Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

Aulis Junes ja kaupunki ovat taistelleet Töölönlahdella sijaitsevan huvilan kunnostuksesta 1990-luvulta lähtien.

Rautatiekiskot kolisevat, kun junat vievät ihmisiä Helsingin Rautatieasemalle. Juuri ennen päätepysäkkiä raiteiden vieressä näkyy Töölönlahden rannalla sijaitsevia huviloita. Huviloihin ei välttämättä kiinnittäisi ollenkaan huomiota, ellei juuri se parhaiten kiskoille näkyvä rakennus olisi niin aution ja luotaantyöntävän näköinen. Kummitustalo.

Helposti tulee ajatelleeksi, miten kaupunki antaa autionnäköisen huvilan seistä tuhansien junamatkustajien ihmeteltävänä kaupungin paraatipaikalla.

Huvilassa asuu 79-vuotias Aulis Junes. Hän osti purku-uhan alla olleen huvilan 1970-luvulla. Sitä ennen huvilassa toimi Diakonissalaitoksen Rinnekoti.

Junes ja kaupunki ovat taistelleet huvilan kunnostamisesta 1990-luvulta asti. Ensin kaupungin huolenaiheena oli epäsiisti piha, ja 2000-luvulle siirryttäessä taistelun kohteena on ollut itse rakennuksen kunnostus. Junes haluaa korjata huvilan perinnemenetelmin. Kaupunki taas haluaisi ränsistyneen huvilan julkisivun kuntoon mahdollisimman pian.

”Kaupunki on ollut hyvin pitkämielinen tässä asiassa. Tietysti toivotaan, että jokainen pitäisi huolta ympäristöstä”, kommentoi kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.


Kaupungilla olisi korkeimman hallinto-oikeuden lupa kunnostaa huvila Juneksen kustannuksella.

”Kaupungilla on pakkokeinoja käytettävissä, jos määräyksiä ei noudateta. Yritetään saada huvilan korjaus etenemään yhteistyöllä, emme mekään halua turhaa vääntöä asiasta”, jatkaa Aho.

Juneksen kunnostusurakka on edennyt hyvin hitaasti. Vuosien varrella kaupunki on ehtinyt antaa Junekselle useita velvotteita ja uhkasakkoja. Helsingin käräjäoikeus päätti vuonna 2007, että Juneksella on oikeus valita työtavaksi perinnerakentaminen.

Viimeksi tämän vuoden tammikuussa kaupunki uhkasi Junesta sakoilla, mikäli huvilan parvekkeita ei korjata marraskuuhun mennessä.

Varsinainen pattitilanne.

Rautatien ja Töölönlahden välissä sijaitseva Linnunlaulun alue on kuin toinen maailma. Alue on vehreä, ja on vaikea kuvitella olevansa vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta. Liikenteen melua ei alueella kävellessä kuule. Sieltä täältä puiden siimeksistä pilkahtaa Töölönlahti. On kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin.

1800-luvulla lopulla alueelle rakennettiin hulppeita huviloita. Huviloita rakennettiin 15, kahdeksan on vielä jäljellä. Juneksen huvila valmistui 1890.

Linnunlauluntieltä katsottuna Juneksen huvilaa ei juuri erota tiheän puuston seasta. Ajotien vieressä on kyltti ”tänään kirppis”.


Pihalla vastassa on ikkunoita maalaava Junes.

Junes alkaa heti kertoa yrittävänsä estää luonnon tuhoamisen Linnunlaulun alueella.

”Olen mieleltäni anarkistinen mutten kapinallinen. Tehtäväni ei ole tehdä ilkivaltaa tai pistellä hevosia neulalla takapuoleen. Enemmän tavoittelen gandhilaista passiivista vastarintaa”, hän selventää.

Juneksen puheista kuulee, että hän on perehtynyt alueen historiaan. Hän kertoo jatkavansa historiallista taistelua alueen puolesta vielä 2000-luvulla.

Huvilan alarakennuksessa toimii sup-lautailua Töölönlahdella järjestävä yritys.

Junes on entinen rekankuljettaja, joka lähti opiskelemaan nuorisotyötä. Työnimikkeinä on vuosikymmenien aikana ollut muun muassa koulukuraattori, tarkkailuluokan opettaja sekä diakoni. Hän on työskennellyt erityisesti huume- ja alkoholiongelmaisten nuorten kanssa. On Junes ollut Espoon ja Helsingin kaupunginvaltuutettunakin.

”Kun on vuosikymmeniä toiminut vaikeuksissa olevien nuorten kanssa, on rentouttavaa kun alarakennuksessa on nuoria, jotka haluavat vain suppailla”, Junes naurahtaa.

Miltein 80 elinvuotensa aikana Junes on ollut monessa mukana. Hän on ollut mukana perustamassa muun muassa Nuorisosäätiötä ja Asemanlapset ry:tä.

”Minä autan saamaan projektin liikkeelle, mutta en jää niihin roikkumaan. Jos olisin siinä pidempään mukana, niin projekti ei toimisi.”

Junes on hyödyntänyt myös Linnunlaulun huvilaa ongelmanuorten auttamisessa. Huvilassa pyöri 90-luvulla Arkadian nuorisoklinikka. Ulkorakennuksessa on ollut huumestopperin keskustelukerhoja.


Nykyään huvilassa toimii kirpputori, jolla Junes rahoittaa kunnostustyötään. Kirpputori on avoinna aina kun Junes sattuu olemaan paikalla.

Seinustoilla on tavarapinoja kattoon asti.

1990-luvulla talon peltikatto uusittiin ympäristöministeriön avustuksella. Vintti on kuin aarrearkku, vanhaa tavaraa on niin paljon. Junes kertoo tyhjentäneensä kuolinpesiä viimeiset 40 vuotta, ja siksi tavaraa on kertynyt.

Mitä ikinä keksisikään etsiä, se löytyisi varmasti täältä.

Huvilassa olo on kuin olisi eri todellisuudessa.


Portaat vievät talon kellariin. Huvilassa on 28 huonetta, mutta Junes itse asuu kellarikerroksessa kesäisin. Kerroksessa on vahva savun ja tervan tuoksu. Junes kertoo talvella polttavansa paljon öljykynttilöitä. Seinät ovat mustuneet. Kellarissa on paljon kirjahyllyjä. Kivilattiat hohkaavat kylmyyttä.

Pienen takan edessä on nojatuoli, jonka Junes kertoo olevan hänen lukunurkkauksensa.


Kaikesta päätellen Junes ei ole erityisen stressaantunut kaupungin vaatimuksista. Hän kokee, ettei kaupungin puolelta olla oltu häneen tarpeeksi yhteydessä.

”Teen kunnostamista hissun kissun omalla aikataulullani. Paine ei minua uuvuta.”

Hän tekee kunnostustyön omarahoitteisesti kierrättämällä. Avustuksia huvilan korjaamiseen varmasti saisi, mutta Junes ei halua ottaa niitä vastaan ennen kuin alueelle saadaan suojelukaava. Muuten hänen talonsa on uhassa jäädä laajenevan rautatien alle.

Junes näyttää talon vanhoja piirustuksia ja toteaa niiden olevan lähtökohta kunnostustyölle.


Tammikuussa 2018 kaupunki päätti velvoittaa Juneksen korjaamaan huvilan parvekkeet marraskuuhun mennessä. Jos Junes ei noudata päätöstä, hänellä on edessään 20 000 euron uhkasakko. Lisäksi kaupunki aikoo veloittaa häneltä 4 000 euroa jokaiselta ylimenevältä kuukaudelta.

Samassa päätöksessä kaupunki vaati Junesta korjaamaan räystäät, syöksytorvet sekä hulevesijärjestelmät vuoden 2019 marraskuuhun mennessä. Kaupunki haluaa myös, että talon julkisivut maalataan. Uhkasakko on 20 000 euroa ja 4 000 euroa jokaiselta kuukaudelta, jona Junes ei ole noudattanut vaatimuksia.

Lisäksi kaupunki laittoi Junekselle 1 000 euron rakennusvalvontamaksun.

”Miksi kaupungin pitäisi ottaa yhteyttä, paikan päällä on kuitenkin käyty. Pitkään ollaan tästä väännetty”, sanoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Aho.

Junes teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen helmikuussa. Vaatimus hylättiin toukokuussa.

Kaupunki katsoi parvekkeiden olevan sortumispisteessä. Junes ei ole niistä samalla tavalla huolissaan.

”Minä olen itse täällä yötä päivää vahtimassa, ettei tämä talo sorru.”

Fakta

Linnunlaulun huvila yhdeksän


 Arkkitehti J. Westerlundin suunnittelema huvila valmistui 1890

 Aulis Junes osti huvilan 1977

 Kaupungin rakennusvalvontavirasto on useaan otteeseen yrittänyt hoputtaa Junesta huvilan korjaamisessa

 Vuonna 2007 käräjäoikeus päätti, että Juneksella on oikeus valita kunnostustavaksi perinnerakentaminen

 Seuraavien kaupungin määräämien kunnostustöiden takarajat ovat marraskuussa 2018 ja 2019

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  5. 5

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  6. 6

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  7. 7

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kirjan voi valita kannen perusteella ja 49 muuta vinkkiä kesäkirjan valintaan – Riikka Utriainen keksi hetken mielijohteesta lukuhaasteen, joka on villinnyt jo tuhannet suomalaiset

  10. 10

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää