Kaupunki

Sarjakuristaja Michael Penttilä myöntää kuristaneensa naisen hengiltä Helsingin Vaasankadulla huhtikuussa – ”Rikosnimikkeenä murha vakaan harkinnan ja teon raakuuden vuoksi”

Michael Penttilä kiistää murhan mutta myöntää tappaneensa 52-vuotiaan naisen Vaasankadulla Alppiharjussa sijaitsevassa asunnossa.

Poliisi on saanut valmiiksi Vaasankadulla Helsingin Alppiharjussa huhtikuussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinnan. Tapausta tutkittiin murhana, ja epäilty on sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä.

Uhri on yksin asunut 52-vuotias nainen, joka löytyi kerrostalokodistaan kuolleena 4. toukokuuta. Poliisi sai esitutkinnan aikana varmistettua, että epäilty murha tehtiin jo 13. huhtikuuta.

”Ensimmäisessä kuulustelussa Penttilä kiisti asian jyrkästi. Toisessa kuulustelussa esitetyn näytön jälkeen hän myönsi olleensa 13. huhtikuuta uhrin asunnolla ja tappaneensa uhrin kuristamalla”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisilaitokselta.

 

”Penttilä pitää tekoa tappona.”

Nainen löytyi kuolleena, kun taloyhtiön huoltomies tarkasti asunnon, josta naapurit olivat ilmoittaneet tulevan poikkeuksellista hajua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seuraavana päivänä tutkinnassa ilmeni ensimmäisiä viitteitä siitä, että teosta oli syytä epäillä Penttilää. Kun epäily sai vahvistusta, Penttilän kotiin suoritettiin etsintä 6. toukokuuta. Hänet tavattiin kotoaan ja otettiin kiinni”, Kanth sanoo.

”Rikosnimikkeenä on ollut murha esitutkinnassa ilmi tulleen vakaan harkinnan, teon ilmeisen raakuuden ja tekijän osoittaman julmuuden vuoksi.”

Penttilä, 52, on Kanthin mukaan myöntänyt henkirikoksen mutta kiistää syyllistyneensä murhaan.

”Penttilä pitää tekoa kuitenkin tappona. Juttuun liittyvän runsaan salassapitovelvoitteen vuoksi teon yksityiskohdista ei voi kertoa enempää.”

Asia siirtyi syyteharkintaan keskiviikkona. Sitä on määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa heinäkuussa.

 

”Hovioikeus katsoi, että Penttilä suunnitteli tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön kuristamista viime vuoden alkupuolella.”

Penttilää on kutsuttu julkisuudessa sarjakuristajaksi hänen synkän rikoshistoriansa vuoksi. Hänet on tuomittu vuosien varrella jo kolmesta uhrin kuolemaan päättyneestä kuristustapauksesta. Niistä kaksi oli tappoja, ja yksi muuttui hovioikeudessa taposta törkeäksi pahoinpitelyksi ja kuolemantuottamukseksi.

1980–1990-luvuilla tehdyissä kuristamistapauksissa kuolivat Penttilän oma äiti, naistuttava sekä 12-vuotias tyttö.

Lisäksi Penttilä on yrittänyt kuristaa muitakin naisia ja syyllistynyt lukuisiin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin. Hän on tehnyt tehnyt rikoksia usein pian vankilasta vapautumisensa jälkeen.

Hän on käyttänyt monesti väkivaltarikoksia tehdessään nahkahanskoja.

Toukokuun lopussa Penttilä tuomittiin Helsingin hovioikeudessa kahdeksi ja puoleksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hovioikeus katsoi, että Penttilä suunnitteli tapahtuma-aikaan 17-vuotiaan tytön kuristamista viime vuoden alkupuolella.

Rikoskomisario Kanth kertoi toukokuussa käynnistyneeseen murhatutkintaan liittyneen vangitsemisoikeudenkäynnin päätteeksi, että poliisi tutkii, onko Penttilä tehnyt tai yrittänyt tehdä mahdollisesti muitakin naisiin kohdistuneita väkivaltarikoksia edellisen tutkintavankeudesta vapautumisensa jälkeen. Penttilä oli ollut vapaalla jalalla 7. heinäkuuta 2017 jälkeen.

Kanthin mukaan poliisi tietää Penttilän lähestyneen useita naisia. Poliisi pyysi ihmisiä ilmoittautumaan erityisesti siinä tapauksessa, jos kohtaamiseen oli liittynyt väkivaltaa.

”Yhteydenottoja tuli muutamia. Toistaiseksi ei ole tullut yhtään ilmoitusta, joka olisi johtanut esitutkintaan tai asian laajempaan selvitykseen.”

Poliisi vastaanottaa mahdollisia ilmoituksia edelleen. Ne pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

Penttilän aiemmassa rikoshistoriassa on useita tapauksia, joissa hän on jollain verukkeella kutsunut naisia kotiinsa ja sitten alkanut kuristaa näitä. Vuonna 2009 hän muun muassa tilaili luoksensa Oulussa kotisiivoojia ja hermoratahierojan.

Penttilä vapautui edellisestä varsinaisesta vankeustuomiostaan joulukuussa 2016. Tämän jälkeen oululaistaustainen mies asettui asumaan Helsinkiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikosepäilyt
 • Helsinki
 • Juho Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Tämä pidätetty mopsi on sympaattisin juttu internetissä tällä hetkellä – eivätkä ihmiset voi olla ihastelematta sitä

  4. 4

   Britannian poliisin kerrotaan tunnistaneen Skripalien myrkyttämisestä epäiltyjä – CNN: Ei tunnettuja vakoojia

  5. 5

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Pori on nyt ihmismäärällä mitattuna Suomen toiseksi suurin kaupunki, ja äkkilähtö sinne voi maksaa 800 euroa yöltä – ”Onhan tämä hullua parissa päivässä saada kuun vuokra”

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Varsinais-Suomen jättipaloa yritetään saada hallintaan porottavassa helteessä ja vaikeissa oloissa – palavasta metsästä kävelee tuhkan peitossa olevia pelastajia

  9. 9

   Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  3. 3

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  4. 4

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  5. 5

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  6. 6

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  7. 7

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  8. 8

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  9. 9

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  10. 10

   Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää