Kaupunki

Tapiolan koulutilanne on niin sekava, että perheet harkitsevat jo muuttoa alueelta – Kira Poppius, 13, hyppää joka aamu bussiin lähikoulunsa edessä ja matkustaa toiselle puolelle Espoota

Tapiolan kouluongelmat ovat sotkeneet perheiden arkea jo vuosia. Lapset suhaavat väistötiloihin busseilla.

”Mitä ihmettä te täällä teette?” kysyi ällistynyt terveydenhoitaja vähän aikaa sitten Julia Poppiukselta ja hänen tyttäreltään Kira Poppiukselta, 13, yläkoulun terveystarkastuksessa.

Se on kysymys, jota Poppiuksen perheessä on kevään aikana pohdittu – ja myös itketty. Perhe asuu Hakalehdossa Tapiolassa, mutta Kira Poppius aloittaa syksyllä seitsemännen luokkansa Kilossa.

Miksi? Se ei olekaan kovin selkeä tarina. Poppius menee syksyllä yläkouluun ja lähin – Tapiolan koulu – sijaitsisi hänen kodistaan 900 metrin päässä. Poppius ei kuitenkaan ole Tapiolan koulun oppilas, vaan hänen yläkoulukseen on osoitettu monen kilometrin päässä sijaitseva Haukilahden koulu. Se puolestaan on remontissa. Koulun väistötilat sijaitsevat Kilossa – jälleen monen kilometrin ja moottoritien päässä. Tulevaan kouluunsa Poppiuksella on matkaa yli viisi kilometriä.Pitkät koulumatkat ovat tulleet Poppiukselle tutuksi jo kahden vuoden ajan. Myös hänen alakoulussaan Jousenkaaren koulussa Tapiolassa on ollut remontti. Se on kärsinyt pahoista sisäilmaongelmista, ja oppilaat on vuodesta 2016 lähtien kuljetettu joka päivä tilausbusseilla Espoonlahteen. Päivittäin matkaa on kertynyt 11 kilometriä, suuntaansa parikymmentä minuuttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt, kun siirto yläkouluun kolkutteli ovella, perhe kuvitteli, että tytär pääsisi vihdoin lähikouluun. Mutta ei.

Poppiuksen koulupolku on yhtä sekava kuin koulutilanne koko Tapiolassa. Moni koulu on remontissa. Käänteitä on ollut useita, ja nyt tilanne on se, etteivät kaikki ison Jousenkaaren koulun yläkouluun siirtyvät oppilaat mahdu Tapiolan kouluun. Kuten ei siis Kira Poppiuskaan.

Tilanne on hänen kannaltaan absurdi, sillä juuri Poppius on yksi niistä Jousenkaaren oppilaista, jotka asuvat lähimpänä Tapiolan koulua. Tapiolan koulun oppilasvalinnoissa ovat kuitenkin etusijalla A-ranskaa ja musiikkia opiskelevat. Valitsemalla A-ranskan ja ylimääräistä musiikkia tapiolalaiset perheet ovat tyypillisesti viime vuosina kikkailleet lapsilleen yläkoulupaikan Tapiolan koulusta. Poppiuksen perhe ei ole.

Niinpä koulun alkaessa syksyllä Kira Poppius hyppää bussiin lähikoulunsa edustalta ja matkaa Kiloon. Bussimatkaamista on luvassa myös koulupäivien aikana, sillä Haukilahden koulun väistötiloissa ei ole kaikkia luokkia. Ei esimerkiksi kotitalousluokkaa tai teknisten työn tiloja. Tunnit pidetään muualla.

Pahinta tulevan yläkoululaisen mielestä on se, että suurin osa kavereista on jatkossa eri koulussa.

”Muutama kaveri tulee onneksi Kiloon”, Kira Poppius sanoo.

Ainakin yhdessä suhteessa Kiloon siirtyminen on kuitenkin parannus aiempaan. Poppiuksen Jousenkaaren tiloissa alkaneet jatkuvat flunssaoireet eivät nimittäin helpottaneetkaan Rehtorintien väistötiloissa Espoonlahdessa. Pian paljastui, että myös monet muut oireilevat väistötiloissa.

Huhtikuussa 2018 Rehtorintien tiloissa tehtiin vanhempien pitkään vaatima ympäristöterveystarkastus. Sitä edelsivät tammikuussa tehdyt julkisivun kuntotutkimus ja julkisivu- ja vesikattorakenteiden haitta-ainekartoitus. Ulkoseinän mineraalivillaeristeistä otetuissa kymmenessä näytteessä ei havaittu mikrobikasvustoa.

Katselmuksella terveysviranomaiset olivat raportin mukaan kiinnittäneet joissakin tiloissa huomiota muun muassa mikrobiperäiseen hajuun tai ilman tunkkaisuuteen. Myös ikkunoiden todettiin joissakin luokkatiloissa altistuneen kosteudelle.

Hometta pakoon siirretyt lapset päätyivät siis väistötiloihin, joissa haisi. Tarkempia tutkimuksia ei ole kuitenkaan tehty.

”Jotakin ongelmia siellä on. Tietyissä tiloissa on selvästi enemmän oireilua. Erityisesti yhdessä luokassa ilma on sellaista, että se tuntuu vaikuttavan hengitykseen”, sanoo Jousenkaaren koulun rehtori Päivi Harjula.

Ympäristöterveystarkastuksen raportissa kerrotaan, että oireilevia opettajia ja oppilaita olisi yhteensä 11. Harjula sanoo, ettei tiedä, mistä luku on raporttiin tullut. Oireilevien todellinen määrä on suurempi. Henkilökuntaa koulussa on 29 ja oppilaita noin 330.

”Erilaisia oireita on suurella osalla opettajista. Tyypillisiä sisäilmaongelmiin liittyviä oireita, kuten silmä- ja kurkkuoireita ja pääkipua”, Harjula sanoo.

”Koulussa menee nenä tukkoon, yskittää ja sattuu päähän, joskus alkaa pyörryttää. Yhdellä kaverilla menee ääni koulussa”, Kira Poppius kuvailee Rehtorintien arkea.

Tulevissa koulutiloissa Kilossa ei ainakaan toistaiseksi ole todettu mitään sisäilmaongelmiin viittaavaa. Voi siis olla, että Poppiusta koko alakouluajan vaivanneet oireet jäävät historiaan.

Äiti Julia Poppius ei silti pääse vieläkään eroon vuosia jatkuneesta, lastensa terveyteen liittyvästä huolesta. Kiran pikkuveli Rasmus Poppius aloittaa neljännen luokan Rehtorintiellä Espoonlahdessa. Hän ehti olla ensimmäisen luokan Jousenkaaren koulussa.

”Rasmuksella oli pienempänä infektioastma, joka oli ehtinyt helpottaa koulun alkuun mennessä. Koulussa astma puhkesi uudelleen”, Julia Poppius kertoo.

Poppius huolehtii myös siitä, miten pitkäaikainen altistus sisäilmaongelmille vaikuttaa lasten terveyteen tulevaisuudessa. Eikä hän ole ainoa.

”Kaksi lastani eivät ole käyneet päivääkään sisäilmaongelmatonta koulua. Pelottaa, minkä hinnan lapset joutuvat tästä maksamaan”, sanoo myös Tapiolassa asuva Onerva Österberg.

Österberg kertoo, että he ottivat puolisonsa kanssa vuonna 2014 ison asuntolainan ja muuttivat Tapiolaan Jousenkaaren koulun lähelle.

”Oli valinta sijoittaa asuntoon, joka on 300 metrin päässä koulusta. Nyt tyttäreni ei ole ollut päivääkään siinä koulussa”, Österberg sanoo.

Pitkät matkat väistökouluun hankaloittavat perheiden arkea. Ne tarkoittavat muun muassa aikaisempia aamuherätyksiä, haasteita lasten harrastuskulkemisiin ja keskeytyneitä työpäiviä, kun lapsi sairastuu.

”Koska bussi ei kulje päivällä, lapsi pitää lähteä hakemaan kesken päivän Espoonlahdesta asti”, Österberg sanoo.

Ja sitä tapahtuu huonon sisäilman vuoksi usein. Myös Österbergin lapset ovat sairastelleet.

”Lapset olivat väistöiltapäiväkerhon väistöiltapäiväkerhossa”, Österberg sanoo.

Kaikki poikkeukset ja muutokset tuovat kitkaa perheiden elämään. Eikä helpotusta alueen perheiden arkeen ole luvassa vielä vuosiin. Syksyllä 2019 Jousenkaaren koululaiset siirtyvät nimittäin seuraaviin väistötiloihin. Ne ovat Uusikummun koululla Niittykummussa. Sinne on taivallettava kolmisen kilometriä.

Toukokuussa kaupunginvaltuusto päätti, että Jousenkaaren koulu puretaan ja tilalle rakennetaan uudet tilat. Uuden koulun on määrä valmistua vuonna 2021.

Osa vanhemmista on vaatinut, että Jousenkaaren väistötilat pitäisi saada koulun edessä olevalle kentälle. Että lapset voisivat käydä koulua lähellä. Syksyllä 2016 näyttikin hetken siltä, että koulu saa siirtokelpoiset tilat. Kaupunginhallitus kuitenkin kumosi tila- ja asuntojaoston päätöksen pari kuukautta myöhemmin.

”Tässä yhdistyy hirveällä tavalla huoli lasten terveydestä ja arjen sujumisesta. Välillä olemme miettineet, pitäisikö muuttaa pois täältä”, Österberg sanoo.

Viimeisin käänne jousenkaarelaisten vaiheikkaassa tarinassa on se, että koulun kenttää esitetään toisen koulun väistöparakkien sijoituspaikaksi. Se on vanhemmista käsittämätöntä. Heidän lapsensa eivät voineet pari vuotta sitten saada väistötiloja koulun yhteyteen.

Valtuusto päätti toukokuussa, että toiselle sisäilmaongelmien vuoksi väistössä olevalle tapiolalaiskoululle, Aarnivalkealle, tehdään siirtokelpoiset tilat Tapiolaan. Yhtenä sijoitusvaihtoehtona suunnitelmassa mainittiin Jousenkaaren koulun kenttä.

Näin päättömään ratkaisuun Tapiolassa ei kuitenkaan päädytty, vaan viime viikolla Espoon tila- ja asuntojaosto päätti, että Aarnivalkean koulun väistötilat rakennetaan Aarnivalkean koulun kentälle.

Kun Jousenkaaren tontti oli yhtenä sijoitusvaihtoehtona, pitäisi Österbergin mukaan avata uudelleen keskustelu Jousenkaaren koulun väistötilojen saamisesta koulun yhteyteen.

Vanhemmat kokevat tilanteen raskaana. He ovat vuosia taistelleet. Ensin siitä, että Jousenkaaren koulun sisäilma tutkitaan kunnolla ja ryhdytään toimenpiteisiin. Sitten parakkien saamisesta. Ja nyt viimeiseksi siitä, että Rehtorintien sisäilma tutkittaisiin.

”Tuntuu, että kaupunki sammuttelee tulipaloja, eikä suunnittele asioita kunnolla pidemmälle tulevaisuuteen. Lapsia heitellään minne sattuu”, sanoo Mari Toivanen.

Myös Toivasen lapsi Alvar Tyynelä, 10, käy Jousenkaaren koulua.

Pahimmalta Toivasesta tuntuu salailu. Kaupungin virkamiehiltä on vaikea saada tietoa siitä, mikä on tilanne ja mitä on tapahtumassa. Eikä mitään tunnu tapahtuvan ilman todella tiukkaa vaatimista.

Samoin kokee koulun rehtori Päivi Harjula. Hän ehti tehdä tilapalveluille kolme ilmoitusta Rehtorintien sisäilmaongelmista ennen kuin sisäilmaa alettiin tutkia.

”Lopulta minulta paloi pinna. Kirjoitin pitkän kirjeen, jossa listasin ongelmia. Eniten nyppii tietämättömyys”, Harjula sanoo.

”Kun laitan eteenpäin tietoa ongelmista, minulle ei tule mitään tietoa. Kysyin montako ilmoitusta sisäilmaongelmasta pitää tehdä, että alkaa tapahtua.”

Viimeinen niitti oli se, kun Harjula luki Helsingin Sanomista, että hänen johtamansa koulun siirtyminen uusiin tiloihin siirtyy puolella vuodelle eteenpäin.

”Olin kuullut asiasta huhuja, mutta en kyselyistä huolimatta ollut saanut vahvistusta tiedolle. Kyllä perusasioista tiedottamisen pitää toimia”, Harjula sanoo.

Espoon Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtajan Maija Lehtisen mukaan Tilapalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä sivistystoimen kanssa, joten tiedon pitäisi kulkea kouluille myös sitä kautta.

”Olen pahoillani, jos tieto ei ole kulkenut koulun suuntaan niin kuin olisi pitänyt”, Lehtinen sanoo.

Tausta: Lähes miljardi euroa koulukorjauksiin

Espoon kaupunginvaltuusto päätti syksyn 2017 budjettineuvotteluiden yhteydessä koulut kuntoon -hankkeesta, jolla on tarkoitus korjata 10 vuoden aikana kaikki sisäilmaongelmista kärsivät koulut ja päiväkodit sekä lopettaa hätäväistöt. Hankkeeseen päätettiin käyttää noin 900 miljoonaa euroa.

Summaan oli alunperin tarkoitus sisältyä myös kaikkien uusien koulujen rakentaminen. Kevään aikana Espoossa on käsitelty suomenkielisten koulujen palveluverkkosuunnitelmaa. Tammikuussa julkaistu kouluverkkoesitys on herättänyt kiivasta vastustusta, ja monista koulujen lakkauttamisista ja muutoista on jo ehditty luopua.

On myös herännyt keskustelu siitä, onko kunnianhimoinen hanke mahdollista toteuttaa valtuuston päättämän investointikaton puitteissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Homekoulut
 • Sisäilmaongelmat
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Presidenttien turva-autot antoivat matkapuhelimien toimia Helsingissä – ”Väitteet kaikkialla mykistyvistä verkoista tuli todettua vääriksi”

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  9. 9

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Aluksi otat yhden ja pian rouhit niitä kuin karkkeja” – Huippu­kokki Henri Alén kärsi työstressin aiheuttamasta lääke­riippuvuudesta ja kertoo nyt HS:lle, miten pääsi pillereistä eroon
  3. Usain Bolt ei luovu jalkapallounelmistaan – seuraava yritys Australiassa?
  4. Presidenttien turva-autot antoivat matkapuhelimien toimia Helsingissä – ”Väitteet kaikkialla mykistyvistä verkoista tuli todettua vääriksi”
  5. HS kysyi: Uskotko Suomen mahdollisuuksiin selvitä seuraaviin jalkapallon MM-kisoihin? Kansan vastaus oli tyly
  6. Australian maalitykki Tim Cahill lopettaa maajoukkueuransa
  7. Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet
  8. Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”
  9. Päivittäin pullovesiä juovan ei tule valita vettä fiilispohjalta – Ravitsemusasiantuntija neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon Tilaajille
  10. Tunti sitten
  11. Putin sai Trumpilta lisää esiintymistilaa – Suomelle tapaamisen isännöinti oli selvä menestys Tilaajille
  12. Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta
  13. Näytä lisää