Kaupunki

Seksuaalista halua lisäävänä lemmenyrttinä pidetty kasvi löytyy lähes jokaisen pihan perältä – Kartta johdattaa villivihannesten kasvupaikoille, joilta voi poimia vaikka salaatin

Keskellä kaupunkia on kymmenittäin terveellisiä ja ilman kitkemistä käytettävissä olevia luonnonkasveja. Osmankäämistä saa kurkkumaisen lisän salaattiin ja tammea lahottavasta rikkikäävästä kanamaista paistettavaa. Kerää kuitenkin vain kasveja, jotka varmasti tunnistat.

Pölyttynyt mielikuva osmankäämistä on ruskeat pötkylät lattiamaljakossa. Niistä saattoi 1980-luvun sisustuksessa arvaamatta räjähtää lattian täydeltä valkoista höttöä, jollei osannut suihkauttaa koristetähkiin niitä koossa pitävää hiuslakkaa.

Nyt osmankäämi kuitenkin osoittautuu luonnonvaraisten villivihannesten huipputuotteeksi. Helsingin Vanhassakaupungissa luonto- ja eräopas Joel Rosenberg harppaa osmankäämiviidakkoon ja kuorii pitkävartista kasvia. Vääntämällä vartta erottuu taipuisa kohta.

”Varren pehmeä ydin on kuin pieni purjo. Se sopii wokkiin tai tuoreena salaattiin”, Rosenberg sanoo.

Maistuu kurkulle, mutta suuntuntuma on kurkkua napakampi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä tai muuallakin pääkaupunkiseudulla on kymmenittäin terveellisiä ja ilman kitkemistä käytettävissä olevia villivihanneksia.

Karttaan Joel Rosenberg on poiminut 12 paikkaa, joista löytyy varmasti esiteltäviksi valittuja villivihanneksia. Kerää vain sellaisia kasveja, jotka tunnistat varmasti.Luonto- ja ympäristöalan kouluttajana työskentelevä Rosenberg on huomannut, että luonnonvaraisten kasvien keräämisestä on tullut vetävä harrastus tai elintapa.

Tänä poikkeuksellisen lämpimänä keväänä hän kertoo itse keränneensä jo kuukaudessa lähes kaikki ensi talven tarpeet teeksi, smoothieiksi ja muiksi omavaraisiksi ruoka-aineiksi.

Marjojen, sienten ja esimerkiksi mustaseljan satoa pitää vielä odottaa.

Ollaan Annalan puutarhassa. Rosenberg on luvannut näyttää erityisesti sellaisia villinä kasvavia ruoka-aineksia, joita kaikki harrastajatkaan eivät todennäköisesti ole tajunneet syötäviksi.


Nokkosesta Rosenberg osaa ottaa kiinni niin, että poltinkarvat jäävät myötäkarvaan. Ei näytä polttavan. Nokkonen on mahdollisesti koko Suomen luonnon kovinta superfoodia.

Nuori nokkonen on monin verroin terveellisempää kuin vaikka pinaatti.

”Mutta harva osaa käyttää nokkosensiemeniä. Niitä pidetään myös seksuaalista halukkuutta lisäävinä, koska niissä sanotaan olevan paljon testosteronia”, Rosenberg sanoo.

Vieressä kasvaa vuohenputkia. Nekin ovat yleisiä Helsingissä, mutta villivihannesretkellä pitää olla äärimmäisen tarkkana. Vuohenputken esimerkiksi voi sekoittaa erittäin myrkylliseen myrkkykeisoon.


”Helsingin luonnosta löytyy tietenkin paljon tappavia kasveja, eikä esimerkiksi myrkkykeiso ole kovin harvinainen. Vain sellaisia kasveja voi kerätä, jotka tunnistaa varmasti”, Rosenberg sanoo.

Hyvää tunnistusapua saa esimerkiksi netistä Luontoportti-sivustolta.

Villivihanneksia käsitteleville kursseille tulee koko ajan paremmin kasveista perillä olevia ihmisiä.

Muiden ihmisten luontoinnostuksen taustoja Rosenberg voi vain arvailla, mutta hänen kohdallaan luonnonvaraisten kaupunkikasvien käyttö juontuu kaupunkiviljelyn tuomisesta Helsinkiin.

Hän oli kymmenisen vuotta sitten mukana käynnistämässä kaupunkiviljelyä. Aalto-yliopiston pro gradu -työnään Rosenberg kehitti nettiin Satokartan helsinkiläisistä hedelmäpuista ja marjapensaista. Kohteita on muutama sata.

Satokartta toimii edelleen ja on keräilijöiden ja poimijoiden aktiivisessa käytössä, vaikka pieni osa tiedoista on vanhentunut.

”Minulle tässä on ollut kyse vastareaktiosta kerrostaloelämään. On myös omavaraisuuden eetosta, että miten pystyy itse hoitamaan pöytään ruokaa läheltä, ilmaiseksi ja terveellisesti”, Rosenberg sanoo.

Ettei tarvitse ostaa kaupasta muoviin pakattua ulkomaista salaattia, joka Rosenbergin mukaan on veden kuljettamista Suomeen – eikä hänestä ”kovin viisasta”.

Nokkospestoa on moni kokeillut. Esimerkiksi rikkikääpä sitä vastoin on harvinainen tuttavuus.

Rosenberg kävelee suuren tammen juurelle. Sen tyvessä on suuria keltaisia röpelöryppäitä. Ne ovat tammea lahottavaa rikkikääpää. Rosenberg vuolee käävästä pieniä paloja. Palat tuoksuvat sieneltä, ja sellaisina rikkikääpiä voikin kerätä.

Kuten myös kaikkia luonnonvaraisina puistoissa sekä ulkoilu- ja retkeilyalueilla kasvavia ja rauhoittamattomia kukkia, yrttejä ja muita vastaavia kasveja. Se kuuluu jokamiehenoikeuksiin.


Kaikkea tai kaikkialta ei silti voi poimia. Pihapiirejä suojaa kotirauha. Myöskään eläviä tai edes kuolleita puita ei saa vahingoittaa. Niistä ei siis omin luvin saa ottaa edes lehtiä, oksista, juurista, pihkasta tai varvuista puhumattakaan.

Maanomistajan luvalla voi kerätä esimerkiksi kuusenkerkkiä.

Lisäksi ympäristöministeriön ympäristöneuvos Markus Tarasti sanoo, että maahan pudonneita risuja, lehtiä, neulasia, tuohta tai kaarnaa voi kerätä jokamiehenoikeuksin.

Harkinnanpaikkoja on. Esimerkiksi piparjuurta kasvaa Helsingissä villinä runsaasti, ja sitä Rosenberg kertoo keränneensä julkisilta paikoilta kaupungissa.

Toinen askarruttava kysymys on kaupungista kerättyjen kasvien puhtaus. Uskaltaako niitä oikeasti syödä?

Kaupunkikeräilynsä alussa Rosenberg kertoo tarkistaneensa syötävien kasvien käsittelytavan: huuhtelun jälkeen villivihanneksia tai muita kasveja voi syödä.

”Jos syö kaupunkisatoa joka päivä, kannattaa kerätä sitä kauempaa kuin suurten teiden laidoilta”, Rosenberg sanoo.

Seljakukkajuomaa saa tuoreista kukkatertuista

Kerää mustaseljan kukat heti niiden avauduttua. Poista kukkatertuista suurimmat vihreät osat.

Ainekset:

10 mustaseljankukkaterttua
1 kg sokeria
1 luomusitruuna
8 dl vettä
25 g sitruunahappoa
 Sekoita kiehuva vesi ja sokeri.

 Raasta sitruunankuori ja viipaloi sitruuna. Lisää veteen sitruuna ja kuoret, sitruunahappo sekä kukkatertut.

 Jätä seisomaan vuorokaudeksi. Sekoita välillä.

 Siivilöi. Säilyy jääkaapissa ainakin muutaman päivän.

Jymyhunajassa on nokkosensiemeniä

Maailman vahvimman nallen jymyhunaja

Ainekset:

Nokkosensiemeniä
Hunajaa
 Sama määrä nokkosensiemeniä ja hunajaa sekoitetaan vihreäksi tahnaksi. Käytetään seuraavan talven mittaan vahvistamaan yleiskuntoa ja vireyttä.

Täsmennys 20. kesäkuuta kello 10.16: Reseptiä täsmennetty. Ruuanlaitossa käytetään mustaseljaa. Terttuselja on Husin myrkytystietokeskuksen mukaan myrkyllinen, vaikka pienten määrien syöminen aiheuttaa harvoin oireita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  6. 6

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  7. 7

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää