Kaupunki

Tapiolan uimahallin remontti kallistuu, ja perustuksissa voi piillä vielä ikävä yllätys – ”Teknis-toiminnallisesti hallia ei ole mitään järkeä lähteä korjaamaan”

Hankesuunnitelman mukaan uimahallin korjaaminen saattaa maksaa jopa 23,5 miljoonaa euroa.

Tapiolan uimahallin peruskorjaus tulee maksamaan aiemmin arvioidun 21 miljoonan euron sijaan jopa 23,5 miljoonaa. Jos rakennuksen perustuksissa on epäiltyjä vaurioita, korjaamisesta voi tulla sitäkin kalliimpaa.

Perustuksissa mahdollisesti olevat vauriot tarkoittaisivat myös sitä, että hallin muita rakenteita jouduttaisiin purkamaan suunniteltua enemmän.

”Hankesuunnitelmassa ollaan varauduttu korjaamaan tiedossa olevat asiat. Hankesuunnitelman mukaiset korjauskustannukset ovat 23,5 miljoonaa euroa sisältäen parin miljoonan euron ­riskivarauksen”, kertoo Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen.

Halli suljettiin kaksi vuotta sitten peruskorjausta varten. Aluksi ennakoitiin, että remonttiin kuluisi noin seitsemän miljoonaa euroa. Sen jälkeen tehdyissä tarkemmissa tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että halli on luultua paljon huonommassa kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuodenvaihteen viimeisimmästä arviosta summaa on kasvattanut hankesuunnitelmaan sisällytetty hallin katon kantavien rakenteiden korjaaminen.

Martinsenin mukaan on lisäksi olemassa epäilys, että hallin perustuksissa olisi samaa alkalikiviainesreaktiota kuin muissakin rakenteissa. Betonissa oleva kiviaines laajenee kemiallisen reaktion vuoksi veden vaikutuksesta, mikä aiheuttaa halkeamia.

Altaiden ja allashallin lisäksi kemiallisen reaktion tiedetään vaurioittaneen muitakin betonirakenteita, kuten seiniä.

”Perustusten betonin kiviaines on oletettavasti laadultaan samaa kuin muissakin rakenteissa, ja perustukset ovat märässä maaperässä. Pohjavesi on niin lähellä”, Martinsen sanoo.

Perustusten kuntoa ei ole vielä selvitetty. Asian selvittäminen etukäteen on hankalaa ja kallista. Martinsen sanoo, että sen mukaan mitä hallista linjataan, asia tullaan kuitenkin selvittämään ainakin pistokoeluonteisesti alkusyksystä.

Ennen kuin asiasta on tietoa, on mahdotonta ennakoida mahdollisen lisäkorjaustarpeen kustannuksia.

”Jos perustuksia pitää lähteä korjaamaan, on iso riski, että yläpuolisia rakenteita joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudestaan”, Martinsen sanoo.

”Se olisi erittäin epätoivottu ­tilanne. Suunnitelmien muuttuminen olisi ongelmallista urakkasopimustenkin kannalta.”

Tammikuun alussa HS kertoi, että kaupunki selvittää yhtenä vaihtoehtona sitä, että Tapiolan uimahalli purettaisiin ja rakennettaisiin uudelleen vanhojen piirustusten mukaan.

Silloin Martinsen totesi, että uudelleen rakentaminen antaisi joiltakin osin mahdollisuuden korjata vuonna 1965 valmistuneessa rakennuksessa olevia oman aikakautensa rakentamis- ja suunnitteluvirheitä.

Ilman mahdollista perustusten korjaamistakin hanke on Martinsenin mukaan toteutukseltaan haastava.

”Jos puhutaan teknis-toiminnallisesta näkökulmasta, niin hallia ei ole mitään järkeä lähteä korjaamaan. Matinkylään suunnitellussa uudessa uimahallissa on allaspinta-alaa lähes tuplasti, ja hallin rakentaminen maksaa runsaat 30 miljoonaa”, Martinsen sanoo.

Tapiolan uimahalli ei kuitenkaan ole mikä tahansa uimahalli, vaan asemakaavalla suojeltu kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus.

Uimahallin kohtaloa koskevassa keskustelussa on väläytelty myös sellaista mahdollisuutta, että halli korjattaisiin johonkin muuhun käyttöön. Hallia on ehdotettu esimerkiksi Tapiolaan suunniteltujen teatteritilojen sijoituspaikaksi.

Suojelua valvovassa Espoon kaupunginmuseossa ei ole kuitenkaan lämmetty ajatukselle.

”Rakennusta ei saa purkaa, eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat julkisivujen, vesikattojen tai allashallin sisätilojen rakennustaiteellista tai historiallista arvoa”, kommentoi museon intendentti Jyri Vilja sähköpostitse.

”Kaupunginmuseon tämänhetkisenä käsityksenä on, että halli korjataan alkuperäiseen käyttöönsä suojelumääräysten edellyttämällä tavalla.”

Martinsen sanoo, että rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamisella voisi säästää noin 10 miljoonaa korjauskustannuksista. Toinen kysymys on, millaisia toimintoja rakennukseen voisi sijoittaa. Halli on liian matala esimerkiksi pallopeleille.

”Ja vaikka käyttötarkoitusta muutettaisiin, edelleen on myös kysymys perustusten kunnosta”, Martinsen toteaa.

Jotta samat betoniin liittyvät ongelmat eivät toistuisi, on ehdotettu myös, että halliin asennettaisiin korjauksessa teräs­altaat.

Intendentti Vilja kuitenkin kertoo, että museon käsityksen mukaan alkalikiviainesreaktion johdosta haurastunut pääallas korvataan materiaaleiltaan ja ulkonäöltään alkuperäistä vastaavalla altaalla.

Martinsenin mukaan ollaan vaikeiden kysymysten äärellä, jos selviää, että perustuksetkin ovat vaurioituneet.

Tapiolan uimahallin peruskorjauksen hankesuunnitelma esitellään maanantaina kokoontuvalle Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaostolle.

”Hankesuunnitelma menee jaostolle vasta tiedoksi. Kysymys on vaikeasta asiasta. Vielä ei tehdä päätöstä”, sanoo Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Jos hanke etenee odotetusti, uimahallin peruskorjaus voisi alkaa kesään 2019 mennessä.18.6. klo 9.10 jutusta poistettu sijaintikartta, jossa Tapiolan uimahallin sijainti oli merkitty väärin. Lisätty uusi sijaintikartta.

Fakta

Aiempi peruskorjaus epäonnistui


 Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan uimahalli sijaitsee Tapiolan keskusaltaan laidalla.

 Tapiolan uimahallin korjaustarve on ollut esillä jo 20 vuotta. Vuonna 1998 HS:ssa kerrottiin, että ­huonoon kuntoon päässyt halli ”vaatisi nopeaa kor­jaamista”.

 Noin yhdeksän miljoonaa euroa maksanut edellinen peruskorjaus valmistui vuonna 2005. Peruskorjauksen yhteydessä hallia laajennettiin.

 Aiempi peruskorjaus poiki arkkitehtuuripalkinnon alkuperäisen arkki­tehtuurin ansiokkaasta säilyttämisestä.

 Pian remontin valmistuttua ilmeni uusia kosteus­ongelmia, joita ryhdyttiin korjaamaan vuonna 2015. Laattojen poistaminen ja kiinnittäminen uudelleen eivät kuitenkaan auttaneet, vaan eteen on tullut uusia ongelmia.

 Uimahalli suljettiin uutta peruskorjausta varten kesällä 2016.

 Viimeisen kahden ­

vuoden ajan on selvitetty uimahallin kuntoa ja korjaustarpeita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Tapiola
 • Uimahallit
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  7. Tunti sitten
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää