valioliigassa Brightonin vieraana – Laukoi vain kaksi kertaa maalia kohti
  10. 2 tuntia sitten
  11. Pystyykö kunto­pyörää polkemalla tuottamaan sähköä kotiin? Entä riittävätkö kodin aurinko­paneelit sähköauton lataamiseen? Asian­tuntija vastaa
  12. Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen
  13. Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja ottaa kantaa Mesut Özil -kohuun: ”Minun olisi pitänyt ottaa selkeämpi rooli, kun joistakin suunnista tuli rasistisia hyökkäyksiä”
  14. Näytä lisää