Kaupunki

Helsinki on upea saunakaupunki – Tässä HS:n parhaat saunavinkit lomalle ja juhannukseen

Helsingissä saunoja on moneen makuun. Tässä HS:n vinkkilista kesällä saunaan haluaville.

Saareen saunomaan

Santahaminan varuskuntasaaren eteläpuolella ulkosaaristossa sijaitseva Isosaari avattiin yleisölle viime kesänä. Saaressa on yleinen sekasaunavuoro 12. elokuuta saakka tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 12–18.

Miehille ja naisille on omat pukuhuoneet, mutta suihkut ja sauna ovat yhteiset. Aikuisten saunamaksu on 10 euroa ja 7–16-vuotiaiden saunamaksu on 5 euroa. Aikuisten edestakainen laivamatka Kauppatorilta Isosaareen maksaa 18 euroa.

Matka kestää reilut puoli tuntia. Isosaaren juhannussauna on lämpimänä juhannusaattona 22. kesäkuuta klo 12–22. Saunaranneke maksetaan menomatkalla lautalla.


Lonnan saaressa nautitaan rantasaunan löylyistä kotimaisista hirsistä rakennetussa saunassa. Miehille ja naisille on puusaunat, joissa kummassakin on tilaa noin parillekymmenelle ihmiselle. Varaus on suositeltava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin tunnin saunavuoro Lonnassa maksaa 16 euroa yli 12-vuotiailta saunojilta. Maksuun kuuluvat pesuaineet sekä laudeliina. Alle 12-vuotiaat saunovat veloituksetta.

Lonnan saunat ovat avoinna 29. syyskuuta saakka tiistaisin 15.30–21.30, keskiviikkoisin 14.30–21.30 ja torstaista lauantaihin 14.30–22.30. Joka toinen tiistai parittomilla viikoilla on sekasauna.

Lonnan sauna on juhannuksena avoinna normaalin aikataulun mukaan, mutta päästäkseen aattona tai juhannuspäivänä saunomaan pitää saunamaksun lisäksi ostaa Stadin Juhannus 2018 -konserttitapahtuman lippu.

Itsepalveluhengessä

Pihlajasaaressa on pieni rantasauna, jonka asiakas lämmittää itse varausajan puitteissa. Pesuvesi lämmitetään padassa. Enintään seitsemän saunojaa vetävää rantasaunaa voi varata tiistaista sunnuntaihin 15–21, tosin tämän kesän perjantai- ja lauantaivuorot on loppuunmyyty.

Minimivarausaika on kolme tuntia ja se maksaa 153 euroa: kun tämän jakaa seitsemälle löylyttelijälle, se tekee vajaat 22 euroa per nuppi. JT-Linen vesibussi liikennöi Pihlajasaareen Merisatamasta ja Ruoholahdesta ja aikuisen edestakainen matka maksaa 7,50 euroa.


Sompasaaren eteläkärjessä pysyy sitkeästi sauna, joka rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 autiolle satama-alueelle.

Ensimmäisessä saunassa oli pressu seinänä ja muovipussit ikkunoina. Sittemmin sauna on purettu kaupungin toimesta pariin otteeseen. Sompasauna on kärsinyt myös ilkivallasta: se on tyrkätty mereen ja poltettu. Mutta kaupunkiaktiivit ovat rakentaneet sen aina uudelleen.

Idän ihanat

Kulosaaren kartanon saunat lämmitetään keskiviikkoisin ja lauantaisin naisille ja miehille. Lauantaisaunat kello 14–18 lämpiävät tänä kesänä 29. syyskuuta saakka ja keskiviikkosaunat kello 15–18 29. elokuuta saakka. Sisään pääsee viiteen asti.

Saunan hinta aikuisilta on viisi euroa, 7–12-vuotiailta euron ja alle 7-vuotiaat pääsevät maksutta. Saunamaksun voi maksaa vain käteisellä. Juhannusaattona saunat ovat lämpimänä kello 13–17, sisään pääsee kello 16 saakka.

Marjaniemen siirtolapuutarhassa on myös saunavuorot keskiviikkoisin (juhannuksesta elokuun loppuun) ja lauantaisin (toukokuun alusta syyskuun loppuun). Marjiksen saunassa lämpiää suuri kertalämmitteinen puukiuas, jossa on 800 kiloa kiuaskiviä.

Marjiksen sauna lämpiää miehille lauantaisin kello 15–17 ja keskiviikkoisin 19–21. Naisten vuoro on keskiviikkoisin kello 16–18 ja lauantaisin 18–20.

Aikuiset maksavat saunakerrasta vitosen, 5–11-vuotiaat kaksi euroa. Juhannuksena saunotaan perjantaina eli aattona, miehet kello 13–15, naiset kello 16–18.

Punavalkoisissa puutaloissa

Meilahdessa on Kaurilan sauna, jonka lenkkisaunoista veloitetaan 16 euroa ”per pylly”. Pihasaunan tunnelma vie ajassa taaksepäin mummon mökille, pesuvedet sekoitetaan saavissa ja kynttilät tuovat valon.

Hintaan kuuluu pyyhe, laudeliina ja saippuat. Lenkkisaunalippu varataan netistä etukäteen. Saunaan mahtuu kymmenen henkeä. Maanantaisin ja keskiviikkoisin on naisille ja miehille omat vuorot. Tiistaisin on sekasauna. Juhannuksena parin tunnin sekasaunavuorot kello 14–20.


Maunulan ulkoilumajan saunassa on lenkkisaunat keskiviikkoisin. Puilla lämpiävän saunan löylyjä pitää hieman odottaa, sillä syksyn saunavuorot alkavat 5. syyskuuta.

Pukuhuoneen takaikkunasta avautuu maisema Keskuspuistoon. Miesten vuoro on kello 16–18.30 ja naisten vuoro on kello 18.30–20. Saunamaksu on viisi euroa.

Tiesitkö, että Käpylän työväentalossakin on sauna? Saunan ja saunatuvan vuokra on noin 50 euroa tunnilta.

Sunnuntaisaunaan

Uunisaaressa on kaikille avoin sauna sunnuntaisin. Saunamaksu on 15 euroa per henkilö. Hintaan kuuluu pyyhe ja poreamme.

Lautta Uunisaareen lähtee Merisatamantorin Kompassilta ja meno-paluulippu maksaa kuusi euroa. Uunisaaressa on juhannussauna on aattona kello 12–21 ja juhannuspäivänä klo 11–18. Juhannussaunan hinta on 25 euroa sisältäen pyyhkeen ja pesuaineet.

Klassikot

Kotiharjun sauna Kalliossa on Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Kotiharjun saunakävijät ovat monenkirjava joukko vakituisia kävijöitä, satunnaisia saunojia ja turisteja.

Samalla kun pukuhuoneessa
lähtevät vaatteet, unohtuvat myös tittelit: täällä kohtaavat niin kodittomat kuin kovapalkkaisetkin.

Saunaan pääsee 12. elokuuta saakka tiistaista lauantaihin kello 14–20 välillä ja saunomisaikaa on puoli kymmeneen saakka illalla. Aikuisten pääsymaksu on 13 euroa.

Elokuun puolen välin jälkeen sauna on taas avoinna myös sunnuntaisin. Juhannusaattona kassa on avoinna 12–16, saunoa voi kello 17 saakka.

Vuonna 1953 kerrostalon alakertaan valmistunut Sauna Hermanni sijaitsee nimensä mukaisesti Hermannin kaupunginosassa pienen ratikkamatkan päässä Sörnäisistä. Aikuiset 12 euroa, lapset 15 vuoteen saakka ilmaiseksi.

Perinteinen yleinen sauna on auki maanantaista perjantaihin kello 15–20 ja lauantaisin kello 14–19. Saunoa voi vielä tunnin aukiolon jälkeen. Sauna Hermanni on kiinni heinäkuun. Juhannusaattona sauna on avoinna 10–15.

Vuodesta 1929 Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmassa Kalliossa toiminut Sauna Arla on osa perinteistä helsinkiläistä saunakulttuuria. Arlasta voi ostaa saunavihdan.

Vihtominen tuo koivuntuoksua saunaan ja rentouttaa vihtojan. Arlasta voi varata ajan myös kuppaukseen. Saunamaksu 14 euroa. Pyyhevuokra yhden euron. Juhannusaaton sauna kello 15–21.30, juhannuspäivänä ja sunnuntaina kello 14–21.30.

Vielä uutuudenviehätystä

Vuonna 2016 Kauppatorin kylkeen avattu merikylpylä Allas Sea Pool houkuttelee paitsi saunojia myös uijia. Uintikokemus onkin ainutlaatuinen kun altaasta avautuu näkymä Presidentinlinnaan ja risteilyaluksille.


Valita voi 27-asteisen altaan ja merivesialtaan väliltä. Iltaisin ja viikonloppuisin altaalla voi olla tungosta, arkiaamuina on väljempää. Juhannusaattona allas on auki kello 6.30–22 ja juhannuspäivänä kello 9–22. Aikuisten kertamaksu on 14 euroa, 3–12-vuotiaiden lippu 7 euroa.

Myös Hernesaaren Löyly aukesi vuonna 2016. Löylyn yleisessä saunassa on uikkaripakko, sillä saunat ja oleskelutilat ovat yhteiset miehille ja naisille. Saunoa voi joko perinteisessä puulämmitteisessä saunassa tai savusaunassa.

Kahden tunnin saunavuoro maksaa 19 euroa ja hinta sisältää pyyhkeen, pefletin, sampoon ja saippuan. Löyly on avoinna maanantaisin kello 16–22, tiistaista torstaihin ja sunnuntaisin kello 13–22, perjantaisin ja lauantaisin kello 13–23.

Torstaisin ja lauantaisin Löylyssä on lämpimänä myös aamusaunat kello 8–10. Saunavarauksen etukäteen tekemistä suositellaan. Juhannuksena saunat ovat normaalisti auki aukiolojen mukaan.

Rauhaa kaipaaville

Hakaniemenrannassa sijaitseva puupellettilämmitteinen Kulttuurisauna sopii hiljaisuutta hakeville. Tähän saunaan ei oteta varauksia, siellä ei järjestetä yksityistilaisuuksia eikä saunaan oteta vastaan yli kolmen hengen seurueita.

Riehakkaiden seurueiden kannattaa siis suunnata muualle. Avoinna keskiviikosta sunnuntaihin, sisäänpääsy klo 16–20 ja kylpyaikaa on iltayhdeksään asti. Liput maksavat 12–15 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Helsinki
 • Satu Pajuriutta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  2. 2

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  3. 3

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   ”Aamulehteä johdetaan Tampereelta”, sanoo Alma Median Kai Telanne – mutta hän itse asuu Tampereella, vaikka yhtiön pääkonttori on Helsingissä

  9. 9

   Maailmalla kärvistellään tukalassa kuumuudessa – ruumishuoneet täyttyivät Montrealissa, Kiinassa haetaan viilennystä pommisuojista

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  9. 9

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  10. 10

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää